Comunicat de presă - Guvern
INFORMAȚIE DE PRESÃ privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 3 aprilie 2025
I. ORDONANȚE DE URGENȚÃ
1. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
Guvernul a aprobat aplicarea unei cote de impozitare reduse și diferențiate pentru construcții speciale, reglementări rezultate din consultările derulate de Ministerul Finanțelor, inițiatorul actului normativ, cu reprezentanții sectoarelor vizate de această reglementare.
Aceste modificări vin ca urmare a unei Ordonanțe de Urgență adoptate la sfârșitul anului trecut care a inclus aplicarea impozitului pe construcții special, începând cu acest an.
Însă, spre deosebire de nivelul de 1% stabilit prin acel act normativ, decizia de astăzi a Guvernului are în vedere o cotă de impozitare redusă și aplicată diferențiat, respectiv:
- O cotă de 0,5% pentru valoarea netă a construcțiilor, altele decât cele de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ/teritoriale;
- O cotă de 0,25% pentru calcularea impozitului pe construcții în cazul contribuabililor care au în administrare, concesiune, folosință cu titlu gratuit/închiriere construcții de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ/teritoriale, luând în considerare faptul că pentru aceste construcții nu poate fi stabilită o valoare netă.
Acest impozit se va aplica doar pentru construcțiile situate pe teritoriul României delimitat de frontiera de stat, prin urmare, sub incidența acestei Ordonanțe de Urgență nu intră construcțiile situate în teritoriul maritim al României.
Se va acorda o bonificație de 10% din valoarea impozitului pentru contribuabilii care plătesc până la data de 25 mai a anului pentru care se datorează impozitul.
Alte modificări introduse de Ordonanța de Urgență:
- Actul normativ creează posibilitatea Ministerului Apărării Naționale (MApN) să poată organiza concursuri sau examene pentru ocuparea pe o perioadă determinată a unor posturi contractuale cu caracter sezonier. MApN argumentează că anul trecut legislația i-a permis să facă astfel de angajări în cazuri temeinic justificate și a organizat examenele pentru ocuparea pe o durată determinată de 6 luni, începând cu 1 mai, în sezonul estival, a 95 de posturi de personal civil contractual sezonier. O altă prevedere referitoare la activitatea MApN vizează prelungirea contractelor de muncă ale personalului civil, încadrat pe durată determinată în cadrul Depozitului central de arhivă al Arhivelor Militare Naționale Române din Ministerul Apărării Naționale, până la data de 30 iunie 2026, prin act adițional. Măsura are în vedere creșterea numărului de petiții adresate acestei instituții.
- O altă modificare vizează suportarea din bugetul de stat a costurilor generate de emiterea cardurilor de prime didactice, profesionale și tichete sociale. Serviciile de etichetare, colectare și distribuție a măsurii de susținere a activității didactice și a carierei profesionale pe suport electronic se realizează de către Compania Națională 'Poșta Română', în baza convenției încheiate cu MIPE și a prezentei ordonanțe de urgență, la o valoare maximă de 3,59 milioane lei.
- Ordonanța de urgență creează cadrul legal pentru organizarea concursurilor și examenelor pentru ocuparea posturilor vacante ca urmare a autorității/acreditării creșelor finalizate în cadrul Programului guvernamental construire creșe 'Sfânta Ana', finanțate prin PNRR. Astfel, Guvernul va aproba prin Memorandum, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, cu avizul Ministerului Finanțelor, scoaterea la concurs a posturilor vacante ca urmare a finalizării și predării creșelor.
II. HOTÃRÂRI DE GUVERN
1. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național 'Varianta de ocolire Buftea'
Executivul a aprobat amplasamentul șoselei de ocolire a orașului Buftea, precum și lista imobilelor proprietate publică și privată aflate pe coridorul de expropriere al acestei lucrări de utilitate publică de interes național. Pentru plata despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării se alocă peste 17,3 milioane lei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Vor fi expropriate 194 de imobile, în suprafață totală de 290.000 mp, aflate pe raza localităților Buftea din județul Ilfov și Crevedia din județul Dâmbovița.
2. HOTÃRÂRE DE GUVERN Registrul privind modificarea elementelor-cadru de descriere tehnică, adresei și a valorilor de inventar ale unor bunuri aflate în domeniul public al statului și în administrarea Aeroclubul României aflate pe teritoriul jud. Hunedoara, instituție publică ce funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și modificarea Anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
3. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Organigrama Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost ajustată cu 1 post de secretar de stat, astfel încât ministerul va funcționa cu 4 secretari de stat, 1 secretar general și 2 secretari generali adjuncți.
4. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea schemei 'Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate', în perioada 2025 - 2027
Agricultorii și firmele din sectorul vegetal vor putea beneficia în acest an de un ajutor pentru cultivarea de legume în sere și solarii cu un buget de peste 342 de milioane de lei.
Ajutorul se acordă pentru cultivarea de tomate, ardei gras, gogoșar, ardei iute, castraveți, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.
Este o măsură care vine atât în sprijinul sectorului agricol vegetal, cât și pentru a facilita aprovizionarea piețelor și a oferi consumatorilor legume proaspete produse în România.
Este o a doua decizie guvernamentală luată în decurs de o lună pentru sprijinirea domeniului agricol, în condițiile în care, în ședința din 6 martie, au fost aprobate programe de sprijin pentru sectoarele vegetal și zootehnic de aproape 1,5 miliarde de lei.
Sprijinul financiar va fi de 1,5 euro pe metrul pătrat, echivalentul a 1.500 euro pentru 1.000 de metri pătrați. Suprafața cumulată pentru care se acordă sprijinul este de minimum 1.000 de metri pătrați, dar nu mai mult de 50.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
Fondurile necesare pentru acest an, respectiv peste 342 de milioane de lei, sunt cuprinse în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru anii 2026 și 2027, sumele necesare vor fi stabilite în funcție de fondurile bugetare alocate acestui minister.
Cei care vor să aplice pentru acest ajutor pot depune cererile, pentru anul 2025, până la 30 mai, iar pentru anii 2026 și 2027, în perioada 2 februarie - 15 aprilie.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole.
5. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acordarea unor ajutoare de urgență
Guvernul acordă ajutoare de urgență în sumă totală de 2,179 milioane lei pentru sprijinirea a 509 familii și persoane singure din 35 de județe și municipiul București care au fost afectate de incendii, fenomene meteorologice severe, alunecări de teren ori în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială. Ajutoarele se acordă în vederea ameliorării situației socio-materiale, de locuit și de sănătate ale acestora.
- Cea mai mare sumă, de 1,485 milioane lei se alocă unui număr de 394 de familii și persoane singure din 32 de județe și municipiul București care se confruntă cu probleme de sănătate. Aceste ajutoare se acordă pentru tratamente medicale de durată sau intervenții chirurgicale, recuperare medicală în țară sau străinătate, achiziționare de proteze sau dispozitive medicale care nu sunt suportate de casa de asigurări de sănătate, terapii specifice pentru copii cu dizabilități, suplimente alimentare, etc.
- Suma de 571.500 lei se acordă unui număr de 89 de familii și persoane singure din 28 de județe ale căror locuințe au fost afectate de incendii, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale și de locuit, unele dintre acestea având și probleme de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitatea de a-și repara locuințele din venituri proprii.
- Suma de 108.500 lei se acordă unui număr de 24 de familii și persoane singure din Constanța. Locuințele acestora au fost afectate de fenomenele meteo extreme produse în cursul anului 2024.
- Două familii din județele Botoșani și Vâlcea ale căror locuințe au fost afectate de alunecări de teren vor primi 14.000 lei.
Aceste ajutoare se primesc în baza unor anchete sociale, realizate în teren.
6. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea valorii de inventar și caracteristicilor tehnice ale unui bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
7. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Acordului de finanțare dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Agenția de Dezvoltare Regională Nord- Vest, Agenția pentru Dezvoltare Nord-Est și Banca Europeană de Investiții nr.81/11.10.2024/ADRSM//155/16.10.2024/ADRNV//7529/17.10.2024/ADRNE, semnat de Banca Europeană de Investiții în data de 17.10.2024
Trei Agenții de dezvoltare regională din România - Sud Muntenia, Nord-Vest și Nord-Est - vor lucra împreună cu Banca Europeană de Investiții, în cadrul Programelor Regionale 2021-2027. Este un pas esențial pentru dezvoltarea economică regională, prin sprijinirea întreprinderilor, îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltarea infrastructurii turistice și de agrement.
