Chestiunea tezaurului BNR trimis la Moscova, adusă în atenţia UE de o expoziţie găzduită de Parlamentul European (GALERIE FOTO)

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Banca Naţională a României aduce în atenţia Uniunii Europene chestiunea tezaurului în aur al României ajuns la Moscova în timpul Primului Război Mondial prin expoziţia ''Tezaurul Băncii Naţionale a Românei, trimis la Moscova şi niciodată returnat - o datorie mai veche de un secol'', inaugurată marţi la sediul Parlamentului European.
Foto: www.bnr.ro
Obiectivul expoziţiei, organizată cu sprijinul eurodeputatului român Eugen Tomac (PPE), este de a aduce în atenţie unele din documentele, arhivele şi imaginile existente ce descriu privarea ilicită a României de tezaurul său naţional, depus în custodie la Moscova în timpul Primului Război Mondial.
Foto: (c) Tudor Martalogu / AGERPRES
Expoziţia, ce este deschisă până la 8 martie, îşi propune să sporească gradul de conştientizare în rândul decidenţilor de la nivelul Uniunii Europene cu privire la unele dintre priorităţile culturale ale UE ce trebuie să fie abordate în viitorul dialog bilateral cu Rusia, de îndată ce situaţia securităţii în Europa va fi stabilizată.
Sunt expuse 28 de planşe ce combină imagini integrate cu informaţii scrise şi capturi foto care sunt importante pentru tema expoziţiei. Imaginile au fost selectate în colaborare cu Banca Naţională a României.
În cadrul inaugurării expoziţiei, celor prezenţi le-au fost prezentate două cărţi ce ilustrează exact tema expoziţiei: ''Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova'', de Cristian Păunescu, publicată în 2020 la Bucureşti, şi ''Destinul Tezaurului României - Argumente din arhivele ruse'', de Ilie Schipor, publicată în 2023 la Bucureşti.
Foto: www.bnr.ro
''Îi mulţumesc Băncii Naţionale a României pentru că a acceptat propunerea de a organiza această expoziţie aici, în incinta Parlamentului European. A sosit momentul să spunem răspicat şi clar că România îşi doreşte tezaurul acasă. Rusia trebuie să înţeleagă că putem trăi în pace şi în siguranţă doar într-o lume guvernată de reguli, iar Rusia are obligaţia de a-şi respecta angajamentele asumate, chiar dacă ele s-au întâmplat acum un secol. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi prezenţi astăzi aici. De asemenea, le sunt recunoscător tuturor colegilor din toate grupurile politice pentru că sunt prezenţi astăzi aici, pentru că este o acţiune în interesul României'', a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, în intervenţia sa.
Foto: (c) Tudor Martalogu / AGERPRES
La rândul său, eurodeputatul Traian Băsescu (PPE) a ţinut să remarce că tezaurul cultural în mare parte a fost restituit în 1935 şi 1956, rămânând însă nerestituit tezaurul Băncii Naţionale.
''Aş vrea să spun un lucru, pentru că adesea vorbim despre tezaur fără a realiza foarte bine despre ce instituţii vorbim. La vremea aceea, Banca Naţională era o instituţie privată, nu era instituţie a statului român, dar era deţinătoare a rezervei de aur şi rezervei de monedă a României. Nu vă ascund că problema tezaurului a fost un subiect abordat în discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Putin la Moscova, ca de altfel şi problema transnistreană. Pentru dânsul, cele două probleme nu există şi v-aş putea spune că modul cum le expediază este ridicol pentru domnia-sa. De exemplu, la rugămintea mea de a da atenţie returnării tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, răspunsul preşedintelui Putin a fost 'Noi nu găsim aşa ceva. Nu se găseşte', ceea ce nu e adevărat. Ştiu precis unde este, cum e depozitat şi nici n-a fost valorificat în vreun fel. Este acolo, depozitat în hrubele Kremlinului, îmi permit să spun, şi deocamdată nu vor să-l returneze'', a afirmat fostul preşedinte al României.
El şi-a exprimat convingerea că tezaurul Băncii Naţionale aflat la Moscova va fi primit înapoi ''la un moment dat'' nu foarte îndepărtat, ''momentul în care în Rusia s-ar putea să apară democraţia''.
Foto: (c) Tudor Martalogu / AGERPRES
''Un regim ca al lui Vladimir Putin nu poate să ţină la nesfârşit. Rusia are deja 20 de ani de dictatură şi 20 de ani de ameninţare la adresa vecinilor. Toată politica lui Putin a fost o ameninţare către vecini. Deci, după părerea mea, nu va mai dura mult regimul lui Putin, chiar dacă va fi reales en fanfare peste câteva luni'', a subliniat Băsescu.
Eurodeputatul a notat că acesta este singurul caz internaţional în care rezerva monetară a unui stat şi obiectele sale de patrimoniu naţional sunt încredinţate spre păstrare unei alte ţări, cu documente de protocol şi garanţii de returnare, şi în care în final obligaţiile asumate prin semnătură sunt ignorate.
Foto: (c) Tudor Martalogu / AGERPRES
Prezent la eveniment, Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, a prezentat pe scurt demersurile făcute de România pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale ajuns la Moscova.
Foto: www.bnr.ro
''Partea rusă a încurajat tot timpul trecerea tezaurului român, chiar şi a guvernului, pe teritoriul rus, cărora le promitea protecţie. Ce s-a întâmplat cu tezaurul Băncii Naţionale, cu peste 90 de tone de aur, dar şi cu cea mai mare parte a tezaurului artistic documentar, istoric şi numismatic al României? Ele au luat drumul Moscovei, la sosire transporturile au fost reinventariate, au fost semnate documente de predare-primire din partea României, a Băncii Naţionale, şi din partea Băncii de Stat a Imperiului Rus, care se obliga să restituie la momentul potrivit această rezervă. Nu s-a întâmplat acest lucru şi în curând în acei ani s-a dezlănţuit revoluţia bolşevică, condusă de Lenin, care a confiscat întregul tezaur românesc. Lenin a spus că acest tezaur va fi restituit primului guvern democratic din istoria României. Au trecut perioade lungi, România a reluat relaţiile diplomatice cu Uniunea Sovietică. În 1934 şi 1935 a avut loc prima restituire a unei părţi a tezaurului naţional al României. Menţionez aici, mai cunoscute, documente de arhivă şi rămăşiţele pământeşti ale marelui domnitor Dimitrie Cantemir'', a menţionat reprezentantul BNR.
Foto: (c) Tudor Martalogu / AGERPRES
În 2003, România şi Federaţia Rusă au semnat un tratat prin care se constituia o comisie ce tratează problemele comune ale istoriei celor două ţări. ''Au fost mai multe întâlniri ale acestei comisii, dar rezultatele negocierilor, care au fost importante şi dificile, sunt puţin cunoscute de publicul românesc. Pot să spun şi subliniez cu mândrie că am reuşit la aceste negocieri, într-un document adoptat de ambele părţi, să se menţioneze citez 'Partea rusă nu pune în discuţie veridicitatea documentelor prezentate de Banca Naţională', respectiv documentele prin care se atestă că au primit tezaurul, ce cantitate şi faptul că îl vor returna României'', a afirmat Păunescu.
Foto: www.bnr.ro
La inaugurarea expoziţiei au fost prezenţi, printre alţii, eurodeputaţii români Rovana Plumb, Corina Creţu, Maria Grapini şi Vlad Botoş, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius şi ambasadoarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Daniela Morari. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.
Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România
'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,
Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'
Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b
Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE
Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și