logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Foști deținuți de la Guantanamo critică folosirea facilității pentru a reține migranți: 'Este o gaură neagră'

Image

Yemenitul Mansoor Adayfi a petrecut 14 ani la Guantanamo și în cele din urmă a fost eliberat fără ca împotriva lui să fi fost formulate acuzații. Alături de el, alți 15 foști deținuți critică - într-o scrisoare deschisă - administrația președintelui american Donald Trump pentru extinderea utilizării bazei navale în scopul de a reține migranți ilegali, informează miercuri EFE.

'Nimeni nu merită să fie aruncat într-un sistem creat pentru a-l anula', scriu semnatarii scrisorii la care EFE anunță că a avut acces în exclusivitate.

'Guantanamo nu este doar o închisoare: este un loc în care legea este deformată, unde ești privat de demnitate și suferința este ascunsă în spatele sârmei ghimpate. Noi am trăit-o. Cunoaștem zgomotul metalic al ușilor, greutatea cătușelor și tăcerea unei lumi care privea în altă parte', scriu semnatarii scrisorii, promovată de Adayfi, coordonatorul Proiectului Guantanamo din cadrul CAGE International.

Într-un interviu pentru EFE, Adayafi a explicat că Guantanamo 'este o gaură neagră. Nu o poți numi închisoare sau centru de detenție pentru că asta înseamnă că există anumite drepturi'.

În opinia sa, accentul nu ar trebui să se pună pe tratamentul pe care îl pot primi noii sosiți, ci în primul rând pe motivul pentru care sunt trimiși acolo și să i se pună capăt: 'Guantanamo este una dintre cele mai mari încălcări ale drepturilor omului din secolul al XXI-lea', a declarat el, din Serbia.

Organizația sa, cu sediul la Londra, contestă 'opresiunea statului inspirată' de 'Războiul împotriva terorii' lansat după atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, în care au pierit circa 3.000 de oameni.

La 29 ianuarie, printr-un ordin executiv, Trump a luat decizia de a extinde utilizarea Guantanamo, instalând 30.000 de paturi la baza navală din Cuba pentru migranții ilegali.

De ani de zile, Imigration and Customs Enforcement (ICE) a operat la Guantanamo un centru de detenție, administrat separat de închisoarea destinată să găzduiască suspecți jihadiști, dar până acum a primit doar un număr limitat de persoane interceptate pe mare, majoritatea din Haiti și Cuba.

'Acest ordin nu doar că permite nedreptatea, ci o garantează. Reținerea migranților la Guantanamo le neagă protecția constituțională, prinzându-i în același purgatoriu legal pe care l-am suportat noi. Această ambiguitate deliberată permite abuzul, așa cum ni s-a întâmplat nouă. Știm pe propria piele ce se întâmplă cu un sistem menit să distrugă oamenii'', spun foștii deținuți.

Printre aceștia se numără marocanul Ahmed Errachidi, algerienii Lakhdar Boumediene și Sufyian Barhoumi, tunisianul Hisham Sliti și britanicii Tarek Dergoul și Moazzam Begg, toți repatriați fără ca împotriva lor să se fi formulat vreodată acuzații.

Pentru grupul de semnatari, trimiterea migranților la Guantanamo nu este o chestiune de securitate.

'Este vorba despre putere și control și despre folosirea întunericului din Guantanamo pentru a ascunde încă o nedreptate', adaugă ei.

La începutul acestei luni, un grup de 15 organizații pentru drepturile omului, inclusiv Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), a cerut guvernului american să aibă acces la migranții trimiși acolo, denunțând lipsa de transparență în ceea ce privește statutul lor legal.

Primii deținuți au ajuns la Guantanamo în 2002, în cadrul 'Războiului împotriva terorii' lansat de fostul președinte republican George W. Bush (2001-2009) după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001. Din cei aproape 780 de deținuți care au fost la un moment dat reținuți aici, au mai rămas 15, dintre care doar doi au fost condamnați.

