Henna Virkkunen/platforme digitale: CE intenționează să crească sancțiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu e respectată
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisia Europeană (CE) intenționează ca în aprilie acest an să îmbunătățească măsurile și să crească sancțiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu este respectată, a declarat marți, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, vicepreședinta executivă a CE Henna Virkkunen.
Vicepreședinta executivă pentru Suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat în intervenția sa la dezbaterea privind consolidarea serviciilor digitale pentru a preveni interferența în alegeri că rețelele sociale sunt tot mai des utilizate pentru astfel de acțiuni.
'Am văzut în ultimii ani diferitele campanii ale Rusiei pe Instagram și pe Facebook. Am deschis chiar o procedură în baza Actului privind serviciile digitale (DSA) pentru aceste ingerințe. Am văzut acest lucru luna trecută în România, unde Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale după ce documente au putut demonstra campanii de manipulare pe TikTok. Am deschis de asemenea împotriva TikTok o procedură care este pe rol. Acestea sunt evenimente fără precedent în istoria democrației europene', le-a spus Henna Virkkunen eurodeputaților.
'Democrația este valoarea de bază a Uniunii noastre. Alegerile libere, corecte și incluzive sunt miezul democrației. Astfel de alegeri necesită însă un răspuns puternic în momentul în care nu sunt respectate aceste principii', a adăugat ea, subliniind că UE dispune de un cadru legal puternic pentru platformele online care poate menține un echilibru între libertate și respectarea regulilor, respectiv DSA.
'Aceste platforme sunt obligate să facă o evaluare de risc, să pună în aplicare măsuri de atenuare privind procesele electorale și discursul în spațiul public. Bazându-se pe evaluarea riscului, platformele pot să folosească algoritmi pentru a decide asupra sistemelor de moderare în scopul de a atenua aceste riscuri cu respectarea regulilor. Nu se poate spune suficient că DSA nu cenzurează conținuturi, ci creează mecanisme eficiente pentru eliminarea conținutului ilegal care încalcă legislația europeană, precum instigarea la ură. Pentru că ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal și online', a subliniat vicepreședinta CE.
Ea a menționat că DSA conține clauze de salvgardare privind apărarea libertății de expresie pe platforme și că transparența este un principiu de bază, dar că în același timp obligă platformele să 'respecte anumite condiții și să stabilească anumiți parametri în ceea ce privește sistemele lor de recomandare'.
'Având în vedere alegerile numeroase pe care le-am avut în 2024 și care urmează în 2025, Comisia a planificat ca în aprilie 2025 să îmbunătățească măsurile și sancțiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu este respectată. Pot să vă asigur că și CE ia în serios punerea în aplicare a DSA. Am luat deja măsuri importante încă de la intrarea în vigoare a DSA. (...) Nu mai puțin de zece proceduri au fost deja deschise - una împotriva X, trei împotriva Tik Tok, una împotriva Ali Express, două împotriva Facebook și Instagram și una împotriva Temu. Într-unul din cazuri au fost trase deja anumite concluzii și una dintre anchete s-a închis deja', a arătat înaltul oficial european.
Henna Virkkunen a dat asigurări că toate echipele executivului UE lucrează la turație maximă și a prezentat stadiul procedurilor împotriva X și TikTok.
'În timpul audierii mele eu am spus că ne vom asigura că vom dubla numărul de colegi care lucrează pe DSA până la sfârșitul anului 2025 și că vom avea 200 de persoane. Comisia nu lucrează însă izolat pe DSA, mai ales în ce privește aspecte de integritate electorală care necesită un efort și la nivel național, lucrăm împreună (...) inclusiv cu acei coordonatori pe DSA din statele membre care au curând alegeri în țara lor', a explicat ea.
Vicepreședinta executivă a CE pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a vorbit despre faptul că pe 6 februarie va avea loc 'o discuție strategică pe teme precum egalitatea de oportunitate între partidele politice și candidați, integritatea electorală și gestiunea informațiilor în contextul electoral', fără a furniza mai multe amănunte despre acest eveniment.
În același timp, ea a vorbit despre codul de bune practici pentru combaterea dezinformării care va fi evaluat de Comisie în perspectiva integrării sale în DSA.
'Ca parte din codul de bune practici pe dezinformare sunt mai mulți actori care au semnat deja un set de măsuri pentru combaterea dezinformării - Meta, Google, Microsoft, TikTok sunt deja semnatari ai acestui cod. În vederea amenințării pe care informațiile de acest tip îl aduc la adresa societăților noastre mă aștept la un angajament puternic din partea platformelor pentru a putea pune în aplicare mai departe măsurile corecte pentru ca aceste prevederi să poată fi puse în aplicare', a spus Virkkunen.
'Când e vorba de alegeri sistemul de alertă rapidă care funcționează în cadrul codului nostru s-a dovedit a fi foarte eficient, arătând că cei care verifică faptele la nivel independent și toți actorii implicați sunt într-o colaborare foarte bună. Eu contez pe cei care au semnat acest acord și pe ofertanții de pe platforme pentru a putea asigura o bună desfășurare a alegerilor', a dat ea asigurări.
'Stimați deputați în PE, protecția democrației în fața amenințărilor de astăzi necesită un răspuns larg. Pregătim acum o nouă evaluare a riscului pentru democrație a tuturor acțiunilor de dezinformare, manipulare și distorsionare a faptelor și încercăm să ne întărim capabilitatea de a putea să identificăm la timp aceste amenințări. Vom aborda și amenințările interne la adresa democrației și nu ne vom lăsa intimidați', a mai afirmat Henna Virkkunen.
