Parlament/ Comisia de anchetă privind cheltuielile lui Iohannis - un demers tardiv, susţine opoziţia (dezbateri)

Parlamentarii Opoziţiei au calificat, miercuri, în şedinţa comună, drept "tardivă" înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema cheltuielilor efectuate în ultimii 10 ani de Administraţia Prezidenţială, de la tribună lansându-se acuzaţii de ipocrizie.
Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis este "naşul coaliţiei toxice PSD - PNL".
"Klaus Iohannis este naşul coaliţiei toxice PSD - PNL şi am văzut şi în documentarul Recorder - a năşit această coaliţie la pădure, la K2, sub bagheta serviciilor secrete, ceva de neînţeles, de neacceptat într-o ţară democratică, într-o ţară europeană. Asta este coaliţia de acum, ăsta este Iohannis, pe care l-au servit şi Ciucă şi Ciolacu, i-au făcut toate poftele. Ciolacu i-a dat bani din fondul de rezervă să-i suplimenteze plimbările şi anul trecut şi anul acesta la rectificare, i-au făcut toate vilele aşa cum a vrut, Ciucă a semnat secretizarea lucrărilor din Aviatorilor 86, ' Vila Împăratului', în 2022. Presa a descoperit aceste lucrări şi acest contract la începutul acestui an. (...) Am fost la RA APPS şi am cerut desecretizarea acestui contract, pentru că sunt bani publici - 7 milioane de euro în renovarea unei case pentru împăratul Iohannis, o nesimţire, asta este! 7 milioane de euro înseamnă trei creşe noi din PNRR. Nu vă interesează, pentru că vă avea la mână Iohannis. Şi, acum, cu 30 de zile înainte de terminarea acestui mandat al acestui Parlament, v-a găsit hărnicia", a afirmat Moşteanu.
El a amintit că USR a depus un proiect, acum un an, prin care să nu se mai permită Administraţiei Prezidenţiale şi altor autorităţi de stat să declare secret de serviciu cheltuielile publice "după cum vor muşchii lor", dar acesta este "ţinut la sertar".
Deputata AUR Gianina Şerban a menţionat şi ea că demersurile acestui partid au fost blocate.
"Încă din 2021, AUR are peste 100 de adrese făcute către Birourile permanente reunite pentru a verifica averea domnului Iohannis. Ce s-a întâmplat cu aceste adrese? Au fost blocate. De cine? De PSD, PNL, UDMR şi USR. Au fost blocate toate aceste solicitări ale grupului parlamentar AUR. În cazul acesta avem două sentinţe definitive. (...) Instanţele de judecată au stabilit că domnul Iohannis are o avere ilicită. Doar partidele de la guvernare au considerat că nu este o situaţie care ar trebui analizată în Parlamentul României, în plen reunit. Mai mult, noi am solicitat chiar să fie invitat şi domnul Iohannis la aceste dezbateri. Nu s-a întâmplat nici asta. (...) Vin acum, în ultima săptămână înainte de alegeri, doar pentru a fi blocat un subiect, nu pentru a găsi rezolvare", a declarat deputata AUR.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a acuzat USR de ipocrizie. "Stimaţi colegi de la USR (...), cine a fost naşul coaliţiei PNL - USR pentru guvernare? Cine a fost domnul Moşteanu? Interesant răspunsul dumneavoastră, mulţumesc", a spus Andronache.
Ionuţ Moşteanu a replicat că Gianina Şerban "amestecă proiectele de lege cu petiţiile". El a amintit că USR a strâns semnături în stradă pentru demiterea lui Klaus Iohannis.
"Legat de coaliţie, noi ne-am dus acolo, după multe discuţii, la Vila Lac, cu PSD şi cu UDMR, promisesem alegătorilor că vrem să facem o coaliţie de dreapta, ceea ce am şi făcut, am făcut o majoritate şi ne-am dus cu această majoritate la Cotroceni. Preşedintele, conform Constituţiei, trebuie să pună un premier din acea majoritate, care a dovedit că are voturile în Parlament. Dar apoi Iohannis a făcut tot ce a putut să ne trimită acasă, pentru că îl încurcau poziţiile noastre de reformă. (...) El a arătat aroganţă cum n-a mai arătat nimeni până acum, poate doar Ciolacu, văd că au ceva în comun - pasiunea pentru avioane private, pentru jet-uri de lux", a mai susţinut Moşteanu.
Deputatul AUR Ilie Coleşa a explicat, la rândul său, că grupurile parlamentare ale partidului au trimis peste 100 de solicitări, începând cu anul 2021, către Birourile permanente prin care au solicitat convocarea unei şedinţe de plen reunit în vederea procedurilor de desecretizare a averii preşedintelui României şi a cheltuielilor efectuate de sau pentru Administraţia Prezidenţială.
"La aceste solicitări făcute de grupurile AUR către Birourile permanente reunite toată majoritatea parlamentară de la acele momente, indiferent că vorbim de 2021 sau 2024, a votat împotrivă. (...) Deducem foarte clar că înfiinţarea acestor comisii acum, cu o săptămână şi puţin înainte de alegerile din 1 decembrie parlamentare, timp în care nu se va mai efectua niciun fel de activitate, nici în plen, nici în comisiile Camerei, respectiv Senatului, este un demers pur politicianist. El nu poate să aibă niciun efect practic. Deci niciuna dintre comisii nu va putea avea o activitate concretă pentru a-şi atinge scopul declarat", a afirmat Coleşa.
