logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Kovesi în PE: ''Nu au nicio relevanţă pentru mine relaţiile de acum între procuratură şi ministrul justiţiei''

Imagine din galeria Agerpres

Relaţiile care există acum între procuratură şi ministrul justiţiei nu au nicio relevanţă pentru mine, a declarat Laura Codruţa Kovesi marţi, la Bruxelles, în cadrul audierilor din Parlamentul European pentru ocuparea funcţiei de procuror general european, care a dat asigurări că întotdeauna îşi va respecta obligaţiile care decurg din regulamentul Oficiului Procurorului Public European (EPPO) dacă va fi numită în funcţia de procuror-şef european.

Întrebată despre relaţia complicată care există între Ministerul Justiţiei şi procurori în România şi cum se poziţionează în raport cu o astfel de presiune politică, Laura Codruţa Kovesi a răspuns că în toată activitatea ei de procuror, de peste 23 de ani, a respectat "întotdeauna legea şi toate normele de procedură penală care sunt prevăzute în legile speciale pe care le aplicăm".

"Ca orice procuror, trebuie să fim obiectivi în activitatea noastră, să ne desfăşurăm activitatea cu pasiune, dar nu cu patimă. Plecând de la aceste principii, dacă voi ocupa această poziţie, dar şi în poziţiile pe care le-am obţinut anterior, întotdeauna voi aborda profesional ceea ce scrie în fişa postului şi obligaţiile care îmi revin şi care sunt prevăzute în lege şi în regulamentul EPPO în acest caz. Nu are nicio relevanţă pentru mine ceea ce s-a întâmplat în România, relaţiile care sunt acum între sistemul de procuratură şi ministrul justiţiei, ci vă asigur, ca orice alt profesionist din sistemul judiciar român dar şi european, că întotdeauna îmi voi respecta obligaţiile care decurg din regulamentul EPPO, în cazul în care voi fi numită în această funcţie", a afirmat Kovesi.

 


Întrebată despre experienţa ei cu cazurile foarte mediatizate de corupţie, Kovesi a declarat în audierea comună a comisiilor pentru libertăţi civile şi pentru control bugetar ale PE că aproape toate cazurile pe care le-a investigat la DNA suscitau interes din perspectiva persoanelor care erau investigate, întrucât competenţa DNA viza investigaţii pentru fapte de corupţie la nivel înalt.

"Din această perspectivă au fost investigate persoane care deţineau funcţii cu expunere publică - primari, preşedinţi de consilii judeţene, senatori, deputaţi, miniştri, foşti miniştri, şi cu siguranţă toţi cetăţenii doreau să afle pentru ce fapte sunt cercetaţi. Vă asigur că de fiecare dată comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie. Astfel de date care vizau anchetele în care erau implicate persoanele ce deţineau funcţii publice au fost comunicate întotdeauna cu respectarea legii şi a normelor stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii", a dat asigurări Kovesi.

În ceea ce priveşte colaborarea cu OLAF (Biroul european de luptă antifraudă), ea a spus că "regulamentul EPPO este foarte clar în ceea ce priveşte colaborarea pe viitor cu OLAF, se prevede o cooperare strânsă, se prevede obligaţia de a schimba informaţii prin acel sistem de 'case management' şi există o prevedere potrivit căreia atunci când EPPO începe o investigaţie OLAF nu dublează această investigaţie printr-o investigaţie administrativă".

Ea a menţionat că regulamentul EPPO acoperă şi cooperarea cu autorităţile statelor membre. "Este prevăzută o consultare continuă pe problemele care atrag competenţa EPPO şi pe problemele care atrag activitatea procurorilor europeni delegaţi sau procurorilor europeni", a spus Kovesi.

Întrebată dacă îndeplineşte cerinţele impuse pentru funcţia de procuror şef european, ea a dat asigurări că în momentul depunerii candidaturii a verificat cu exactitate toate criteriile care sunt prevăzute şi că le îndeplineşte pe toate.

"În ceea ce priveşte acea condiţie a gradului profesional, pot să vă spun că articolul 54 din lega 303 din 2004 care reglementează condiţiile pe care un procuror general sau un procuror şef al DNA trebuie să le îndeplinească sunt îndeplinite. Sunt patru condiţii. Prima: să deţii o vechime de 15 ani, deţin această vechime. Să nu fi colaborat cu serviciile de informaţii, să nu fi fost sancţionată disciplinar în ultimii trei ani şi să fi avut calificativul 'foarte bine' la ultimele evaluări profesionale. Toate aceste condiţii le îndeplinesc. Trebuie să vă spun că am fost numită procuror general şi procuror şef al DNA îndeplinind condiţiile legale şi fără a avea grad profesional pentru Parchetul de pe lângă Înalta curtea de casaţie şi justiţie", a spus Laura Codruţa Kovesi.

"În ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile, legea o stabileşte în sensul de a nu fi fost colaborator în sensul de poliţie politică şi nu este prevăzută ca o colaborare instituţională care poate să apară în exercitarea activităţilor de procuror", a explicat ea privitor la acest aspect. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Codruț Arsenescu © European Parliament editori online: Simona Aruştei, Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Kovesi: Crearea unui Parchet european independent şi eficient este o oportunitate profesională unică

 

Kovesi: Nu am dobândit cetăţenia americană şi nu am primit nicio distincţie de la CIA

 

Kovesi, în Parlamentul European: În activitatea noastră, am anchetat membri din diferite partide politice

 

Candidatul german la şefia Parchetului European: Independenţa procurorului-şef european este un element fundamental, care trebuie garantat

 

Candidatul german la şefia Parchetului European: Am toată admiraţia pentru curajul şi implicarea Laurei Codruţa Kovesi

 

Candidatul francez la şefia Parchetului European: Procurorul trebuie să fie un ''tehnician'', dar ''cu o anumită sensibilitate diplomatică''

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 29-04-2025 09:27

Departamentul de Stat al SUA aprobă posibila vânzare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente în valoare de 280 de milioane de dolari, a anunțat luni Pentagonul într-un comunicat, citat de Reuters. Agenția de cooperare pentru securitate și apărare a SUA precizează pe s

Romania in lume 26-04-2025 08:49

Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.