logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ Sibiu: 2018 - Anul celui mai longeviv protest antiguvernamental şi anunţului noii candidaturi a preşedintelui Iohannis

Image

Sibiul s-a dovedit în 2018 locul celui mai longeviv protest din România, flashmobul mut care are loc zilnic, de un an de zile, în faţa sediului organizaţiei judeţene a PSD, loc situat la mică distanţă de curtea Colegiului Brukenthal, unde preşedintele Klaus Iohannis a ales să îşi anunţe în luna iunie o nouă candidatură pentru funcţia de şef al statului.

*** Politic, anunţul unei noi candidaturi a preşedintelui Klaus Iohannis este evenimentul anului 2018. El şi-a anunţat sâmbătă, 23 iunie, la Sibiu, o nouă candidatură la Preşedinţie. "Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunic acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut acest anunţ la Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal", înainte să participe la reuniunea de 40 de ani cu foşti colegi. Iohannis a fost profesor de Fizică la acest liceu din Sibiu.

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO 


"Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluţia nu este satisfăcătoare şi am urmărit în ultimele luni de zile mai multe sondaje. Toate arată că nivelul de nemulţumire la populaţie este de peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult şi arată că lumea practic nu mai are încredere în clasa politică, nici măcar nu se mai aşteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunţ poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe, dacă fac acest anunţ, alţii, probabil, nu vor primi aşa bine acest anunţ. În orice caz, mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele pentru ce urmează", a declarat Iohannis atunci, după ce a fost întrebat de ce şi-a anunţat atât de devreme noua candidatură la Preşedinţie.

*** Anul 2018 a marcat intrarea pe scena politică mare a sibianului Bogdan Trif, care şi-a început mandatul de ministru al Turismului şi părăsirea politicului de către fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Trif este în continuare atât ministru al Turismului, cât şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Sibiu. În luna februarie, Ion Ariton a anunţat că a demisionat din fruntea Organizaţiei Judeţene a ALDE Sibiu, după care colegii săi de partid au precizat că de fapt ar fi fost suspendat, din cauză că nu şi-a achitat cotizaţia.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO 


*** Din punct de vedere social, Sibiul a intrat în istoria protestelor din România prin mişcarea #văvedemdinsibiu, iniţiată de un grup de tineri şi intelectuali locali, care s-au decis să stea zilnic, câte un sfert de oră, în faţa sediului PSD, doar cu mesaje afişate pe foi, în tăcere. Protestul mut al celor de la Sibiu a fost ulterior copiat şi în alte oraşe din ţară. În luna decembrie, cei de la #văvedemdinsibiu au lansat "Declaraţia de la Sibiu", în patru puncte, concluzia acestora fiind că "Europa este unicul nostru viitor comun".

*** 2018 va rămâne în memoria sibienilor ca anul în care Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Sibiu s-au asociat să construiască un spital judeţean de urgenţă pentru adulţi şi copii, potrivit unei hotărâri adoptate de către consilierii judeţeni. Deocamdată autorităţile locale nu s-au pus de acord cu Ministerul Sănătăţii, în privinţa locului unde să se construiască viitorul spital. Autorităţile sibiene vor să îl construiască lângă zona industrială, la marginea municipiului Sibiu, în apropierea aeroportului, autostrăzii, iar social-democraţii se opun cerând ca noul spital să se facă tot la periferia Sibiului, dar mai aproape de Pădurea Dumbrava, pe un teren care acum aparţine Armatei.

*** Administraţia locală a făcut şi un alt pas important în 2018, la sugestia USR, şi a dat posibilitatea sibienilor, pentru prima dată, să propună proiecte pentru bugetul participativ.

*** Anul 2018 a însemnat pentru sibieni nu doar veşti bune, ci şi cele mai mari inundaţii care au afectat judeţul şi municipiul reşedinţă, în ultimele decenii. Tot în acest an a avut loc cel mai mare incendiu din ultimii ani, care a fost stins, fără să existe persoane afectate. Peste 300 de pompieri au lichidat în 23 octombrie, timp de 9 ore, un incendiu la un depozit de deşeuri periculoase şi nepericuloase, aflat la marginea municipiului Sibiu.

*** Anul 2018 a fost unul al premierelor şi evenimentelor notabile pentru sănătatea şi cultura din Sibiu.

 


În luna martie, medicul Vicenţiu Săceleanu, şeful Secţiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, a primit un nou premiu, la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca, pentru descoperirea unui nou material de osteosinteză, creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene. Medicul sibian a făcut parte dintr-o echipă de inventatori coordonată de Iulian Antoniac, prodecanul Facultăţii SIM, Universitatea Politehnică din Bucureşti..

