logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iași: Ministrul Rafila sfătuiește populația să se vaccineze antigripal; numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că în perioada următoare se așteaptă să crească incidența infecțiilor respiratorii, menționând totodată că în următoarele săptămâni populația se poate încă vaccina.

'Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat. Sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor cinci ani și sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în același interval de timp, când au fost peste 100.000 de cazuri. Observăm, pe de o parte, o creștere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic. De la circa 4.500, am ajuns la peste 5.000 de cazuri în această săptămână, la nivel național', a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Conform declarațiilor sale, în următoarele săptămâni se mai poate face vaccinarea antigripală.

'Numărul cazurilor de gripă încă nu este așa de mare. Având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obținerea imunității după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil, prin recomandare la medicul de familie, și este gratuit pentru copii și adolescenți, pentru femeile gravide, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, și pentru cei care au boli cronice. Recomandăm în continuare vaccinarea', a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a declarat jurnaliștilor că deși se află la Iași, a organizat o teleconferință cu directorii de Direcții de Sănătate Publică din țară pentru a pregăti sistemul de sănătate.

'Observăm ce se întâmplă în alte țări europene și Marea Britanie, unde, de exemplu, spitalele sunt supraaglomerate, sunt sufocate de numărul mare de pacienți. Nu putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și la noi', a afirmat ministrul Sănătății.

El a explicat că și în România a început pregătirea pe trei paliere a sistemului de sănătate pentru a face față solicitărilor venite din partea pacienților cu viroze și gripe.

Primul palier vizează asistența medicală din spitale, al doilea vizează serviciile ambulatorii de specialitate, iar al treilea este reprezentat de medicina de familie.

'Încercăm să pregătim sistemul de sănătate pe trei paliere. În primul rând, asistența medicală spitalicească, care să permită organizare internă a spitalelor, care să preia pacienții care au viroze respiratorii. Nu se ne rezumăm la spitalele sau secțiile de boli infecțioase. Gândiți-vă că în pandemie una dintre principale cauze de mortalitate excesivă a fost legată de limitarea accesului la servicii medicale, altele decât cele de boli infecțioase. Fiecare spital trebuie să se organizeze astfel încât să trateze pacienții specific pentru fiecare tip de patologie: de boli interne, chirurgicală sau alte tipuri de patologii. Pacienții, chiar dacă au anumite viroze respiratorii, trebuie tratați în saloane separate. Acesta e un proces pe care spitale trebuie să-l înceapă', a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a precizat că al doilea element important vizează redeschiderea centrelor de evaluare din timpul pandemiei COVID-19.

'Adică servicii ambulatorii de specialitate care permit investigații inclusiv de radiologie, încât pacienții care vin direct de la medicul de familie să nu trebuiască să meargă să blocheze, de exemplu, Unitățile de Primiri Urgențe, să aștepte ore întregi, să poată să fie preluați într-un serviciu ambulatoriu care permite investigarea lor și primirea unui tratament adecvat. Sigur, aceia care au nevoie în urma evaluării de asistență medicală de internare nu se pune problema că nu vor primi asistența medicală corespunzătoare', a explicat ministrul Rafila.

Al treilea palier pe care ministrul Rafila vrea ca instituțiile din subordine să acționeze vizează medicina de familie.

'Mai exact centrele de permanență. Direcțiile de Sănătate Publică vor verifica fiecare județ modul de funcționare a acestor centre. Dacă sunt de permanență trebuie să asigure servicii medicale permanent, nu doar întâmplător, încât să fim siguri că oamenii, indiferent de ora la care au nevoie de un serviciu medical îl pot obține fie într-un centru de permanență, fie într-un centru de evaluare, fie la unitatea medicală spitalicească', a explicat ministrul Sănătății.

Totodată, acesta a afirmat că sunt evaluate stocurile de antivirale administrate doar în cazurile cu gripă.

'Fac un apel atât la populație, cât și la medici, să nu prescrie, și să nu ia medicamentul, care se dă doar în gripă sau pentru o viroză banală. El, ca orice medicament antiviral, are anumite contraindicații, are un grad de toxicitate, și atunci trebuie să-l folosim exclusiv în cazul gripei', a subliniat Alexandru Rafila.

El a atras atenția că desfășurarea activității școlare trebuie continuată cât mai aproape de normal, menționând în acest sens importanța triajului epidemiologic și informarea părinților.

'Un copil răcit ar trebui să fie izolat la domiciliu, să primească tratament simptomatic, eventual îl vede și medicul de familie. Nu trebuie dus în colectivitate. Dacă la școală ajung copii răciți care au viroze respiratorii, atunci triajul epidemiologic de la școală este esențial pentru ca aceste infecții să nu se răspândească în colectivitate', a exemplificat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a opinat, de asemenea, că 'închiderea prelungită a școlilor într-o anumită perioadă din prima parte a pandemiei în România a fost exagerată și trebuie să fie o măsură excepțională'.

'Nu trebuie să fie o măsură de rutină încetarea activității școlare. Are efecte nefavorabile și asupra educației, și asupra dezvoltării copilului, și asupra societății în general. Nu suntem promotorii unei astfel de politici sanitare. Dimpotrivă, școlile trebuie să-și continue activitatea, sigur, cu măsurile de profilaxie tradiționale, care încep cu spălatul pe mâini, cu igiena tusei, cu izolarea persoanelor care sunt infectate la domiciliu, ca și activitate curentă', a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

Un număr de 90.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Astfel, numărul persoanelor care au murit în acest sezon rece din cauza gripei a ajuns la 9.

