BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.
Vălcev a explicat că acesta este motivul pentru care Ziua Pământului a fost aleasă pentru conferință, subliniind importanța agricolă a regiunii. Citând datele Eurostat, el a menționat că mai puțin de zece țări ale UE produc până la 85% din alimentele de bază ale Uniunii. Bulgaria și România, a subliniat el, contribuie la securitatea alimentară a UE, Dobrogea jucând un rol vital.
În Dobrogea de Sud, 98,8% din terenul agricol este arabil - cea mai mare pondere din Bulgaria. Mai mult, industria alimentară din regiunea Dobrici reprezintă 48% din producția industrială locală.
Vălcev a subliniat două provocări majore pentru Bulgaria în Dobrogea: creșterea valorii adăugate a producției de cereale și abordarea declinului demografic. Experții spun că transformarea cerealelor în făină îi crește valoarea de 1,8 ori, iar transformarea lor în pâine o crește de 2,2 ori. Când este integrată în turism, această valoare ar putea crește de douăzeci de ori.
A doua provocare, a spus Vălcev, este oprirea declinului populației. Între 2011 și 2021, populația din Dobrici a scăzut cu 19%, în timp ce regiunea mai largă a înregistrat o scădere de 21%, chiar și cu sol negru fertil și agricultură avansată. 'Acest declin contrastează cu alte regiuni europene fertile, unde populațiile tind să crească. Bulgaria trebuie să învețe din experiența lor pentru a păstra oamenii în Dobrogea', a subliniat el. Directorul a evidențiat, de asemenea, importanța educației, menționând implicarea școlilor și universităților în conferință.
Vălcev a relevat că apartenența la UE este reciproc avantajoasă: 'Auzim adesea câți bani primește Bulgaria de la UE, dar trebuie să recunoaștem și cât de mult beneficiază UE de pe urma Bulgariei și a poporului său'.
Datorită Clubului Național de Presă din Dobrici, deschis pe 25 septembrie 2021, orașul a făcut parte din dialogurile naționale și europene ale BTA în ultimii patru ani. Clubul de presă, situat în emblematica clădire Organ Hall (deschisă în 1975), a ajutat la creșterea numărului de reportaje locale, datorită muncii a doi corespondenți.
Vălcev a menționat faptul că BTA a triplat numărul cluburilor naționale de presă, menținând și extinzând cele 14 care s-au deschis în ultimii 18 ani, iar acum operează 42 în Bulgaria și în străinătate. 'Aceste cluburi se asigură că mai mulți bulgari sunt implicați în discuțiile naționale și europene', a spus el.
Proiectul BTA 'Europa în Balcani: Împreună prin cunoaștere', susținut de Comisia Europeană, urmărește să promoveze schimbul de cunoștințe între oamenii din Bulgaria, Balcani și restul UE.
Prin proiectul 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', BTA își propune să sensibilizeze publicul și să promoveze un dialog deschis cu privire la politica de coeziune, realizările locale și punerea în aplicare a priorităților politice ale UE. Proiectul a debutat cu o conferință în Veliki Preslav în noiembrie 2024. Până în septembrie 2025, BTA va găzdui discuții la cluburile sale de presă din următoarele orașe: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tărnovo, Vidin, Vrața, Gabrovo, Dobrici, Kazanlăk, Kardjali, Kiustendil, Loveci, Montana, Pazardjik, Pernik, Plevna, Razgrad, Ruse, Samokov, Sviștov, Sliven, Smolian, Sofia, Stara Zagora, Troian, Targoviște, Haskovo, Șumen și Iambol. Conferințe transfrontaliere vor avea loc la Belgrad, Bosilegrad, București, Edirne, Skopje și Salonic. Proiectul se bazează pe 'Europa în Balcani: Un viitor comun' și 'Europa în Bulgaria: un viitor comun', implementate de BTA în 2023 și, respectiv, 2024.
Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții.AGERPRES/(AS - amc, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: bta.bg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România
Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc