logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Kovesi: Crearea unui Parchet european independent şi eficient este o oportunitate profesională unică

Imagine din galeria Agerpres

Crearea unui Parchet european independent şi eficient, instituţie care trebuie să protejeze interesele financiare ale Uniunii Europene şi să recupereze daunele, este o oportunitate profesională unică şi aş fi onorată să continui munca atâtor oameni care au făcut dintr-o idee un text juridic, a declarat marţi, la Bruxelles, Laura Codruţa Kovesi, în audierea în faţa comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru funcţia de post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene.

''Am fost procuror timp de peste 23 de ani, deci jumătate din viaţa mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiţia să funcţioneze când este încălcat dreptul penal. Am deţinut cele mai înalte poziţii din serviciul de procuratură din România: procuror general al României timp de şase ani şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) timp de cinci ani. DNA este o structură cu competenţe exclusive pentru corupţie, fraude financiare, fraude cu fonduri europene. Crearea unui Parchet european independent şi eficient este o oportunitate profesională unică. Aş fi onorată să continui munca atâtor oameni - politicieni, cei care lucrează în domeniu, funcţionari publici, cei care au făcut dintr-o idee un text juridic. Acum avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul european să fie eficient'', a spus Kovesi în faţa membrilor LIBE şi CONT.

Potrivit fostei şefe a DNA, în vederea funcţionării Parchetului european sunt necesare infrastructura umană şi financiară, crearea unui sistem de gestionare a cazurilor împreună cu statele membre, stabilirea unui set de reguli interne şi adoptarea tuturor regulilor administrative necesare, mai ales cu privire la protecţia datelor, resurse umane şi reguli financiare.

În opinia sa, condiţiile pentru ca EPPO să funcţioneze eficient sunt definirea obiectivelor împreună cu Colegiul procurorilor europeni, crearea de procese pentru monitorizarea implementării strategiilor, încheierea de acorduri cu statele neparticipante şi cu ţări terţe. De asemenea, sunt necesare acorduri cu OLAF (Biroul european de luptă antifraudă), cu Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre) şi cu unităţile de investigaţie financiară.

O altă idee subliniată de Kovesi a fost necesitatea identificării tipologiilor, a riscurilor şi a vulnerabilităţilor în cadrul legislativ actual.

Ea a menţionat că deţine o experienţă îndelungată în gestionarea echipelor mari, în luarea deciziilor strategice şi în emiterea regulilor şi orientărilor interne. ''Sunt obişnuită să lucrez în condiţii de stres şi de presiune publică'', a spus fosta şefă a DNA.

Potrivit acesteia, în timpul mandatului său DNA a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 miliarde de euro, iar sumele recuperate anual au crescut de 10 ori faţă de perioada precedentă. ''Am creat echipe de anchetă comune şi am cooperat cu peste 40 de ţări. Astfel, am pus sechestru pe proprietăţi şi pe conturi bancare din alte ţări'', a continuat Laura Codruţa Kovesi.

Ea a menţionat că identificarea diverselor tipologii de fraudă financiară o poate ajuta să ia măsuri strategice.

''Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică. Trebuie să fim obiectivi. În faţa injustiţiei şi a infracţiunilor, trebuie să aplicăm legea şi să aplicăm în totalitate drepturile fundamentale şi procedurale ale celor implicaţi în anchete. Tocmai de aceea procurorii sunt importanţi pentru statul de drept. Suntem importanţi pentru că datoria noastră este să aplicăm legea în mod egal pentru toată lumea. Asta au în comun toţi procurorii din Uniunea Europeană. Asta au reprezentat, prin activitatea lor, Giovanni Falcone şi Pierre Michel. De asemenea, cred că numai o justiţie profesionistă, independentă şi onestă poate lupta împotriva infracţiunilor, a corupţiei şi a fraudelor financiare. Numai o justiţie independentă poate aplica legea în mod egal pentru toată lumea. De asemenea, cred ferm că independenţa şi tragerea la răspundere merg mână în mână'', a accentuat Laura Codruţa Kovesi în intervenţia sa.

 


Pe lista scurtă pentru ocuparea funcţiei de şef al Biroului Parchetului Public European (EPPO) se mai află germanul Andres Ritter şi francezul Jean-Francois Bohnert, audiaţi deja marţi după-amiază de LIBE şi CONT înaintea fostei şefe a DNA.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la sfârşitul anului 2020. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Codruț Arsenescu © European Parliament, editori online: Simona Aruştei, Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Kovesi în PE: ''Nu au nicio relevanţă pentru mine relaţiile de acum între procuratură şi ministrul justiţiei''

 

Kovesi: Nu am dobândit cetăţenia americană şi nu am primit nicio distincţie de la CIA

 

Kovesi, în Parlamentul European: În activitatea noastră, am anchetat membri din diferite partide politice

 

Candidatul german la şefia Parchetului European: Independenţa procurorului-şef european este un element fundamental, care trebuie garantat

 

Candidatul german la şefia Parchetului European: Am toată admiraţia pentru curajul şi implicarea Laurei Codruţa Kovesi

 

Candidatul francez la şefia Parchetului European: Procurorul trebuie să fie un ''tehnician'', dar ''cu o anumită sensibilitate diplomatică''

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 29-04-2025 09:27

Departamentul de Stat al SUA aprobă posibila vânzare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente în valoare de 280 de milioane de dolari, a anunțat luni Pentagonul într-un comunicat, citat de Reuters. Agenția de cooperare pentru securitate și apărare a SUA precizează pe s

Romania in lume 26-04-2025 08:49

Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.