Investițiile susținute vizează dezvoltarea afacerilor, stimularea cercetării și inovării, îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale și publice și dezvoltarea infrastructurii turistice. În acest context, BEI va gestiona fondurile pentru sprijinirea întreprinderilor, creșterea eficienței energetice și dezvoltarea infrastructurii turistice și de agreement.
Acordul convenit include strategia de investiții și planul de afaceri, care stabilesc direcțiile și obiectivele comune pentru implementarea instrumentelor financiare în cadrul Platformei multiregionale de investiții din România. Această platformă are rolul de a coordona și eficientiza acțiunile Agențiilor de Dezvoltare Regională în cadrul Programelor Regionale.
În cadrul celor trei Programe Regionale, vor fi susținute, prin investiții de peste 310 milioane de euro, sectoare-cheie prin instrumente financiare adaptate nevoilor economiilor locale și regionale, prin infrastructura de afaceri și turistică, precum și eficiență energetică în case unifamiliale și instituții publice.
Informații detaliate:
- Programul Regional Sud Muntenia:
* Infrastructura de afaceri: aproximativ 40 de milioane EURO fonduri UE și peste 7 milioane EURO contribuție națională,
* Eficiență energetică în case unifamiliale: 120 milioane EUR fonduri UE și peste 21 milioane EUR contribuție națională, destinate proprietarilor de case unifamiliale.
* Infrastructura turistică: 60 milioane EUR fonduri UE și peste 10 milioane EURO contribuție națională, pentru sprijinirea dezvoltării turismului durabil.
- Programul Regional Nord-Vest:
* Eficiență energetică în case unifamiliale: 15 milioane EUR fonduri UE și 2,65 milioane EUR contribuție națională, destinate locuințelor unifamiliale.
- Programul Regional Nord-Est:
* Eficiență energetică în clădiri publice: 30 milioane EUR fonduri UE și 5,2 milioane EUR contribuție națională, pentru administrațiile publice locale, centrale și universitățile publice.
8. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 52/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene
Organigrama Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se va ajusta cu 1 funcție de secretar de stat și 2 de secretari generali adjuncți. În aceste condiții, conducerea ministerului va fi formată, pe lângă ministru, de 5 secretari de stat, 1 subsecretar de stat, 1 secretar general și 2 secretari generali adjuncți.
9. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.592/2024 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției
La Ministerul Justiției vor fi reduse încă 2 posturi de secretar de stat, ministerul urmând să funcționeze cu 3 astfel de funcții, 1 de secretar general și 1 de secretar general adjunct.
10. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare și a valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției prin Administrația Națională a Penitenciarelor - Penitenciarul Slobozia, precum și trecerea acestora din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
11. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare și a valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției prin Administrația Națională a Penitenciarelor - Penitenciarul Galați, precum și trecerea acestora din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
12. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare și a valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției prin Administrația Națională a Penitenciarelor - Penitenciarul Botoșani, precum și trecerea acestora din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
13. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donației unui bun mobil, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestui bun
Prin această hotărâre, statul român acceptă o donație în valoare de 2,266 milioane dolari din partea companiei Harris Global Communications Inc din Statele Unite ale Americii, constând într-un sistem dislocabil de comunicații și informatică.
14. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind transmiterea unei pârți din imobilul 390 aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Apărării Naționale, în administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare-COMOTI București, care funcționează în coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
15. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind transmiterea unei părți din imobilul 816 aflat în domeniul public al statului din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru Direcția Națională Anticorupție
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
16. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind închirierea unei părți din imobilul 3618 aflat în domeniul public al statului și în administrarea Clubului Sportiv al Armatei 'Steaua' - Ministerul Apărării Naționale
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
17. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Ghidului carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate
Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate stabilește un set coerent de reguli pentru evoluția în carieră, axat pe criterii de experiență în domeniile de specialitate și competențe profesionale, care eficientizează procesul de ocupare a funcțiilor de la toate nivelurile instituționale.
