logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

VIDEO Ciolacu: După 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025

Image

România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru la Budapesta, unde a avut discuţii tete-a-tete cu omologul său Viktor Orban.

"România şi Ungaria lucrează împreună atât pe temele care ţin de întărirea relaţiei bilaterale, cât şi pe dosarele de interes de la nivel european. (...) Aş vrea să-i mulţumesc, în mod special, premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant în ceea ce priveşte aderarea completă a României la Spaţiul Schengen. Felicit Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfăşurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut, în permanenţă, în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit, deja, beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, având în vedere că este ceva foarte palpabil, însă creşterea economică românească şi ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Preluarea de către România a protecţiei graniţelor parţiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv şi asupra Ungariei", a subliniat Ciolacu, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu Orban.

 



Potrivit acestuia, strategia convenită, inclusiv cu şeful Guvernului ungar, privind aderarea completă a României la Schengen "a dat roade".

"Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuţie telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de Interne, astăzi, prin cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere.
Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025", a transmis Marcel Ciolacu.

Discuţiile cu premierul ungar au vizat şi situaţia din Ucraina. "Contextul din teren rămâne foarte dificil. Dincolo de război, care continuă să răpească vieţi, cu toţii vedem atacul asupra infrastructurilor energetice ucrainene. Important însă este să vorbim pe o singură voce şi să transmitem un mesaj comun că trebuie o implicare din partea noastră în conflictul din Ucraina. Săptămânile următoare vom trăi o nouă realitate strategică în Uniune, odată cu începerea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Trump, precum şi cu intrarea în funcţie de o manieră foarte dinamică a noii Comisii (Europene). Din această perspectivă, se poate conta pe România ca partener important în regiune. Vrem să lucrăm împreună, constructiv, cu dumneavoastră, cu Ungaria, pentru cele mai bune soluţii regionale care să garanteze atât securitatea, cât şi prosperitatea regională", a completat premierul Ciolacu.

El a evidenţiat că, de anul viitor, când alegerile se vor fi încheiat şi în România, este nevoie de o conlucrare pragmatică "pentru creştere economică, pentru pace socială şi pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentraţi pe soluţii".

"În ceea ce priveşte noua realitate strategică, după cum bine ştiţi, am avut o discuţie recentă cu preşedintele Trump. Cred că este foarte important ca, anul viitor, când alegerile se vor termina şi în România şi vom ieşi din logica politică de campanie, să ne concentrăm pe lucrurile importante. Trebuie să lucrăm pragmatic pentru creştere economică, pentru pace socială şi pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentraţi pe soluţii. Cetăţenii noştri trebuie să trăiască mai bine şi să se simtă respectaţi, în timp ce noi trebuie să umplem de conţinut expresii precum 'lideri regionali'", a mai declarat Ciolacu.

El i-a mulţumit, totodată, preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru implicarea directă, ca un liant, între premierii României şi Ungariei, dar şi între cele două ţări.

Vizita la Budapesta a unei delegaţii conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc în contextul în care Ungaria deţine, până la 31 decembrie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, având un rol decisiv în sprijinirea agendei europene de extindere a Spaţiului Schengen.

Din delegaţia română fac parte ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministru Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului şi vicepreşedinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria

 

Viktor Orban, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu: S-a convenit ca România să devină membru Schengen şi terestru

 

 

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic 22-05-2025 06:39

Nicușor Dan - întrevedere la București cu Roberta Metsola: România are nevoie de întreg sprijinul

Președintele ales Nicușor Dan a avut miercuri seara o discuție informală cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care efectuează o vizită în România. 'Am avut o discuție informală cu președinta Parlamentului European. România are nevoie de întreg sprijinul pe care îl poate obține în perioa

Politic 22-05-2025 06:00

'Black Sea and Balkans Security Forum', dedicat securității în regiunea Mării Negre, la București

'Black Sea and Balkans Security Forum' - ediția a noua, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, va avea loc joi și vineri în București. Forumul este organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale

Politic 22-05-2025 05:30

Roberta Metsola - în România; primește Premiul Timișoara pentru Valori Europene

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care efectuează o vizită în România, se află joi la Timișoara, pentru a primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene. 'Sunt mândră să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Este un omagiu adus nu numai valorilor noastre

Politic 21-05-2025 21:18

MAE își exprimă 'îngrijorarea deosebită' privind incidentul de securitate de la Jenin, Cisiordania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat 'îngrijorarea deosebită' într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București în urma incidentul de securitate care a avut

Politic 21-05-2025 21:02

Ședință de Guvern - joi; bugetele pe 2025 ale mai multor companii și societăți de stat, pe agendă

Guvernul va aproba în ședința de joi, prin hotărâri, bugetele de venituri și cheltuieli pentru acest an ale mai multor companii și societăți de stat. Astfel, vor fi aprobate bugetul pe 2025 ale Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR'-S.A. și cel al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători'-S.A., ambele af

Politic 21-05-2025 20:28

Lege promulgată: Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce - condiționată și de prezentarea dovezii achitării amenzii

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea care prevede ca reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule să fie condiționată și de obligativitatea prezentării dovezii achitării amenzii aplicate ca urmare a săvârșirii contravenției. Actul normativ completează articolul 104 alineatul (1) din Ordonanța de urge

Politic 21-05-2025 18:59

VIDEO Bolojan: Evenimentul Porți deschise la Palatul Cotroceni - valabil până la începutul lunii iunie; ar fi bine să continue

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că programul Porți deschise la Palatul Cotroceni este valabil până la începutul lunii iunie, menționând că acest eveniment ar trebui să continue.

Politic 21-05-2025 18:58

VIDEO Bolojan: Dacă voi avea un rol, voi lucra ca PNL să se schimbe, să vină cu oameni noi

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că, în măsura în care va avea un rol în conducerea PNL în perioada următoare, se va implica în schimbarea partidului, astfel încât acesta să vină cu oameni noi, performanți.

Politic 21-05-2025 18:35

VIDEO Bolojan: Fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale; eu, personal, nu îl încurajez

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale și că el nu îl încurajează, afirmând că poate o soluție în acest caz ar fi ca traseiștii să-și piardă mandatul.

Politic 21-05-2025 18:13

VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Nu știu de ce țin elementele pentru care au fost contestate alegerile; nu au fost incidente majore

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat fără incidente majore, precizând că nu știe de ce țin elementele care i-au făcut pe cei care depun contestații să facă acest lucru.

Politic 21-05-2025 17:58

VIDEO Bolojan: Organizarea unor conferințe de presă post-alegeri, la Palatul Parlamentului, o decizie neinspirată

Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că instituțiile publice, precum Palatul Parlamentului, nu ar trebui să găzduiască pe viitor conferințe de presă organizate de către partidele politice după alegeri.

Politic 21-05-2025 17:36

Prezidențiale2025/ AEP: Întregul proces electoral s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat, miercuri, că întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României s-a desfășurat 'într-un climat de integritate, corectitudine și transparență' și a atras atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt 'complet false și nefondate'.

Viata Parlamentara 21-05-2025 17:35

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa

Politic 21-05-2025 17:30

VIDEO Bolojan apreciază că România ar trebui să evite să ajungă în situația de a încheia un acord cu FMI

Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că România ar trebui să evite situația de a ajunge să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Politic 21-05-2025 17:01

VIDEO Bolojan: Consider că sumele alocate partidelor pot fi reduse; banii, direcționați pentru pregătirea politicienilor

Președintele interimar Ilie Bolojan a apreciat miercuri că finanțările alocate partidelor politice pot fi reduse.