logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Sibiu: Povestea medicului infecţionist care a stat aproape două luni în spital alături de bolnavi

Image

Unul din cei mai căutaţi medici din ultimele două luni din judeţul Sibiu este şeful Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Victoria Bîrluţiu, care a coordonat nu doar echipa de infecţionişti, dar a fost consultat pentru tratarea a peste o sută de pacienţi, iar pentru aceasta a preferat să muncească zilnic, timp de şapte săptămâni.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este singurul spital din judeţ unde sunt trataţi adulţii cu COVID-19.

"În perioada de activitate de la începutul pandemiei, am ajuns pentru o oră acasă, pentru a-mi vedea soţul după o lună şi jumătate; nu i-am văzut de şapte săptămâni pe fiul meu, izolat în Bucureşti sau pe mama mea, de 86 de ani, izolată la domiciliul propriu. Paştile le-am petrecut în marea familie a mea din secţie. E un mod de a reuşi să te concentrezi maxim pe muncă, benefic unui ritm bun şi eficient de activitate, dar totuşi o izolare grea pentru întreaga echipă, mai ales pentru tinerii care au acasă copii mici, la vârsta la care mama este esenţială în viaţa lor. Este cu certitudine o perioadă în care echipa trece prin momente de maxime emoţii, pe care le împărtăşim cu toţii şi ca atare, ne apropie; dispare orice rezervă în comunicare, ne împărţim bucuriile comune, ne ajutăm unii pe alţii ca munca finală să fie apreciată de pacienţi. Funcţionăm ca un întreg", a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Secţiei Infecţioase, Victoria Bîrluţiu.

Cel mai experimentat medic infecţionist din judeţul Sibiu povesteşte cum, pentru prima dată, au fost atât de mulţi pacienţi cu COVID-19 încât au umplut patru clădiri, spaţii în care funcţionau alte secţii, înainte de pandemie.

"Cel mai greu a fost să ne imaginăm adevărata dimensiune a ce urma; după ce am înţeles că nimic din experienţele anterioare nu seamănă cu ce se întâmplă în pandemie, ca volum de muncă şi necesitatea de a fi eficienţi în tot ce avem de făcut, am intrat în ritmul în care a fost necesar - am umplut o clădire, apoi a doua, a treia, a patra şi nu ni s-a mai părut nimic imposibil. De fapt, sprijinul moral al pacienţilor a contribuit decisiv în menţinerea tonusului echipei - încrederea, mulţumirea pentru ce facem, mesajele lor de pe pereţi, gesturile, toate ne-au făcut şi ne fac să funcţionăm bine! Singura îngrijorare a fost cea legată de evoluţia imprevizibilă a bolii şi de posibila ineficienţă a terapiei la aceste cazuri", povesteşte Victoria Bîrluţiu.

 

Sursa foto: Arhiva personală a dr. Victoria Birlutiu



De la infirmiere, registratoare, asistente, toţi rezidenţii, medicii, până la şeful Secţiei de Infecţioase, toată echipa a fost o familie. O familie care şi-a petrecut la serviciu week-end-urile şi Paştile, minivacanţa de 1 Mai.

"Cel mai mult m-a impresionat echipa, coagulată din mers, cu medici rezidenţi care s-au sacrificat într-o perioadă delicată pentru familiile lor, de sărbătorile pascale, pe care le-au petrecut departe de casă, de copiii lor şi soţii lor. În egală măsură, toate fetele mele, cum îmi place să le spun (asistente, infirmiere, registrator medical), au fost prezente la datorie şi au acceptat cu multă înţelegere această perioadă de izolare şi muncă în sprijinul populaţiei. Suntem obişnuiţi cu cazuri acute, pe care le rezolvăm în 5-7 zile. În perioada aceasta, în care pacienţii rămân minim două săptămâni, se leagă relaţii umane deosebite ale lor cu noi. Ne implică în vieţile lor, în problemele lor, îi susţinem şi sufleteşte, nu numai prin prisma bolii. Ce m-a impresionat cel mai mult? Dramele celor pierduţi şi ale familiilor internate în acel moment în care unul dintre ei pierdea lupta cu boala, imposibilitatea de a fi pe ultimul drum împreună... Cel mai fericit moment e când revin pacienţii gravi din terapie intensivă, reuşind să se vindece. Suntem oameni, izolarea ne accentuează partea aceasta a sensibilităţii şi umanităţii", spune Victoria Bîrluţiu.

