logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iași: Ministrul Rafila sfătuiește populația să se vaccineze antigripal; numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că în perioada următoare se așteaptă să crească incidența infecțiilor respiratorii, menționând totodată că în următoarele săptămâni populația se poate încă vaccina.

'Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat. Sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor cinci ani și sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în același interval de timp, când au fost peste 100.000 de cazuri. Observăm, pe de o parte, o creștere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic. De la circa 4.500, am ajuns la peste 5.000 de cazuri în această săptămână, la nivel național', a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Conform declarațiilor sale, în următoarele săptămâni se mai poate face vaccinarea antigripală.

'Numărul cazurilor de gripă încă nu este așa de mare. Având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obținerea imunității după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil, prin recomandare la medicul de familie, și este gratuit pentru copii și adolescenți, pentru femeile gravide, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, și pentru cei care au boli cronice. Recomandăm în continuare vaccinarea', a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a declarat jurnaliștilor că deși se află la Iași, a organizat o teleconferință cu directorii de Direcții de Sănătate Publică din țară pentru a pregăti sistemul de sănătate.

'Observăm ce se întâmplă în alte țări europene și Marea Britanie, unde, de exemplu, spitalele sunt supraaglomerate, sunt sufocate de numărul mare de pacienți. Nu putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și la noi', a afirmat ministrul Sănătății.

El a explicat că și în România a început pregătirea pe trei paliere a sistemului de sănătate pentru a face față solicitărilor venite din partea pacienților cu viroze și gripe.

Primul palier vizează asistența medicală din spitale, al doilea vizează serviciile ambulatorii de specialitate, iar al treilea este reprezentat de medicina de familie.

'Încercăm să pregătim sistemul de sănătate pe trei paliere. În primul rând, asistența medicală spitalicească, care să permită organizare internă a spitalelor, care să preia pacienții care au viroze respiratorii. Nu se ne rezumăm la spitalele sau secțiile de boli infecțioase. Gândiți-vă că în pandemie una dintre principale cauze de mortalitate excesivă a fost legată de limitarea accesului la servicii medicale, altele decât cele de boli infecțioase. Fiecare spital trebuie să se organizeze astfel încât să trateze pacienții specific pentru fiecare tip de patologie: de boli interne, chirurgicală sau alte tipuri de patologii. Pacienții, chiar dacă au anumite viroze respiratorii, trebuie tratați în saloane separate. Acesta e un proces pe care spitale trebuie să-l înceapă', a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a precizat că al doilea element important vizează redeschiderea centrelor de evaluare din timpul pandemiei COVID-19.

'Adică servicii ambulatorii de specialitate care permit investigații inclusiv de radiologie, încât pacienții care vin direct de la medicul de familie să nu trebuiască să meargă să blocheze, de exemplu, Unitățile de Primiri Urgențe, să aștepte ore întregi, să poată să fie preluați într-un serviciu ambulatoriu care permite investigarea lor și primirea unui tratament adecvat. Sigur, aceia care au nevoie în urma evaluării de asistență medicală de internare nu se pune problema că nu vor primi asistența medicală corespunzătoare', a explicat ministrul Rafila.

Al treilea palier pe care ministrul Rafila vrea ca instituțiile din subordine să acționeze vizează medicina de familie.

'Mai exact centrele de permanență. Direcțiile de Sănătate Publică vor verifica fiecare județ modul de funcționare a acestor centre. Dacă sunt de permanență trebuie să asigure servicii medicale permanent, nu doar întâmplător, încât să fim siguri că oamenii, indiferent de ora la care au nevoie de un serviciu medical îl pot obține fie într-un centru de permanență, fie într-un centru de evaluare, fie la unitatea medicală spitalicească', a explicat ministrul Sănătății.

Totodată, acesta a afirmat că sunt evaluate stocurile de antivirale administrate doar în cazurile cu gripă.

'Fac un apel atât la populație, cât și la medici, să nu prescrie, și să nu ia medicamentul, care se dă doar în gripă sau pentru o viroză banală. El, ca orice medicament antiviral, are anumite contraindicații, are un grad de toxicitate, și atunci trebuie să-l folosim exclusiv în cazul gripei', a subliniat Alexandru Rafila.

El a atras atenția că desfășurarea activității școlare trebuie continuată cât mai aproape de normal, menționând în acest sens importanța triajului epidemiologic și informarea părinților.

'Un copil răcit ar trebui să fie izolat la domiciliu, să primească tratament simptomatic, eventual îl vede și medicul de familie. Nu trebuie dus în colectivitate. Dacă la școală ajung copii răciți care au viroze respiratorii, atunci triajul epidemiologic de la școală este esențial pentru ca aceste infecții să nu se răspândească în colectivitate', a exemplificat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a opinat, de asemenea, că 'închiderea prelungită a școlilor într-o anumită perioadă din prima parte a pandemiei în România a fost exagerată și trebuie să fie o măsură excepțională'.

'Nu trebuie să fie o măsură de rutină încetarea activității școlare. Are efecte nefavorabile și asupra educației, și asupra dezvoltării copilului, și asupra societății în general. Nu suntem promotorii unei astfel de politici sanitare. Dimpotrivă, școlile trebuie să-și continue activitatea, sigur, cu măsurile de profilaxie tradiționale, care încep cu spălatul pe mâini, cu igiena tusei, cu izolarea persoanelor care sunt infectate la domiciliu, ca și activitate curentă', a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

Un număr de 90.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Astfel, numărul persoanelor care au murit în acest sezon rece din cauza gripei a ajuns la 9.

'În săptămâna 6 - 12 ianuarie au fost raportate 90.877 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 11,5% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (102.640) și cu 103,9% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (44.554). Variația în minus față de media calculată de 101.887 a cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 10,8%', a mai precizat INSP. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor onlin: Anda Badea)

Afisari: 452

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț