UPDATE Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit joi Premiul Timișoara pentru Valori Europene, cea mai înaltă distincție a municipiului, acordată personalităților care susțin valorile fundamentale europene.
Roberta Metsola a fost apreciată pentru atitudinea sa fermă în momente de criză, sprijinul necondiționat pentru Ucraina și Moldova și eforturile sale constante pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Laureata din acest an a fost aleasă de un juriu format din figuri marcante ale scenei culturale, diplomatice și juridice românești: Iulia Motoc (Haga), judecător în cadrul Curții Penale Internaționale, Cristian Măcelaru (Koln), directorul muzical al Orchestre National de France, Simona Miculescu (Paris), ambasador, președinte al Conferinței Generale a UNESCO, Anca Miruna Lăzărescu (Munchen), regizoare și scenaristă, Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar, Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Dintre aceștia, Cristian Măcelaru și Simona Miculescu nu au putut fi prezenți la ceremonia de decernare a premiului.
În discursul său de acceptare, Roberta Metsola s-a declarat încântată să se afle la Timișoara, un oraș 'care a modelat nu numai povestea României, ci și pe cea a Europei'.
'Săptămâna trecută, am văzut Europa pe străzile din Timișoara și București, oameni cu drapele europene, scandând și celebrând locul României în inima Uniunii noastre. Ieri, în București, am avut plăcerea de a-l întâlni pe președintele ales Nicușor Dan și l-am felicitat pentru victoria sa în alegeri. Știu că el împărtășește convingerea că Europa este mai mult decât simplă geografie. Ca toți cei de pe străzi săptămâna trecută și ca noi toți de aici, știm că Europa este o casă a valorilor comune. O alegere, o credință în libertate, în demnitate, în justiție. Este ceva ce trăim și respirăm, nu doar ceva ce moștenim. O promisiune pe care o predăm mai departe. Un proiect pe care îl construim, împreună, în fiecare zi', a subliniat președinta legislativului european.
Ea a ținut să evidențieze simbolul reprezentat de Timișoara, 'orașul de unde a început Revoluția din 1989, un oraș care cunoaște prețul libertății și puterea noilor începuturi'.
'Accept această distincție în numele întregului Parlament European, al colegilor mei, și al celor care lucrează în fiecare zi pentru a apăra valorile care ne unesc ca europeni. Pentru că acest premiu este mai mult decât o recunoaștere - el este o responsabilitate. O reamintire a faptului că Europa și valorile pe care le susținem nu pot fi niciodată garantate. (...) Atunci când europenii au votat în iunie anul trecut, ei au trimis un mesaj clar despre felul de Europă pe care o vor, iar mesajul acela a avut ecou încă o dată duminică aici, în România. Oamenii cer rezultate, ei vor o Europă care funcționează, care face viața mai simplă, nu mai grea, o Europă care conduce în ceea ce privește locuri de muncă bune, șanse mai bune și șanse corecte la construirea unui viitor, o Europă care protejează frontierele, valorile și oamenii săi', a afirmat Metsola.
În intervenția sa, președinta PE a accentuat că responsabilitatea actuală este aceea de a construi o Europă mai sigură, mai solidă și mai înțeleaptă, o Europă care se poate reconecta cu cetățenii săi.
'O Europă mai solidă este una care știe că singuri suntem mici, dar împreună suntem puternici, una în care ne angajăm să încheiem ce am început, cum este uniunea piețelor de capital și adâncirea pieței noastre unice. O Europă mai sigură este una care își ia destinul în propriile mâini. Războiul dus de Rusia în Ucraina a schimbat totul. Fiecare stat membru în Europa înțelege acum că nu mai putem baza pe alții pentru securitatea noastră. Trebuie să ne asumăm această responsabilitate în mod serios dacă vrem să obținem o pace reală și durabilă - pe baza principiului +nimic despre Ucraina fără Ucraina+ ', a spus Roberta Metsola.
Ea a ținut să mulțumească României pentru sprijinul acordat cetățenilor ucraineni și celor moldoveni, care trăiesc sub amenințarea constantă a Rusiei.
Roberta Metsola s-a referit și la aderarea României la spațiul Schengen, pentru care țara noastră a așteptat mai mult de un deceniu. '(Amânarea) a fost o greșeală - nu din partea Parlamentului European, noi am sprijinit aderarea - care nu ar trebui să se repete', a spus eurodeputata malteză.
Aceasta a transmis promisiunea Parlamentului European de a apăra valorile comune ale UE, de a lupta pentru viitorul pe care cetățenii europeni îl merită și de a construi o Europă care inspiră.
'Timișoara, mulțumesc foarte mult pentru această onoare', a încheiat, în limba română, președinta PE.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a rostit un laudatio în care a afirmat că prezența președintei PE Roberta Metsola la Timișoara este un simbol pentru acest oraș. 'Într-o perioadă când Europa se confruntă cu noi amenințări, când războiul a revenit pe continentul nostru și dezinformarea încearcă să ne divizeze, avem nevoie de lideri curajoși care cred cu adevărat în proiectul european și care au reușit să transforme această convingere în acțiune concretă', a menționat Fritz.
El a amintit de Proclamația de la Timișoara, în care 'am cerut valori democratice și, foarte explicit, valori europene pentru noua Românie care urma să se construiască după comunism'.
Primarul Timișoarei a ținut să amintească faptul că, fără a avea vreo ezitare, Roberta Metsola a fost primul dintre liderii instituțiilor UE care s-a deplasat la Kiev după începerea invaziei ruse, unde s-a adresat membrilor parlamentului 'cu claritate și curaj'.
'Și ea a spus clar, cuvintele ei au avut ecou în Europa: Ucraina este Europa. Și cu asta, ea a stabilit un cadru pentru întregul ajutor, sprijin și solidaritate care urmau să fie construite în Europa începând de atunci. Acel moment a definit nu numai președinția sa, ci de fapt a confirmat caracterul ei. Ea a înțeles că adevăratul leadership înseamnă să fii alături de cei aflați în nevoie, în special atunci când este greu', a adăugat Dominic Fritz.
Premiul Timișoara pentru Valori Europene este însoțit și de un premiu în bani în valoare de 30.000 de euro. Anul acesta, la solicitarea Robertei Metsola, premiul în bani nu va fi încasat, urmând să fie realocat pentru ediția din 2026. AGERPRES/(A - redactor: Tudor Martalogu, editor Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Dominic Fritz / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan: Respect deciziile tratatelor la care suntem parte; vrem să continuăm relația bună cu Israelul
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că datoria sa este să respecte tratatele convenite de România, menționând, totodată, că țara noastră dorește să continue relația 'foarte bună' cu Statul Israel. Nicușor Dan a fost întrebat dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Nicușor Dan: Statul român trebuie să rezolve obstacolele pe care le întâmpină investitorii
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că statul trebuie să soluționeze obstacolele pe care le întâmpină românii din diaspora care doresc să investească în țară. Statul trebuie să ia măsuri pentru a stimula 'economia adevărată', a transmis Nicușor Dan, la Gala RePatriot. 'Cred că la
MAE avertizează asupra unei campanii de manipulare și interferență informațională străină: Prezintă caracteristicile dezinformării rusești
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este ''încă în desfășurare'' o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină menită să influențeze opinia publică din România, care ''prezintă toate caracteristicile dezinformării rusești''. ''Ministerul român al Afacerilor
Prezidențiale2025/ BEC își încetează activitatea pe 24 mai
Biroul Electoral Central își încetează activitatea la data de 24 mai, ora 23:59. BEC a emis joi o decizie privind încetarea activității sale pentru alegerea președintelui României. Potrivit documentului, Biroul Electoral Central sistează de îndată asigurarea relației cu publicul. ''Comunicăril
Emil Hurezeanu: Atașamentul față de proiectul european este și credința noastră pentru viitorul României
Atașamentul față de proiectul european, ce reprezintă însuși nucleul viziunii politice a președintei Metsola, este și credința noastră pentru viitorul României, a declarat joi ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu, prezent la
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan îi mulțumește premierului Netanyahu pentru felicitări
Președintele ales, Nicușor Dan, îi mulțumește premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru felicitările transmise, asigurându-l de angajamentul său în vederea consolidării relațiilor dintre România și Israel. 'Apreciez sincer mesajul dumneavoastră și prețuiesc profund prietenia istorică dintre România și Israel. Vă asigur d
Roberta Metsola, la Timișoara: Românii au transmis un semnal pro european
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat joi, la Timișoara, că rezultatul alegerilor prezidențiale arată că românii au transmis 'un semnal pro european' și că abia așteaptă să lucreze cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Vreau să vă le mulțumesc domnului primar Dominic Fritz și juriului pentru această re
Parlament: Ședință solemnă - luni, la ora 12,00; Nicușor Dan va depune jurământul de președinte al României
Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, de la ora 12,00, în ședința solemnă în care președintele ales, Nicușor Dan, va depune jurământul, a decis, joi, conducerea Parlamentului.
PSD spune că nu negociază portofolii în următoarea perioadă; în urma discuțiilor, va decide dacă intră sau nu la guvernare
PSD a precizat, joi, că în discuțiile pe care le va purta cu președintele României și cu celelalte forțe politice în următoarea perioadă nu va negocia nimic în privința portofoliilor sau a altor funcții dintr-un viitor guvern, iar dialogul se va rezuma strict la clarificarea pozițiilor politice ale fiecărui partid, astfel încât PSD să poat
Prezidențiale2025/ Hotărârea CCR privind validarea alegerii noului președinte, publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Curții Constituționale de validare a alegerii președintelui României a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Totodată, a fost publicată Hotărârea CCR privind rezultatul alegerilor din al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Prezidențiale2025/Conducerea Parlamentului stabilește data ședinței comune în care Nicușor Dan va depune jurământul
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului se reunesc, joi, de la ora 16,00, pentru stabilirea datei la care plenul comun al Parlamentului se va reuni pentru depunerea jurământului de către președintele ales, Nicușor Dan.
Grindeanu: Nu vom negocia niciodată eventuale scăderi ale veniturilor românilor
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a enumerat, joi, mai multe 'linii roșii' ale social-democraților în contextul negocierilor pentru formarea viitorului guvern, una dintre acestea făcând referire la eventuale scăderi ale veniturilor românilor. 'Împreună cu colegii mei o să stabilim aceste lucruri pe care noi nu
Boloș: Termenul pentru cererea de plată 4, ca să nu riscăm pierderea banilor, este sfârșit de iulie
România ar trebui să depună până la sfârșitul lunii iulie cererea de plată numărul 4 din PNRR pentru a nu risca pierderea banilor, a declarat, joi, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Cererea de plată 4, ca să nu riscăm pierderea banilor, este sfârșit de iulie și sper să ne putem ține de aces
Guvern: Modificări tehnice ale normelor de gestionare a fondurilor europene pentru o mai bună absorbție
Guvernul a aprobat, joi, ca limita pentru care se poate acorda prefinanțarea în tranșe a proiectelor europene derulate din cadrul Politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027 va crește de la maximum 10% la cel mult 30% din valoarea eligibilă a contractelor de finanțare. 'În ședința de Guvern au fost făcute modificări tehnice ale normelor de