CEDO condamnă România şi Lituania în cazul presupuselor centre de detenţie secrete ale CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi că România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului ca urmare a complicităţii sale la programul centrelor de detenţie secrete ale CIA, relevă un comunicat de presă al CEDO.
Instanţa europeană s-a pronunţat joi în cazul plângerii depuse contra României de cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri şi al plângerii lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah, contra Lituaniei, cu privire la predarea lor către presupuse centre de detenţie secrete ale CIA.
Potrivit deciziei sale de joi, CEDO a ajuns la concluzia că România a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, întrucât guvernul român nu a reuşit să ancheteze eficient acuzaţiile aduse de Al-Nashiri şi din cauza complicităţii guvernului român la acţiunile CIA care au condus la rele tratamente.
De asemenea, au fost încălcate articolul 5 (dreptul la libertate şi securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale), articolul 13 (dreptul la o despăgubire efectivă) în conjuncţie cu articolele 3, 5 şi 8.
Ţara noastră a mai încălcat articolul 6 (dreptul la un proces corect într-un interval rezonabil) şi articolele 2 (dreptul la viaţă) şi 3 luate împreună cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea) pentru că România a ajutat la transferarea lui Abd al Rahim al-Nashiri de pe teritoriul său în pofida existenţei riscului real ca acesta să poată face obiectul unei negări flagrante a justiţiei şi al pedepsei cu moartea.
CEDO a mai decis că România va trebui să îi achite lui Al-Nashiri daune în valoare de 100.000 de euro. Abd al Rahim al-Nashiri nu a solicitat plata cheltuielilor de judecată.
''Curtea a ajuns la concluzia că România a găzduit o închisoare secretă a CIA, care a avut numele de cod Detention Site Black, în perioada septembrie 2003 - noiembrie 2005, că domnul Al-Nashiri s-a aflat în detenţie acolo pentru circa 18 luni şi că autorităţile locale au ştiut că CIA îl vor supune unor tratamente contrare Convenţiei (Europene privind Drepturile Omului). De asemenea, România a permis mutarea lui către un alt centru de detenţie al CIA situat fie în Afganistan (Detention Site Brown), fie în Lituania (Detention Site Violet), aşa cum arată decizia luată astăzi în cazul 'Abu Zubaydah versus Lituania', expunându-l astfel la alte rele tratamente. Astfel, Curtea a ajuns la concluzia că domnul Al-Nashiri s-a aflat în jurisdicţia României şi că această ţară a fost responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui, aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţie'', relevă decizia luată joi de CEDO.
Instanţa europeană i-a recomandat României să desfăşoare o investigaţie completă privind cazul Al-Nashiri cât mai rapid posibil şi, dacă este necesar, să pedepsească orice oficiali găsiţi vinovaţi. De asemenea, România ar trebui să obţină garanţii din partea SUA că Al-Nashiri nu va primi pedeapsa cu moartea.
CEDO nu a avut acces Abd al Rahim al-Nashiri pe când acesta încă se afla deţinut de autorităţile SUA în condiţii extrem de restrictive astfel că a putut să stabilească faptele din diverse alte surse. În special, ea a strâns informaţii dintr-un raport al Senatului SUA cu privire la cazurile de tortură ale CIA, document prezentat în decembrie 2014. De asemenea, a audiat mărturia unui expert.
Abd al-Rahim al-Nashiri şi Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, aflaţi în prezent în detenţie la baza navală Guantanamo Bay din Cuba, au fost aşa-numiţi 'deţinuţi de valoare ridicată' (HVD) de către CIA la începutul 'războiului contra terorismului' pe care l-a lansat preşedintele George W. Bush după atacurile de la 11 septembrie 2001. Abd al Rahim al-Nashiri este un cetăţean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autorităţile americane îl suspectează pe Al-Nashiri că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuieşte că sauditul a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri.
Al-Nashiri susţine că România a permis CIA să îl deţină în secret pe teritoriul său şi să îl supună torturilor şi diverselor forme de abuz fizic şi mental, şi acuză lipsa posibilităţii de a lua legătura cu familia sa. De asemenea, el a acuzat România că a permis mutarea sa către alte centre de detenţie secretă gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulţi ani. În fine, Abd al Rahim al-Nashiri a criticat lipsa unei anchete rapide şi cuprinzătoare cu privire la acuzaţiile sale. Acest caz a fost înregistrat la CEDO în data de 1 iunie 2012.
Potrivit articolelor 43 şi 44 ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, decizia acestei camere nu este definitivă. În termen de trei luni de la anunţarea deciziei, oricare dintre părţi poate solicita ca acest caz să fie adresat Marii Camere a CEDO. Dacă o astfel de cerere este înaintată, atunci un panel format din cinci judecători va decide dacă respectivul caz merită să fie examinat suplimentar. În această situaţie, Marea Cameră va organiza audieri privind acest caz şi va da o decizie definitivă. Dacă nu este făcută o solicitare către Marea Cameră, atunci decizia de joi a camerei devine definitivă.
De îndată ce o decizie devine finală, ea este transmisă Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, pentru supravegherea punerii ei în aplicare.
AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE
Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și
Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general
'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press
Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România
România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta
România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului
Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s
Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt
Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur
Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală
Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz
România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire
Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală
Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de
Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore
Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt
Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România
Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe
SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver
Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis
Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces
Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei
Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional