Emmanuel Macron a discutat cu internauții despre sprijinul pentru Zelenski, amenințarea rusă și anularea alegerilor din România

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de opinii îndelungat cu forțele politice din țară și apoi, joi seară, pe rețelele sociale, cu internauții, în care, între altele, a tras 'un semnal de alarmă', a anunțat 'eforturi' în fața 'amenințării ruse', și-a reiterat sprijinul pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a comentat decizia de anulare a alegerilor din România.
Totodată, Macron a anunțat că îl va avertiza pe președintele american Donald Trump împotriva oricărui semn de slăbiciune față de președintele rus Vladimir Putin, în timpul vizitei pe care șeful statului francez urmează să o efectueze luni la Washington, potrivit AFP.
La aproape trei ani de la începutul războiului din Ucraina, 'intrăm într-o nouă eră', a subliniat președintele francez, care a încercat să joace un rol unificator în fața 'amenințării pe care Rusia o reprezintă pentru Europa și pentru Franța'. 'Acest lucru ne va obliga să facem alegeri foarte puternice pentru noi înșine, pentru apărarea și securitatea noastră', a rezumat Emmanuel Macron, la capătul a ceva mai mult de o oră de discuții cu internauții transmis în direct pe rețelele sale de socializare.
În această 'conversație', șeful statului francez, dornic să se plaseze în centrul jocului european într-un moment în care rușii și americanii au început discuțiile de pace pe cont propriu, și-a dezvăluit unghiurile de atac înaintea vizitei sale la Donald Trump, luni, la Washington, comentează AFP.
'Îi voi spune (lui Trump), 'în fond, nu poți fi slab în fața președintelui Putin. Nu ești tu, nu este marca ta comercială, nu este în interesul tău. Atunci, cum poți fi credibil împotriva Chinei dacă ești slab împotriva lui Putin?'', a explicat președintele francez.
''Al doilea lucru de menționat: dacă permiți ca Ucraina să fie luată' de Putin, Rusia 'va fi de neoprit pentru europeni', căci 'va recupera Ucraina și armata ei, care este una dintre cele mai mari din Europa, cu toate echipamentele noastre, inclusiv echipamente americane. Este o greșeală strategică uriașă'', a argumentat Macron, care vrea să-l convingă pe Trump că 'este în interesul lui să lucreze cu europenii în acest moment'.
Rusia este ''o amenințare pentru Europa'', de exemplu, 'prin manipularea alegerilor, cum este cazul României'
Macron a vorbit despre investițiile uriașe în apărare ale Rusiei, pe care a calificat-o drept 'o amenințare pentru Europa'.
În sprijinul afirmațiilor sale, Macron a enumerat asasinatele opozanților politici ruși, atentatele de pe teritoriul european, amenințările hibride, atacurile cibernetice masive sau 'manipularea alegerilor, cum este cazul României'.
În acest context, șeful statului francez a calificat decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România din noiembrie 2024 drept 'inedită' și 'foarte gravă', dar care nu l-a surprins.
Macron a acuzat Rusia de 'mondializarea conflictului' din Ucraina, prin implicarea de militari nord-coreeni în război, și de sporirea cooperării sale cu Iranul, de la care a primit drone cu ajutorul cărora atacă Ucraina.
'Există un conflict în Ucraina, în care rușii, de fapt, au globalizat lucrurile', a spus Macron. 'Se va limita (războiul) la acest teatru? Să sperăm că da', a adăugat Macron
Rusia și-a accelerat înarmarea și agresivitatea la adresa Europei, a insistat președintele francez.
Macron sare în apărarea lui Zelenski
Apărându-și omologul ucrainean de atacurile recente ale lui Donald Trump, Macron a subliniat, de asemenea, că Volodimir Zelenski a fost ales de un 'sistem liber', spre deosebire de Vladimir Putin.
Și 'nimeni nu are dreptul să spună: Ucraina nu are dreptul de a adera la Uniunea Europeană, Ucraina nu are dreptul de a adera la NATO', a insistat din nou Emmanuel Macron.
Președintele francez a mai indicat în live-ul său de pe platforma X că a vorbit în cursul serii de joi cu omologul său ucrainean pentru a-l informa cu privire la contactele sale cu partenerii europeni 'care doresc să lucreze pentru o pace durabilă și solidă pentru Ucraina'' și pentru 'a-și pregăti' călătoria la Washington.
În cadrul întâlnirii sale cu forțele politice de la Paris, președintele Macron a subliniat că a dorit să 'tragă un semnal de alarmă' în fața 'eforturilor' care se profilează, întrucât Franța va trebui 'să-și reviziteze opțiunile bugetare'.
Fără a intra în detalii, el i-a îndemnat pe europeni să-și 'mărească eforturile de război' în fața 'escaladării capacităților principalilor noștri adversari'.
Ar trebui Franța, care își dedică aproximativ 2% din PIB apărării sale, să meargă mai departe și să vizeze, la fel ca Polonia, un procent de 5%, așa cum cere Donald Trump? - l-a întrebat un internaut. 'Nu știu dacă 5% este cifra potrivită pentru Franța, dar, în orice caz, va trebui să creștem' procentul pentru apărare, a răspuns Macron.
De asemenea, președintele francez a subliniat că nu are intenția de a trimite trupe în Ucraina. 'Ceea ce luăm în considerare este să trimitem forțe pentru a garanta pacea odată ce aceasta este negociată', a spus el.
Acest punct este unul dintre merele discordiei cu liderii de partid, pe care Emmanuel Macron i-a primit timp de aproape patru ore la Palatul Elysee.
Opoziția îl acuză pe Macron de 'viziune foarte belicoasă'
În acest context, comunistul Fabien Roussel s-a declarat îngrijorat de faptul că Macron a sugerat că este nevoie să 'ne pregătim pentru a putea continua să sprijinim Ucraina și să fim alături de Ucraina din punct de vedere militar dacă Ucraina ar dori să continue războiul'.
Și în extrema dreaptă a spectrului politic, Eric Ciotti a deplâns faptul că Franța s-a angajat într-o 'viziune foarte belicoasă', ceea ce l-ar putea deranja pe Donald Trump.
Mulți au fost însă de acord că Franța trebuie să-și facă auzită vocea în noul concert al națiunilor impus de Donald Trump.
'Trebuie să avem un mesaj foarte clar (...) Europa va trebui să fie un pilon', a declarat Marine Tondelier, din partea Les Ecologistes, care a făcut apel ca europenii să se bazeze doar pe ei înșiși. 'Astăzi, vocile Franței și Europei sunt destul de izolate', a răspuns Louis Aliot, din partea Adunării Naționale (extrema dreaptă, fostul Front Național - n.r.).
La extrema stângă, Manuel Bompard a considerat interesant 'să-l auzim pentru prima dată pe președinte folosind termenul de nealiniere' față de Statele Unite, dar a deplâns faptul că Alianța Atlantică rămâne percepută ca 'o obligație în viitoarea arhitectură de securitate' a Europei. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale
Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun
Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro
Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș
Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m
Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.
Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir
Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un
Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)
Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo
După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)
România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep
Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d
Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)
O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po
Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit
Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă
Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România
Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.