logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Cluj: Mii de oameni au venit la Nicula pentru a se închina la icoana tămăduitoare a Fecioarei cu Pruncul

Imagine din galeria Agerpres

Satul şi mănăstirea de la Nicula au fost practic inundate, miercuri, de zeci de mii de oameni care au participat, ca în fiecare an, la cel mai mare pelerinaj al creştinilor ortodocşi şi greco-catolici, care are loc în ziua Adormirii Maicii Domnului.

De sute de ani datează această tradiţie a pelerinajului de Nicula, credincioşii venind aici pentru iertarea păcatelor, dar şi pentru a vedea icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul în braţe, pictată de Luca din Iclod. Se zice că în anul 1699 Fecioara din icoană a lăcrimat, iar credincioşii au dus-o într-un nou lăcaş de cult, o bisericuţă de lemn construită pe un deal, la marginea satului Nicula, care a servit de adăpost icoanei, care putea fi astfel văzută de toată lumea. Obiceiul pelerinajului supravieţuieşte şi astăzi, fiind unul dintre cele mai mari asemenea evenimente religioase din ţară.

Pelerinii încep să se adune la Nicula chiar şi cu două zile înainte de sărbătoarea Maicii Domnului din 15 august, iar sătenii, la rândul lor, se pregătesc din timp pentru acest eveniment, mare nu numai ca importanţă religioasă, ci şi prin amplitudinea pe care o are datorită numărului mare de oameni care participă.

În sat, la fiecare casă apar fie tarabe cu turtă dulce sau kurtos, cozonaci în formă de tulnic care aparţin de bucătăria maghiară, dar şi obiecte care se vând de obicei în talciocuri. Alţi săteni au la poartă găleţi mari pline cu buchete bogate de busuioc sau scot pur şi simplu recipiente cu apă pentru ca pelerinii să poată face faţă caniculei. Pe vreme ce drumul sinuos şi abrupt se apropie de dealul pe care se află mănăstirea apar şi tarabele cu obiecte bisericeşti, de unde enoriaşii cumpără mir, icoane, mătănii sau alte obiecte pe care le iau ca amintire.

Cei mai mulţi dintre oameni vin la Nicula măcar cu o zi înainte, pentru a petrece noaptea în rugăciuni, alături de preoţi şi pentru a înconjura după miezul nopţii biserica alături de alaiul care conduce icoana Fecioarei.

Oamenii îşi aduc şi câte un cort, dar cei mai mulţi stau, în zilele calde de vară din august, direct pe pământ, protejaţi doar de o pătură.

Tradiţia arată că pelerinajul trebuie făcut pe jos, iar cei care pot înconjoară de câteva ori, în genunchi şi, deseori sprijiniţi pe coate, micuţa bisericuţă de lemn din mijlocul curţii mănăstirii, care nu este cea veche, dar care aminteşte credincioşilor de vremurile de demult şi de legătura lor cu acest pământ. În crăpăturile dintre scândurile care alcătuiesc pereţii micului lăcaş de cult oamenii înfig codiţele unor rămurele de busuioc sau mici monede de metal.

Mulţi dintre cei prezenţi au venit purtând costum tradiţional, însă cei mai mulţi poartă în spate sau sunt înconjuraţi de desagi mari în care au cărat până sus pe dealul Niculei lucrurile de care au considerat că au nevoie pentru a se înveli sau pentru a mânca. Alţii, mai moderni, au lângă ei trolere pe roţi, pe care la nevoie le pot folosi pe post de masă sau scaun.

Miercuri dimineaţa, după o noapte albă pe care pelerinii au petrecut-o în curtea bisericii, ei asistă la Liturghia oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care anul acesta a vorbit enoriaşilor despre necazurile fără sfârşit ale omenirii şi despre cum discordia de la nivelul societăţii poate fi alungată prin pocăinţă.

