logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Federaţia Română a Inimii a lansat Programul ''Alegerile majore care pot salva vieţi''

Imagine din galeria Agerpres

Fundaţia Română a Inimii a lansat, vineri, Programul "Alegerile majore care pot salva vieţi", în cadrul căruia propune un model de scrisoare medicală personalizată care să fie eliberată la externarea pacienţilor cu infarct miocardic şi în care să se specifice ţintele de atins pentru LDL-colesterol, precum şi asumarea acestora de către medici şi pacient.

Proiectul este dedicat centrelor care fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătăţii. În primă etapă, din acest program fac parte Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I.M. Georgescu" din Iaşi, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

 



"Utilizarea unei scrisori medicale personalizate la externarea pacienţilor cu infarct miocardic, cu specificarea ţintelor de atins pentru LDL-colesterol, precum şi cu asumarea acestora, nu doar de către medicul cardiolog, ci şi de către pacient şi de către medicul de familie va reprezenta un succes important, într-un parteneriat pentru viaţă", a declarat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Dragoş Vinereanu, într-o conferiţă de presă.

Conform datelor făcute publice de fundaţie, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din ţara noastră, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate.

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct miocardic, iar România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la decesele de cauze prevenibile şi tratabile, conform Stării Sănătăţii în Uniunea Europeană în 2023.

Fundaţia Română a Inimii subliniază că, pe lângă tratamentul intensiv al fiecărui factor de risc cardiovascular, scăderea cât mai rapidă a LDL-colesterolului, cu atingerea ţintelor în cel mult 12 săptămâni, la pacienţii ce au suferit un infarct de miocard, reduce rata de complicaţii cardiovasculare şi creşte supravieţuirea.

Potrivit statisticilor, în România, doar 9% dintre pacienţii cu factori de risc cardiovascular ating ţinta pentru LDL-colesterol, conform rezultatelor unui studiu comunicat recent la Congresul European de Ateroscleroză. În acelaşi timp, Registrul Suedez (SWEDEHEART) arată că 80% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut au nevoie de cel puţin două medicamente pentru atingerea ţintelor de LDL-colesterol (jumătate dintre ei au nevoie de trei medicamente).

 



"Prin acest proiect (...) comunicăm o problemă importantă, problema sensibilă a nivelului crescut de colesterol, de fapt a LDL-colesterolului", a explicat, în cadrul conferinţei de presă, prof. dr. Dan Gaiţă, şeful Clinicii de cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

În aceste condiţii, Fundaţia Română a Inimii propune implementarea modelului optimizat de scrisoare medicală şi propune pacienţilor ce au suferit un infarct miocardic o serie de paşi de urmat după externarea din spital.

 



Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, a subliniat, în conferinţa de presă, că acest gen de scrisoare medicală dedicată este un instrument de responsabilizare a pacientului, ce îl conduce pe acesta la o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă un anume nivel de colesterol, cu ce medici trebuie să lucreze, ce medicamente trebuie să ia şi cum anume.

"Colesterolul bun depinde de riscuri, adică valorile colesterolului. Aşadar e nevoie de medicul curant şi de medicul de familie care să urmărească ajungerea la ţintă, (...) acea valoare a LDL-ului la care riscurile de a face un alt infarct sau un accident vascular sau o altă boală severă să fie cât mai mici. Şi se poate, avem cu ce. Putem prescrie medicamente de bună calitate, care sunt compatibile cu ceea ce se întâmplă în ţările de vest ale Europei sau în Statele Unite. Important este să ne convingem pacienţii că ele trebuie luate, permanent, toată viaţa, împreună cu câteva schimbări legate de stilul de viaţă", a explicat dr. Tănăsescu.

Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de către medici cardiologi din România, membri ai Societăţii Române de Cardiologie, pentru a implementa strategia naţională în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi de a susţine campaniile de sănătate a populaţiei.

La scurt timp de la înfiinţarea sa în luna mai a anului 2010, Fundaţia Română a Inimii a devenit afiliată a European Heart Network (EHN), principalul for de lobby în domeniul sănătăţii pe lângă Parlamentul European şi autoritate reprezentativă sub aspectul prevenţiei bolilor cardiovasculare, cu sediul la Bruxelles. AGERPRES/(AS, A - autor: Alexandru-Costin Motroaşă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 10-02-2025 15:38

Dolj: UMF Craiova va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova își extinde oferta educațională, astfel încât, din anul universitar 2025-2026, va forma ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat încheiat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut. Potrivit UMF Craiova, candidații care doresc să s

Sanatate 10-02-2025 13:47

Galați: A fost inaugurat sediul Ambulanței Tecuci, complet reabilitat și modernizat cu peste 3 milioane de lei

Sediul Ambulanței Tecuci, complet reabilitat și modernizat cu fonduri europene și de la bugetul Consiliului Județean Galați în valoare de peste 3 milioane lei, a fost inaugurat luni. 'Este o zi importantă pentru Tecuci și pentru toți cei care intervin pentru a salva vieți. Modernizarea acestui sediu nu este doar o investiție în

Sanatate 10-02-2025 12:41

MS: Peste 3.100 de pacienți cu AVC ischemic acut au fost tratați în 2024 prin tromboliză intravenoasă