În luna mai, mai mulţi specialişti din România şi din străinătate au reuşit cu succes să salveze viaţa unei fetiţe de patru luni, din Botoşani, care avea o tumoră gigant pe gât, pe care au operat-o într-un spital privat din Sibiu, printr-o metodă nouă în România, minim invazivă, potrivit chirurgului Victor Costache, directorul medical al clinicii şi unul din medicii ce vor face operaţia.

*** În luna septembrie, în Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu a avut loc prima expoziţie cu plante anticancerigene din România. Expoziţia a fost realizată în colaborare cu specialişti farmacologi şi medici oncologi, cu scopul de a arăta că există în ţară, la îndemâna oricui, remedii pentru cancer, a declarat Ghizela Vonica, expert botanist al muzeului sibian, fostă pacientă diagnosticată cu cancer.

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


*** Sibiul, fosta capitală culturală europeană s-a remarcat şi în 2018 prin evenimente de top din cultură.

Pentru prima dată în ţară în 27 martie a fost folosit limbajul semnelor şi au urcat pe scenă doi copii cu deficienţe de auz, în spectacolul profesionist "Visând Glasuri", ce s-a jucat la Teatrul "Gong" din Sibiu.

Unul dintre cele mai vechi ceasuri de buzunar din Europa, supranumit "Oul de Nürnberg", singurul de acest fel din România, a fost expus în 17 mai, pentru prima dată, în Muzeul Brukenthal, la mai bine de un secol de când a ajuns la Sibiu. Denumit "ou" datorită formei sale, acest ceas, vechi de peste patru secole, a aparţinut unui german din München, care, în 1900, l-a donat Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. După trei ani de cercetări şi restaurare, acest ceas unicat în România a fost expus pentru prima dată, în acest an, în încăperea numită "Biblioteca Brukenthal", situată la etajul al doilea al Palatului cu acelaşi nume, din centrul istoric al Sibiului.

În luna iunie, la cel mai mare festival de teatru din România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, actriţa franceză Isabelle Huppert, care a fost prezentă cu un dialog cu regizorul Mungiu. Tot la FITS a revenit şi în acest an, unul dintre cei mai mari dansatori ai lumii, Mikhail Baryshnikov.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


În luna iulie, Steven Wilson a fost aplaudat de mii de fani rock, la primul concert în România, în cadrul Festivalului ARTmania.

Tot în iulie, Institutul Hasso Plattner din Germania a făcut cea mai mare donaţie către o universitate din România din ultimii 30 de ani, în valoare de 4,2 milioane de euro, bani cu care se vor acorda burse de cercetare pentru crearea de produse inovative la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

În 1 decembrie, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, românii care au intrat în Sala Mare a Unirii de la Alba Iulia, au avut ocazia unică să vadă o pictură monumentală, care nu era acum o sută de ani, realizată în 1922 de francezul Pierre-Bellet şi dată jos de pe pereţi şi tăiată de comunişti, după care a fost refăcută în unul din cele mai mari laboratoare de restaurare din România, de către specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal de la Sibiu. Primii care au văzut pictura din Sala Mare a Unirii au fost chiar regii Ferdinand şi Maria în 1922.

**** Finalul anului a însemnat o recunoaştere a importanţei turistice a Sibiului. Mărginimea Sibiului a fost inclusă în lista celor mai bune destinaţii din Europa pentru detoxifiere digitală, acest top fiind realizat de site-ul www.europeanbestdestinations.com. Sibiul este singurul loc din România care a fost inclus în topul destinaţiilor recomandate în 2019 de revista National Geographic Traveller, deoarece anul viitor va deţine statutul de Regiune Gastronomică Europeană. AGERPRES / (A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 28-01-2025 19:03

Ministrul Apărării: Vom acorda o atenție specială, în anul 2025, programelor de înzestrare destinate Forțelor Navale

Ministerul Apărării va acorda o atenție specială, în anul 2025, programelor de înzestrare destinate Forțelor Navale, atât pe componenta maritimă, cât și pe cea fluvială, a declarat, marți, ministrul Angel Tîlvăr. Potrivit MApN, Tîlvăr a fost prezent la ședința de autoevaluare a activității Forțelor Navale al

Social 28-01-2025 17:37

Caraș-Severin: Bărbat decedat într-un acident pe DN 68, între un microbuz și un autoturism

Un bărbat de 69 de ani și-a pierdut viața, iar un altul de 39 de ani a fost rănit într-un accident de circulație care a avut loc marți pe drumul național DN 68, în afara localității Vama Marga, în urma unui impact între un autoturism și un microbuz. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Caraș-Severin, din cauza accid

Social 28-01-2025 17:21

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,6 s-a produs marți seara în județul Buzău

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,6 s-a produs marți seara, la ora 16:13, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 133,6 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 51 km vest de Focșani

Social 28-01-2025 16:58

Constanța: Nouă persoane rănite în urma unui accident pe DN 2A, cu două autotrenuri și două autoturisme implicate

Opt persoane, printre care un copil de 7 ani, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier care a avut loc marți, pe drumul național DN 2A, la ieșirea din localitatea Stupina către Hârșova, în care au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea' al județului

Administratie 28-01-2025 16:16

Olt: Mărire de salarii timp de doar 12 zile pentru angajații din Primăria Slatina și instituțiile subordonate

Angajații din Primăria Slatina și instituțiile din subordine vor beneficia de mărirea de salarii de 15% aprobată în luna decembrie în Consiliul Local (CL) Slatina timp de numai 12 zile, potrivit primarului Mario De Mezzo, care a precizat, marți, pentru AGERPRES, că 'ordonanța trenuleț' prevede menținerea salariilor la nivelul celor din noiembrie 2024.

Social 28-01-2025 15:51

Patriarhia - referitor la data unică a sărbătorii Paștelui: Orice consultare - numai în cadrul unui Sinod pan-ortodox

Orice inițiativă referitoare la data de sărbătorire a Paștelui poate fi discutată doar în cadrul unui Sinod pan-ortodox, prin participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, a transmis, marți, Patriarhia Română. Precizările vin în urma declarației recente a Papei Francisc referitoare la stabilirea unei date comune a celebră

Social 28-01-2025 15:37

Bihor: Clădirea în care a locuit Eva Heyman, fetița victimă a Holocaustului, reabilitată; va fi marcată ziua ei de naștere

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului aduce în atenția publică și soarta Evei Heyman, fetița de 13 ani victimă a lagărului de exterminare, în amintirea căreia a fost reabilitată clădirea de patrimoniu arhitectural în care a locuit și pentru a marca ziua sa de naștere, 13 februarie, se vor derula activități de educație muzeală pentru elevi sub ge

Social 28-01-2025 15:33

Mureș: Rețete tradiționale din Saschiz, între care și lichiul, publicate în Milk Street Magazine

Rețeta unui desert tradițional săsesc din zona Târnavelor, lichiul sau Grief Hanklich, a apărut în celebra revistă de gastronomie 'Milk Street Magazine', în ediția ianuarie-februarie, după ce fondatorul acesteia, Christopher Kimball, a gustat personal desertul pregătit de Ibolyka Macarov, membră de bază a Vecinătății Femeilor din Saschiz.

Administratie 28-01-2025 14:11

Leul s-a apreciat, marți, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9748 lei, în scădere cu 0,08 bani (-0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9756 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7679 lei, în creștere cu 3,19 bani (+0

Administratie 28-01-2025 14:06

Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea

Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr

Social 28-01-2025 13:51

Timiș: Surpare de pământ la liniile feroviare de la Pasajul Solventul; lucrările de împingere a chesonului au fost sistate

Lucrările de construire a noului pasaj sub-feroviar Solventul din Timișoara au fost sistate, după ce a avut loc o surpare de pământ sub liniile ferate, în timpul împingerii chesonului pe sub acestea, a declarat, marți, viceprimarul municipiului, Ruben Lațcău. Vice-edilul spune că subsolul zonei are probleme, având caver

Social 28-01-2025 12:16

Sălaj: Cormoranii decimează peștii din lacul Vârșolț și râul Someș

Numărul foarte mare cormorani prezenți, în perioada sezonului rece, în Sălaj, pe lacul de acumulare Vârșolț și pe râul Someș decimează populația piscicolă, avertizează reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS). Inginerul piscicol Veronica Ispas, responsabilul de pescuit din ca

Administratie 28-01-2025 12:03

Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an

Administratie 28-01-2025 11:48

Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal

Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie

Social 28-01-2025 10:50

Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident produs în municipiul Bistrița

Trei persoane, printre care și un copil în vârstă de patru ani, au fost rănite marți dimineața într-un accident produs pe o stradă din municipiul Bistrița, în care au fost implicate două autoturisme și un microbuz de transport persoane. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, unul dintre răni