Pentru foștii deținuți care semnează scrisoarea deschisă, eșecul de a închide închisoarea și de a ține cont de moștenirea acesteia reprezintă o garanție că nedreptatea va continua și ''se extinde'.

Trump a promis că-i va trimite acolo 'pe cei mai răi imigranți ilegali criminali care reprezintă o amenințare pentru poporul american'.

'Refuzăm să permitem ca și alții să fie înghițiți de același coșmar pe care l-am îndurat. Nimeni nu merită să fie aruncat într-un sistem creat pentru a-l anula. Nu vom înceta să vorbim sau să ne luptăm. Nu vom permite ca ororile de la Guantanamo să se repete', scriu foștii deținuți.

Mesajul lor este clar, scrie EFE. Nu doar că vor închiderea închisorii și revocarea ordinului executiv, ci avertizează administrația Trump că se va face dreptate. 'Cândva, (Trump) va fi tras la răspundere', au transmis semnatarii scrisorii deschise. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 256

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social Ex 16-04-2025 16:47

Finlanda menține închisă frontiera cu Rusia până la noi ordine

Finlanda a anunțat miercuri că a decis să mențină închisă frontiera estică cu Rusia până la noi ordine, transmit Reuters și AFP. Finlanda și-a închis frontiera terestră cu Rusia, lungă de 1.340 km, în decembrie 2023, după sosirea a o mie de migranți fără viză din țări precum Siria și Somalia. Finlanda a acuzat Rusia că a

Social Ex 16-04-2025 16:34

Vâlcea: Accident cu trei victime, la Tomșani; traficul pe DN 67 - blocat total

Trei persoane, între care și un minor, au fost rănite miercuri, într-un accident rutier produs pe DN 67, în localitatea Tomșani, circulația în zonă fiind blocată. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea, în accident au fost implicate două autoturisme, care ar fi intrat &ici

Social Ex 16-04-2025 16:08

Curtea Supremă britanică stabilește că definiția legală a femeii se bazează pe sexul biologic

Curtea Supremă a Regatului Unit a stabilit miercuri că definiția legală a femeii se bazează pe sexul biologic, nu pe identitatea de gen, transmite AFP. Decizia ar putea avea consecințe importante pentru transsexualii britanici și ar putea avea un impact și în Statele Unite. Procesul care s-a încheiat astfel începuse în 20

Social Ex 16-04-2025 14:56

Papa Francisc le-a mulțumit medicilor care i-au salvat viața în cadrul unei întâlniri la Vatican

Papa Francisc le-a mulțumit, miercuri, în cadrul unei întâlniri la Vatican, membrilor echipei medicale care i-a salvat viața în perioada de 5 săptămâni în care a fost internat în spital, în stare gravă, cu diagnosticul de dublă pneumonie, transmite Reuters. Suveranul pontif a vorbit încet dar nu a avut nevo

Social Ex 16-04-2025 13:24

Numărul cazurilor de autism din SUA continuă să crească (studiu)

Numărul cazurilor de autism a continuat să crească în Statele Unite în 2022, potrivit unui studiu publicat marți de cea mai importantă agenție sanitară a țării, o tendință probabil determinată, potrivit autorilor cercetării, de îmbunătățirea diagnosticării, transmite miercuri AFP. Prevalența estimată a cazurilor de autism în rându

Social Ex 16-04-2025 11:41

Germania: Un medic de îngrijiri paliative, acuzat de uciderea a 15 pacienți

Procuratura din Berlin a cerut miercuri trimiterea în judecată a unui medic de îngrijiri paliative, suspectat de uciderea a 15 pacienți în capitala germană, relatează AFP. Acest doctor în vârstă de 40 de ani, arestat în august 2024, era până acum suspectat că a făcut cel puțin opt victime, în timp ce sistemul de

Social Ex 16-04-2025 08:54

Acord istoric la OMS privind prevenirea pandemiilor și pregătirea pentru acestea

După mai bine de trei ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au aprobat miercuri prin consens un text istoric care vizează o mai bună pregătire și luptă împotriva unor viitoare pandemii, transmite joi AFP. 'Seara aceasta marchează o etapă importantă în călătoria noastră comună către o lume mai sigură',

Social Ex 16-04-2025 04:57

Tunisia: Sute de manifestanți furioși după moartea a trei elevi

Cauciucuri arse și strigăte de furie: sute de tunisieni au manifestat marți la Mazouna (centru) după moartea a trei liceeni în urma prăbușirii unui zid al școlii lor, incident care a stârnit o puternică emoție în țară, notează AFP. Locuitori din acest oraș defavorizat s-au adunat în fața unui post al Gărzii naționale (j

Social Ex 15-04-2025 16:21

Starea de sănătate a papei continuă să se îmbunătățească

Starea de sănătate a papei, care se recuperează după o pneumonie ce i-a pus viața în pericol, continuă să se îmbunătățească, a anunțat marți Vaticanul, subliniind că suveranul pontif are nevoie de mai puțin oxigen suplimentar, transmite agenția ANSA. Pontiful argentinian în vârstă de 88 de ani a fost externat recent, du

Social Ex 15-04-2025 15:31

Furt artefacte românești/ Poliția a arestat un al cincilea suspect

Poliția olandeză a arestat marți un al cincilea suspect în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, conform politie.nl. Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost arestat într-o locuință din orașul său natal, Alkmaar, a anunțat poliția din Țările de Jos Artefactele din aur fura

Social Ex 15-04-2025 15:28

Marea Britanie: Procesul contra lui Andrew Tate pentru abuzuri fizice și sexuale va începe în 2027

Controversatul influencer britanico-american Andrew Tate va compărea în fața judecătorilor în 2027, în procesul civil intentat de patru femei britanice pentru abuzuri fizice și sexuale, potrivit avocaților acuzării acesta fiind primul astfel de caz privind acuzații de control coercitiv adus în fața Înaltei Curți britanice, transmite Reut

Social Ex 15-04-2025 15:23

Migranți: Un copil moare în fiecare zi încercând să traverseze Mediterana centrală (UNICEF)

Aproximativ 3.500 de copii au murit sau au dispărut în ultimii zece ani - unul pe zi - în încercarea de a traversa Mediterana centrală între Africa de Nord și Italia, potrivit unui raport publicat marți de UNICEF, citat de AFP. UNICEF a făcut această estimare bazându-se pe proporția de copii dintre migranții ajunș

Social Ex 15-04-2025 14:59

Peste 10% din afgani ar putea fi privați de asistență sanitară din cauza opririi ajutorului american(OMS)

Peste 10% din populația afgană ar putea fi privată de asistență sanitară până la finalul lui 2025 din cauza opririi ajutorului american, a atenționat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite AFP. În urmă cu o lună, agenția ONU avertizase deja că 1,6 milioane de afgani nu au acces la servicii esențiale, în lipsa

Social Ex 15-04-2025 13:01

Franța: Mai multe închisori au fost ținta unor atacuri cu incendieri de vehicule și tiruri de arme automate

Ministrul francez al justiției, Gerald Darmanin, a declarat marți că mai multe închisori din țară au fost ținta unor atacuri cu incendieri de vehicule, iar un penitenciar din Toulon (sud-est) a fost vizat de tiruri de arme automate în noaptea de luni spre marți, relatează AFP și Reuters. 'Au avut loc încercări de intimida

Social Ex 15-04-2025 12:28

Associated Press a fost exclusă din Biroul Oval, în pofida ordinului judecătoresc care îi acordă acces

Associated Press (AP) a fost din nou exclusă din Biroul Oval, încălcând un ordin judecătoresc care acordă acces jurnaliștilor săi, a raportat marți agenția de știri americană, informează dpa. Casa Albă a interzis participarea a doi reporteri ai AP la conferința de presă de luni a președintelui american Donald Trump cu omologul său din Salvador, Nay