Soluțiile identificate au ca obiectiv crearea unui cadru legal care să faciliteze evoluția în carieră a cadrelor militare, printr-o promovare graduală pe baza nivelului de pregătire profesională și a experienței acumulate în profilul de activitate al posturilor.
Se preconizează, astfel, creșterea nivelului de performanță în executarea atribuțiilor specifice atât la nivel managerial, cât și la nivel de execuție.
În vederea asigurării unui sistem de management performant, accesul către funcțiile de conducere este condiționat de:
- parcurgerea unor forme de pregătire special proiectate astfel încât să asigure dobândirea de către cursanți a tuturor competențelor necesare exercitării în cele mai bune condiții a atribuțiilor funcțiilor vizate;
- vechimea în funcții inferioare în același profil de activitate;
- nivelul de performanță atins.
Se asigură astfel ocuparea funcțiilor de conducere cu personal care deține o bună pregătire și o vastă experiență profesională în profilul de activitate al postului.
Acest cadru de reglementare se pliază pe o structură organizatorică cu un grad satisfăcător de încadrare a personalului.
După intrarea în vigoare a H.G. nr. 505/2023 pentru aprobarea Ghidului carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate au apărut o serie de modificări atât legislative cât și organizatorice care au condus la necesitatea elaborării unui nou ghid.
În acest sens, amintim modificările survenite în structura organizatorică a unor entități din subordinea IGSU, cum ar fi înființarea în anul 2023 a Detașamentului Special Naval în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Dobrogea' al Județului Constanța, în dotarea căruia se regăsesc două nave multirol prevăzute cu posturi de personal navigant, generând înființarea unor noi funcții care nu se regăsesc în Ghid.
De asemenea, la data de 03.09.2023 a intrat în vigoare Legea nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar care prevede la art. 206 o serie de funcții didactice specifice corpului instructorilor militari precum și condiții specifice de ocupare a acestora. Ținând cont că în subordinea Inspectoratului General funcționează Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldești, instituție de învățământ postliceal, este necesar corelarea obiectivelor Ghidului cu prevederile legale.
Totodată, la momentul inițierii procedurii de avizare a proiectului de H.G. de aprobare a Ghidului nu exista posibilitatea legală ca ofițerii în activitate să provină și din absolvenți ai programelor de studii universitare de master profesional, aceasta fiind introdusă de Legea nr. 325/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. În consecință, această sursă de proveniență a cadrelor militare nu este prevăzută de Ghid.
Un alt aspect este dat de faptul că în contextul economic actual, la nivel instituțional nu au existat pârghiile necesare pentru încadrarea structurilor la un nivel care să permită aplicarea reglementărilor ghidului fără ca aceasta să afecteze dinamica de personal și îndeplinirea misiunilor specifice.
În acest sens, prin noua reglementare se urmărește optimizarea condițiilor necesare evoluției în carieră și implementarea schimbărilor survenite.
18. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului si în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - UM-0901 Botoșani (Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani)
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
19. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind eliberarea domnului Drăgănescu Ovidiu-Virgil din funcția de subprefect al județului Timiș
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
20. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind numirea doamnei Oneț Liliana în funcția de subprefect al județului Timiș.
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
21. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Afacerilor Interne-Direcția Asigurare Logistică Integrată, comasarea la nr. MF 162895, actualizarea valorii de inventar pentru întregul imobil aflat în domeniul public al statului, precum și schimbarea unității de administrare a unor părți din imobilul cu nr. MF 162895 între structuri subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
22. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate
Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, care va fi condusă de un secretar de stat.
Numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2001 posturi.
23. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar ale unui bun imobil cuprins în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflat în administrarea Administrației Naționale 'Apele Române' prin Administrația Bazinală de Apă Siret, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a înscrierii în cartea funciară și a reevaluării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
24. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Muzeului Național 'Constantin Brâncuși'
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
25. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind recunoașterea Fundației GREEN MAN FOUNDATION ca fiind de utilitate publică
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
26. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 5/2025 la licența de concesiune nr. 368/1999 a activității de exploatare a dacitului industrial și de construcție din perimetrul Morlaca, județul Cluj
Hotărârea de guvern aprobă actul adițional de prelungire a duratei de concesionare pe o perioadă de 5 ani a licenței de exploatare, în conformitate cu prevederile art. 20 indice 1 din Legea minelor și art. 4.1.1 din Licența de exploatare nr.368/1999 precum și actualizarea anexelor și a documentațiilor tehnico-economice.
