Comunicat de presă - Romanian Creative Week
O instalație din cabluri reciclate, parte a Romanian Creative Week, transformă Iașul. Marlene Herberth: 'O legătură dintre peisajul urban și memoria umanității'
Prima săptămână a Romanian Creative Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii, propune publicului o experiență culturală diversă, care reunește evenimente îndrăznețe și în premieră. Piața Unirii găzduiește o instalație inovativă, realizată din deșeuri tehnologice ce capătă forma unui dom traversabil, în timp ce locații emblematice din Iași, precum Muzeul Metropolitan și Palatul Culturii, devin centre efervescente ale creației contemporane.
Celebrul artist Miron Schmuckle, stabilit în Germania, revine după ani în România cu o selecție impresionantă de lucrări, care explorează eleganța a naturii botanice și potențialul filosofal al florilor. De mai bine de două decenii, Schmuckle pictează flori, cu precizia unui miniaturist și atenția unui cercetător botanic, și oferă o incursiune spectaculoasă în universul său vizual luxuriant, marcat de botanică fantastică și simbolism rafinat.
'Am invitat publicul să reflecteze la mesajele pe care le transmit prin lucrările mele. I-am chemat la introspecție și îi încurajez să viziteze expoziția pe tot parcursul festivalului. Este o invitație la o privire critică asupra propriei noastre poziționări, la o distanțare lucidă de centrismul și conformismul care ne înconjoară constant. Mai mult decât atât, este un îndemn la meditație asupra realității care ne învăluie, asupra a ceea ce se întâmplă în jur, dar și înăuntrul nostru', a transmis Miron Schmuckle, artistul care semnează expoziția 'Cosmic Attractors'.
Printre noutățile acestei ediții se numără prima expoziție de ceramică din istoria festivalului, o premieră care îmbină tradiția cu inovația într-un discurs vizual subtil, dar profund.
Expoziția 'LUT - Contemporary Ceramics', curatoriată de Caterina Pruteanu, a fost primită cu entuziasm de public, apreciată pentru rafinamentul expresiei și pentru modul în care reinterpretează un meșteșug ancestral în cheie contemporană.
Peste 25 de artiști își expun lucrările în jurul 'Grădina Edenului', o instalație amenajată sub fântâna arteziană din curtea Catedralei Mitropolitane 'Întâmpinarea Domnului', semnată de arhitecta Carina Lăcătușu.
De asemenea, expoziția '120 de trepte către alb' pune lumină munca a patru artiști din țară și o artistă din Iran din cadrul simpozionului Internațional de Ceramică ARS. 'Expoziția de la Turnul Golia, organizată într-un spațiu sacru și aparte, reprezintă manifestarea viziunii personale a fiecărui artist, îmbinând grația cu forța și complexitatea. Am invitat publicul la reflecție și o privire mai atentă către propriul sine și a părut foarte încântat să descopere ceea ce am pregătit', a remarcat curatoarea expoziției, Ionela-Sandrina Mihuleac.
În secțiunea Arts a Romanian Creative Week se mai regăsesc și expozițiile inedite 'fur papier und orchester', opera artiștilor Emilian Pospăii și Nicoleta Radu, și 'Suspensions', expoziție cu operele lui Florin Ștefan. Expoziția 'fur papier und orchester' prezintă o documentare vizuală a proceselor de producție ale hârtiei și o demonstrație a potențialului acesteia ca obiect de artă, iar publicul are oportunitatea de a remarca modul în care suportul tradițional, hârtia, își inversează rolul, devenind subiectul și materialul central al expunerii. În cadrul expoziției pictorului Florin Ștefan, ieșenii au pășit într-un spațiu care investighează negocierea dinamică între credință și scepticism, finalitate și proces, narațiune personală și întâlnire colectivă. În fiecare lucrare, publicul are să descopere actul creației, care este mereu suspendat între instinct și structură.
