logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Teatrul Ion Creangă

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă

A cincea luna din an marchează un moment important în istoria Teatrului Ion Creangă. În data de 4 mai aniversăm 60 de ani de existență, cu o nouă premieră de poveste. 'Harap Alb', primul spectacol montat pe scena Teatrului, chiar în ziua înființării, acum mai bine de 6 decenii, revine cu o nouă regie și viziune, dar cu aceleași personaje pline de farmec, ce au încântat copilării nenumărate și i-au făcut pe micuți să zâmbească.

'Harap Alb' este un spectacol care nu doar distrează, dar și învață lecții de viață esențiale, prin abordarea temelor precum curajul, priceperea, prietenia, lupta dintre bine și rău. Personajul principal poate fi văzut ca un simbol al maturizării și al aventurii, iar elementele magice din poveste subliniază ideea că succesul vine nu doar din abilități personale, ci și din sprijinul comunității. Avanpremiera și premiera au loc în data de 4 mai, la ora 11:00, respectiv ora 18:00.

Vom încheia astfel un nou capitol TIC60 - 60 de ani de excelență în domeniul artei, care pune în valoare teatrul, componentă esențială în formarea culturală a publicului tânăr. Proiectul celebrează moștenirea lăsată de Ion Creangă poporului român și importanța educației prin artă în rândul copiilor, promovată de TIC, de-a lungul celor 6 decenii de existență, atât prin reprezentații, cât și prin activități conexe care facilitează accesul la actul artistic.

Pentru detalii suplimentare privind programul curent, premiere și alte evenimente conexe, urmăriți pagina oficială a Teatrului, teatrulioncreanga.ro.

PROGRAM MAI 2025

Turtița năzdrăvană (2+)
08.05, ora 18:00, Sala Mare - Foaier (Str. Piața Amzei nr. 13)

Să participi la construirea unui spectacol și, implicit, a unei povești, este una dintre cele mai frumoase surprize pe care le rezervă teatrul. 'Turtița năzdrăvană' este un spectacol în care interacțiunea are un rol-cheie, ea fiind prezentă de la prima la ultima scenă. Copiii vor vedea cum prind viață decorul, personajele, vor răspunde la întrebările puse de actori, vor completa replici sau vor participa cu idei. 'Turtița' este plin de imprevizibil și umor, în mod sigur le va satisface curiozitatea, atât de specifică vârstei copilăriei.

Marea aventură urbană
Educație rutieră prin joc și teatru (3+)
15.05, 29.05 ora 18:00, Sala Mare - Foaier (Str. Piața Amzei nr. 13)

Orice mutare dintr-un loc în altul este o provocare, chiar și atunci când e vorba de iepurași, bursuci sau veverițe. Iepurașul din povestea noastră, de exemplu, află că urmează să plece de la pădure în oraș, altfel spus, într-un mediu complet nou, cu o mulțime de provocări. Iar obstacolul cel mai mare îl reprezintă aglomerația! Să cunoască și să înțeleagă regulile de circulație rutieră este esențial pentru el (și nu doar pentru el!), iar Vulpița știe bine acest lucru. Prin urmare, îl va ajuta, învățându-l culorile semaforului, semnele comunicate de polițiști pietonilor, regulile de bună și sigură purtare pe stradă, în tramvaie, mașină sau chiar metrou. Dar și alte mici secrete care îi vor încânta pe copii și care le vor arăta cât de importantă este prietenia atunci când simți că îți este teamă...

Harap Alb (6+)
04.05, ora 11:00 & 04.05, 16.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

A fost odată un crai vestit, care avea trei fii și-un frate Împărat pe un tărâm îndepărtat. Îmbătrânit, acesta-și caută un nou stăpân peste regat, așa că-i scrie craiului vestit să îi trimită unul din nepoți. Dar dintre toți cei trei, numai mezinul trece de palat. La început, drumul e lin și soarta dulce, însă, pe măsură ce zilele curg și peisajele se schimbă, apar și capcanele. Noroc cu personajele fantastice (și totuși atât de umane!), ele îi vor reda curajul și încrederea eroului nostru! Harap Alb, bine ai venit la Teatrul Ion Creangă! Povestea ta e la fel de frumoasă ca nestematele din Pădurea Cerbului și la fel de plină de sensuri ca probele prin care treci ca să ajungi la curtea Împăratului Verde.

