logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un caz cu noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, identificat la Suceava

Image Imagine din galeria Agerpres

Varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie, B.1.1.7, şi caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava în urma secvenţierilor efectuate la Universitatea "Ştefan cel Mare" (USV), proba biologică fiind recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.

Într-un comunicat remis luni AGERPRES de Biroul de presă al USV se arată că tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al USV, probe provenind de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi SJU Suceava.

În cazul probei menţionate anterior s-a constatat că prezintă mutaţiile înregistrate la nivelul a 4 proteine, şi anume ORF1ab, S, ORF8 şi N.

Aceste mutaţii sunt caracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01.

Adiţional, s-au mai înregistrat 11 alte mutaţii, distribuite in cadrul aceloraşi 4 gene.

Mutaţiile înregistrate la tulpina secvenţiată din Suceava sunt corespunzătoare tulpinii de referinţă B.1.1.7 (20I/501Y.V1)

Dintre mutaţiile observate, prezintă o importanţă deosebită mutaţia N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de ataşarea de celulele gazdei potenţial infectate şi care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului.

De asemenea, este prezentă mutaţia de l69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR şi acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulaţii a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test.

În continuare, celelalte 19 probe neasociate tulpinii britanice vor fi analizate pentru a stabili prezenţa mutaţiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud şi Brazilia, ce se considera a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate.

Totodată, vor fi analizate independent toate mutaţiile înregistrate în probele secvenţiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aibă.

Secvenţele obţinute vor fi încărcate în bazele internaţionale de date, pentru a se stabili potenţialele rute de transmisie, precum şi legătura cu alte tulpini, la nivel mondial.

De asemenea, încărcarea secvenţelor în astfel de baze de date, permite cercetătorilor din întreaga lume evaluarea mai precisă a circulaţiei virusului pe Glob şi monitorizarea acelor variante potenţial mai periculoase.

La momentul actual, în principala bază internaţională de secvenţe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org , se află înregistrate 159 de secvenţe originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare. Dintre acestea, 62 de probe au fost secvenţiate la USV, 29 la Institutul National de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Bucureşti, 27 la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" din Bucureşti şi una la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - Bucureşti, iar alte 40 de probe recoltate de la pacienţi din România au fost secvenţiate în laboratoare din străinătate.

Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini şi să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 şi 10.000 de secvenţieri pe lună în România.

La USV se pot secvenţia lunar aproximativ 500 de probe, în condiţiile în care sunt furnizate consumabilele necesare şi este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvenţiere folosită de USV situându-se sub 1000 lei.

Activitatea curentă de secvenţiere la USV este parţial finanţată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin proiectul cu numărul PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142 coordonat de Prof. univ .dr. Mihai Covaşă, coordonarea ştiinţifică în cadrul componentelor biologică, bioinformatică şi medicală fiind asigurată de şef lucr. dr. biolog Andrei Lobiuc, prof. univ. dr. Mihai Dimian şi şef lucrări dr. medic Olga Căliman-Sturdza, în strânsă colaborare cu Laboratorul de diagnostic molecular şi Secţia de boli infecţioase ale SJU Suceava, coordonate de şef lucrări dr. Roxana Filip şi dr. Monica Terteliu, instituţii partenere în acest proiect fiind şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara - echipă coordonată de către prof. dr. Cătălin Marian, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara - echipă coordonată de către prof. dr. Cristian Oancea, Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca - echipă coordonată de către C.S. Ovidiu Bălăcescu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova - echipă coordonată de către prof. dr. Mihai Ioana. AGERPRES/(AS-autor: Silvia Marcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-01-2025 16:15

Rafila: Nu poți să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunț într-un ziar sau pe la un avizier

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, că este necesar ca și autoritățile din localitățile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că 'nu este suficient să pui un anunț pentru un post'. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, A

Sanatate 17-01-2025 16:08

Sibiu: Spitalul CF, primul spital public dotat cu un microscop confocal care înlocuiește biopsia în Dermatologie

Spitalul General Căi Ferate din Sibiu este primul spital public din România care va folosi, începând din 1 februarie, un microscop confocal pentru bolnavii dermatologici, care nu vor mai fi supuși biopsiilor, pentru depistarea tumorilor, a anunțat vineri managerul instituției, medicul Ștefania Șerban, într-o conferință de presă. 'Am

Sanatate 17-01-2025 15:45

Ministrul Rafila: Listele de așteptare pentru investigațiile medicale sunt o realitate în orice țară din UE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale. Întrebat fiind de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de Ministerul Sănătății pentru a scur

Sanatate 17-01-2025 15:31

Iași: Ministrul Rafila sfătuiește populația să se vaccineze antigripal; numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că în perioada următoare se așteaptă să crească incidența infecțiilor respiratorii, menționând totodată că în următoarele săptămâni populația se poate încă vaccina. 'Ne aflăm în prim sezon al virozelor. D

