Comunicat de presă - Senat
Capacitatea instituțiilor statului de a face față atacurilor cibernetice, în atenția participanților la Masa rotundă pe tema Scutului european pentru democrație
Comisia pentru afaceri europene a Senatului României, prezidată de senatorul Mihai Coteț, a organizat joi, 15 mai a.c., o dezbatere privind Scutul european pentru democrație, eveniment menit să răspundă solicitării Comisiei Europene, de a fi colectate, de către statele membre ale Uniunii Europene, opinii, informații și analize cu privire la modalitățile în care poate fi promovată și consolidată democrația în statele Uniunii.
Contribuțiile cetățenilor Uniunii, ale autorităților publice, organizațiilor societății civile, cercetătorilor și cadrelor universitare, precum și ale sectorului privat din statele membre vor urma să fie integrate într-un document ce va fi publicat în al treilea trimestru al anului 2025.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat importanța demersului de implicare a unui spectru larg de instituții de stat și din mediul asociativ pentru elaborarea unei poziții coerente și bine articulate a țării noastre față de subiectul aflat în dezbaterea UE, în acest context internațional dificil marcat de persistența crizelor pe plan global.
Temele esențiale abordate de intervenienți au vizat: capacitatea instituțiilor statului de a face față atacurilor cibernetice, capacitatea democrațiilor europene de a face față ingerințelor străine, în contextul mai larg al dezinformării/fake news, identificarea de strategii de menite să contracareze a dezinformarea în mediul online, lipsa educației digitale ca vulnerabilitate, precum și necesitatea implementării cu succes în rândul populației a programelor de educație culturală.
Printre vorbitorii principali s-au numărat: Vasile Dîncu, vicepreședinte al Comisiei speciale Scutul European pentru Democrație (EUDS) din Parlamentul European (online), Luminița-Teodora Odobescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Afaceri Europene din Administrația Prezidențială, Radu Oprea, șef al Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Constantin, secretar de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Demeter Andras Istvan, secretar de stat în Ministerul Culturii, Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Călin Zvancea Cozan, director al Direcției Servicii Digitale din Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Carmen Necula, director în Ministerul de Justiție, Nadia-Cosmina Cerva, membră a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări și președinta Comisiei pentru constituționalitate din Senat, Adelina Dobra, președinta Comisiei pentru învățământ, știință și inovare din Senat, membră a Comisiei pentru afaceri europene (online), Rodica Cușnir, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat, Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare din Senat, Andrei Dîrlău, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat (online), Mircea-Cristian Nicula, membru al Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din Senat (online), Mădălin Sîrbu, reprezentant al Smart Event Marketing, expert în dezinformare și fake news (online).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].