Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și remedierea deficiențelor.
'În după-amiaza zilei de astăzi, conducerea SJU Târgu Jiu a solicitat DSP Gorj punctul de vedere privind posibilitatea reluării activității sau a menținerii suspendării activității Secției Obstetrică-Ginecologie, blocului operator și blocului de nașteri. În ceea ce privește rezultatele probelor de autocontrol de tegument ale angajaților efectuate de Laboratorul SJU, acestea au fost conforme, însă la probele de autocontrol exsudat nazal au fost depistați cinci angajați contaminați din 24 testați în perioada 10 - 12.05.2025. DSP Gorj ne-a transmis că avizul de suspendare a activității rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul Laboratorului DSP și până la remedierea deficiențelor', a precizat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu.
Potrivit acesteia, planul de măsuri stabilit de medicii SPIAAM ai SJU Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, aceștia urmărind aplicarea sa.
Un număr de 11 medici și un asistent au fost sancționați de inspectorii din cadrul DSP Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul SJU Târgu Jiu.
DSP Gorj a emis duminică seara avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul SJU Târgu Jiu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, medicii epidemiologi din cadrul Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) au efectuat, pe 9 mai, instruiri ale personalului prezent la acea dată și oră la serviciu, instruiri privind igiena mâinilor, respectarea precauțiunilor standard, respectarea circuitelor funcționale, modul de utilizare al produselor de dezinfecție, iar conducerea unității sanitare a inițiat demersurile pentru înlocuirea mobilierului uzat.
În urma verificărilor SPIAAM, s-a constatat existența substanțelor dezinfectante în secție și bloc, precum și a echipamentelor de protecție.
De asemenea, în perioada 5-7 mai, au fost testați și retestați epidemiologic 18 angajați - 10 medici, cinci moașe și trei îngrijitoare de curățenie -, fiind prelevate în total 30 de probe de autocontrol.
Conform informațiilor primite de la medicul-șef SPIAAM, testele au ieșit pozitive. De asemenea, au fost prelevate și analizate probe de autocontrol de pe suprafețe, aeromicrofloră, probe sterile (instrumentar, materiale sterile etc.), care au ieșit negative.
Pe 10 mai au fost recoltate de către SPIAAM 70 probe de autocontrol - aeromicrofloră, suprafețe, probe sterile și probe de tegumente - de la 15 angajați ai Secției Obstetrică-Ginecologie, blocului operator, blocului de nașteri.
'Având în vedere că, până la sfârșitul zilei de 11.05.2025, rezultatele probelor de autocontrol recoltate în data de 10.05.2025 nu erau finalizate, termenul de prelucrare fiind de minimum 48 de ore de la însămânțarea culturilor, a fost transmisă către DSP Gorj o solicitare de analizare a posibilității de prelungire a perioadei de suspendare a activității la nivelul Secției Obstetrică-Ginecologie, blocului operator și blocului de nașteri până la primirea rezultatelor, dar nu mai târziu de data de 15.05.2025, ora 08:00. DSP Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire a avizului, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol', a transmis, luni, Mihaela Țicleanu.
Potrivit planului de măsuri transmis de către Serviciul SPIAAM secție și către DSP Gorj, se vor continua zilnic activitățile de instruire pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale la nivelul secției, a blocului operator și a blocului de nașteri, Camerei de Gardă și a cabinetului de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat.
De asemenea, se vor preleva probe de pe tegumente și exsudat nazal de la întreg personalul din secție, blocul operator și blocul de nașteri, Camera de Gardă, Cabinet ambulatoriu Obstetrică-Ginecologie, zilnic se vor continua activitățile de curățenie și dezinfecție, inclusiv nebulizare a spațiilor conform graficelor stabilite, vor fi reevaluate stocurile de produse dezinfectante și de echipamente de protecție, se va monitoriza atent evoluția cazurilor existente și se va realiza screeningul infecțios al tuturor pacienților din secție.
Totodată, s-a dispus continuarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei, purtarea permanentă a echipamentului de protecție, purtarea permanentă a măștii de protecție în timpul programului de lucru pentru întregul personal din secție/bloc operator/bloc de nașteri, Camera de Gardă, Cabinetul Obstetrică Ginecologie din Ambulatoriul Integrat, utilizarea mănușilor de protecție înainte de orice manevră aplicată asupra pacientului, igiena corespunzătoare a mâinilor, aprobată la nivelul unității medicale, informarea scrisă a personalului medico-sanitar și auxiliar din secție, bloc operator și bloc nașteri privind măsurile de decolonizare. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Popescu, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cluj: UBB lansează un proiect pentru tratarea insomniei cronice
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunță că lansează un proiect de cercetare menit să ducă la tratarea insomniei cronice. 'Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai lansează un nou proiect de cercetare centrat pe evaluarea ef
Spitalul 'Agrippa Ionescu': Starea de sănătate a lui Ion Iliescu s-a agravat
Starea de sănătate a fostului președinte Ion Iliescu s-a agravat, acesta suferind, miercuri dimineață, o intervenție chirurgicală, anunță Spitalul Clinic de Urgență 'Prof. Dr. Agrippa Ionescu'. Potrivit sursei citate, Iliescu rămâne internat în continuare în secția de terapie intensivă. 'Ca urmare a
Rafila: Plătim salarii și unor spitale care nu fac servicii medicale sau fac foarte puține
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că singura soluție ca un sistem de sănătate să fie rezilient este generată de posibilitatea de a schimba piramida serviciilor, care în momentul de față în România arată 'ciudat', întrucât se plătește foarte mult pentru servicii de asistență medicală spitalice
Precizări CNAS: În actele normative referitoare la calitatea de asigurat nu există erori
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a făcut o serie de precizări marți referitoare la obținerea calității de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură
Noua clădire a Spitalului ''Prof. Dr. Agrippa Ionescu'', finalizată în proporție de aproximativ 70%
Noua clădire a Spitalului Clinic de Urgență ''Prof. Dr. Agrippa Ionescu'' este finalizată în proporție de aproximativ 70%, au informat reprezentanții unității medicale. Suprafața totală a clădiri va fi de 37.268 mp și va avea o infrastructură complet digitalizată, cu circuite medicale funcționale și toate specialitățile i
Ministerul Sănătății: Ordin cu privire la programele de studii complementare pentru viitorii medici
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a emis ordinul care permite viitorilor medici accesul la programele de studii complementare încă din timpul Rezidențiatului. ''Ministrul Sănătății a emis Ordinul nr. 1.677/2025 ce modifică și completează Ordinul nr. 418/2005 cu privire la programele de studii complementare, &ici
Timiș: Spitalul Județean își extinde secția ATI, cu fonduri europene
Secția ATI a Spitalului Județean Timișoara se va extinde prin fonduri europene, după ce Consiliul Județean (C) Timiș a semnat, luni, contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de CJ Timiș, investiția se va derula în cadrul unui proiect transfrontalier accesat de
Mureș: Testare gratuită HPV, la SCJU, în cadrul Programului Național de Screening pentru Cancerul de col uterin
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a demarat, luni, o campanie de testare gratuită HPV pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, în cadrul Programului Național de Screening pentru Cancerul de col uterin. 'Testarea HPV se va desfășura în Ambulatoriul Integrat Adulți, Cabinet O
Rafila: Lucrări de construcție în 13 spitale finanțate prin PNRR; gradul de execuție, între 15-90%
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a informat, luni, că, în prezent, se efectuează lucrări de construcție în 13 spitale noi finanțate prin PNRR, iar gradul de execuție a acestor proiecte este cuprins între 15 și 90%. El a subliniat că reducerea de buget de peste 700 de milioane de euro din 2023 nu are legătură cu activita
Spitalul 'Agrippa Ionescu': Afecțiunea pulmonară de care suferă Ion Iliescu este de natură oncologică
Comisia medicală multidisciplinară de la Spitalul Clinic de Urgență 'Prof. Dr. Agrippa Ionescu' a stabilit că afecțiunea pulmonară de care suferă fostul președinte Ion Iliescu este de natură oncologică, a informat unitatea medicală. 'În urma evaluărilor de specialitate, imagistice și histopatologice, efectuate până la a
Spitalul 'Dr. Agrippa Ionescu': Iliescu, internat în continuare la terapie intensivă; starea generală se menține stabilă
Fostul președinte Ion Iliescu va fi menținut în continuare în secția de terapie intensivă, anunță spitalul Clinic de Urgență 'Prof. Dr. Agrippa Ionescu'. Starea generală se menține stabilă sub tratament, cu tendință de ușoară ameliorare, transmit reprezentanții unității medicale, duminică, pe Facebook. 'Având î
Sibiu: Cel mai activ donator de la Centrul de Transfuzii a oferit sânge de 136 de ori
Cel mai activ donator sibian de sânge este Petru Fehervari, în vârstă de 46 de ani, care oferit sânge de 136 de ori în ultimii 26 de ani, echivalentul a aproximativ 54,4 litri de sânge, a informat, sâmbătă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pe pagina de Facebook. "Am zis să fac un bine, să salvez vieţ
Tulcea: Telemedicina, un proiect așteptat de medicii din județ
Sistemul de telemedicină, proiect implementat inclusiv în Tulcea încă din anul 2012, este în continuare o inițiativă așteptată de medicii din județ să se concretizeze, în contextul deficitului de specialiști și al lipsei de conectivitate, probleme cu care zona de la granița româno-ucraineană se confruntă de foarte mulți ani. Aproa
VIDEO Douăzeci de ambulanțe noi intră în dotarea Serviciilor Publice de Ambulanță și SMURD (GALERIE FOTO)
Un număr de 20 de ambulanțe noi au intrat, joi, în dotarea salvatorilor, fiind primul lot din cele 470 de autospeciale ce urmează a fi livrate pentru a fi folosite de Serviciile Publice de Ambulanță și SMURD.
Galați: Spitalul Județean, dotat cu aparatură performantă pentru detectarea cancerului în stadii incipiente
Secția de anatomie patologică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotată cu 16 echipamente medicale de ultimă generație pentru detectarea cancerului în stadii incipiente, a anunțat joi președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea. 'Secția de anatomie patologică a Spitalului Județean Galați a fost dotată cu 16 echipamente med