Fetița cu chibrituri (3+)
09.05, ora 18:00 & 24.05, 31.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Inspirat de povestea care a emoționat generații de cititori, spectacolul 'Fetița cu chibrituri' propune o interpretare originală, în care mesajul principal este speranța, încrederea și curajul de a evada în lumi imaginare. Muzica și dansul devin ele însele personaje, decorul construiește un peisaj feeric, iar personajele dau viață unei narațiuni care va rămâne mult timp în amintirea copiilor. 'Fetița cu chibrituri' va face mulți ochișori să zâmbească și multe mânuțe să aplaude!

Albă ca zăpada (4+)
10.05, ora 11:00 & 17.05, 30.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Povestea Albei ca zăpada este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase din lume. Dramatizarea actuală îi pune din plin în valoare această calitate. Aflată singură în inima pădurii, protagonista este nevoită să înfrunte destinul. Dar soarta îi surâde în acest loc atât de, aparent, neprietenos. Iată o dovadă a faptului că niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța! În fața pericolului iminent, ea va primi ajutor de la cine se așteaptă mai puțin. Finalul întâmplărilor prin care trece va aduce multe zâmbete în rândul spectatorilor.

Visul unei nopți de vară (6+)
10.05 & 31.05 ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

'Visul unei nopți de vară' este cea mai montată comedie a lui Shakespeare. În text, lumea realului și cea a fantasticului se întâlnesc într-o poveste despre tinerețe și iubire. Cele două forțe ale naturii, Titania și Oberon, se află într-un conflict pentru putere, iar tensiunea dintre ei se va răsfrânge și asupra muritorilor naivi și îndrăgostiți. Și, ca și când acest lucru nu ar fi fost de ajuns, Puck, un personaj pe care cu siguranță copiii îl vor îndrăgi, va unelti împotriva tuturor pentru a crea un spectacol cum nu s-a mai văzut. Atât de frumos va fi, încât va părea ca un vis, un vis care va aduce zâmbetul pe buze până și celor mai morocănoși dintre spectatori.

Peter Pan (4+)
11.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Aflat în căutarea umbrei sale, Peter Pan ajunge în casa familiei Darling, unde, ajutat de micuța Wendy, reușește să o recupereze. Împreună cu frații acesteia, Michael și John, pleacă toți patru într-o călătorie spre Țara de Nicăieri, acolo unde locuiește Peter Pan. Praful de zâne le-a dat copiilor Darling puteri magice, prin urmare, drumul deasupra oceanului va fi unul plin de surprize. Apariția Căpitanului James Hook, pornit să îl captureze pe Peter Pan, va face aventura și mai trepidantă. Odată ajunși în Țara de Nicăieri, se ivesc noi și noi provocări, dar și tot atâtea întâmplări fantastice.

Pasărea Albastră (6+)
11.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Da există o poveste mai potrivită pentru felul de-a fi al copiilor - inocenți, curioși, jucăuși, dornici de explorare -, atunci numele ei este, fără doar și poate, 'Pasărea albastră'! Actuala dramatizare TIC explorează toate aceste însușiri, mai mult, îi stimulează pe copii să găsească ei înșiși sensul Păsării albastre, pentru că fermecata înaripată poate însemna, la fel de bine, o promisiune care oprește plânsul, o amintire dragă, o bătaie de inimă, un cățeluș care își urmează stăpânul peste tot. Fascinantă poveste... Haideți să o descoperiți cu toții, la Teatrul Ion Creangă!

Mica sirenă (4+)
17.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Când muzica se împletește cu o poveste de dragoste, ceea ce urmează se transformă în vis. Un vis construit din decoruri fascinante și personaje impresionante prin prezența lor, scăldate într-o aură de magie - o fiică a apelor, un prinț și tot atâtea creaturi cu puteri fantastice. Un muzical menit să vă facă să vă îndrăgostiți de Ariel, sirena care a înfruntat întreg Universul pentru un OM.

