Harghita: A fost reluată acreditarea SJU Miercurea-Ciuc, la patru luni de la suspendarea în urma evenimentului de la secţia de Oftalmologie

Procedura de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost reluată, la patru luni după ce Autoritatea Naţională de Management al Calităţii (ANMCS) a suspendat temporar acreditarea, ca urmare a evenimentului înregistrat în luna ianuarie la secţia de Oftalmologie, când 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.
Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat succint câteva concluzii ale raportului Ministerului Sănătăţii, după controlul efectuat la spital, despre care a spus că nu este public, punctând faptul că "au fost mici probleme", "ca oriunde", că nu a fost vorba de malpraxis, nu s-a reuşit identificarea sursei infecţiei şi a problemei, "deci nu se poate spune că doctorul a făcut operaţiile greşit şi el este de vină".
Borboly a vorbit despre un "scandal artificial mărit" şi a adăugat că în cele patru luni de la suspendarea acreditării spitalul a suferit foarte mult, la fel ca şi personalul care lucrează în unitatea sanitară, el punctând şi că echipa Consiliului Judeţean a susţinut activitatea de renovare a secţiei de Oftalmologie.
Preşedintele Consiliului Judeţean a reclamat faptul că au fost foarte multe controale neanunţate, stresul a fost foarte mare şi a menţionat că speră că acum spiritele se vor calma.
"Au constatat nişte lipsuri (...), ok, nu le contest. Eu zic că dacă o asistentă nu are un curs de formare nu ştiu pentru ce, trebuie să-l aibă, dacă rufele trebuiau duse la spălătorie aşa şi nu altfel, să fie duse cum se cere, dacă medicamentele nu erau puse bine unul lângă celălalt, să fie puse bine sau dacă la toate buletinele de analize şi de operaţii nu erau toate semnăturile care trebuiau să fie, să fie acolo. Deci, astfel de concluzii sunt (...) nu avem voie (să mediatizăm raportul - n.red.), dar eu sunt om politic şi mi-am luat un angajament faţă de dumneavoastră şi (...) prezint (succint - n.red.) acest raport (...) Cel mai important este că acest raport nu a stabilit malpraxis, nu a reuşit să stabilească cauza infectării, a consemnat că sunt nişte probleme mici, care au fost remediate în majoritate. Eu cred că acum, cu acest raport, s-au înlăturat toate barierele ca să lăsăm să funcţioneze secţia de Oftalmologie în turaţie maximă, pentru că sunt sute de oameni lipsiţi de operaţiile programate. Şi aici mulţumim pentru înţelegerea presei şi vă solicităm ajutorul să calmăm situaţia şi să reintrăm în normalitate", a declarat Borboly.
Prezent la conferinţa de presă, reprezentantul corpului medical, chirugul Adrian Dobrică, a ţinut să puncteze faptul că evenimentul de la secţia de Oftalmologie a existat, nu poate fi negat şi reprezintă "o pată neagră" pe obrazul instituţiei.
"Evenimentul s-a produs, nu poate fi negat, trebuie să ni-l asumăm, deci eu nu pot fi de acord că este o chestie care să treacă aşa uşor. În ultimele săptămâni şi luni de zile au avut loc nenumărate şedinţe, mai ales legate de acest eveniment, dar şi în ceea ce priveşte acreditarea spitalului (...) şi s-a punctat mai ales pe această problemă: pe asumarea răspunderii individuale a medicului care, mai ales a chirurgilor care fac intervenţii chirugicale şi care trebuie să fie nu stricţi, trebuie să fie draconici în aplicarea regulilor, pe care cu toţii le cunoaştem. Asemenea evenimente nu trebuie să se mai întâmple, trebuiesc manageriate cu seriozitate de la început, pentru că chirurgia are un Dumnezeu. Dumnezeul chirurgiei este nemilos, nu te iartă când ai greşit, totul se plăteşte cu complicaţii şi, în cele din urmă, cu viaţa omului. Motiv pentru care trebuie să fim foarte stricţi şi să respectăm acel Dumnezeu. Adică, o complicaţie minoră nu trebuie minimizată, pentru că dintr-o complicaţie minoră poate să rezulte o catastrofă. Şi, atunci, treburile trebuiesc discutate mult mai complex, în echipe medicale mult mai complexe, toate complicaţiile astea mult mai serios privite", a declarat dr Adrian Dobrică.
