logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Braşov: Secţia de Neonatologie a Maternităţii, dotată cu un incubator performant donat de Salvaţi Copiii

Imagine din galeria Agerpres

Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Dr. Ioan Aurel Sbârcea" din Braşov a fost dotată, recent, printr-o donaţie a Salvaţi Copiii România, cu un incubator performant, de ultimă generaţie, în valoare de 26.530 euro, în care este deja îngrijit un copil născut prematur, cu o greutate de aproximativ 600 de grame.

Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a menţionat marţi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o conduce se întoarce la Braşov pentru a şaptea oară, cu echipamente necesare secţiei de neonatologie, subliniind că Maternitatea de aici este una mare, cu multe naşteri înregistrate anual şi, în consecinţă, şi un grad de prematuritate al nou-născuţilor destul de mare. În 2018, în acest spital au venit pe lume 4.281 de copii, dintre care 530 de prematuri, iar de la începutul anului, au venit pe lume, aici, 1.430 de copii, dintre care 200 de prematuri.

"Desigur că nevoia de echipamente există în continuare, ştim că e nevoie de un ecograf performant şi hotă de flux laminat, ne-am făcut temele, aşa că le vom avea în vedere pentru următoarele dotări. Salvaţi Copiii, de 8 ani, şi-a făcut o prioritate din neonatologie, ne-am făcut o prioritate şi din a obţine finanţările necesare, au fost ani când bugetele de la Ministerului Sănătăţii şi CAS au fost puse în pericol şi atunci am intervenit şi noi, ne-am făcut o obişnuinţă din a ajuta secţiile de neonatologie cu echipamentele necesare, până când alte autorităţi o vor face. Anul acesta, vom achiziţiona 115 echipamente pentru 49 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi", a afirmat Alexandrescu.

Amalia Năstase, ambasador al Campaniei de Reducere a Mortalităţii Infantile, a subliniat importanţa implicării populaţiei în redirecţionarea cotei legale din impozitul pe venit pentru sprijinirea unor astfel de campanii.

"Nu ştiu cât am contribuit la reducerea ratei mortalităţii la copiii născuţi prematur, dar ştiu sigur că am stârnit discuţii despre neonatologie, am depus eforturi uriaşe pentru a schimba lucrurile în acest domeniu, al prematurilor", a afirmat Amalia Năstase, arătând că, personal, le sfâtuieşte pe femeile care trebuie să nască să o facă în spitalele de stat, sfat care nu este valabil pentru alte domenii medicale.

Şefa secţiei Neonatologie a Maternităţii Braşov, dr. Olimpia Petrescu, a subliniat că acei copii care se nasc prematur nu pot să supravieţuiască şi să se dezvolte fără aceste incubatoare, menţionând că, înainte de această donaţie, secţia ATI era dotată cu 10 incubatoare, achiziţionate anul trecut cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov.

Potrivit dr. Petrescu, incubatorul donat de Salvaţi Copiii este "topul de gamă", permiţând îngrijirea unui nou-născut extrem de mic - cum este primul caz, un copil care, în prezent, cântăreşte 560 de grame - şi asigură condiţii de umiditate, căldură, transparenţă de acces la copil, astfel încât toate manevrele să se facă în condiţii de siguranţă.

La rândul său, managerul Maternităţii, dr. Mircea Preda, a menţionat că Salvaţi Copiii este, de 6 ani, singura fundaţie "cu prezenţă constanţă în ceea ce priveşte ajutorul" pentru unitatea sanitară pe care o conduce.

"În urmă cu 6 ani, realmente, nu era niciun incubator ultraperformant la acel moment şi, datorită Salvaţi Copiii şi a politicilor de la nivelul CJ Braşov, am reuşit să creştem şi pe partea de dotare, şi pe cea de oameni. (...) Suntem într-o poziţie fericită faţă de acum şase ani, când aveam nevoie de un 95% din echipamente şi mobilier de a fi înlocuit. La ora actuală, necesarul ajunge la aproximativ 40%, incluzând şi clădirea care va intra în reabilitare anul acesta, şi pentru care vom avea anul viitor achiziţii şi de mobilier şi de echipamente. Sunt convins că undeva la sfârşitul anului viitor, acest procent procent se va inversa şi vom ajunge undeva la 95% din necesar acoperit", a punctat dr. Preda.

