logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arad: Săpături în Cimitirul 'Pomenirea' în căutarea osemintelor a 10 persoane executate de securişti în 1958

Imagine din galeria Agerpres

În cimitirul 'Pomenirea' din municipiul Arad a început marţi, sub supravegherea unui prim-procurorului Radu Ilina, din cadrul Parchetului Militar Timişoara, efectuarea unor săpături în căutarea osemintelor a 10 persoane executate de securişti pe 30 mai 1958 pentru că ar fi săvârşit fapte împotriva regimului comunist.

Persoanele respective ar fi fost înmormântate aici, într-o groapă comună, la data de 1 septembrie 1958.

Potrivit prim-procurorului Radu Ilina, Parchetul Militar Timişoara a deschis recent un dosar de cercetare penală pentru omor şi infracţiuni contra umanităţii în cazul celor zece persoane care au fost executate de securişti în 1958.

"La solicitarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pe rolul Parchetului Militar Timişoara a fost deschis un dosar penal pentru cercetări competente în vederea în vederea stabilirii împrejurărilor concrete şi mai ales a autorilor nemijlociţi ai uciderii unui număr de zece deţinuţi în noaptea de 1 spre 2 septembrie 1958. Se pare că - pentru că până în acest moment nu sunt date clare - atunci aceştia au fost scoşi din Penitenciarul Timişoara de lucrători ai Direcţiei de Securitate, executaţi tot în perimetrul Penitenciarului Timişoara, după care au fost aduşi în raza Cimitirului Pomenirea din Arad, aruncaţi într-o groapă comună, cu toate consecinţele grave şi dramatice pentru familiile şi rudele lor", a spus Radu Ilina.

Întrebat dacă mai există persoane care pot răspunde penal pentru uciderea celor zece persoane, acesta a spus că există informaţii că ar mai fi în viaţă persoane care pot fi trase la răspundere, fie că ar fi vorba de comanda plutonului de execuţie, de componenţa acelui pluton şi, nu în ultimul rând, de cei care au ordonat această măsură de suprimare a vieţii prin împuşcare, în noaptea respectivă.

"În dosar s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiuni de omor şi infracţiuni contra umanităţii, fapte care sunt imprescriptibile. Evident că şi în funcţie de rezultatul cercetării din teren şi a exhumării, urmează să se întreprindă examinări judiciare, analiză patologică a rămăşiţelor umane, vom pleca de la victime pentru a reface adevărul acelor vremuri şi pentru a stabili, cum am spus, autorii uciderii acestor deţinuţi şi răspunderea lor penală", a precizat procurorul militar, care a ţinut să sublinieze că pedepsele vor fi severe pentru persoanele vinovate, dacă vor fi găsite.

Istoricul Marius Oprea, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Române (IICCMER), a preciat că victimele, cei 10 executaţi, făceau parte din aşa numitul lot "Szoboszlay Aladar".

"Szoboszlay Aladar a fost un preot catolic care, începând cu vara anului 1955, a organizat după părerea mea, cea mai puternică structură politică de opoziţie la adresa regimului comunist, Partidul Muncitoresc Creştin. Ei au fost descoperiţi ca structură socotită subversivă, de către Securitate, în special după Revoluţia din 1956 din Ungaria. Cea mai mare parte dintre ei au fost arestaţi. Peste 200 de persoane au fost condamnate la pedepse însumând circa 1.000 de ani, iar cele 10 persoane ale căror oseminte le căutăm aici, la Arad, au fost condamnate la moarte şi executate", a declarat Marius Oprea.

În continuare, acesta a spus că în urma unor cercetări geo-fizice efectuate în zonă în anul trecut s-a văzut că terenul prezintă unele anomalii în trei puncte, unde se sapă acum, în încercarea de a găsi osemintele celor 10 persoane, care au fost reabilitate judiciar în anul 2010, deci se poate vorbi de victime nevinovate ale represiunii comuniste.

"De când facem cercetări, am găsit mulţi oameni executaţi sumar de către Securitate şi îngropaţi în locuri izolate, în păduri, în munţi, în circa 40 de locuri din ţară. În cei peste zece ani în care facem astfel de investigaţii, am găsit în jur de o sută de cadavre până acum, din peste 100.000. Nu se cunoaşte o cifră exactă a victimelor comunismului, dar personal am găsit în arhive, până acum, numele a 617.872 persoane care au suferit măsuri represive din partea regimului comunist şi se poate estima că peste 100.000 au murit pe parcursul detenţiei, internării lor în lagăre de muncă forţată sau fiind executaţi", a menţionat Marius Oprea.

Organizatorul acţiunii de la Arad, Gheorghe Petrov, din cadrul IICCMER, a arătat că se fac săpături în trei locuri de pe o parcelă a cimitirului arădean, existând mărturii că în perimetrul respectiv se află groapa comună a celor 10.

"În vara lui 2017 s-a efectuat de către o firmă din Budapesta o scanare a terenului din Cimitirul 'Pomenirea', cu instrumente performante noninvazive ale solului, care au evidenţiat trei locuri de posibile gropi comune, stabilindu-se o ierarhie în acest sens, săpăturile de astăzi fiind făcute la locul cel mai probabil unde ar putea fi această groapă. Există mai multe variante privind locul unde ar fi fost îngropaţi cei 10, informaţia că ei ar fi fost îngropaţi aici provenind de la un fost ofiţer de miliţie din Arad, care i-a vorbit despre acest lucru unui prieten de-al său, care acum este decedat", a mai spus Gheorghe Petrov, de profesie arheolog.

La săpăturile efectuate în Cimitirul 'Pomenirea' a asistat şi Ştefan Lukacs, care locuieşte în prezent în Germania, unde a emigrat cu familia în anul 1978 şi care avea 13 ani atunci când tatăl său, având acelaşi nume, a fost executat de Securitate.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat, luni, că face investigaţii arheologice în Cimitirul Pomenirea din municipiul Arad, urmând să deshumeze rămăşiţele pământeşti a zece persoane care au fost executate prin împuşcare în 1 septembrie 1958, în urma unei condamnări penale pentru fapte îndreptate împotriva regimului comunist.

Cei zece condamnaţi la moarte sunt: Szoboszlay Aladar, născut în 18 ianuarie 1925 în Timişoara, preot catolic; Huszar Iosif, născut în 9 martie 1913 în Viena, fost moşier; Konya Ştefan, născut în 4 ianuarie 1915 în Gheorgheni, avocat; Lukacs Ştefan, născut în 20 februarie 1920 în Pecica, contabil; Tamas Imre, născut în 7 septembrie 1907 în satul Iscroni, jud. Hunedoara, învăţător; Tamas Dezideriu, născut în 16 mai 1901 în Bărbătenii de Jos, funcţionar; Orban Ştefan, născut în 20 august 1900 în Păuleni- Ciuc, funcţionar; Orban Carol, născut în 6 iulie 1888 în Mădăraş, fost moşier; Abraham Arpad, născut în 16 februarie 1914 în Bixad, preot catolic; Fîntînaru Alexandru, născut în 25 martie 1895 în Semlac, jud. Arad, avocat.

După căderea regimului comunist, rudele şi urmaşii celor executaţi au început să facă demersuri pentru a putea afla locul unde au fost îngropaţi morţii, scopul fiind recuperarea osemintelor şi reînhumarea lor creştinească, acest lucru neputându-se realiza pentru că nu existau informaţii sigure despre locul înhumării. AGERPRES / (A, AS - autor: Ioan Weisl; editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i