Acesta a adăugat că a fost vorba despre o problemă medicală care, ulterior, a devenit o problemă organizatorică şi o problemă a instituţiei.
"Peste tot sunt asemenea incidente şi trebuiesc asumate şi trebuiesc rezolvate profesional. Din păcate, ne-am pierdut cu capul, din punct de vedere medical şi a rezultat această catastrofă. Acesta este punctul meu de vedere şi al colegilor din spital. Deci, noi ne asumăm problema, sunt colegii noştri, am fost alături de ei de la început, dar nu poate fi negat acest eveniment şi nici îngropat. Trebuie să tragem cu toţii învăţăminte şi să conştientizăm, mai ales cei mai tineri şi fără experienţă că orice minimizare a unui eveniment are consecinţe severe şi catastrofale. Şi care sigur că acum trec pe partea cu acreditarea, implică instituţia şi o chestie pe care o minimizăm la început se lasă cu suspendarea acreditării, care a fost conform legii", a mai spus reprezentantul corpului medical din SJU Miercurea-Ciuc.
El a adăugat că s-a lucrat sub presiune în cele patru luni în care acreditarea a fost suspendată, pe care le-a catalogat ca fiind "luni cumplite", dar consideră că, din fericire, problema a fost rezolvată într-un timp relativ scurt şi că, în urma rezolvării neregulilor constatate, ANMCS a emis ordinul de constatare a încetării suspendării acreditării Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.
"A fost anunţată CJAS, toate organele abilitate şi mai departe să ne vedem de treabă, dar să nu uităm şi să nu ştergem cu buretele, ăsta este punctul meu de vedere. La colegi le-am spus că se vor schimba cu mult regulile jocului, pentru că trebuie disciplină", a mai spus dr Adrian Dobrică.
La conferinţa de presă a fost prezentă şi managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr Konrad Judit, care a precizat că se doreşte recăpătarea imaginii bune a spitalului şi ca astfel de evenimente să nu se mai repete niciodată.
"Noi dorim să recăpătăm imaginea bună a spitalului şi dorim ca acest eveniment să nu se mai repete niciodată. Şi pentru acest lucru am făcut tot ce a fost recomandat de Ministerul Sănătăţii cu ocazia controalelor şi dorim să continuăm activitatea în condiţii corespunzătoare şi în spirit cât mai adecvat şi mai ridicat pentru o activitate susţinută şi de Consiliul Judeţean şi din partea medicilor şi a managementului", a spus dr Konrad Judit.
Întrebată care este situaţia la secţia de Oftalmologie, care a trecut printr-un proces de renovare, managerul spitalului a afirmat că activitatea a fost reluată la sfârşitul lunii trecute.
"De la sfârşitul lunii mai au fost create toate condiţiile pentru reluarea activităţii, s-a şi reluat activitatea. În luna iunie au fost internaţi 46 de pacienţi şi pentru spitalizare de zi au fost internaţi alte 150 de pacienţi (...) Activitatea se desfăşoară în condiţii corespunzătoare şi normale", a spus dr Konrad.
În legătură cu starea pacienţilor infecţia în luna ianuarie, la secţia de Oftalmologie, managerul a arătat că medicul oftalomog ţine legătura cu ei şi că starea lor este neschimbată.
Patrusprezece pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la Secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea- Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 au fost reoperaţi.
Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul supus intervenţiei chirurgicale, iar la şase vederea s-a deteriorat.
În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, activitatea sălii de operaţii fiind suspendată.
Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyogyi, declara, la acel moment, că s-au constatat "severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare", iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.
De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.
Sursa infecţiei nu a fost identificată, în urma anchetelor efectuate, dar se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul Secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie. AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să
Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon
O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,