logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Renate Weber: ''Nu ştiu dacă articolul 7 este soluţia pentru sancţionarea abaterilor de la statul de drept''

Imagine din galeria Agerpres

Eurodeputata Renate Weber, din grupul ALDE, a declarat miercuri, la Strasbourg, pentru Agerpres, că înţelege foarte bine că abaterile de la statul de drept, încălcările democratice şi ale drepturilor omului trebuie sancţionate, dar a precizat că nu ştie dacă articolul 7 din Tratatul de la Lisabona este cea mai bună soluţie.

Ea a făcut aceste declaraţii după discursul privind starea uniunii a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, din plenul Parlamentului European, de miercuri, în cadrul căruia şeful executivului comunitar a spus că "articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol".

"Deci înţeleg foarte bine că aceste abateri de la statul de drept, încălcările democratice şi ale drepturilor omului trebuie sancţionate, nu ştiu dacă articolul 7 este cea mai bună soluţie şi mai ales mă tem de consecinţe", ne-a declarat Renate Weber.

Ea a precizat că UE este acum într-o situaţia diferită decât în urmă cu şapte ani, când au început discuţiile despre problemele din Ungaria, întrucât în prezent blocul comunitar se confruntă cu Brexitul.

"Îmi este foarte teamă de semnalele pe care noi putem să le dăm, fără să vrem poate, în vederea alegerilor de anul viitor. Adică, pe de o parte, unele partide vor spune, neavând nimic altceva să livreze cetăţenilor lor - uitaţi ce a făcut UE cu Ungaria - şi deci îşi vor legitima candidaturile într-un gest relativ la Ungaria. Pe de altă parte, îmi este şi mai frică de extrema dreaptă care va avea şi mai multă muniţie să spună - păi ce, în UE, aia care uite ce face, nu respectă suveranităţile - e un discurs uşor de livrat la o populaţie confuză şi mă tem că în acest fel va creşte euroscepticismul. Mai mult decât de euroscepticism, mă tem de ideile astea de tipul hai să intrăm în Parlament ca să demolăm Uniunea din interiorul ei, gen Farage şi alţii ca el", a adăugat eurodeputata.

Ea spune că afirmaţiile lui Juncker de miercuri au fost o reafirmare a poziţiilor exprimate prin vocea prim-vicepreşedintelui Comisiei, Frans Timmermans de-a lungul timpului.

"Singurul lucru pe care l-aş menţiona eu în acest context este că noi, Parlamentul, când am cerut un mecanism care să se aplice în mod egal tuturor statelor membre greu am reuşit să ajungem la o înţelegere, am ajuns, dar mecanismul ăla Comisia Europeană tot nu l-a pus în funcţiune. Câtă vreme nu îl pui în funcţiune, câtă vreme nu ai criterii obiective, interpretarea va fi mereu subiectivă. Dar să ai criterii obiective, care să se aplice oricărui stat membru, asta este obligatoriu. Pentru că dacă nu, întotdeauna va fi simplu să te uiţi numai la unele state, acolo unde de exemplu se ţipă mai puternic. Da, cu siguranţă sunt şi nişte încălcări foarte serioase, care ne îngrijorează. Dar să ştiţi că lucruri care nu sunt OK se întâmplă şi în alte state membre şi nu văd niciun fel de reacţie din partea Comisiei Europene", a declarat Renate Weber.

Ea a dat în acest sens exemplul Maltei. "Eu am fost cea care a pus chestiunea aceea pe tapet, faptul că îşi poţi cumpăra cetăţenia malteză cu 600.000 de euro. Trebuie să ai o investiţie, cumperi o casă, 600.000 de euro. Ai cetăţenie malteză, ai cetăţenie europeană, iar asta înseamnă uşa deschisă oricărui mafiot şi interlop din lumea asta largă. Comisia nu ştia nimic, s-a agitat un pic după aia, dar să ştiţi că în Malta asta a rămas. Pe urmă vezi că în Malta e omorâtă o jurnalistă care a vrut să dezvăluie nişte acte care ţineau de corupţie, ţineau de vârfurile politice. Văd liderul opoziţiei, fostul nostru coleg de aici, Simon Busuttil, care zice că el personal se simte ameninţat, (...) şi nu văd niciun fel de reacţie care să întrebe ce e cu statul de drept în Malta. Nu mai vorbesc de Italia, unde totuşi câteva decenii mafia efectiv a fost la guvernare. De asta spun, e bine când facem astfel de apeluri la respectarea articolului 2 din Tratat şi nerespectarea care poate să atragă articolul 7 să avem nişte criterii obiective care să se aplice tuturor statelor membre", a subliniat ea.