În Secţia de Infecţioase, doi pacienţi şi-au "sărbătorit" onomastica primind cadou teste pentru SARS-Cov-2 şi rezultate favorabile.

"Doi tineri, dintre care unul foarte grav, şi-au 'sărbătorit' onomastica în spital. Singurul cadou pe care l-am putut face a fost vindecarea şi un test pentru SARS-Cov-2 de ziua lor", îşi aminteşte medicul Victoria Bîrluţiu.

Aici nu doar tinerii au reuşit să se însănătoşească, dar şi vârtnici. Cel mai vârstnic pacient vindecat are 89 de ani.

Secţia Clinică de Boli Infecţioase a fost singura unde un pacient a renunţat la lupta cu COVID-19 şi s-a sinucis. Până în prezent, în această secţie s-au vindecat două treimi din cei 300 de pacienţi internaţi.

"Secţia Boli Infecţioase a tratat până acum peste 300 de pacienţi, din care două treimi sunt vindecaţi şi externaţi, 10 au decedat. Este trist când majoritatea oamenilor doresc să trăiască cu orice chip, unii să găsească varianta de a renunţa la viaţă, dar medical vorbind, se pare că virusul SARS-Cov-2 poate creea astfel de reacţii", a declarat şeful secţiei, Victoria Bîrluţiu.

Potrivit medicului infecţionist din Sibiu, pentru majoritatea pacienţilor a fost o reală provocare să reziste în jur de trei săptămâni în spital. Au existat doi pacienţi care au stat internaţi chiar şi câte 32 de zile.

"După ce trece starea de rău, evident că pacienţii îşi doresc să ajungă acasă, asta înseamnă cu mult înainte de 14 zile când se recomandă începerea testării. Din nefericire, la majoritatea cazurilor, perioada de spitalizare se apropie de trei săptămâni, virusul persistând în secreţiile nazale şi faringiene. Aceasta este cea mai grea etapă, în care arta negocierii e importantă pentru ca pacientul să reziste spitalizării, deşi se simte perfect... De cele mai multe ori găsim calea de convingere, dar uneori este în detrimentul relaţiei bune cu pacientul. Cel mai mult până în acest moment au stat doi bărbaţi, 32 de zile", a relatat Victoria Bîrluţiu.

Sursa foto: Arhiva personală a dr. Victoria Birlutiu


 

Noul coronavirus a însemnat nu doar pacienţi internaţi, ci şi familii întregi spitalizate care au trăit adevărate coşmaruri. Este cazul unei familii cu cinci sibieni, din care medicii au reuşit până acum să-i vindece pe patru, iar o femeie este încă internată la reanimare.

"Cel mai elocvent exemplu de familie internată - tată, doi fii, soţia unuia dintre fii, copilul acestuia şi mama. Fiul cel mare, internat în stare gravă în Terapie Intensivă, ulterior şi mama, al doilea fiu cu formă gravă, pe care l-am vindecat în secţie. Băieţii şi tatăl lor au plecat cu bine acasă, mama este încă în reanimare. Este coşmarul real al unei familii, care ne-a marcat pe toţi, salvatori şi salvaţi", povesteşte Victoria Bîrluţiu.

Întrebată dacă este posibilă reinfectarea pacienţilor vindecaţi, Victoria Bîrluţiu spune că "prin analogie cu gripa, orice modificări în structura virusului, pot antrena infecţii noi; orice reducere în protecţia în anticorpi poate crea riscul de reinfecţie".

Sfatul infecţionistului este să acceptăm regulile de protecţie, ca să nu ne îmbolnăvim.

"Ar fi extrem de important ca populaţia generală să rămână extrem de vigilentă, să păstreze regulile prin care să nu se expună riscului de infecţie - folosirea de mască, mănuşi în spaţiile închise, distanţarea socială. Acceptarea regulilor este cheia spre protecţia generală", a concluzionat şeful Secţiei Clinice de Boli Infecţioase din Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, Victoria Bîrluţiu. AGERPRES / (A - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 79

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul