logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raport MCV: Eurodeputaţii puterii denunţă presiuni asupra României, cei ai opoziţiei îl consideră o evaluare corectă

Imagine din galeria Agerpres

Eurodeputaţii PSD cred că noul raport din cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare (MCV) nedreptăţeşte România şi merge cu presiunile până la sugestia de încălcare a Constituţiei, acuzând că "sub umbrela MCV s-au produs cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul brutal al serviciilor de informaţii în actul de justiţie". Pe de altă parte, eurodeputaţii Siegfried Mureşan şi Monica Macovei spun că noul raport MCV este unul corect, în mod justificat cel mai dur de până acum, şi că liderii coaliţiei aflate la guvernare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criticile dure din document.

Eurodeputatul PSD Andi Cristea, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe a PE, crede că presiunea Comisiei Europene asupra României merge până la sugestia de încălcare a Legii Supreme.

"Comisia introduce opt recomandări suplimentare în Raportul MCV, ceea ce nu este normal. Regulile se schimbă din mers, nu este o premieră în politica UE faţă de România, însă acum vorbim despre un domeniu cheie, cu potenţialul să împartă societatea românească în două. Situaţia este cât se poate de gravă - pe scurt, raportul nu reflectă progresele în domeniu, o parte dintre recomandări nu pot fi puse în aplicare, iar România ar fi evaluată pozitiv doar dacă puterea ar fi gata să încalce, cu bună ştiinţă, Constituţia", afirmă Andi Cristea într-un comunicat.

Andi Cristea explică în textul citat de ce unele recomandări nu pot fi puse în aplicare în condiţiile legislaţiei româneşti. "Suspendarea implementării legilor justiţiei şi a ordonanţelor în domeniu reprezintă un prim exemplu. Legile sunt constituţionale, iar suspendarea implementării lor nu înseamnă că vom reveni automat la formulele anterioare. În acelaşi timp, ni se solicită să suspendăm legile în totalitate, dar criticile din raportul MCV, recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO au vizat doar unele prevederi", apreciază eurodeputatul PSD.

În plus, referitor la Codurile penale, Cristea aminteşte că ambele Coduri sunt în procedură parlamentară, iar Parlamentul României are dreptul suveran să ducă acest proces până la capăt, cu respectarea Constituţiei, a recomandărilor venite în cadrul MCV şi din partea Comisiei de la Veneţia.

Despre semnificaţiile acestui raport, eurodeputatul PSD crede că "avem de-a face cu o nouă dovadă că eforturile României de aliniere la standardele UE nu sunt analizate corect".

În plus, afirmă el, "negocierile politice la nivel european în context electoral, care motivează şi astfel de acţiuni, afectează credibilitatea instituţiilor europene".

"Conservatorii europeni au un mandat clar de a lovi în anumite state membre pentru a se credibiliza. Partenerii lor de la Bucureşti sunt mulţumiţi în această situaţie, însă România pierde. Dacă tot vorbim de consens politic la Bucureşti, consensul ar trebui să fie acela că vrem tratament egal şi demnitate pentru România în UE", crede el.

La rândul său, eurodeputatul PSD Răzvan Popa consideră că raportul din cadrul MCV este nedrept şi conţine recomandări exagerate.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


"Raportul prezentat astăzi de Comisia Europeană nu este corect faţă de România şi nu surprinde realităţile de aici. România nu a înregistrat niciun fel de regres. România încearcă să îşi pună ordine în legislaţie şi în instituţii", afirmă el într-un comunicat.

"Nu este normal ca oficialii europeni să solicite suspendarea aplicării unor legi sau proceduri validate de Curtea Constituţională. Validarea lor de către CCR arată că sunt legi şi proceduri corecte. Este evident o abordare extrem de subiectivă faţă de România", adaugă el.

"MCV se dovedeşte a fi doar un instrument de presiune politică asupra unor state din UE. În mod normal, un astfel de mecanism, pentru a fi corect, nu poate fi aplicat selectiv, doar unora dintre ţările din UE. GRECO a făcut şi altor state din UE recomandări legate de corupţie, inclusiv Franţei. Avem în Olanda cazuri de infracţiuni majore în sistemul bancar, dar Comisia Europeană nu se revoltă. ING a plătit 700 de milioane de euro statului olandez şi a fost scutită de acuzaţii de altă natură. Nimeni nu spune nimic despre ce se întâmplă în aceste ţări, care tocmai ele vor să dea lecţii României", pretinde Popa.

El mai spune că raportul din cadrul MCV "este unilateral şi nu spune absolut nimic despre problemele care au fost identificate la nivelul Justiţiei din România, în ultimii ani".

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel afirmă, referindu-se la raportul MCV din 2018, că "România trebuie să respingă cu toată forţa această mizerie de o nedreptate strigătoare la cer".

