logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Indicele Democrației EIU 2024: Democrația în declin și întărirea autoritarismului la nivel global; România, retrogradată la 'regim hibrid'

Imagine din galeria Agerpres

Indicele Democrației pe anul 2024, calculat de revista The Economist (EIU) și făcut public joi, aruncă o lumină asupra tendințelor globale în ce privește democrația, constatând un declin al scorului total de la 5,23 în 2023 la 5,17 anul trecut (pe o scară de la 0-10).

În indicele elaborat de EIU, scorul României a fost coborât cu 0,46 puncte (de la 6,45 la 5,99) în 2024, astfel încât, în condițiile în care țara era deja plasată în partea de jos a categoriei statelor cu 'democrație deficientă', această scădere a fost suficientă pentru a conduce la retrogradarea sa în categoria 'regim hibrid'.

După un an plin de evenimente electorale în multe țări, reflectate și în indicele democrației, România a coborât 12 locuri, până pe poziția a 72-a, după o anulare controversată a alegerilor prezidențiale, care a aruncat țara în grupul 'regimurilor hibride', între Republica Moldova (6,04) și Papua Noua Guinee (5,97), notează raportul EIU.

Potrivit analiștilor, cetățenii români au răspuns cu un amestec de furie și ușurare la decizia Curții Constituționale de anulare a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și de a anula turul al doilea programat pe 8 decembrie.

Într-o hotărâre șubredă, fără a produce dovezi concrete în sprijinul deciziei sale, Curtea a susținut că o operațiune de influență străină pe rețelele sociale a influențat rezultatul scrutinului.

Primul tur a fost câștigat de doi candidați anti-mainstream, care i-au învins pe candidații partidelor de guvernământ, devenite extrem de nepopulare.

Decizia Curții de a anula alegerile, bazată pe rapoarte șubrede ale serviciilor de informații despre o interferență rusă în alegeri, este o măsură extraordinară, având în vedere că dovezile erau, în cel mai bun caz, discutabile, arată raportul EIU.

Afirmația potrivit căreia votanții outsiderului de dreapta Călin Georgescu au fost influențați pe scară largă de o campanie pe TikTok suferă în ce privește credibilitatea, mai ales având în vedere componența socială a susținătorilor lui Georgescu, mulți dintre ei fiind alegători mai în vârstă din mediul rural care își iau știrile de la televiziune (dominată de partidele de guvernământ), adaugă raportul.

Ulterior au apărut dovezi că unul din partidele de la guvernare, Partidul Național Liberal (PNL), a oferit finanțare pentru campania pe social media în sprijinul lui Georgescu, într-o manevră tactică ce s-a întors împotriva sa. Dezastrul nu va face decât să submineze și mai mult nivelurile de încredere extrem de scăzute ale cetățenilor în guvern și partidele politice.

Potrivit EIU, anularea alegerilor a afectat negativ scorul țării pentru proces electoral și pluralism (8,25), dar retrogradări la alte scoruri ar fi avut loc chiar și fără dezastrul de la sfârșitul anului.

Date din sondaje au confirmat că încrederea publicului în partide politice și guvern a coborât și mai mult în ultimul an, rezultând în câteva retrogradări ale scorurilor din categoria de funcționare a guvernului (5,36). În conformitate cu un exercițiu de evaluare globală comparativă, scorul României în ce privește prevalența corupției a fost de asemenea coborât.

Există riscul că scorul României ar putea coborî și mai mult în 2025, în funcție de cum va fi gestionată reluarea alegerilor prezidențiale și de ce altceva va apărea cu privire la baza inițială pentru anularea scrutinului.

Măsuri ale guvernului de a modifica regulile electorale referitoare la rețele sociale în alegeri și ale partidele de guvernământ de a contracara șansele de victorie ale unui candidat anti-sistem nu sunt de bun augur pentru sănătatea democrației în România, conchide raportul EIU.

La modul general, raportul EIU constată că scorul global al Indicelui Democrației a scăzut de la 5,52 în 2006 la un minim istoric de 5,17 în 2024, când 130 de state din total celor 167 analizate fie au înregistrat o scădere a scorului, fie nu au reușit nicio ameliorare.

Mai mult de o treime (39,2%) din populația lumii trăiește sub guvernări autoritare, 60 de țări fiind acum clasificate drept 'regimuri autoritare', o creștere cu unul față de indicele din 2023 și cu opt față de anul 2014.

Categoriile care au consemnat cea mai mare deteriorare începând din 2008 sunt libertățile civile (-1,00 pe o scară 0-10) și procesul electoral și pluralismul (-0,66). Cu toate acestea, scorul mediu global pentru participarea politică s-a îmbunătățit cu 0,74 între 2008 și 2024.

Europa de Vest are cel mai mare scor dintre toate regiunile, de 8,38, fiind singura care și-a îmbunătățit scorul general în 2024.

Scorul SUA a rămas neschimbat în 2024, Statele Unite continuând să fie clasificată 'democrație deficientă', ocupând locul al 28-lea.

Țările nordice (Norvegia, Islanda, Suedia, Finlanda și Danemarca) continuă să domine clasamentul Indicelui Democrației, ocupând cinci din primele șapte locuri, Noua Zeelandă fiind a doua, iar Elveția urcând pe locul 5.

Scorul Franței a scăzut imediat sub pragul de 8,00 necesar pentru a se califica drept 'democrație deplină', din cauza unei scăderi a scorului pentru funcționarea guvernului, astfel încât țara a fost retrogradată în categoria 'democrație deficientă' în 2024.

La fel s-a întâmplat cu Coreea de Sud, din cauza evenimentelor politice tumultuoase de la finalul lui 2024.

Scăderea scorului general al indicelui în 2024 a fost determinată de regrese în toate regiunile lumii, cu excepția Europei de Vest, al cărei scor mediu s-a îmbunătățit cu marja minimă de 0,01 puncte, și a Americii de Nord, al cărei scor a rămas constant. Celelalte cinci regiuni au înregistrat o scădere a scorului mediu al indicelui, cele mai mari regrese având loc în Orientul Mijlociu și Africa de Nord (-0,11), Asia și Australasia (-0,10), mai arată raportul EIU.AGERPRES/(AS - redactor: Irina Cristea, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 2450

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis

Romania in lume 25-03-2025 15:25

Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei

O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces

Romania in lume 25-03-2025 09:34

Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei

Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional

Romania in lume 25-03-2025 08:05

Românii, printre europenii care cred cel mai puțin în creșterea rolului UE în materie de securitate (Eurobarometru)

Doar 47% dintre români au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru că își doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității, proporție cu 19 puncte procentuale mai mică decât media europeană (66%). Pe de altă parte, românii sunt mult m