Emmanuel Macron a discutat cu internauții despre sprijinul pentru Zelenski, amenințarea rusă și anularea alegerilor din România

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de opinii îndelungat cu forțele politice din țară și apoi, joi seară, pe rețelele sociale, cu internauții, în care, între altele, a tras 'un semnal de alarmă', a anunțat 'eforturi' în fața 'amenințării ruse', și-a reiterat sprijinul pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a comentat decizia de anulare a alegerilor din România.
Totodată, Macron a anunțat că îl va avertiza pe președintele american Donald Trump împotriva oricărui semn de slăbiciune față de președintele rus Vladimir Putin, în timpul vizitei pe care șeful statului francez urmează să o efectueze luni la Washington, potrivit AFP.
La aproape trei ani de la începutul războiului din Ucraina, 'intrăm într-o nouă eră', a subliniat președintele francez, care a încercat să joace un rol unificator în fața 'amenințării pe care Rusia o reprezintă pentru Europa și pentru Franța'. 'Acest lucru ne va obliga să facem alegeri foarte puternice pentru noi înșine, pentru apărarea și securitatea noastră', a rezumat Emmanuel Macron, la capătul a ceva mai mult de o oră de discuții cu internauții transmis în direct pe rețelele sale de socializare.
În această 'conversație', șeful statului francez, dornic să se plaseze în centrul jocului european într-un moment în care rușii și americanii au început discuțiile de pace pe cont propriu, și-a dezvăluit unghiurile de atac înaintea vizitei sale la Donald Trump, luni, la Washington, comentează AFP.
'Îi voi spune (lui Trump), 'în fond, nu poți fi slab în fața președintelui Putin. Nu ești tu, nu este marca ta comercială, nu este în interesul tău. Atunci, cum poți fi credibil împotriva Chinei dacă ești slab împotriva lui Putin?'', a explicat președintele francez.
''Al doilea lucru de menționat: dacă permiți ca Ucraina să fie luată' de Putin, Rusia 'va fi de neoprit pentru europeni', căci 'va recupera Ucraina și armata ei, care este una dintre cele mai mari din Europa, cu toate echipamentele noastre, inclusiv echipamente americane. Este o greșeală strategică uriașă'', a argumentat Macron, care vrea să-l convingă pe Trump că 'este în interesul lui să lucreze cu europenii în acest moment'.
Rusia este ''o amenințare pentru Europa'', de exemplu, 'prin manipularea alegerilor, cum este cazul României'
Macron a vorbit despre investițiile uriașe în apărare ale Rusiei, pe care a calificat-o drept 'o amenințare pentru Europa'.
În sprijinul afirmațiilor sale, Macron a enumerat asasinatele opozanților politici ruși, atentatele de pe teritoriul european, amenințările hibride, atacurile cibernetice masive sau 'manipularea alegerilor, cum este cazul României'.
În acest context, șeful statului francez a calificat decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România din noiembrie 2024 drept 'inedită' și 'foarte gravă', dar care nu l-a surprins.
Macron a acuzat Rusia de 'mondializarea conflictului' din Ucraina, prin implicarea de militari nord-coreeni în război, și de sporirea cooperării sale cu Iranul, de la care a primit drone cu ajutorul cărora atacă Ucraina.
'Există un conflict în Ucraina, în care rușii, de fapt, au globalizat lucrurile', a spus Macron. 'Se va limita (războiul) la acest teatru? Să sperăm că da', a adăugat Macron
Rusia și-a accelerat înarmarea și agresivitatea la adresa Europei, a insistat președintele francez.
Macron sare în apărarea lui Zelenski
Apărându-și omologul ucrainean de atacurile recente ale lui Donald Trump, Macron a subliniat, de asemenea, că Volodimir Zelenski a fost ales de un 'sistem liber', spre deosebire de Vladimir Putin.
Și 'nimeni nu are dreptul să spună: Ucraina nu are dreptul de a adera la Uniunea Europeană, Ucraina nu are dreptul de a adera la NATO', a insistat din nou Emmanuel Macron.
Președintele francez a mai indicat în live-ul său de pe platforma X că a vorbit în cursul serii de joi cu omologul său ucrainean pentru a-l informa cu privire la contactele sale cu partenerii europeni 'care doresc să lucreze pentru o pace durabilă și solidă pentru Ucraina'' și pentru 'a-și pregăti' călătoria la Washington.
În cadrul întâlnirii sale cu forțele politice de la Paris, președintele Macron a subliniat că a dorit să 'tragă un semnal de alarmă' în fața 'eforturilor' care se profilează, întrucât Franța va trebui 'să-și reviziteze opțiunile bugetare'.
Fără a intra în detalii, el i-a îndemnat pe europeni să-și 'mărească eforturile de război' în fața 'escaladării capacităților principalilor noștri adversari'.
Ar trebui Franța, care își dedică aproximativ 2% din PIB apărării sale, să meargă mai departe și să vizeze, la fel ca Polonia, un procent de 5%, așa cum cere Donald Trump? - l-a întrebat un internaut. 'Nu știu dacă 5% este cifra potrivită pentru Franța, dar, în orice caz, va trebui să creștem' procentul pentru apărare, a răspuns Macron.
De asemenea, președintele francez a subliniat că nu are intenția de a trimite trupe în Ucraina. 'Ceea ce luăm în considerare este să trimitem forțe pentru a garanta pacea odată ce aceasta este negociată', a spus el.
Acest punct este unul dintre merele discordiei cu liderii de partid, pe care Emmanuel Macron i-a primit timp de aproape patru ore la Palatul Elysee.
Opoziția îl acuză pe Macron de 'viziune foarte belicoasă'
În acest context, comunistul Fabien Roussel s-a declarat îngrijorat de faptul că Macron a sugerat că este nevoie să 'ne pregătim pentru a putea continua să sprijinim Ucraina și să fim alături de Ucraina din punct de vedere militar dacă Ucraina ar dori să continue războiul'.
Și în extrema dreaptă a spectrului politic, Eric Ciotti a deplâns faptul că Franța s-a angajat într-o 'viziune foarte belicoasă', ceea ce l-ar putea deranja pe Donald Trump.
Mulți au fost însă de acord că Franța trebuie să-și facă auzită vocea în noul concert al națiunilor impus de Donald Trump.
'Trebuie să avem un mesaj foarte clar (...) Europa va trebui să fie un pilon', a declarat Marine Tondelier, din partea Les Ecologistes, care a făcut apel ca europenii să se bazeze doar pe ei înșiși. 'Astăzi, vocile Franței și Europei sunt destul de izolate', a răspuns Louis Aliot, din partea Adunării Naționale (extrema dreaptă, fostul Front Național - n.r.).
La extrema stângă, Manuel Bompard a considerat interesant 'să-l auzim pentru prima dată pe președinte folosind termenul de nealiniere' față de Statele Unite, dar a deplâns faptul că Alianța Atlantică rămâne percepută ca 'o obligație în viitoarea arhitectură de securitate' a Europei. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.
Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România
'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,