Potrivit acestuia, rata de mortalitate infantilă a scăzut în ultimii ani, fiind, însă, în continuare relativ ridicată inclusiv din cauza transferurilor de cazuri din alte locaţii. "Suntem printre puţinele spitale care nu refuzăm niciun transfer, indiferent din ce judeţ vine, chiar dacă vine de la sute de kilometri", a explicat dr. Preda.

Preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, prezent la conferinţa de presă, a precizat că proiectul de reabilitare a Maternităţii, cu fonduri europene, are o valoare de 26,5 milioane de lei, din care 8,3 milioane reprezintă contribuţia din bugetul judeţului şi, în prezent, se află în etapa de proiectare.

"După ce vom implementa acest proiect, acest spital va fi unul de referinţă la nivelul României, unul dintre cele mai performate, dotate şi frumoase spitale din ţară", a afirmat Veştea.

În ultimii 8 ani, Salvaţi Copiii România, a investit 5 milioane de euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării, investiţia în aparatură medicală donată maternităţilor şi secţiilor de neonatologie din judeţul Braşov ridicându-se la 190.000 euro. AGERPRES/(A, AS-autor: Diana Dumitru, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 11-04-2025 05:10

Vineri - evenimente organizate de Ziua Națională a Transplantului

Ziua Națională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei Române. Potrivit organizatorilor, Ziua Națională a Transplantului din România - ediția a XX-a - reprezintă o conștientizare a faptului că transplantul salvează viețile unor oameni care altfel nu ar avea altă șansă.

Sanatate 10-04-2025 21:47

Prahova: Medic de la SJU Ploiești, filmat certându-se cu pacienții; președintele CMR - atitudinea nu e cea mai potrivită

Un medic de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești, care se afla la finalul programului, a fost filmat în timp ce se certa cu pacienții, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Cătălina Poiană, spunând că atitudinea acestuia 'nu e cea mai potrivită', dar și că fiecare medic poate avea un anumit grad de 'burnout'

Sanatate 10-04-2025 18:52

Sibiu: Managerul Spitalului Clinic Județean și-a anunțat demisia; CJ dorește un audit extern

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu, medicul Daniel Chelcea, a anunțat joi, că demisionează din funcție, el acuzând 'divergențe puternice de strategie managerială' cu conducerea Consiliului Județean (CJ), care a transmis în replică faptul că dorește realizarea unui audit extern la această unitate medicală. '

Sanatate 10-04-2025 12:17

Forumul Național de Neurologie: Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, pe agendă

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC) a fost finalizată și urmează să fie adoptată de Guvern, documentul cuprinzând opt obiective mari, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuror

Sanatate 09-04-2025 17:08

Simonis: A fost semnat ordinul de începere a construirii Institutului Oncologic Timișoara

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, miercuri, semnarea ordinului de începere a construirii viitorului Institut Oncologic Timișoara de către Compania Națională de Investiții, în trei ani și jumătate urmând ca proiectul să fie finalizat. 'În această dimineață a fost semnat ordinul de începere a lu

Sanatate 09-04-2025 16:06

Simonis (CJ Timiș): Spitalul Municipal Timișoara va funcționa cu autorizație provizorie; nu a depus documentele la timp

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că Spitalul Municipal Timișoara va funcționa, în continuare, în baza unei autorizații provizorii primite în cursul acestei zile, întrucât vechea autorizație de funcționare a fost valabilă până în data de 8 aprilie, iar unitatea medicală nu a depus doc

Sanatate 09-04-2025 13:47

Brașov: Fără consolidare, Spitalul Județean riscă să rămână fără bloc operator; clădirea-încadrată cu risc seismic

Una dintre cele mai importante clădiri ale celui mai mare spital public din județul Brașov, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) - în care funcționează blocul operator și secția ATI, laboratoarele de analize medicale, de radiologie și imagistică și Unitatea de Transfuzii Sanguine - este încadrată în clasa de risc seismic II și riscă să se prăb

Sanatate 09-04-2025 13:00

Timiș: 'Hemofilia afectează și femeile' - mesajul transmis de hematologi pentru a marca Ziua Mondială a Hemofiliei

Medici pediatri, hematologi, cardiologi și ortopezi au participat, la Buziaș, la dezbaterea cu tema 'Acces pentru toți! Prevenția sângerărilor ca standard global de îngrijire. Femeile și fetele sângerează și ele', pentru a marca Ziua Mondială a Hemofiliei. Evenimentul a avut loc marți la Centrul Medical de Evaluare, T

Sanatate 09-04-2025 09:00

REPORTAJ Arad: Izvoarele, tot mai căutate pentru a se evita consumul de apă îmbuteliată din comerț

Izvoarele din județul Arad, unele cu apă minerală carbogazoasă, sunt tot mai căutate, mai ales în weekend, când oamenii stau la cozi în fața fântânilor amenajate să-și facă stocuri pentru toată săptămâna, evitând astfel să mai cumpere apă îmbuteliată din comerț. În județul Arad sunt î

Sanatate 08-04-2025 15:53

REPORTAJ/Vrancea: Consultații gratuite pentru sute de locuitori din comuna Vânători în Caravana de Sănătate a Crucii Roșii

Sute de locuitori din comuna Vânători vor avea acces în această perioadă la servicii medicale gratuite în cadrul Caravanei de Sănătate, un proiect național derulat de Crucea Roșie Română în parteneriat cu autoritățile locale. Prima oprire a caravanei în Vrancea este în satul Mirceștii Noi, o localitate cu o populație m

Sanatate 08-04-2025 14:45

Bihor: Fetiță de un an și două luni cu malformație respiratorie congenitală, salvată printr-o operație dificilă

O fetiță de un an și două luni diagnosticată cu o malformație respiratorie congenitală a fost operată cu succes în cadrul Secției ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a informat, într-un comunicat, unitatea medicală. Fetița a ajuns la acest spital prezentând dificultăți severe de respirație. În urma consultului și investig

Sanatate 08-04-2025 14:18

Streinu-Cercel: În noul cadru legislativ vaccinarea va fi obligatorie pentru toți medicii de familie

Noul cadru legislativ din domeniul medical va prevede ca medicii de familie să furnizeze obligatoriu servicii de vaccinare, a declarat marți președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, la conferința 'Sănătatea - o componentă socială care a devenit domeniu de siguranță națională', organizată de cursdeguvernare.ro. 'Î

Sanatate 08-04-2025 14:04

Streinu-Cercel: În momentul de față este o scurgere de personal dinspre sistemul de sănătate de stat către cel privat

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că în prezent există 'o scurgere' de personal dinspre sistemul de sănătate stat către cel privat. El a spus că maniera în care se va desfășura activitatea privată în sectorul de stat va da posibilitatea apariției asigurărilor private de sănătate.

Sanatate 08-04-2025 13:46

Cluj: Institutul Oncologic ''Prof. dr. Ion Chiricuță'' a fost acreditat de Societatea Germană de Oncologie

Institutul Oncologic ''Prof. dr. Ion Chiricuță'' (IOCN) din Cluj-Napoca a primit acreditarea din partea Societății Germane de Oncologie, înregistrând astfel o premieră națională în ceea ce privește recunoașterea la nivel internațional. ''Este o nouă premieră la nivel național, Centrul de Tumori Mamare

Sanatate 08-04-2025 13:20

Iași: Tratament prin radioterapie de ultimă generație folosit, în premieră, la IRO

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcut primul tratament de radioterapie realizat cu ajutorul tehnologiei ''respiratory gating'', despre care specialiștii spun că este un pas major în direcția medicinei mai personalizate, precise și sigure. Anca Munteanu, șef laborator Radioterapie din cadrul