logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eurodeputații cer din nou confiscarea activelor rusești înghețate, într-o dezbatere în plenul PE

Image

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații au cerut din nou miercuri seară, într-o dezbatere în plenul PE reunit la Strasbourg, confiscarea activelor rusești înghețate pentru a face Rusia să plătească pentru invadarea Ucrainei și a ajuta Kievul să facă față agresiunii ruse, iar Comisia Europeană s-a declarat deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua presiunea asupra Moscovei.

''Activele suverane imobilizate în UE valorează 210 miliarde de euro și reprezintă cea mai mare acumulare de astfel de bunuri imobilizate din lume. Aceasta este cea mai relevantă și mai fezabilă parte din activele ruse sub sancțiunile noastre pentru scopul dezbaterii de astăzi. În mai 2024, statele membre UE au convenit să pună deoparte profiturile extraordinare generate de activele ruse imobilizate și să le utilizeze apoi în beneficiul Ucrainei. Activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei ar trebui să rămână imobilizate până când Rusia plătește pentru distrugerile pe care le-a provocat Ucrainei. Poziția a fost reafirmată în mod repetat de țările G7 și de UE'', a declarat reprezentantul Comisiei Europene la această dezbatere, Christophe Hansen, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

El a explicat care este mecanismul prin care depozitarele centrale de titluri obțin venituri din dobânzile rezultate în urma gestionării acestor active rusești înghețate. ''Aceste profituri extraordinare și neașteptate pot ajunge la 3 miliarde de euro anual după plata taxelor (...). Aceste venituri din dobânzi și profituri nu reprezintă active suverane și nu trebuie puse la dispoziția Băncii Centrale a Rusiei chiar după ce imobilizarea lor se încheie'', a spus Hansen în plenul PE.

Decizia de a realoca dobânzile și profiturile din aceste active a fost luată în cadrul unui mecanism adoptat în 2024, care a permis ''acțiunile necesare de implementare pentru a îndeplini angajamentele luate de Consiliul European și de liderii G7 de furniza Ucraina credite în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro, care vor fi plătite din fluxuri viitoare de venituri extraordinare din activele imobilizate rusești'', a mai spus el, explicând că ''acești bani vor fi folosiți pentru a susține nevoile bugetare, militare și de reconstrucție urgente ale Ucrainei''.

Comisarul european a mai afirmat că executivul UE a mai deblocat în ianuarie 2025 prima tranșă de 3 miliarde de euro din creditul său de macroasistență financiară pentru Ucraina, care va fi plătit din profiturile generate de activele imobilizate în UE ale Băncii Centrale a Rusiei. ''Alte plăți vor fi făcute în acest an, care vor aduce sprijinul total la circa 18 miliarde de euro''.

''Au existat apeluri în trecut să trecem la confiscarea acestor active imobilizate. Acest lucru este discutat cu statele membre și cu partenerii noștri internaționali în prezent. Comisia rămâne deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua să facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiul său de agresiune'', a mai dat asigurări Hansen.

Eurodeputatul român Dan Barna, din grupul Renew, a fost unul dintre numeroșii participanți la dezbatere care a pledat pentru utilizarea acestor active.

''Utilizarea activelor rusești înghețate în Europa pentru finanțarea și sprijinul Ucrainei este o consecință firească și o chestiune de justiție, dreptate și necesitate strategică. Pentru cine mai are încă vreo dilemă, nu vorbim de confiscare pe criterii de rasă, așa cum ne-a spus extrema dreaptă că au făcut naziștii. Victimele nazismului nu au fost agresorii nimănui. Vorbim de răspundere. Așa cum fiecare dintre noi răspundem pentru ceea ce facem, așa și Putin trebuie să răspundă pentru, să nu uităm, invazie și război, pentru că acesta este adevărul'', a declarat Barna în PE în dezbaterea de miercuri seară.

''Folosirea activelor rusești va transmite și un mesaj clar: agresiunea nu poate rămâne nepedepsită în Europa. Acesta este un continent al egalității și statului de drept, iar din punct de vedere strategic o Ucraină victorioasă în acest război și apoi o țară suverană stabilă și reconstruită sunt esențiale pentru securitatea Europei. Refuzul sau ezitarea de a folosi aceste active sunt echivalente cu renunțarea la principiile fundamentale ale Uniunii din care facem parte'', a mai spus eurodeputatul USR.

Au existat însă și opinii radical diferite la această dezbatere, din grupurile extremiste și al neafiliaților.

Alvise Perez, eurodeputat spaniol din grupul neafiliaților, a spus că această dezbatere este ''un circ''.

''Ce chef am eu să mor pentru Ucraina și să le dau mai multe puteri birocraților de la Comisia Europeană, care n-au fost aleși de nimeni în mod direct, dar care hotărăsc pentru viețile tuturor. Pentru că, dacă lipsește ceva în Uniunea Europeană, cu industria în cădere liberă, lipsește mai multă centralizare, mai mult control. Iar acum ni se cere să ne și înarmăm. Pentru că să știți că nu le pasă, de fapt, de sângele ucrainenilor, ci să se îmbogățească și mai mult întreprinderile'', a spus Perez.

El a afirmat că i se pare paradoxal ca șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ceară să fie confiscați banii Rusiei, despre care a spus că are arme învechite, ''ca să ne apărăm de o Rusie care are de patru ori mai puțini bani decât Europa''.

Perez a apreciat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este ''un tiran care n-a putut să cucerească mai mult de 20% din Ucraina''.

''Să terminăm cu circul acesta belicos care este Uniunea Europeană. Dacă e ceva mai periculos decât acest război e să lăsăm Uniunea Europeană în mâinile acestor birocrați, tirani și asasini'', a mai spus eurodeputatul spaniol.

În ceea ce-l privește, eurodeputatul român Eugen Tomac a pledat pentru ca executivul UE să folosească instrumentul blocării activelor ruse pentru a recupera tezaurul României de la Moscova.

''Rusia niciodată nu a respectat regulile, cum nu le respectă în prezent, așa cum nu le-a respectat și acum un secol, când a confiscat întregul tezaur al României. Mă adresez, domnule comisar, către Comisie, pentru că în urmă cu un an de zile am votat aici, în Parlamentului European, o rezoluție privind confiscarea în mod ilegal a întregului tezaur al Băncii Naționale a României de către Rusia. Comisia are obligația să utilizeze inclusiv acest instrument prin care sunt blocate activele Federației Ruse în Europa, pentru a putea recupera ceea ce ne aparține'', a spus la dezbatere eurodeputatul din grupul Renew.

El a adăugat că ''tezaurul Băncii Naționale a României a fost în mod ilegal reținut în Rusia și că, în opinia lui, este extrem de important să ne putem recupera bunurile'' și că speră că Comisia ''va înțelege mesajul politic pe care l-am transmis anul trecut, aici, cu o largă majoritate, în Parlamentul European, când am cerut să fie restituit tezaurul Băncii Naționale al României''. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 396

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir

Romania in lume 06-05-2025 15:30

Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un

Romania in lume 06-05-2025 13:52

Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)

Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo

Romania in lume 06-05-2025 13:26

După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep

Romania in lume 05-05-2025 13:27

Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d

Romania in lume 05-05-2025 12:15

Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)

O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po

Romania in lume 05-05-2025 12:06

Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit

Romania in lume 04-05-2025 22:23

Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă

Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Romania in lume 04-05-2025 21:24

Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.

Romania in lume 04-05-2025 15:21

Prezidențiale2025/ Românii care votează la Strasbourg vor un viitor mai bun, dar nu au mari așteptări

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Românii din diaspora care și-au exprimat duminică votul la Strasbourg la primul tur al alegerilor prezidențiale au mers la urne cu gândul la un viitor mai bun pentru România, chiar dacă unii dintre cei intervievați au votat fără nicio așteptare sau cu așteptări mici de la candid

Romania in lume 04-05-2025 12:32

Prezidențiale2025/ Prezență mai mare la urne așteptată la cele două secții de votare din Strasbourg

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Peste 1.000 de persoane și-au exprimat până duminică dimineață votul la alegerile prezidențiale în cele două secții de votare organizate în orașul Strasbourg din Franța, potrivit șefilor acestora.