logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Forumul Național de Neurologie: Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, pe agendă

Imagine din galeria Agerpres

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC) a fost finalizată și urmează să fie adoptată de Guvern, documentul cuprinzând opt obiective mari, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN).

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

Planul de acțiune a acestei Strategii naționale va fi prezentat în cadrul Forumului Național de Neurologie, care se desfășoară joi și vineri la București.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, Forumul, aflat la cea de a treia ediție, reunește la Palatul Patriarhiei din București miniștri, academicieni, reprezentanți ai instituților de sănătate, ai industriei farmaceutice, cercetători științifici, cadre didactice universitare, medici, precum și ai asociațiilor de pacienți.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Discuțiile se vor axa, în șapte ateliere de lucru, pe optimizarea îngrijirilor medicale neurologice în sfera accidentului vascular cerebral, epilepsiei, sclerozei multiple, bolilor neurodegenerative (boala Parkinson și boala Alzheimer), bolilor neurologice rare, precum și a cefaleei și migrenei, urmând să fie prezentat și planul de acțiune a SNBCC, precizează sursa citată.

'Este îmbucurător faptul că, după aproape trei ani de la inițierea acestui amplu proiect ce vizează reforma în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare și implicit îmbunătățirea substanțială a stării de sănătate a populației României, am finalizat strategia națională privind combaterea acestor boli, proiectul aflându-se astăzi pe agenda Executivului pentru a deveni Hotărâre de Guvern, urmând ca ulterior adoptării acestui act normativ să implementăm cu celeritate fiecare dintre cele opt obiective mari asumate, în elaborarea cărora au fost implicate grupuri de lucru formate din performeri în domeniul sănătății, statisticii, educației, economiei și multe altele, dar mai ales grupul asociațiilor de pacienți, tuturor acestora aducându-le și astăzi sincere mulțumiri', a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, inițiator al strategiei alături de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Senatului Universitar al UMF 'Carol Davila' din București și șef al Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din București, conform comunicatului.

Planul de acțiune al Strategiei își propune, între altele, dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate pentru prevenirea și îngrijirea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, dezvoltarea reabilitării cardiovasculare și cerebrovasculare în România, diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare rare, măsuri privind dezvoltarea resursei umane specializate, promovarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniu.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Astfel, măsurile care vor fi aplicate în cadrul strategiei vizează dezvoltarea programelor de educație pentru sănătate pe grupe populație, a metodologiilor anchetelor periodice privind stilul de viață și prevalența factorilor de risc, crearea de campanii de informare despre rolul reabilitării neurologice, înființarea Centrelor Județene de Prevenție a Bolilor Cerebrovasculare, finanțarea serviciilor de prevenție, în funcție de numărul de pacienți încadrați în grupele de risc, precum și dezvoltarea de programe de screening, mai arată sursa citată.

De asemenea, strategia mai prevede actualizarea legislației privind înregistrarea pacienților care au suferit AVC prin intermediul extinderii la nivel național a registrului RES-Q, introducerea soluțiilor de telemedicină și cele inovative, inclusiv prin realitate vizuală și augumentată, precum și implementarea unui protocol național de îngrijire a pacienților cu AVC acut, înființarea de noi centre de reabilitare cardiovasculară și cerebrovasculară, dotarea și modernizarea celor existente, mai arată sursa citată.

Alte măsuri vizează îmbunătățirea serviciului de SMURD, ambulanță, prin creșterea numărului de ambulanțe cu medic și crearea unui cod de prioritizare dedicat AVC, pentru a scurta timpii de ajungere a pacientului la spital, asigurarea numărului de specialiști și a aparaturii necesare, dezvoltarea de programe de formare continuă pentru personalul medical din centrele de reabilitare.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Conform sursei citate, prin aplicarea acestei strategii se urmărește ca cel puțin 50% dintre județe să dețină Centre de Prevenție a BCC, precum și creșterea cu cel puțin 20% a numărului de medici specialiști neurologi specializați în tratamentul intervențional al AVC acut, cu 25% a numărului de medici de familie care participă la cursuri de formare continuă în managementul BCC cronice, cu cel puțin 20% a numărului de specialiști în neuroradiologie intervențională și formarea a 500 de asistenți medicali specializați, în următorii 5 ani.

De asemenea, se mai urmărește creșterea cu 15% a numărului de centre de reabilitare neurologică la nivel național și modernizarea tuturor celor existente, înființarea a 20 de centre comunitare de îngrijire a pacienților cu BCC cronice, în următorii 5 ani, precum și creșterea cu minim 15% a numărului de fizioterapeuți, psihologi, și asistente medicale specializate în reabilitare cardiovasculară si neurologică.

Dezvoltarea a cel puțin 2 aplicații mobile și platforme online pentru pacienții cu BCC cronice, cu o rată de utilizare de cel puțin 20% în rândul pacienților și reducerea cu 10% a ratei de spitalizare și a utilizării serviciilor de urgență pentru pacienții cu BCC cronice aflați în rețeaua de îngrijire în afara spitalului reprezintă alte obiective propuse ale strategiei.

Potrivit sursei citate, în cadrul evenimentului este lansată și campania PHRASE și a RGS+ , 'o inițiativă europeană menită să susțină procesul de recuperare a pacienților cu AVC prin mijloacele tehnologiei moderne aducând, în premieră, în România, o soluție digitală inovativă care oferă utilizatorilor posibilitatea de a continua la domiciliu programul de recuperare neuro-motorie'. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 321

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sanatate 28-05-2025 14:52

Ialomița: Blocul Operator al Spitalului Județean Slobozia, dotat cu echipamente de peste 40 milioane lei

Noul Bloc Operator al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, finalizat anul acesta, va fi dotat cu echipamente de peste 40 milioane lei, achiziționate cu finanțare obținută prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a informat președintele Consiliului Județean, Marian Pavel. ''Astăzi am recepționat încă o parte din do

Sanatate 28-05-2025 13:58

PMB: Consultații gratuite pentru studentele de la universități din rețeaua ASSMB, în domeniile ginecologie și planificare familială

Studentele din universitățile de stat aflate în rețeaua ASSMB beneficiază, din această săptămână, de consultații gratuite în două noi specialități - ginecologie și planificare familială, informează Primăria Municipiului București. Un protocol în acest sens a fost încheiat între Direcția de Medicină Școlară a ASSMB (Administr

Sanatate 28-05-2025 13:14

Medici: Analizele periodice pot face diferența între un diagnostic precoce și o boală descoperită prea târziu

București, 28 mai /Agerpres/ - Analizele de sânge uzuale, făcute periodic, pot face diferența între un diagnostic precoce și o boală descoperită prea târziu, susțin specialiștii care afirmă că acest demers este esențial, în special pentru persoanele de peste 65 de ani, categoria cea mai vulnerabilă în fața afecțiunilor oncologice.

Sanatate 27-05-2025 12:04

INSP: 60 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 15,5%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 19 - 25 mai, au fost înregistrate 60 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 15,5% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 26-05-2025 17:33

Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor) cere o viziune strategică autentică pentru Sănătate, nu doar reforme punctuale

România are nevoie de o viziune strategică autentică pentru Sănătate, nu doar de reforme punctuale și soluții pe termen scurt, a susținut președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, luni, în apelul public adresat noului șef al statului, Nicușor Dan. 'România are nevoie de o viziune strategică aut

Sanatate 26-05-2025 16:46

Sibiu: Spirometrii gratuite, efectuate la Catedrala Mitropolitană în cadrul campaniei antifumat derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează joi, 29 mai, o acțiune de testare gratuită a sănătății plămânilor în cadrul campaniei antifumat derulată sub sloganul 'Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul se desfășoară în curtea Catedralei Mitropolitane

Sanatate 26-05-2025 15:23

Spitalul Județean Arad a introdus terapia asistată cu un dispozitiv electronic pentru pacienții cu Parkinson

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a introdus terapia asistată cu un dispozitiv electronic special pentru pacienții cu Parkinson aflați în faze avansate ale bolii, în care medicamentele nu mai au efectele scontate. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de SCJU Arad, Secția Clinică Neurologie a inițiat acest

Sanatate 26-05-2025 14:31

Gorj: Cei doi angajați ai Termocentralei Rovinari răniți într-un accident de muncă au fost externați

Cei doi angajați ai Termocentralei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) care au fost transportați, luni, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu, în urma unui accident de muncă, nu au rămas internați în unitatea medicală. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județ

Sanatate 26-05-2025 14:06

Galați: Dotări ultramoderne în valoare de 4 milioane lei pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Județean

Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sf. Ap. Andrei' Galați a fost dotată cu aparatură ultramodernă în valoare de 4 milioane lei, informează, luni, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. 'Protejăm viața nou-născuților - dotări ultramoderne în valoare de 4 milioane lei pentru S

Sanatate 26-05-2025 13:53

Arad: Noul spital de psihiatrie de la Căpâlnaș va avea și 30 de paturi pentru îngrijiri paliative

Noul spital de psihiatrie de la Căpâlnaș, finalizat în urmă cu doi ani, va avea și o secție cu 30 de paturi pentru îngrijiri paliative, servicii care lipsesc în acest moment din sistemul public de sănătate din județ, urmând ca amenajările să fie realizate printr-un proiect de 13 milioane de lei. Conducerea Consili

Sanatate 22-05-2025 13:31

INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai

Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic

Sanatate 22-05-2025 11:12

Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister

Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță

Sanatate 21-05-2025 22:12

Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie

Sanatate 21-05-2025 17:25

Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'

Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român

Sanatate 21-05-2025 11:13

Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor

Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d