După slujbă, oamenii formează o coloană lungă, care ar putea servi drept gard viu mănăstirii, pentru a-şi aştepta rândul să vadă, să atingă şi să sărute icoana.

Printre credincioşii care asistă la acest eveniment se numără şi creştini greco-catolici. Pentru că mănăstirea de pe dealul Niculei este astăzi ortodoxă, ei vin fie până sus, pentru a vedea icoana, fie asistă la slujba oficiată, în acelaşi timp cu cea din biserica de pe deal, jos, în satul Nicula. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, le aminteşte în fiecare an enoriaşilor istoria mănăstirii, a icoanei şi le vorbeşte despre dragostea cu care Maica Domnului îi apără pe credincioşi. Anul acesta, pentru că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, episcopul le-a reevocat celor prezenţi figura cardinalului Iuliu Hossu, cel care a întemeiat mănăstirea propriu-zisă de la Nicula, în 1936, şi cel de a cărui voce este legată citirea Proclamaţiei de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

După oficierea liturghiilor în cele două biserici oamenii au plecat spre case sau la rude şi prieteni.

Şi Arhiepiscopia Clujului a pregătit, pentru finalul ceremoniilor, 15.000 de sarmale şi sute de cozonaci care au fost împărţiţi enoriaşilor.

În momentul de vârf, noaptea şi în cursul dimineţii de miercuri, la Liturghie, 30.000 de credincioşi s-au aflat la Nicula. Au existat şi cazuri de oameni care au avut nevoie de asistenţă medicală. Peste 120 de persoane au apelat la ajutorul asistenţilor şi medicilor de pe ambulanţe. Cei mai mulţi au suferit din cauza căldurii şi a felului în care s-au alimentat. Ordinea şi liniştea publică pe timpul celor trei zile ale pelerinajului au fost asigurate de peste 200 de jandarmi. AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 26-04-2025 18:08

Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif

Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin

Administratie 26-04-2025 15:36

ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î

Social 26-04-2025 13:21

Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni

Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice

Social 26-04-2025 11:09

MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25

Social 26-04-2025 10:47

Vremea devine instabilă în București, în următoarele zile (meteorologi)

Vremea va deveni instabilă în zona Municipiului București pe parcursul următoarelor zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza de specialitate publicată sâmbătă. Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 aprilie, ora 10:00 - 27 aprilie, ora 9:00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (vitez

Social 26-04-2025 10:42

Vâlcea: 'Drumul Oaselor' - redeschis după 20 de ani

Circulația rutieră pe drumul județean care leagă orașul minier Berbești de comuna Popești, cunoscut ca 'Drumul Oaselor', o rută alternativă care scurtează cu peste 35 de kilometri distanța până la Râmnicu Vâlcea, a fost redeschisă după aproape două decenii, în urma unei investiții ce a vizat modernizarea a aproape jumătate din traseu, au anunț

Social 26-04-2025 10:38

Cod portocaliu de averse în nouă județe, sâmbătă; Coduri galbene de vreme rea în jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod galben și Cod portocaliu de vreme instabilă, valabilă în jumătate de țară, respectiv o informare de vreme rece, valabilă până marți. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 14:00 - 23:00, va fi valabil un Cod portocaliu de av

Social 26-04-2025 10:21

Vrancea: Doi bărbați decedați în accidentul de pe DN2-E85, la Garoafa

Doi bărbați - de 33 și 29 de ani - au decedat în accidentul rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție

Social 26-04-2025 09:07

Vrancea: Un mort și patru răniți într-un accident rutier pe DN2-E85, la Garoafa

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, iar alte patru persoane, printre care și doi copii, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit polițiștilor, bărbat

Administratie 26-04-2025 06:00

Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România

Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea

Social 26-04-2025 05:05

Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă

Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i

Social 25-04-2025 20:11

Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob

Social 25-04-2025 19:52

Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine

Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare.   ''Î

Social 25-04-2025 19:47

Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital

Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Social 25-04-2025 18:26

REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d