Este vorba despre exploatarea dacitului industrial și de construcție din perimetrul Morlaca, județul Cluj
De asemenea, valoarea redevenței se reactualizează iar cheltuielile de exploatare pentru perioada 2025-2030 sunt de aproximativ 85,5 milioane lei.
27. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 6/2025 Ia licența de concesiune nr. 623/1999 a activității de exploatare a turbei și nămolurilor terapeutice în perimetrul Pilugani- Poiana Stampei, județul Suceava
Prin acest act normativ, licența de exploatare a turbei și nămolurilor terapeutice în perimetrul Pilugani - Poiana Stampei, județul Suceava, care urmează să expire la data de 23 aprilie 2025, este prelungită cu 5 ani contractuali, până la data de 23 aprilie 2030, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, conform dispozițiilor legale în vigoare aplicabile în sectorul minier menționate în licența de concesiune nr. 623/1999.
Pentru următorii 5 ani, de la data intrării în vigoare a actului normativ, prin prelungirea acestor drepturi de exploatare se estimează o creștere medie anuală a veniturilor bugetare cu peste 187,8 milioane lei.
28. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 4/2025 la licența de concesiune nr. 367/1999 a activității de exploatare a dacitului industrial și de construcție din perimetrul Poieni, județul Cluj
Licența de exploatare a dacitului industrial și de construcție din perimetrul Poieni, județul Cluj, care urmează să expire la data de 23 aprilie 2025, este prelungită cu 5 ani contractuali, până la data de 23 aprilie 2030, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, conform dispozițiilor legale în vigoare aplicabile în sectorul minier menționate în licența de concesiune nr. 367/1999.
Pentru următorii 5 ani, de la data intrării în vigoare a actului normativ, prin prelungirea acestor drepturi de exploatare se estimează o creștere medie anuală a veniturilor bugetare cu peste 1,296 milioane lei.
Prelungirea licenței este aplicată în limita perimetrului de exploatare acordat, iar cheltuielile de exploatare a turbei și nămolurilor terapeutice pentru perioada 24 aprilie 2024 - 23 aprilie 2030 sunt estimate la aproape 86,6 milioane lei.
29. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2025 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, urmând ca execuția bugetară să se realizeze conform reglementărilor în vigoare.
Pentru anul 2025, instituția estimează venituri totale de aproximativ 98,05 milioane lei care vor proveni din următoarele surse:
* 81,72 milioane lei reprezentând tarife pentru actele eliberate în exercitarea atribuțiilor sale și pentru consultarea și utilizarea unor documente și informații, conform prevederilor legale,
* 16,33 milioane lei reprezentând transfer de tehnologie și pregătire profesională și 30% din contravaloarea lucrărilor miniere și petroliere neexecutate.
În cazul în care veniturile estimate nu vor fi realizate în totalitate, diferența va fi acoperită din excedentul pe anul 2024, pentru a asigura acoperirea cheltuielilor curente și de capital.
30. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1380/2009 privind înființarea, organizarea, funcționarea și atribuțiile Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și pentru organizarea și funcționarea entității centrale de stocare din România
Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) devine parte integrantă a sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Este o decizie ce corespunde unei mai bune coordonări administrative și instituționale.
31. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind recunoașterea Asociației Club Sportiv 'Sepsi OSK' ca fiind de utilitate publică
Asociația Club Sportiv 'Sepsi OSK' este o persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în 2011. Asociația desfășoară activități sportive - fotbal, minifotbal, bowling, baschet, golf, tenis de masă, tenis de câmp -, selectează, inițiază și pregătește sportivi în aceste domenii și participă la competiții sportive interne și internaționale.
32. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiții 'Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier - Reșița - Timișoara - Săcălaz - Arad, etapa II, LEA 400 kV d.c. Reșița - Timișoara - Săcălaz '
Pentru declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică și de interes național aflate pe raza județelor Caraș-Severin și Timiș, Guvernul a aprobat suma de 651.700 lei.
Banii se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Proiectul este un obiectiv de investiții de importanță strategică pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național și implicit, a alimentării cu energie electrică a consumatorilor în condiții de calitate și cu respectarea principiilor dezvoltării durabile.