'În săptămâna 6 - 12 ianuarie au fost raportate 90.877 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 11,5% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (102.640) și cu 103,9% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (44.554). Variația în minus față de media calculată de 101.887 a cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 10,8%', a mai precizat INSP. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor onlin: Anda Badea)

Afisari: 181

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-01-2025 16:15

Rafila: Nu poți să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunț într-un ziar sau pe la un avizier

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, că este necesar ca și autoritățile din localitățile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că 'nu este suficient să pui un anunț pentru un post'. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, A

Sanatate 17-01-2025 16:08

Sibiu: Spitalul CF, primul spital public dotat cu un microscop confocal care înlocuiește biopsia în Dermatologie

Spitalul General Căi Ferate din Sibiu este primul spital public din România care va folosi, începând din 1 februarie, un microscop confocal pentru bolnavii dermatologici, care nu vor mai fi supuși biopsiilor, pentru depistarea tumorilor, a anunțat vineri managerul instituției, medicul Ștefania Șerban, într-o conferință de presă. 'Am

Sanatate 17-01-2025 15:45

Ministrul Rafila: Listele de așteptare pentru investigațiile medicale sunt o realitate în orice țară din UE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale. Întrebat fiind de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de Ministerul Sănătății pentru a scur

Sanatate 17-01-2025 14:51

Giurgiu: Președintele CJ a semnat contractul de începere a proiectului pentru o nouă clădire a Spitalului Județean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Giurgiu, Toma Petcu, a semnat, vineri, începerea primei etape a lucrărilor la o nouă clădire a Spitalului Județean pentru secțiile de oncologie și neurologie, într-un proiect în valoare de 237 de milioane de lei, finanțat prin PNRR. 'Suntem într-un moment important al CJ, al județului nostru, m

Sanatate 16-01-2025 16:13

(P) Spitalul Sfantul Ioan din Baia Mare dispune de cel mai mare si cel mai complex laborator imagistic din nordul Romaniei

Spitalul Sfântul Ioan din Baia Mare anunță o investiție de 5 milioane euro în modernizarea laboratorului său de radiologie-imagistică medicală. Pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pacienților, unitatea medicală a achiziționat un aparat RMN performant Siemens Lumina care folosește un câmp magnetic puternic de&

Sanatate 16-01-2025 16:02

Timiș: Sute de sindicaliști medicali și părinți au protestat pentru a fi alocat un spațiu adecvat maternității Odobescu

Peste 300 de persoane afiliate mai multor sindicate medicale, dar și părinți au protestat, joi, în fața Primăriei Municipiului Timișoara, pentru alocarea unui spațiu în care să se desfășoare activitatea maternității Odobescu, după ce aceasta a fost închisă în urmă cu o lună, urmare a prăbușirii unui tavan în secțiile de neonatologie și o

Sanatate 16-01-2025 15:03

Iași: Spitalul 'Sf Maria' caută de doi ani un medic psihiatru pentru copiii cu autism

Managerul Spitalului pentru copii 'Sf Maria' Iași, Alina Belu, a declarat joi că este nevoie urgentă în cadrul unității sale de un medic specialist în psihiatrie pediatrică, adăugând că apelul său este adresat și celor care tocmai au terminat rezidențiatul și au susținut examenul de specialitate. Alina Belu

Sanatate 16-01-2025 14:10

INSP: 90.877 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 6 - 12 ianuarie; încă cinci decese confirmate

Un număr de 90.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat joi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 9. '&Ici

Sanatate 16-01-2025 08:22

Senatorul PSD Carmen Orban despre o nouă lege a sănătății; declasificarea SJU Buzău, o chestiune tehnică

Senatorul PSD Carmen Orban, membru în cadrul Comisiei pentru sănătate, a precizat, în contextul clasificării în categoria IV a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, că evaluarea ANMCS este una tehnică, în schimb la nivelul tuturor spitalelor din țară se simte o lipsă acută de medici, motiv pentru care se poartă discuții pentru o nouă leg

Sanatate 15-01-2025 10:12

DSPMB a aplicat amenzi în valoare de 4.400 de lei la Spitalul Clinic ''Dr. Ion Cantacuzino''

Direcția de Sănătate Publică a municipiului București (DSPMB) a aplicat la Spitalul Clinic 'Dr. Ion Cantacuzino' două amenzi în valoare de 4.400 lei pentru neconformitățile constatate, una dintre acestea fiind nesecurizarea spațiului de stocare temporară a deșeurilor periculoase. Potrivit unui comunicat de presă al DSPMB, amenzil

Sanatate 15-01-2025 09:50

INSP: 162 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 86,2%; 7 decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că în perioada 6 - 12 ianuarie au fost înregistrate 162 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 86,2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 52 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mar

Sanatate 14-01-2025 19:34

Ministerul Sănătății: Două dintre centrele pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș, sancționate și în 2024

Inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, două dintre acestea fiind sancționate și anul trecut. ''Încă din d

Sanatate 14-01-2025 15:24

Managerul Spitalului ''Cantacuzino'', în cazul furtului de picioare de om amputate: A fost deschisă o anchetă internă

Managerul Spitalului Clinic 'Dr. I Cantacuzino', prof. dr. Iulian Brezean, a explicat, marți, în cazul furtului de picioare de om amputate, că fapta a avut loc vineri seară, iar spațiul respectiv nu era încuiat, menționând că, în prezent, a fost deschisă o anchetă internă și sunt în desfășurare anchete ale Poliției și ale Direcți

Sanatate 14-01-2025 14:41

Buzău: Cazuri de rujeolă, gripă și SARS-COV 2 la Spitalul Județean de Urgență

Cinci copii cu rujeolă sunt internați la Spitalul Județean de Urgență (SJU), în ultima perioadă înregistrându-se o creștere a numărului de prezentări, pe fondul nevaccinării, a anunțat unitatea sanitară. Potrivit SJU, în afara cazurilor de rujeolă înregistrate la copii, a crescut și numărul pacienților care prezin