logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eurodeputații cer din nou confiscarea activelor rusești înghețate, într-o dezbatere în plenul PE

Image

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații au cerut din nou miercuri seară, într-o dezbatere în plenul PE reunit la Strasbourg, confiscarea activelor rusești înghețate pentru a face Rusia să plătească pentru invadarea Ucrainei și a ajuta Kievul să facă față agresiunii ruse, iar Comisia Europeană s-a declarat deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua presiunea asupra Moscovei.

''Activele suverane imobilizate în UE valorează 210 miliarde de euro și reprezintă cea mai mare acumulare de astfel de bunuri imobilizate din lume. Aceasta este cea mai relevantă și mai fezabilă parte din activele ruse sub sancțiunile noastre pentru scopul dezbaterii de astăzi. În mai 2024, statele membre UE au convenit să pună deoparte profiturile extraordinare generate de activele ruse imobilizate și să le utilizeze apoi în beneficiul Ucrainei. Activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei ar trebui să rămână imobilizate până când Rusia plătește pentru distrugerile pe care le-a provocat Ucrainei. Poziția a fost reafirmată în mod repetat de țările G7 și de UE'', a declarat reprezentantul Comisiei Europene la această dezbatere, Christophe Hansen, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

El a explicat care este mecanismul prin care depozitarele centrale de titluri obțin venituri din dobânzile rezultate în urma gestionării acestor active rusești înghețate. ''Aceste profituri extraordinare și neașteptate pot ajunge la 3 miliarde de euro anual după plata taxelor (...). Aceste venituri din dobânzi și profituri nu reprezintă active suverane și nu trebuie puse la dispoziția Băncii Centrale a Rusiei chiar după ce imobilizarea lor se încheie'', a spus Hansen în plenul PE.

Decizia de a realoca dobânzile și profiturile din aceste active a fost luată în cadrul unui mecanism adoptat în 2024, care a permis ''acțiunile necesare de implementare pentru a îndeplini angajamentele luate de Consiliul European și de liderii G7 de furniza Ucraina credite în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro, care vor fi plătite din fluxuri viitoare de venituri extraordinare din activele imobilizate rusești'', a mai spus el, explicând că ''acești bani vor fi folosiți pentru a susține nevoile bugetare, militare și de reconstrucție urgente ale Ucrainei''.

Comisarul european a mai afirmat că executivul UE a mai deblocat în ianuarie 2025 prima tranșă de 3 miliarde de euro din creditul său de macroasistență financiară pentru Ucraina, care va fi plătit din profiturile generate de activele imobilizate în UE ale Băncii Centrale a Rusiei. ''Alte plăți vor fi făcute în acest an, care vor aduce sprijinul total la circa 18 miliarde de euro''.

''Au existat apeluri în trecut să trecem la confiscarea acestor active imobilizate. Acest lucru este discutat cu statele membre și cu partenerii noștri internaționali în prezent. Comisia rămâne deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua să facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiul său de agresiune'', a mai dat asigurări Hansen.

Eurodeputatul român Dan Barna, din grupul Renew, a fost unul dintre numeroșii participanți la dezbatere care a pledat pentru utilizarea acestor active.

''Utilizarea activelor rusești înghețate în Europa pentru finanțarea și sprijinul Ucrainei este o consecință firească și o chestiune de justiție, dreptate și necesitate strategică. Pentru cine mai are încă vreo dilemă, nu vorbim de confiscare pe criterii de rasă, așa cum ne-a spus extrema dreaptă că au făcut naziștii. Victimele nazismului nu au fost agresorii nimănui. Vorbim de răspundere. Așa cum fiecare dintre noi răspundem pentru ceea ce facem, așa și Putin trebuie să răspundă pentru, să nu uităm, invazie și război, pentru că acesta este adevărul'', a declarat Barna în PE în dezbaterea de miercuri seară.

''Folosirea activelor rusești va transmite și un mesaj clar: agresiunea nu poate rămâne nepedepsită în Europa. Acesta este un continent al egalității și statului de drept, iar din punct de vedere strategic o Ucraină victorioasă în acest război și apoi o țară suverană stabilă și reconstruită sunt esențiale pentru securitatea Europei. Refuzul sau ezitarea de a folosi aceste active sunt echivalente cu renunțarea la principiile fundamentale ale Uniunii din care facem parte'', a mai spus eurodeputatul USR.

Au existat însă și opinii radical diferite la această dezbatere, din grupurile extremiste și al neafiliaților.

Alvise Perez, eurodeputat spaniol din grupul neafiliaților, a spus că această dezbatere este ''un circ''.

''Ce chef am eu să mor pentru Ucraina și să le dau mai multe puteri birocraților de la Comisia Europeană, care n-au fost aleși de nimeni în mod direct, dar care hotărăsc pentru viețile tuturor. Pentru că, dacă lipsește ceva în Uniunea Europeană, cu industria în cădere liberă, lipsește mai multă centralizare, mai mult control. Iar acum ni se cere să ne și înarmăm. Pentru că să știți că nu le pasă, de fapt, de sângele ucrainenilor, ci să se îmbogățească și mai mult întreprinderile'', a spus Perez.

El a afirmat că i se pare paradoxal ca șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ceară să fie confiscați banii Rusiei, despre care a spus că are arme învechite, ''ca să ne apărăm de o Rusie care are de patru ori mai puțini bani decât Europa''.

Perez a apreciat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este ''un tiran care n-a putut să cucerească mai mult de 20% din Ucraina''.

''Să terminăm cu circul acesta belicos care este Uniunea Europeană. Dacă e ceva mai periculos decât acest război e să lăsăm Uniunea Europeană în mâinile acestor birocrați, tirani și asasini'', a mai spus eurodeputatul spaniol.

În ceea ce-l privește, eurodeputatul român Eugen Tomac a pledat pentru ca executivul UE să folosească instrumentul blocării activelor ruse pentru a recupera tezaurul României de la Moscova.

''Rusia niciodată nu a respectat regulile, cum nu le respectă în prezent, așa cum nu le-a respectat și acum un secol, când a confiscat întregul tezaur al României. Mă adresez, domnule comisar, către Comisie, pentru că în urmă cu un an de zile am votat aici, în Parlamentului European, o rezoluție privind confiscarea în mod ilegal a întregului tezaur al Băncii Naționale a României de către Rusia. Comisia are obligația să utilizeze inclusiv acest instrument prin care sunt blocate activele Federației Ruse în Europa, pentru a putea recupera ceea ce ne aparține'', a spus la dezbatere eurodeputatul din grupul Renew.

El a adăugat că ''tezaurul Băncii Naționale a României a fost în mod ilegal reținut în Rusia și că, în opinia lui, este extrem de important să ne putem recupera bunurile'' și că speră că Comisia ''va înțelege mesajul politic pe care l-am transmis anul trecut, aici, cu o largă majoritate, în Parlamentul European, când am cerut să fie restituit tezaurul Băncii Naționale al României''. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 379

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.

Romania in lume 05-04-2025 08:53

Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România

'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,

Romania in lume 04-04-2025 14:55

Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'

Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b