logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Încălzirea climei globale: Febra denga și chikungunya, în curând endemice în Europa (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Febra denga și chikungunya ar putea deveni boli endemice în Europa din cauza încălzirii climei globale, care favorizează răspândirea țânțarului-tigru, un vector acestor maladii, alături de urbanizare și de deplasările umane, a avertizat un studiu publicat joi în revista Lancet Planetary Health, relatează AFP.

În prezent, 4 miliarde de persoane din 129 de țări sunt expuse la riscul potențial de a contracta febra denga sau chikungunya, două boli prezente mai ales, până acum, în țările tropicale și subtropicale și ai căror vectori principali sunt Aedes aegypti (țânțarul-febrei-galbene) și Aedes albopictus (țânțarul-tigru-asiatic).

Extinderea spre nord a zonei marcate de prezența țânțarului-tigru este favorizată de încălzirea climei: cu cât este mai cald, cu atât ciclul său de dezvoltare se scurtează, în timp ce viteza de multiplicare a virusului în insectă crește sub efectul temperaturii.

Studiul publicat joi analizează, pentru prima oară, legăturile dintre riscul de epidemii de febra denga și de chikungunya în Europa și numeroși factori din ultimii 35 de ani, precum clima, mediul înconjurător, condițiile de viață socio-economice, demografia și datele entomologice.

Finanțat de programul european Horizon pentru cercetare și inovație, acest studiu exploatează datele furnizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul bolilor (ECDC) și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și cercetările ce au vizat prezența țânțarului-tigru în Europa, de la sosirea lui în 1990 și până în 2024.

Dacă primul focar de boală a avut nevoie de peste 25 de ani pentru a apărea în Europa, frecvența și amploarea epidemiilor de febra denga și de chikungunya au crescut constant după 2010.

Astfel, numai în anul 2024, 304 de cazuri de febră denga au fost repertorizate, depășind cele 275 de cazuri recenzate în toți cei 15 ani precedenți. Iar focare autohtone au fost identificate în patru țări: Italia, Croația, Franța și Spania.

Cvasitotalitatea cazurilor (95%) au survenit între lunile iulie și septembrie și trei sferturi din ele erau localizate în zone urbane sau semiurbane, iar restul (un sfert) în zone rurale.

Risc de cinci ori mai mare în 2060

De acum înainte, în zonele în care țânțarul-tigru s-a stabilit deja, ar putea să treacă un singur an între două epidemii de febra denga sau de chikungunya, 'probabil din cauza unei evoluții a condițiilor climatice', iar această recurență 'este consolidată de frecvența deplasărilor umane', arată autorii noului studiu.

Studiul notează că zonele în care cheltuielile medicale pe cap de locuitor sunt mai ridicate sunt în același timp zonele pentru care a fost calculat un risc mai mare de epidemie, sugerând că numărul de cazuri este mai bine detectat acolo unde monitorizarea a fost consolidată - și, în sens contrar, o subdetectare este așteptată în zonele mai puțin prospere.

Cercetarea arată mai ales că fiecare creștere cu un grad Celsius a temperaturii estivale crește riscul de epidemie. Astfel, verile cu temperaturi foarte ridicate 'îl amplifică în mod considerabil', afirmă autorii studiului.

Aceste tendințe sugerează că 'temperatura rămâne un factor important al riscurilor de epidemii viitoare, în special în condițiile unor scenarii climatice extreme', și că 'în toată UE, aceste maladii tind să devină endemice'.

Potrivit prognozelor efectuate în cadrul noului studiu, în anii 2060, riscul epidemiologic ar putea fi de cinci ori mai mare decât în perioada 1990-2024.

Descoperirea pledează pentru necesitatea unei protejări mai bune a populațiilor împotriva acestor boli, mai ales prin supravegherea cazurilor importate și prin înființarea unor sisteme de alertă.

Studiul are însă și anumite limite, au avertizat autorii săi.

Pe de-o parte, circulația bolilor transmise de țânțari în zonele în care ele nu sunt endemice ar putea fi subestimată, deoarece cazurile, adeseori asimptomatice, nu sunt înregistrate în astfel de state.

În plus, monitorizarea variază de la o regiune la alta sau de la o țară la alta, ceea ce ar putea duce la o supraestimare a prevalenței acestor boli, de exemplu în Franța, unde această monitorizare este consolidată și este adeseori comparată cu cele din alte țări. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu)

Afisari: 156

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social Ex 15-05-2025 16:50

Papa Leon al XIV-lea/ Mai mulți turiști americani la Roma? Comercianții sunt optimiști

Comercianții din Roma sunt încântați de ideea că un papă din Statele Unite ar putea atrage și mai mulți turiști americani în capitala italiană, relatează joi AFP. În cartierul central Trastevere, deja aglomerat de turiști, această ipoteză este încurajatoare. 'În cultura lor, există un bacșiș automat de 1

Social Ex 15-05-2025 14:51

Un alpinist filipinez este prima victimă a noului sezon de ascensiuni pe Everest

Un alpinist filipinez este prima victimă a noului sezon de ascensiuni pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, au anunțat joi autoritățile nepaleze, transmite AFP. Philipp Santiago, 45 de ani, care se pregătea să urce pe vârful de 8.849 de metri, a ajuns epuizat miercuri seară la ultima tabără (IV), situată la altitudinea de

Social Ex 15-05-2025 14:19

Entorsa de gleznă nu trebuie banalizată, avertizează autoritatea franceză din domeniul sănătății

Entorsele de gleznă sunt mult prea des banalizate, în condițiile în care ele pot cauza probleme de durată dacă nu sunt tratate corespunzător, a avertizat joi Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța (HAS), care le recomandă pacienților, mai ales, o consultare sistematică în primele 24 de ore după un astfel de incident, informează AFP.