Călătorii prin galaxii (4+)
18.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Oamenii au studiat cerul și astrele de foarte multă vreme. Dar astrele se studiază, oare, între ele? Marele Soare și frumoasa Lună se cunosc cu celelalte planete? Ce personalitate are o planetă și cum comunică între ele? Veniți alături de aceste personaje fantastice de dincolo de nori să vedeți un spectacol deosebit, care le va trezi interesul celor mici pentru lumea vastă cuprinsă în bolta cerească.

O mie și una de nopți - Lampa lui Aladin (6+)
18.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Cele o mie și una de nopți pline de povești ascund taine și povețe nebănuite. Una dintre ele e despre un băiat al cărui nume s-ar traduce - cel cu credință. E vorba despre Aladin și drumul său spre darul care îi este menit de la naștere - Lampa cea magică, despre care se spune că poate îndeplini orice dorință din lume. În aventura sa se mai alătură și un covor fermecat, dar și alte două personaje magice. Drumul lui Aladin e presărat cu diverse obstacole spre împărăția și dragostea menită, pe care trebuie să le treacă cu inteligență și răbdare.

Povești cu fire (1-4)
22.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

O sferă uriașă de lână și trei personaje care vin din trecut, prezent, viitor. Încotro vor să ne ducă? Unde ne ghidează? Se pare că un fir invizibil leagă lucrurile între ele și ne este călăuză când explorăm necunoscutul. Spectacolul 'Povești cu fire' ne invită, în acordurile unei muzici liniștitoare, să cutreierăm lumea așa cum nu am mai făcut-o până acum.

Glasul copilăriei (6+)
23.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Să fii copil nu e chiar atât de simplu. Vârsta copilăriei poate veni cu o mulțime de provocări și de întrebări cărora nu le găsim întotdeauna răspunsurile. De aceea avem nevoie de sprijinul părinților, de înțelegerea și deschiderea lor. Pentru că ei au fost, la rândul lor, copii, însă copiii niciodată oameni mari. 'Glasul copilăriei' ne arată cât de bine este să avem un umăr de încredere, pe care să ne sprijinim la nevoie.

Aventurile lui Săgeată (6+)
24.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Personajul Săgeată este o minge dezumflată și abandonată de către proprietarul său. Singur și lipsit de utilitatea pentru care era cândva prețuit, el își dă seama că viața lui nu se poate termina în acest punct. Trebuie să îl revadă pe cel căruia i-a aparținut! În peripețiile sale, Săgeată va descoperi ,,universul'' parcului, un univers vast, plin de mituri și legende, care nu ne este accesibil nouă, oamenilor. Va realiza cât de importanți sunt prietenii și de ce încrederea în cei apropiați îți poate schimba destinul. Însă, probabil, cel mai important aspect pe care îl va conștientiza este valoarea celei de-a doua șanse, dar și eforturile pe care aceasta le presupune. Un nou început nu este posibil fără schimbare, iar schimbarea necesită hotărâre, ceea ce eroul nostru are din plin.

Punguța cu doi bani (3-6)
25.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Un spectacol muzical și interactiv, 'Punguța cu doi bani' este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă - basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă - și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Amintiri din copilărie (6+)
25.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Bucuria cu care sunt descrise peripețiile lui Nică, pitorescul personajelor și în special umorul din 'Amintiri din copilărie', au făcut ca textul lui Ion Creangă să fie unul dorit pentru dramatizare de către mulți regizori. Spectacolul 'Amintiri din copilărie', în regia lui Dan Tudor, bazat pe povestirile semnate de unul dintre cei mai iubiți scriitori români, aduce pe scenă fantezie, veselie și multă originalitate. Părinții vor rememora anii dulci ai primilor ani de viață, iar copiii vor trăi o experiență teatrală unică.

Afisari: 92

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].