Un număr de 3.161 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale ischemice acute au fost tratați anul trecut în România prin tromboliză intravenoasă. Potrivit Ministerului Sănătății, anual, în România, peste 50.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral, 85% dintre acestea fiind accidente vasculare cerebrale isc

Sanatate 10-02-2025 11:14

Timiș: Înlăturarea polipilor din colon se face gratuit pentru pacienții oncologici, în clinica universitară OncoHelp

Centrul universitar de oncologie OncoHelp din Timișoara a primit în dotare un dispozitiv pentru înlăturarea polipilor din colon, investigația fiind gratuită pentru pacienții oncologici, pe baza trimiterii de la medicul de familie și a unui consult făcut de medicul gastroenterolog. Dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterolog

Sanatate 10-02-2025 08:30

Gabriela Zboiu (psihoterapeut): Persoanele greu de mulțumit tind să proiecteze propriile nesiguranțe și conflicte interne asupra celorlalți

Unii oameni par să navigheze prin viață cu o ușurință remarcabilă, demonstrând competență și eficiență în tot ceea ce fac, iar cei din jur îi văd ca pe niște persoane fără probleme reale, însă, paradoxal, tocmai succesul și realizările lor îi pot face să își minimalizeze sau să își ignore propria suferință.

Sanatate 09-02-2025 10:12

Mureș: Dintre cele 30 de persoane ajunse la CPU Reghin de la Balul Însuraților, una a rămas internată

Dintre cele 30 de persoane ajunse, sâmbătă seară, la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Reghin cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au participat la Balul Însuraților din Reghin, doar una a rămas internată, au precizat surse medicale. Toate cele 30 de persoane au fost investigate medical, iar perso

Sanatate 08-02-2025 23:11

VIDEO Mureș: Aproape 30 de persoane, la CPU Reghin cu toxiinfecție alimentară, după Balul Însuraților

Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș, dr. Iuliu Moldovan, a anunțat, sâmbătă seara, că la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Reghin s-au prezentat 29 de persoane care au participat la Balul Însuraților, cu simptome de toxiinfecție alimentară. 'Până în acest moment, știu că la Spital

Sanatate 08-02-2025 10:03

Neamț: O ambulanță a luat foc în garajul unității din Târgu Neamț

O ambulanță a luat foc, sâmbătă, în garajul unității din orașul Târgu Neamț, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. 'Până la sosirea pompierilor, autospeciala a fost evacuată din garaj de către personalul de la locul de muncă, ce a și acționat pentru localizarea incendiului. Pompierii au intervenit pentru s

Sanatate 07-02-2025 17:25

Vaslui: Creștere cu 20% a numărului de bolnavi de cancer la nivelul județului, în cursul anului 2024

Numărul bolnavilor înregistrați de cancer a crescut la nivelul județului Vaslui cu circa 20% în cursul anului 2024, comparativ cu cifra înregistrată în anul anterior, conform datelor prezentate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit autorităților sanitare, dintre cazurile noi de cancer &i

Sanatate 07-02-2025 15:29

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate va fi indisponibilă vineri seară

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisponibilă vineri seară în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță, a informat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). 'În data de 7 februarie 2025, între orele 18,00 - 21,00, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisp

Sanatate 07-02-2025 10:54

Vaslui: 21 de medici de familie din județ au vârsta de peste 70 de ani

Un număr de 21 de medici de familie, dintre cei 132 care își desfășoară activitatea la nivelul județului Vaslui, au vârsta de peste 70 de ani continuând să lucreze cu avizul Colegiului Medicilor și al Direcției de Sănătate Publică, potrivit datelor centralizate de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Sanatate 07-02-2025 10:04

SJU Piatra-Neamț, premiu internațional pentru rezultatele obținute în tratarea pacienților cu accident vascular cerebral

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț a fost premiat, la nivel internațional, pentru rezultatele obținute în tratarea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), a informat, vineri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'Iată că accidentele vascular cerebrale nu doar că sunt tratate acum, la noi, ca în orice alte clinic

Sanatate 06-02-2025 16:58

Mureș: Asistenta interzisă la donare, după ce a donat 63 de litri de sânge, invitată la CRTS pentru clarificarea situației

Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, care a donat de 140 de ori, aproape 63 de litri de sânge, dar care a fost interzisă la donare la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Mureș din motive nemedicale, a fost invitată la sediul CRTS ''pentru clarificarea situației'

Sanatate 06-02-2025 16:06

Brăila: Sute de participanți la o campanie de măsurare a densității osoase organizată de Fundația ''Ana Aslan''

Sute de persoane din Brăila au participat la o campanie gratuită de măsurare a densității minerale osoase, organizată de Fundația ''Ana Aslan'', în perioada 5-6 februarie, în Casa Memorială Ana Aslan din municipiul Brăila. Potrivit președintelui Fundației ''Ana Aslan'', Speranța Prada, prezența brăil

Sanatate 06-02-2025 15:15

VIDEO Rafila: Monitorizăm în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară

Autoritățile monitorizează în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară și urmează ca, în curând, să publice o listă emisă de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională a Medicamentului cu medicamente critice, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică, a declarat, joi