În Piața Unirii, instalația 'MANIFEST OF NOW: Geologia posibilităților', semnată de artistă Anetta Mona Chișa, în colaborare cu meșterul fierar Thomas Fink și curatoriată de Marlene Herberth, este realizată din cabluri electrice uzate oferite de GreenWEEE. Lucrarea capătă forma unui dom traversabil, transformând deșeurile tehnologice în poezie arhitecturală și invitând publicul la o reflecție asupra consumului, memoriei colective și urmelor lăsate în timp.
'Instalația face legătura între peisajul urban și memoria umanității, într-un gest aproape impresionist ce aduce la suprafață urmele lăsate de existența noastră. Publicul pătrunde într-o construcție organică, asemănătoare unui labirint de cabluri electrice, o infrastructură invizibilă a vieții cotidiene. Este un traseu care obligă privitorul să observe, poate pentru prima oară, materia digitală care ne învăluie, ne modelează și, adesea, trece neobservată', explică Marlene Herberth, curatorul expoziției.
Muzica și teatrul au completat tabloul expresiilor creative prezentate în cadrul ediției aniversare de anul acesta. Concertele spontane, pline de energie de la HeartBeat Pavilion și spectacolele cu scenografii spectaculoase semnate de Adrian Damian, unul dintre cei mai apreciați scenografi ai momentului, aduc un plus de intensitate experienței culturale trăite de public.
De altfel, Adrian Damian este în prim-planul secțiunii de Teatru a festivalului ACT - arthouse cinema & theatre, iar piesa 'Neînțelegerea', în regia lui Mihai Măniuțiu, impresionează publicul atât prin mesaj, cât și prin design. Damian este recunoscut pentru originalitatea să, semnând peste 90 de scenografii în teatre din România și din străinătate și fiind distins cu numeroase premii UNITER și internaționale.
'Publicul este invitat să participe la trei spectacole alese intenționat foarte diferit atât estetic, cât și stilistic, și la o instalație care, sper eu, să provoace oamenii să se concentreze mai mult pe lucrurile frumoase din viață, pe ce ne place, ce ne face fericiți, ce iubim', a declarat scenograful Adrian Damian.
Secțiunea Educație din cadrul RCW, susținută de Banca Transilvania și Jidvei, a găzduit o nouă conferință în Sala Senat a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași. Studenții au avut acces gratuit la evenimentul intitulat 'Cultura dialogului', susținut de teologul Vasile Bănescu, profesorii Nicu Gavriluță și Alexandru Călinescu, precum și de jurnalistul Cătălin Hopulele, redactor-șef Ziarul de Iași. Pornind de la tema centrală a dialogului, invitații au explorat, din perspective complementare, rolul schimbului de idei într-o societate democratică și sănătoasă cultural. Întâlnirea a fost una vie și consistentă, marcând un dialog real și profund între vorbitori și public.
Despre Romanian Creative Week
Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative.
Parteneri instituționali ai RCW 2025: Primăria Municipiului Iași, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România Filială Iași, Universitatea 'Al. I. Cuza' din Iași, Centrul Internațional de Artă Contemporană, Ordinul Arhitecților din România - Iași, Muzeul Municipal 'Regina Maria', Universitatea Națională de Arte 'George Enescu' Iași, Aeroportul Iași, FontIS.
Parteneri: UniCredit Bank, Iulius, Pepsi, Audi, glo, Raiffeisen Bank, Lancome, Banca Transilvania, Vodafone, Philips, Stella Artois, Zano, Pioneer Grup, Mionetto, Greentek Lighting, Jidvei, Godmother, Omni Mind, Murali, Siniat, Wink, Printco, Promotop, Centric, Grand Hotel Traian.
Parteneri media: Pro TV, Protv.ro, Digi 24, HotNews.ro, Newsweek România, Ziarul de Iași, Europa FM, Agerpres, Virgin Radio, Radio HIT, Investigatoria.ro, MediaQuality.ro, ArtHood.ro.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].