Psihiatru: Adicţia reprezintă unul dintre mecanismele prin care mintea umană se adaptează la stres

Deoarece viaţa impune umplerea golurilor emoţionale, deseori se apelează la substanţa sau comportamentul care sunt cel mai la îndemână, iar drogul poate fi reprezentat de orice element care perturbă echilibrul biochimic al creierului, spune dr. Catinca Pătraşcu, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi.
Aceasta a declarat pentru AGERPRES că dependenţa reprezintă unul dintre mecanismele prin care mintea umană se adaptează la stres, iar stresul nu se limitează doar la catastrofe naturale, accidente de maşină sau pierderea unui loc de muncă.
În opinia psihiatrului ieşean, stresul poate apărea şi în contextul unui conflict subacut în cadrul unei relaţii de cuplu, a unei constante senzaţii de alienare în cadrul cercului profesional, a unei raportări inadecvate la propriile dorinţe şi, mai ales, a unei relaţii tensionate cu părinţii şi familia.
Din acest motiv, subliniază dr. Catinca Pătraşcu, adicţia se manifestă sub forme mai mult sau mai puţin evidente, implicând diverse tipuri de substanţe şi comportamente.
"Deoarece viaţa impune umplerea golurilor emoţionale, deseori se apelează la substanţa sau comportamentul care sunt cel mai la îndemână. Drogul poate fi reprezentat de orice element care perturbă echilibrul biochimic al creierului. Acesta poate include substanţe legale, social acceptate, reglementate şi chiar promovate, cum ar fi băuturile alcoolice, tutunul sau chiar zahărul, sau poate presupune substanţe utilizate în scopuri medicale, până la cele ilicite. Toate aceste elemente acţionează ca mijloace prin care oamenii încearcă să îşi îmbunătăţească starea lor de bine", explică medicul.
Aceasta a prezentat care sunt efectele pe termen lung în ceea ce priveşte două droguri larg răspândite în România, unul ilegal - canabisul şi unul legal - alcoolul.
"Conform Raportului naţional privind situaţia drogurilor în România, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, citat ca cel mai utilizat drog ilicit este canabisul, o plantă relativ răspândită în clima temperată, care a fost folosită de secole în scopuri ritualice şi recreaţionale. Planta conţine sute de substanţe, dintre care tetrahidrocanabinolul (THC) este principalul compus psihoactiv care se leagă de receptorii canabinoizi de la nivel neuronal, unde îşi face efectul după ce este fumată sau ingerată. Mecanismul prin care THC-ul acţionează este incomplet înţeles, însă se ştie că după legarea de receptorii canabinoizi localizaţi pe neuronii GABAergici, care reprezintă aproape trei sferturi din creier, duce la eliberarea de glutamat şi alţi neurotransmiţători implicaţi în modularea funcţiilor cognitive şi afective, precum acetilcolina, adenozina şi serotonina. Efectele psihologice imediate sunt de relaxare, euforie, alterare a senzaţiilor, de percepere distorsionată a timpului şi de sporire a imaginaţiei. Efectele negative pot fi apariţia anxietăţii, panicii şi paranoiei. Utilizarea acestui drog implică şi efecte somatice, la nivelul întregului organism, precum înroşirea sclerelor, uscăciunea mucoaselor, reducerea temperaturii corpului, foamea, cefaleea, tremorul, greaţa şi vărsăturile", precizează medicul psihiatru Catinca Pătraşcu.
Conform sursei citate, există şi dovezi ale efectelor negative ale utilizării de canabis pe termen lung, cu amprentă pe plan psihologic, biologic, social şi sistemic.
"Consumul pe termen lung, mai ales atunci când este iniţiat în adolescenţă, este asociat cu afectarea funcţiilor cognitive precum tulburările de memorie, atenţie şi ale funcţiilor executorii, deoarece se pot produce modificări ale structurii creierului, în special în regiunile asociate cu învăţarea şi memorarea, cum este hipocampul. Funcţia psihomotorie poate fi alterată, având astfel un efect asupra coordonării, timpilor de reacţie şi abilităţilor motorii, ceea ce poate influenţa negativ activităţile care presupun precizie şi concentrare. Consumul de canabis pe termen lung este asociat cu un risc crescut de a dezvolta sau de a exacerba tulburări de sănătate mintală precum anxietatea, depresia şi chiar schizofrenia, în special la persoanele cu predispoziţie la aceste afecţiuni. De asemenea, unele persoane ce consumă canabis în mod regulat pot dezvolta dependenţă, prezentând simptome de sevraj atunci când încearcă să renunţe", a declarat psihiatrul ieşean.
Pe plan somatic, adaugă dr. Catinca Pătraşcu, fumatul de canabis poate cauza probleme respiratorii, precum bronşita cronică şi infecţiile pulmonare, similar fumatului de tutun.