Eurodeputata membră a grupului ALDE şi a formaţiunii cu acelaşi nume din România ne-a declarat că discursul lui Jean-Claude Juncker privind starea uniunii a avut şi părţi mai bune şi părţi mai slabe şi că în general nu a fost "un discurs care să mă impresioneze peste măsură"sau "care să aducă o noutate extraordinară".

"Eu cred că pentru prima dată Juncker vorbeşte despre situaţia geopolitică, adică pentru prima dată se raportează la UE în raport cu lumea întreagă şi mai ales cu schimbările din lume, în condiţiile în care mulţi din PE spuneam de ani de zile că UE trebuie să demonstreze că este un actor care contează pe plan internaţional. De ce i-a luat Comisiei atât de mult timp să ajungă la concluzia asta nu ştiu. În orice caz, măcar acum, în ceasul al 12-lea şi jumătate, văd că se referă la schimbările foarte rapide care au loc pe plan internaţional. A făcut chiar şi o afirmaţie interesantă că alianţele de ieri s-ar putea să nu mai fie alianţele de mâine", a mai spus Renate Weber.

Ea spune că Juncker a făcut unele afirmaţii care i s-au părut "uşor cinice". "De exemplu, astăzi a insistat pe Balcanii de Vest şi cât de importanţi sunt ei pentru noi. Evident că sunt, dar ştiţi că la începutul acestui mandat mesajele transmise de comisia Juncker au fost dezastruoase: că nu va fi nicio extindere, aproape că era o ruptură, şi a trebuit după aia să se muncească foarte mult ca aceste ţări să înţeleagă că vor rămâne într-un dialog cu noi. E bine că după patru ani de preşedinţie a Comisiei a ajuns la concluzia că Balcanii de Vest sunt foarte importanţi", a afirmat Weber.

Pe de altă parte, eurodeputata ALDE spune că a apreciat apelul lui constant la unitate, mesajul că Uniunea este mai mult decât suma statelor membre, dând şi câteva exemple în acest sens, precum în materie de securitate şi digitalizare sau programul Galileo. "Deci ăsta mi s-a părut că a fost un mesaj bun", afirmă ea.

"Iarăşi am apreciat acel mesaj care a zis că taxele trebuie plătite acolo unde este făcut profitul. Da, pentru că Uniunea trebuie să reglementeze pentru toate statele membre, având în vedere că în unele state reglementările merg împotriva intereselor acelor state, şi atunci este bine să vină un mesaj de la Comisie în felul acesta", adaugă ea.

Eurodeputata ALDE a remarcat că Juncker a vorbit mult despre problema migraţiei, insistând pe cei zece mii de oameni care vor lucra în plus pentru Frontex ca să asigure frontierele externe ale UE, dar că a abordat insistent şi chestiunile care ţin de securitate, inclusiv de combaterea propagandei teroriste pe internet, sau ideea ca procurorul public european în viitor să se ocupe inclusiv de investigaţii cu privire la terorism.

De asemenea, Juncker a insistat pe un subiect care nu a mai fost adus în discuţie, relaţia specială cu Africa.

"Africa nu are nevoie de acte de caritate, noi cu actele noastre de caritate am contribuit foarte mult la corupţia din Africa. Am fost pe continent, ştiu foarte multe, ştiu şi despre interesele pe care unele din statele membre le au în raport cu diferite state africane. Eu m-aş bucura ca noi să reuşim acum, chiar în ceasul al 12-lea şi jumătate, să schimbăm ceva în abordarea pe care o avem în relaţia cu acest continent uriaş, şi care va creşte, pentru că populaţia Africii creşte mai mult decât orice populaţie de pe planetă", a spus Renate Weber.

"Mai ales că este un continent care se confruntă mult cu efectele schimbărilor climatice şi care este lăsat cumva la voia sorţii în acest moment. Când mă uit la investiţiile chinezilor ştiu bine că acolo e vorba de spoliere şi că nu-i interesează nici corupţie, nici democraţie, nici drepturile omului, nimic. Totul e profit maxim şi profitul ăsta maxim favorizează corupţia de cealaltă parte", a adăugat ea. AGERPRES/(A - editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.