 


Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO


"Am intrat în UE ca să i se spună Parlamentului nostru cum să legifereze şi Curţii Constituţionale ce decizii să ia? Nu, doamnelor şi domnilor! Nu suntem chiar toţi şi toate neam de slugi precum doamna (Monica) Macovei şi alţii asemenea domniei sale. Şi nu suntem toţi proşti pentru a nu fi în stare să ne dăm seama cu ce avem de a face", declară Pavel într-un comunicat.

Eurodeputatul PSD crede că, sub aparenţa monitorizării progreselor pe justiţie, se încearcă pur şi simplu, ca şi în dosarul Schengen, "să se mai stoarcă măcar un pic de pe români".

"Poate mai picură şi dacă nu mai curge. Ni se arată anual, prin această abominaţie care ni se aplică doar nouă şi bulgarilor, pisica. Suntem făcuţi corupţi, suntem jigniţi, ni se dau recomandări, suntem ameninţaţi cu tăieri de fonduri care ni se cuvin şi care sunt transportate oricum cu vârf şi îndesat de corporaţiile lor înapoi în Occident sub formă de profit, sau prin vânzarea către sărmanii români a unor produse inferioare calitativ celor din Vest", adaugă Pavel.

El spune că oricât i-ar plăcea opoziţiei să-şi vadă ţara şi poporul terfeliţi, "destul e destul", pentru că preţul e prea mare şi îl plătesc oamenii, nu Monica Macovei, Klaus Iohannis, PNL sau USR. "Şi încă un lucru, domnilor şi doamnelor din opoziţie: nu Europa vă va câştiga alegerile. Măcar atâta mai pot face totuşi românii: să voteze după propria conştiinţă. Şi o vor face", îşi afirmă el convingerea.

Emilian Pavel mai susţine că, prin acest aşa-zis raport, "România este nedreptăţită din nou", pentru că nu i se iau în considerare argumentele şi faptele concrete şi i se cere să îşi încalce propria Constituţie.

"Este de neacceptat ca la deschiderea, implicarea şi cooperarea autorităţilor române să se răspundă cu ostilitate şi cu atâta rea credinţă, în condiţiile în care sub umbrela MCV s-au produs cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul brutal al serviciilor de informaţii în actul de justiţie. Cât despre recomandările suplimentare, să fim clari: MCV este un mecanism corupt până în măduvă de dorinţa de a controla şi nu de a ajuta. Dovada? Mereu alte reguli, mereu noi invenţii, niciodată nimic concret pentru că, desigur, le convine şi pentru că, desigur, sunt ajutaţi chiar din ţară", mai afirmă Emilian Pavel.

Eurodeputata PSD Gabriela Zoană spune că nu este deloc întâmplătoare suprapunerea raportului MCV cu rezoluţia referitoare la România votată marţi de PE şi că în acest moment România, care are la guvernare cel mai mare partid social-democrat din întreaga Europă, este ţinta atacurilor politice ale popularilor europeni în perspectiva alegerilor europene din prima jumătate a anului viitor.

Săptămâna aceasta România este acuzată pe nedrept şi deloc întâmplător în două documente: Rezoluţia privind respectarea statului de drept şi Raportul MCV pe justiţie, afirmă ea într-un comunicat.

"Este de notorietate faptul că, sub umbrela acestui aşa numit 'mecanism de cooperare şi verificare', s-au comis de fapt abuzuri care în alte state nu ar fi permise. În plus, prin acest MCV s-au impus României o serie întreagă de condiţii, îndeplinite rând pe rând, dar care, odată îndeplinite, erau înlocuite în rapoartele de progres periodice succesive cu noi şi noi condiţii care ne erau impuse, promiţându-ni-se că odată îndeplinite şi acestea, ne va fi ridicat mecanismul. Au fost schimbate regulile din mers, în funcţie de context şi interese", acuză Gabriela Zoană.

Din această perspectivă, susţine ea, raportul MCV din această săptămână "nu face decât să se înscrie în lunga serie de rapoarte făcute pentru a impune măsuri în funcţie de necesităţile politice ale momentului".

În cealaltă parte a eşichierului politic, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan crede că România a primit cel mai dur raport MCV de până acum şi anticipează că Bulgaria va avea raportul MCV ridicat înaintea ţării noastre şi va intra în Schengen înaintea României.

 


Foto: (c) RISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Raportul din cadrul MCV pentru România, publicat astăzi de Comisia Europeană, confirmă negru pe alb regresul înregistrat de guvernele PSD-ALDE privind statul de drept şi independenţa justiţiei. Înainte de această guvernare, evaluarea justiţiei din România era pozitivă. În noiembrie 2017, după mai puţin de un an de guvernare PSD-ALDE, Comisia vorbea deja despre îngrijorări, semne de întrebare şi că avansul reformelor a fost redus", afirmă el într-un comunicat.

