logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Fundația Neuroatipic și Federația Română de Cricket anunță un nou parteneriat pentru incluziune

Comunicat de presă - Fundația Neuroatipic și Federația Română de Cricket anunță un nou parteneriat pentru incluziune

Neuroatipic Cricket Cup va fi prima competiție sportivă dedicată copiilor cu tulburări de neurodezvoltare

București, 15 aprilie 2025 - În luna dedicată conștientizării autismului, Fundația Neuroatipic face un nou pas important pentru incluziunea copiilor cu tulburări de spectru autist în activități sportive alături de Federația Română de Cricket. începând cu data de 12 aprilie, copiii cu TSA au ocazia de a practica acest sport sub îndrumarea antrenorilor oficiali ai federației. De asemenea, prin parteneriatul cu Federația Română de Cricket, copiii vor putea participa la Neuroatipic Cricket Cup, prima competiție de cricket dedicată copiilor cu tulburări de spectru autist.

Pe data de 12 aprilie a avut loc primul antrenament de cricket pentru neurodiversitate pe terenul Federației Române de Cricket, unde peste 30 de copii au primit inițierea în cricket de la antrenorul Andrew Begg. Copiii au avut ocazia de a-și exersa abilitățile motrice, de coordonare și concentrare chiar pe terenul pe care au loc competițiile oficiale, integrându-se astfel în comunitatea de cricket din România.Antrenamentele de cricket pentru neurodiversitate vor avea loc săptămânal, sub coordonarea Fundației Neuroatipic și a Federației Române de Cricket, fiind accesibile tuturor copiilor cu tulburări de spectru autist.

În plus, în cadrul parteneriatului, Fundația Neuroatipic și Federația Română de Cricket lucrează la dezvoltarea primei competiții de cricket dedicată neurodiversității, astfel, anul acesta copiii se vor putea înscrie în competiția Neuroatipic Cricket Cup, în două grupe de vârstă, under 13 și 13+ ani.

'La Federația Română de Cricket, ne mândrim cu faptul că activăm într-unul din cele mai incluzive sporturi. Prin natura sa, cricketul este un sport accesibil pentru toate categoriile de persoane. Prin parteneriatul cu Fundația Neuroatipic vom avea posibilitatea să dezvoltăm accesul la cricket pentru copiii cu tulburări de spectru autist, nu doar la nivel de activitate sportivă recreativă, ci chiar la nivel competițional.' - a declarat Abdul Shakoor, vicepreședinte al Federației Române de Cricket.

'Incluziunea socială este un aspect esențial în dezvoltarea și integrarea copiilor cu tulburări de spectru autist, de aceea parteneriatul cu Federația Română de Cricket este un pas important pentru noi. Astfel, copiii au ocazia să practice un sport accesibil pentru ei, în același timp fiind parte dintr-o activitate socială' - a declarat Psih. Dr. Crina Nedelcu, fondator Fundația Neuroatipic.

În anul 2023, Psih. Dr. Crina Nedelcu a înființat Fundația Neuroatipic cu scopul de a îmbunătăți accesul la dezvoltare și integrare al copiilor și tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist din România prin proiecte de design pentru neurodiversitate, de la centre de terapie, până la spații publice incluzive adaptate la nevoile senzoriale specifice TSA.

În prezent, Fundația Neuroatipic construiește primul centru de terapie cu design pentru neurodiversitate din România - Centrul Neuroatipic, un spațiu construit de la zero cu soluții de arhitectură și design interior, terapii integrate și tehnici de învățare actualizate, cu scopul de a crea un mediu optim dezvoltării copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, astfel încât ei să-și atingă potențialul maxim și să beneficieze de cele mai bune șanse de integrare socială.

Poți susține Fundația Neuroatipic trimițând un SMS (cost 4 Euro +TVA/SMS) la numărul 8864 cu textul INCLUZIUNE.

Afisari: 131

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].