"Totodată, consumul acestui drog poate determina efecte adverse asupra sistemului cardiovascular prin creşterea frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale. Un alt rezultat al consumului pe termen lung de canabis este impactul asupra succesului academic şi ocupaţional, mai ales în perioadele critice ale educaţiei sau ale dezvoltării carierei, deoarece canabisul poate afecta performanţele cognitive, scăzând motivaţia şi astfel influenţând în mod negativ reuşita şcolară sau profesională. În anumite situaţii, consumul de canabis poate determina izolare socială, deoarece persoanele pot acorda prioritate consumului de droguri în detrimentul activităţilor şi relaţiilor sociale", afirmă dr. Pătraşcu.
Medicul psihiatru atrage totodată atenţia că există şi implicaţii juridice şi economice asociate consumului de canabis, deoarece utilizatorii pot aloca o parte semnificativă a veniturilor lor pentru procurarea acestui drog, care este ilegal în multe părţi ale lumii.
"Utilizatorii pe termen lung se pot confrunta cu consecinţe legale, inclusiv arestări şi caziere penale", spune dr. Pătraşcu.
Conform acesteia, consumul de canabis poate reprezenta un potenţial stres asupra resurselor de asistenţă medicală din cauze problemelor de sănătate asociate.
Un alt drog cu o utilizare foarte răspândită în toate păturile sociale este alcoolul, arată medicul.
"Deşi legal, accesibil, intens reglementat şi, mai mult decât atât, promovat şi romantizat în reclame şi în media, alcoolul este o substanţă toxică pentru organismul uman, ale cărei beneficii sunt mult surclasate de efectele negative asupra sănătăţii psihicului şi corpului. Cu toate acestea, înţelegerea motivelor pentru care este ales atât de des poate oferi o perspectivă asupra nevoilor psihologice şi a caracteristicilor comportamentale şi genetice ale societăţii care îl consumă. Alcoolul este o substanţă inhibatoare a sistemului nervos central prin legarea de receptorii GABA (acid gamma-aminobutiric), principalul neurotransmiţător inhibitor, producând sedare, inhibarea centrilor respiratorii şi a celor care controlează frecvenţa cardiacă", mai spune dr. Catinca Pătraşcu.
Aceste efecte, menţionează psihiatrul, pot varia în funcţie de cantitatea de alcool consumată, toleranţa unui individ şi dacă este consumat pe stomacul gol sau plin.
"Printre efectele imediate se numără starea de relaxare, euforie şi dezinhibare socială, schimbări ale dispoziţiei în ambele sensuri ale spectrului, tulburări ale atenţiei, memoriei şi vigilenţei, ataxie prin afectarea cerebelului, greaţă şi vărsături, deshidratare, tulburări de termoreglare şi în cazurile de intoxicaţie cu alcool: confuzie, convulsii, respiraţie lentă sau neregulată şi pierderea conştienţei. Pe termen lung, consumul de alcool poate avea o serie de efecte semnificative asupra sănătăţii fizice şi mintale ale unui individ, precum şi asupra bunăstării lui sociale", explică ea.
Aceste efecte, spune medicul, pot varia în funcţie de cantitatea şi durata consumului de alcool, sensibilitatea individuală şi alţi factori.
"Printre efectele psihologice se numără depresia şi anxietatea, exacerbarea unor tulburări de personalitate (tendinţa spre consumul abuziv de droguri fiind atât o caracteristică a personalităţii, cât şi o consecinţă a suferinţei în tulburările de personalitate), sindromul de dependenţă etanolică, tulburări cognitive, precum tulburări ale atenţiei şi memoriei, dificultăţi în rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor. De asemenea, un alt efect este riscul crescut de demenţă legată de alcool şi boala Alzheimer. Printre efectele generale asupra organismului se numără hepatotoxicitatea (steatoza, hepatita, ciroza), tulburările cardiovasculare (hipertensiunea arterială, cardiomiopatia, riscul de evenimente coronariene şi accidente vasculare cerebrale), tulburările gastrointestinale (gastrita, pancreatita, cancerul gastrointestinal), tulburări ale sistemului imunitar, afecţiuni neurologice, precum neuropatia periferică şi, nu în cele din urmă, cea mai gravă consecinţă a consumului îndelungat de alcool, care apare în cazul întreruperii acestuia, sevrajul etanolic", afirmă dr. Catinca Pătraşcu.
În concluzie, efectele pe termen lung ale consumului de droguri cuprind un spectru vast de consecinţe, care afectează nu doar individul, ci şi societatea.
"Consecinţele sunt de natură psihologică, biologică şi socială, afectând sănătatea personală, comportamentul şi relaţiile, punând în acelaşi timp presiune pe sistemele de sănătate, juridice şi economice. O abordare exhaustivă a problemei drogurilor necesită o strategie în mai multe direcţii, inclusiv prevenţie, tratament, reintegrare socială şi reformă sistemică pentru a atenua impactul durabil al consumului de droguri asupra indivizilor şi societăţii în ansamblu", a conchis dr. Catinca Pătraşcu, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești
Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să
Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon
O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z