Potrivit lui Mureşan, care este purtător de cuvânt al Partidului Popular European, acum, în noiembrie 2018, România se întoarce în timp.

"La cele 12 recomandări care se regăseau în raportul MCV din ianuarie 2017 s-au mai adăugat încă opt recomandări în care se cere, printre altele, suspendarea aplicării legilor justiţiei şi revizuirea acestor legi luând în considerare recomandările prevăzute în MCV, precum şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Astfel, PSD-ALDE a generat cel mai dur raport MCV primit vreodată de România", este părerea lui Siegfried Mureşan.

"Ca atare, prognozez că, din păcate, din cauza acestui guvern, Bulgaria va intra în Schengen înaintea României, va avea MCV ridicat înaintea noastră şi va intra în zona euro înaintea ţării noastre. Obiectivul PSD este să aducă România în perioada dinainte de 2004, când statul de drept nu exista, corupţia era în floare, iar justiţia era aservită politicului. Românii merită un guvern şi o majoritate parlamentară care să apere cu succes interesele României în Europa", mai afirmă el.

Monica Macovei, membră a grupului Europenilor Conservatori şi Reformişti (ECR), le cere demisia lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu după publicarea ultimului raport MCV, afirmând că acesta dovedeşte cât de mult au distrus ţara, justiţia şi presa liberă.

 


Foto: (c)  ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


"Comisia Europeană a evaluat corect situaţia: politicienii PSD&ALDE au distrus justiţia prin modificările aduse Codurilor penale şi legilor justiţiei şi ele trebuie blocate şi anulate. Comisia Europeană are dreptate: ne-am întors din cauza PSD&ALDE în urmă cu peste 10 ani, în perioada de dinaintea aderării la UE. Sunt paşi înapoi în asigurarea independenţei şi reformei justiţiei. Sunt paşi înapoi în combaterea corupţiei la nivel înalt", afirmă Macovei într-un comunicat transmis Agerpres.

Ea consideră că Dragnea şi Tăriceanu trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV. "Şi nu există decât un singur fel: Demisia! Aşa cum au cerut şi cer peste 500.000 de romani ieşiţi în stradă. Şi, prin tot ceea ce fac, PSD&ALDE ne îndepărtează de Europa în fiecare zi. Asta se numeşte trădare de ţară, tot în fiecare zi!", apreciază eurodeputata ECR.

Ea spune că guvernul PSD&ALDE are acum obligaţii suplimentare pentru că nu a îndeplinit obligaţiile din raportul MCV anterior, "în dispreţ total faţă de cerinţele Comisiei Europene şi faţă de statele Uniunii", în timp ce Bulgaria "primeşte un raport favorabil şi este decuplată de România, pentru că Dragnea şi Tăriceanu ne-au dus înapoi pe vremea guvernului Năstase".

"Comisia Europeană cere guvernului PSD&ALDE (1) anularea modificărilor la legile justiţiei şi Codurile penale, (2) un nou proces de numire a unui procuror-şef al DNA, astfel încât acesta să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale, (3) numirea imediată, de către CSM, a unei echipe interimare de conducere a Inspecţiei Judiciare din CSM, (4) respectarea avizelor negative ale CSM de către ministrul Justiţiei Toader privind numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere", mai afirmă Macovei în comunicat.

În acest moment, consideră ea, "pentru a mai spăla ruşinea pe care PSD&ALDE au aruncat-o asupra României, este important ca Parlamentul să pună imediat în aplicare recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia".

"Comisia Europeană nu critică România, ţara noastră, ci avertizează că partidele politice aflate la putere acţionează împotriva intereselor României şi împotriva oamenilor, că PSD&ALDE distrug sistematic statul de drept pentru a se proteja împotriva legii şi a justiţiei. Numai mincinoşii aflaţi astăzi la putere pot răspunde avertismentelor CE susţinând că acestea sunt împotriva României. Adevărul este exact invers şi raportul MCV a arătat astăzi mai mult ca niciodată că MCV este pentru binele României, în timp ce Dragnea şi Tăriceanu, PSD&ALDE sunt răul României", mai apreciază Macovei în comunicatul citat.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 11-05-2025 19:33

VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român

Romania in lume 10-05-2025 21:55

Ungaria nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din România, i-a transmis Viktor Orban liderului UDMR

Premierul ungar Viktor Orban a discutat telefonic sâmbătă după-amiază cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook,

Romania in lume 09-05-2025 18:06

Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare

Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite

Romania in lume 09-05-2025 13:43

Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia

De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0

Romania in lume 07-05-2025 18:14

Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale

Romania in lume 07-05-2025 16:47

Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir

Romania in lume 06-05-2025 15:30

Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un

Romania in lume 06-05-2025 13:52

Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)

Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo

Romania in lume 06-05-2025 13:26

După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep

Romania in lume 05-05-2025 13:27

Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d