Social Ex 15-05-2025 10:28

Brazilia: Ritmul de defrișare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii șase ani

Ritmul de defrișare a încetinit în toate macrosistemele (biomuri) din Brazilia în 2024 pentru prima dată în ultimii șase ani, marcând astfel o evoluție încurajatoare cu doar câteva luni înainte ca țara sud-americană să găzduiască COP30, conferința pentru climă organizată de ONU, informează AFP. S

Social Ex 15-05-2025 09:44

Canada se confruntă cu primele incendii forestiere ample din acest sezon; doi morți, 1.000 de persoane evacuate

Două persoane și-au pierdut viața într-un vast incendiu de pădure declanșat în centrul Canadei, stat care se confruntă cu un debut activ al sezonului incendiilor în contextul condițiilor secetoase, au anunțat autoritățile, potrivit AFP. O femeie și un bărbat au fost ''surprinși de incendiu'' pe când se a

Social Ex 14-05-2025 19:30

Spania: Aproape 80.000 de persoane, sfătuite să se izoleze în case după un incendiu la un hangar cu produse chimice

Aproape 80.000 de persoane au fost sfătuite să se izoleze în locuințe, cu ușile și ferestrele închise, după un incediu survenit în cursul zilei de miercuri într-un hangar cu produse chimice într-o zonă industrială de lângă Sevilla, în sudul Spaniei, transmite AFP. Serviciile de urgență au primi alerta

Social Ex 14-05-2025 16:24

Paris/ Publicul va putea înota în Sena din 5 iulie

Publicul va putea înota în Sena, la Paris, începând din 5 iulie, a anunțat miercuri prefectul regiunii, potrivit AFP. Înaintea Jocurilor Olimpice de anul trecut de la Paris, primarul Anne Hidalgo s-a aruncat în apă în fața insulei Saint-Louis pe 17 iulie, alături de Tony Estanguet, președintele Comitet

Social Ex 14-05-2025 16:05

Marea majoritate a germanilor aprobă controlul mai strict al azilanților la frontiere (sondaj)

Un sondaj realizat de YouGov pentru agenția de presă dpa a arătat miercuri că 75% din germani susțin noile măsuri introduse de ministrul de interne Alexander Dobrindt pentru respingerea azilanților la frontiere; 50% din cei chestionați sunt complet de acord, iar 25% oarecum de acord, în timp ce doar 16% contestă reglementările și 9% nu și-au precizat opinia sau

Social Ex 14-05-2025 15:13

Ca tânăr preot în Peru, papa Leon al XIV-lea a supraviețuit unei amenințări cu bombă și a cucerit inimile localnicilor

Hector Camacho și-l amintește pe Robert Prevost, actualul papă Leon al XIV-lea, al cărui pontificat urmează să fie inaugurat oficial duminică, drept un tânăr misionar din Chicago, care purta jeanși și nu vorbea bine spaniolă, sosit în Peru într-un context în care țara era sfâșiată de conflicte interne, relatează miercuri Reuters.

Social Ex 14-05-2025 12:45

Papa Leon al XIV-lea vrea să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume

Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să acționeze ca un mediator între părțile beligerante din lumea întreagă, miercuri, în timp ce i-a primit la Vatican pe reprezentanții celor 23 de Biserici creștine din Orient, informează AFP. 'Sfântul Scaun își exprimă disponibilitatea de mediere pentru ca inamicii să se întâlnească

Social Ex 14-05-2025 10:46

Țările de Jos și Danemarca, în fruntea clasamentului privind bunăstarea copiilor; România, pe locul 16 (raport UNICEF)

Țările de Jos și Danemarca se află în fruntea clasamentului statelor în ceea ce privește bunăstarea copiilor, clasament realizat pe baza unor criterii precum sănătate mintală, sănătate fizică și competențe, se arată într-un raport publicat miercuri de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit DPA. România se situează pe locul 16 în

Social Ex 14-05-2025 10:19

Numărul trecerilor ilegale de frontieră în UE a scăzut semnificativ în acest an

Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în primele patru luni din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unor noi date ale UE consultate de dpa. Un total de aproximativ 47.000 de treceri ilegale au fost înregistrate din ianuarie până în aprilie, o scădere de aproape

Social Ex 13-05-2025 14:22

Alertă cu bombă pe aeroportul Charleroi din Belgia

Traficul a fost suspendat marți pe aeroportul Charleroi-Bruxelles Sud din cauza unei alerte cu bombă, a anunțat o purtătoare de cuvânt a societății de gestiune a aeroportului, informează AFP. Cu puțin timp înainte de ora locală 11:00 (09:00 GMT), o alertă cu bombă a fost declanșată la bordul unui avion care a aterizat pe aeroportul

Social Ex 13-05-2025 13:24

Papa Leon al XIV-lea i-a transmis comunității evreiești că vrea să consolideze dialogul interreligios

Papa Leon al XIV-lea le-a transmis comunităților evreiești din lumea întreagă că dorește să consolideze dialogul Bisericii Romano-Catolice cu acestea, într-un mesaj care intervine după o deteriorare a relațiilor dintre Vatican și Israel din cauza războiului din Fâșia Gaza, informează Reuters. Primul papă născut în State