Durata de execuție a lucrărilor este de 22 de luni de la data Ordinului de începere a execuției.
3. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Monitorul Oficial'
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
34. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor va avea 4 secretari de stat și 1 subsecretar de stat, numiți prin decizie a prim-ministrului, față de 7 secretari de stat câți erau prevăzuți în vechea organigramă. Vor fi desființate și posturile aferente cabinetelor acestor demnitari.
Având în vedere complexitatea și dinamica domeniilor de activitate, actul normativ oferă posibilitatea atragerii de specialiști cu expertiză, cărora prin ordin al ministrului finanțelor li se poate atribui calitatea de consilier onorific.
35. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.731/2024 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării
La Ministerul Educației și Cercetării se va desființa 1 post de secretar de stat și 1 funcție de secretar general adjunct. Astfel, Ministerul va avea în schema un număr de 4 secretari de stat, 2 subsecretari de stat, 1 secretar general și 1 secretar general adjunct. Numărul total de posturi din cadrul Ministerului va fi de 641.
36. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind participarea României la cel de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internațională a competențelor adulților PIAAC 2025-2029 dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
România va participa la un nou program educațional al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, for internațional la care țara noastră are ca obiectiv aderarea în 2026.
Pentru a avea o imagine clară asupra nivelului de competențe al persoanelor adulte și a calității sistemului educațional, România va fi parte a celui de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internațională a competențelor adulților.
Costurile de participare pentru cei cinci ani (2025-2029) sunt în cuantum de 600.000 euro, acestea vor fi acoperite parțial prin sprijinul acordat de Comisia Europeană în cadrul Programului Erasmus+ și de la bugetul de stat, pentru primii trei ani. Pentru următorii doi ani, sumele necesare vor fi acoperite doar de la bugetul de stat.
Pentru implementarea studiului în România, se propune un consorțiu format din trei instituții: Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Institutul pentru Cercetarea Pieței Muncii.
Prin participarea la acest studiu vor fi evaluate, între altele, competențele de soluționare a problemelor în rândul adulților cu vârste între 16 și 65 de ani, evaluarea modului în care sistemul educațional și de formare profesională răspunde cerințelor pieței muncii, precum și identificarea categoriilor de populație aflate în risc de excluziune socială sau care necesită sprijin pentru recalificare.
37. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor
Schema Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se va reduce cu 2 posturi de secretari de stat și cu un post de secretar general adjunct.
Astfel, Ministerul Agriculturii va funcționa cu un număr de 4 secretari de stat, 1 subsecretar de stat, 1 secretar general și 1 secretar general adjunct.
38. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va funcționa cu 2 secretari de stat și un secretar general adjunct mai puțin. În conducerea ministerului vor rămâne pe lângă funcția de ministru, 3 funcții de secretar de stat, 1 secretar general și 2 secretari generali adjuncți.
39. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'
Executivul a aprobat scoaterea definitivă din fondul forestier național 37,5263 ha de teren fără compensare, cu defrișarea a 30,7 ha de vegetație forestieră, conform acordurilor de mediu emise de autorități. 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița' este un proiect de interes național destinat producerii de energie electrică și gestionării resurselor de apă în nord-estul județului Mureș.
Proiectul asigură utilizarea complexă a debitelor râului Mureș și ale afluenților săi, contribuind atât la producția de energie regenerabilă, cât și la alimentarea cu apă a localităților din zonă. Concepția inițială a fost realizată înainte de 1989, iar în 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat și a ajustat traseul aducțiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv.
Pe lângă producția de energie, amenajarea contribuie la tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundații și regularizarea debitelor râurilor.
Amplasată pe valea râului Răstolița, acumularea colectează apele mai multor pâraie prin două aducțiuni secundare, deviate apoi în râul Mureș. Implementarea proiectului se aliniază strategiilor naționale și europene privind energia regenerabilă și protecția mediului, consolidând eforturile României în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale.
40. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 16 din 12 ianuarie 2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe
Conducerea Ministerului Afacerilor Externe se va diminua cu 2 posturi de secretar de stat, astfel încât ministerul va funcționa cu 4 secretari de stat și 1 subsecretar de stat, 1 secretar general și 1 secretar general adjunct.
III. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Memorandum de aprobare a cadrului și a temei de analiză a cheltuielilor publice din domeniul transporturilor
Memorandumul instituie cadrul general privind analizarea cheltuielilor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul transportului feroviar de călători, prin identificarea acelor activități ineficiente care generează rezultate nesatisfăcătoare, cu scopul de a identifica economii care să fie direcționate către alte categorii de cheltuieli finanțate prin bugetul MTI.
Analiza se va realiza pentru perioada 2020-2023, precum și datele care vor fi disponibile pe anul 2024. Această analiză va fi realizată până în luna iulie a acestui an, iar instituțiile publice implicate în această analiză sunt: Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Autoritatea pentru Reforma Feroviară.
Măsurile rezultate din această analiză se vor implementa începând cu anul 2026. La elaborarea proiectului de buget aferent anului 2026, MTI va introduce prevederi clare și detaliate, astfel încât măsurile aprobate de guvern să poată produce efectele așteptate.
Informații suplimentare:
Strategia privind analiza cheltuielilor la nivelul administrației publice pentru perioada 2024-2030 a fost aprobată de către Guvern printr-un alt Memorandum iar domeniul transporturilor face obiectul analizei în perioada cuprinsă între Trimestrul 4 2024- Trimestrul 2 2025.
Analiza cheltuielilor publice în domeniul transporturilor urmărește stabilirea unor măsuri pentru instituțiile publice prin care obiectivele stabilite în Planul Strategic Instituțional al MTI în perioada 2025-2028 să se utilizeze conform teoriei celor 3 E- Economicitate, Eficacitate și Eficiență.
2. MEMORANDUM cu tema: Acord de principiu privind posibilitatea contractării de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a unui împrumut și/sau a unei serii de împrumuturi pentru politici de dezvoltare
Guvernul a aprobat, prin memorandum, acordul de principiu privind posibilitatea contractării de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) a unui împrumut și/sau a unei serii de împrumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL).
Împrumutul, estimat la circa 650 milioane de euro, va fi utilizat pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice guvernamentale, precum și pentru sprijinirea implementării unor măsuri de reformă fiscală, contribuind astfel la consolidarea sustenabilității finanțelor publice ale României.
Totodată, principalele arii de interes care ar putea face obiectul Programului de împrumut ar putea fi asociate obiectivelor cuprinse în PNRR și/sau în Planul bugetar-structural național pe termen mediu 2025-2031.
Împrumuturile acordate de BIRD sunt competitive și mai flexibile decât celelalte instrumente alternative de finanțare existente pe piața internațională, contribuind la limitarea costurilor și extinderea maturității portofoliului de datorie publică la un cost avantajos.
Ministerul Finanțelor va întreprinde demersurile necesare pentru solicitarea acestei asistențe financiare rambursabile din partea BIRD, precum și pentru parcurgerea celorlalte etape în vederea contractării.
Informații suplimentare: În perioada 2022-2024, România a contractat de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL) în valoare cumulată de circa 1,79 miliarde euro.
IV. NOTE
1. NOTÃ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil-teren din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova
Guvernul a luat act de această notă.
2. NOTÃ privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Buzău, județul Buzău privind adoptarea unei hotărâri ce are ca obiect transmiterea unor imobile din domeniul public al Municipiului Buzău și administrarea Consiliului Local al Municipiului Buzău în domeniul public al statului
Guvernul a luat act de această notă.
3. NOTÃ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Brabova, Județul Dolj, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al Comunei Brabova în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Oltenia' al Județului Dolj (U.M. 0394)
Guvernul a luat act de această notă.
4. NOTÃ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Orașului Lipova, județul Arad, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al orașului Lipova în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Vasile Goldiș' al județului Arad (UM 0173), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din localitatea Lipova
Guvernul a luat act de această notă.
5. NOTÃ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Orașului Ardud, județul Satu Mare, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al orașului Ardud, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Someș' al județului Satu Mare (UM 0281), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din localitatea Ardud
Guvernul a luat act de această notă.
V. PUNCTE DE VEDERE
1. PUNCT DE VEDERE cu privire la 8 inițiative legislative
Biroul de presă al Guvernului
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].