Ea și-a încheiat intervenția dând asigurări că executivul UE este pe deplin angajat pentru a proteja democrația și discursul public și că va folosi 'toate instrumentele pe care le are la dispoziție' în acest scop.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni
Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita
Germania: Platformele digitale, testate înaintea alegerilor legislative
Autoritatea de reglementare în domeniul digital din Germania și Comisia Europeană au anunțat că au efectuat vineri un exercițiu de simulare cu platforme importante precum X, TikTok și YouTube, pentru a le testa capacitatea de a contracara eventualele amenințări la adresa procesului electoral, relatează AFP. 'Testul de rezistență are ca scop evaluarea
Poliția olandeză dezvăluie identitatea a doi dintre suspecții arestați pentru furtul artefactelor românești
Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul din 25 ianuarie a patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), transmite vineri EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers ne
Furt artefacte/Eugen Tomac cere soluții mai ferme pentru prevenirea unor cazuri viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Planul de acțiune al UE contra traficului ilicit de bunuri culturale este destul de cuprinzător, însă ce s-a întâmplat la Muzeul Drents este confirmarea că trebuie să identificăm soluții mai ferme și mai eficiente care să prevină cazuri viitoare, să înlesnească recuperarea a
Poliția din Olanda confirmă arestarea a trei persoane în cazul furtului artefactelor românești
Poliția olandeză confirmă miercuri seara pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents la 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în ur
UPDATE Furt artefacte: Trei suspecți ar fi fost arestați în Olanda (presă)
Poliția olandeză a arestat trei suspecți pentru furtul de capodoperelor arheologice românești expuse la Assen, relatează miercuri site-ul ad.nl, care citează o purtătoare de cuvânt
Poliția olandeză a publicat fotografii ale individului suspectat de implicarea în furtul artefactelor dacice din aur
Poliția olandeză a dat publicității miercuri mai multe fotografii cu un bărbat pe care doresc să îl chestioneze în legătură cu furtul obiectelor din tezaurul dacic al României di
Mercenari români în R. D. Congo: Rwanda confirmă că peste 200 de mercenari europeni s-au predat și vor fi repatriați
Peste 200 de mercenari europeni care susțineau armata Republicii Democrate Congo (RDC) au trecut miercuri din orașul congolez Goma pe teritoriul Rwandei, după ce s-au predat grupării rebele M23 care a cucerit luni acest oraș, transmite agenția EFE. Ministrul de externe rwandez, Olivier Nduhungirehe, a confirmat sosirea acestor mercenari la punctul de frontieră
Reuters: Mercenari români din R. D. Congo, evacuați prin Rwanda
Rebelii din gruparea M23 sprijiniți de Rwanda își consolidau miercuri controlul asupra orașului Goma din nord-estul Republicii Democrate Congo (RDC), în timp ce coloane de mercenari români angajați să lupte alături de armata congoleză au intrat în Rwanda sub supravegherea strictă a forțelor de securitate rwandeze, relatează Reuters. Foc
Furt artefacte/ Eurodeputatul Victor Negrescu a făcut demersuri la Europol și la Ombudsmanul European
Bruxelles, 29 ian - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Eurodeputatul român Victor Negrescu (S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat miercuri, într-o declarație în exclusivitate pentru AGERPRES, că a inițiat două noi demersuri la nivel european - la Europol și la Ombudsmanul European - pentru a sprijini ef
Expo2025/Expoziția mondială de la Osaka va reuni 160 de țări și regiuni, printre care și România; numărul vizitatorilor, estimat la 28 de milioane
Osaka, al doilea oraș ca mărime din Japonia, după capitala Tokyo, va găzdui anul acesta, timp de 184 de zile, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025, care va reuni circa 170 de participanți (țări și organizații). Organizatorii expoziției, a cărei temă principală va fi 'Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'
Furt artefacte/ Suspecții sunt din Țările de Jos (poliția)
Poliția olandeză a declarat marți seară că dispune de elemente indicând că mai mulți suspecți ai spargerii de sâmbătă, în care au fost furate mai multe capodopere arheologice din România, vin dintr-o provincie din nord-vestul Țărilor de Jos, notează AFP. Furtul care a avut loc sâmbătă a agitat spiritele în R
Grecia: Magnatul israelian Beny Steinmetz a făcut apel față de un ordin de extrădare în România
Magnatul israelian din sectorul mineritului Beny Steinmetz a făcut apel față de o hotărâre a justiției din Grecia care a ordonat extrădarea sa în România în baza unui mandat de arestare, au indicat marți avocații săi și alte surse, transmite Reuters. Steinmetz a înaintat apel împotriva acestei decizii la Cur
Statul de drept: În raportul din 2025, Comisia Europeană va ține cont de chestiunea anulării alegerilor prezidențiale
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană va lua în calcul chestiunea anulării alegerilor prezidențiale din România atunci când va elabora raportul din 2025 privind statul de drept, a afirmat marți comisarul european pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorului, Michael M
UPDATE/Alegeri prezidențiale în România/ Comisia de la Veneția: Anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale
Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a făcut public luni un raport pe tema anulării alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională în care consideră, între altele, că anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale. Raportul urgent privind condiții