Sanatate 17-01-2025 14:51

Giurgiu: Președintele CJ a semnat contractul de începere a proiectului pentru o nouă clădire a Spitalului Județean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Giurgiu, Toma Petcu, a semnat, vineri, începerea primei etape a lucrărilor la o nouă clădire a Spitalului Județean pentru secțiile de oncologie și neurologie, într-un proiect în valoare de 237 de milioane de lei, finanțat prin PNRR. 'Suntem într-un moment important al CJ, al județului nostru, m

Sanatate 16-01-2025 16:13

(P) Spitalul Sfantul Ioan din Baia Mare dispune de cel mai mare si cel mai complex laborator imagistic din nordul Romaniei

Spitalul Sfântul Ioan din Baia Mare anunță o investiție de 5 milioane euro în modernizarea laboratorului său de radiologie-imagistică medicală. Pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pacienților, unitatea medicală a achiziționat un aparat RMN performant Siemens Lumina care folosește un câmp magnetic puternic de&

Sanatate 16-01-2025 16:02

Timiș: Sute de sindicaliști medicali și părinți au protestat pentru a fi alocat un spațiu adecvat maternității Odobescu

Peste 300 de persoane afiliate mai multor sindicate medicale, dar și părinți au protestat, joi, în fața Primăriei Municipiului Timișoara, pentru alocarea unui spațiu în care să se desfășoare activitatea maternității Odobescu, după ce aceasta a fost închisă în urmă cu o lună, urmare a prăbușirii unui tavan în secțiile de neonatologie și o

Sanatate 16-01-2025 15:03

Iași: Spitalul 'Sf Maria' caută de doi ani un medic psihiatru pentru copiii cu autism

Managerul Spitalului pentru copii 'Sf Maria' Iași, Alina Belu, a declarat joi că este nevoie urgentă în cadrul unității sale de un medic specialist în psihiatrie pediatrică, adăugând că apelul său este adresat și celor care tocmai au terminat rezidențiatul și au susținut examenul de specialitate. Alina Belu

Sanatate 16-01-2025 14:10

INSP: 90.877 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 6 - 12 ianuarie; încă cinci decese confirmate

Un număr de 90.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat joi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 9. '&Ici

Sanatate 16-01-2025 08:22

Senatorul PSD Carmen Orban despre o nouă lege a sănătății; declasificarea SJU Buzău, o chestiune tehnică

Senatorul PSD Carmen Orban, membru în cadrul Comisiei pentru sănătate, a precizat, în contextul clasificării în categoria IV a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, că evaluarea ANMCS este una tehnică, în schimb la nivelul tuturor spitalelor din țară se simte o lipsă acută de medici, motiv pentru care se poartă discuții pentru o nouă leg

Sanatate 15-01-2025 10:12

DSPMB a aplicat amenzi în valoare de 4.400 de lei la Spitalul Clinic ''Dr. Ion Cantacuzino''

Direcția de Sănătate Publică a municipiului București (DSPMB) a aplicat la Spitalul Clinic 'Dr. Ion Cantacuzino' două amenzi în valoare de 4.400 lei pentru neconformitățile constatate, una dintre acestea fiind nesecurizarea spațiului de stocare temporară a deșeurilor periculoase. Potrivit unui comunicat de presă al DSPMB, amenzil

Sanatate 15-01-2025 09:50

INSP: 162 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 86,2%; 7 decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că în perioada 6 - 12 ianuarie au fost înregistrate 162 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 86,2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 52 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mar

Sanatate 14-01-2025 19:34

Ministerul Sănătății: Două dintre centrele pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș, sancționate și în 2024

Inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, două dintre acestea fiind sancționate și anul trecut. ''Încă din d

Sanatate 14-01-2025 15:24

Managerul Spitalului ''Cantacuzino'', în cazul furtului de picioare de om amputate: A fost deschisă o anchetă internă

Managerul Spitalului Clinic 'Dr. I Cantacuzino', prof. dr. Iulian Brezean, a explicat, marți, în cazul furtului de picioare de om amputate, că fapta a avut loc vineri seară, iar spațiul respectiv nu era încuiat, menționând că, în prezent, a fost deschisă o anchetă internă și sunt în desfășurare anchete ale Poliției și ale Direcți

Sanatate 14-01-2025 14:41

Buzău: Cazuri de rujeolă, gripă și SARS-COV 2 la Spitalul Județean de Urgență

Cinci copii cu rujeolă sunt internați la Spitalul Județean de Urgență (SJU), în ultima perioadă înregistrându-se o creștere a numărului de prezentări, pe fondul nevaccinării, a anunțat unitatea sanitară. Potrivit SJU, în afara cazurilor de rujeolă înregistrate la copii, a crescut și numărul pacienților care prezin