El a adăugat că parlamentarii AUR vor vota pentru constituirea acestei comisii, precum şi a celei pe tema Nordis, dar trebuie să se înţeleagă "foarte clar" că, timp de patru ani, nu s-a făcut nimic, iar acum, în prag de alegeri, PSD şi PNL din "aliaţi reali" au devenit "inamici de faţadă".
Deputatul PSD Radu Cristescu a afirmat că "mai bine mai târziu decât niciodată", pentru că românii trebuie să afle adevărul.
"Aceste comisii sunt binevenite, pentru că românii trebuie să afle adevărul. În sfârşit, a venit momentul ca românii contribuabili, care au contribuit la deplasările faraonului Iohannis, să vadă pe ce li s-au dus banii - pe avioane de lux, pe cazări de lux. Ştiţi foarte bine şi povestea când a cerut faraonul să i se înalţe şi vasul de la wc într-un hotel din America. Părerea mea că asta este deja boală. Pe de altă parte, îmi pare rău că nu mai este timp, în aceeaşi logică, să înfiinţăm şi alte comisii. De exemplu, să înfiinţăm o comisie să aflăm despre cel mai mare jaf din istoria României post-decembriste, cel de un miliard de euro date pe vaccinuri de către USR. (...) Pe de altă parte, ar fi bine să mai facem o comisie să aflăm pe ce s-au dus banii contribuabililor, unde s-au dus şi când s-au dus, pe publicitatea cărţii ostaşului. Asta ar fi, iarăşi, o chestie foarte interesantă, cu toate că, deja acolo, DNA-ul a început urmărirea penală", a declarat Cristescu.
În replică, liberalul Gabriel Andronache a revenit pentru a combate "nişte dezinformări".
"Toate chestiunile legate de cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale sunt şi au fost în limitele dispoziţiilor legale. Nu a împiedicat nimeni Guvernul României să desecretizeze hotărârea de guvern care obligă la secretizarea acestor cheltuieli. Prin urmare, inclusiv astăzi se poate convoca şedinţă de Guvern pentru a se desecretiza Hotărârea de Guvern din 1998. Cine îl împiedică pe primul ministru să facă lucrul acesta? Nu îl împiedică nimeni. A doua chestiune extrem de importantă este cea legată de aşa-zisa sesizare actuală a Parchetului referitoare la panouri. Şi acolo adevărul este altul. Un contracandidat a făcut o plângere penală şi bineînţeles că Parchetul este obligat să procedeze la desfăşurarea de acte de procedură", a precizat Andronache. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Parlament: S-a înfiinţat Comisia parlamentară de anchetă pentru ''investigarea mafiei imobiliare''
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților
Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir
Prezidențiale2025/Cristian Pîrvulescu: Campania electorală din aprilie 2025 - negativă, tensionată și marcată de un discurs cu tendințe violente
Campania electorală din aprilie 2025 nu a fost constructivă sau moderată, ci dimpotrivă a accentuat criza de încredere și a reflectat polarizarea și frustrarea, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, care apreciază că aceasta s-a desfășurat într-un climat tensionat, dar predictibil, marcat de polarizare, mesaje naționaliste și o competiție st
Ciolacu anunță lansarea Platformei naționale de raportare unică în învățământul superior
Guvernul lansează, miercuri, Platforma națională de raportare unică în învățământul superior, un sistem modern care va crește digitalizarea în domeniul educației, a precizat premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Achiziționăm 12 trenuri electrice de metrou; proiecte de un miliard de lei, finanțate pe bani europeni
Guvernul va aproba, miercuri, achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou, proiecte în valoare de un miliard de lei, finanțate pe bani europeni, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Tîlvăr: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri, la Craiova, că România, ca membru al NATO și al Uniunii Europene, 'beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie'. Tîlvăr a menționat că, în 2024, execuția bugetară a fost de aproape 100%, iar anul acesta buget
Cseke Attila: Alocăm aproape 14 milioane lei pentru consolidarea seismică a trei unități de învățământ
Ministerul Dezvoltării alocă 13.859.511 lei pentru consolidarea seismică a trei unități de învățământ din Teleorman și Argeș, a anunțat ministrul Cseke Attila. Astfel, Ministerul Dezvoltării alocă peste 3,2 milioane de lei pentru construirea unei grădinițe cu program în comuna Islaz din județul Teleorman, iar aproape 3 milioane de lei sunt re
Guvern: Nota de fundamentare a achiziției a 12 trenuri de metrou pentru Magistrala 'Gara de Nord-Străulești', pe agenda ședinței de miercuri
Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului între guvernele României și Turciei în domeniul Educației semnat la Ankara la 21 mai 2024 și proiectul de aprobare a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare pentru achiziția a 12 trenuri electrice de metrou pentru Magistrala 4 - 'Gara de Nord - Străulești' se numără p
CSAT se reunește în ședință; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând, printre altele, participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030 și proiectul de lege a apărării naționale. Pe 23 aprilie, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Boloja
30 de ani de la înființarea Batalionului 20 Infanterie 'Dolj'; Ilie Bolojan și Angel Tîlvăr - prezenți la ceremonia de la Craiova
Președintele interimar Ilie Bolojan și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, vor participa, miercuri, la Craiova, la ceremonia dedicată împlinirii a 30 de ani de la înființarea Batalionului 20 Infanterie 'Dolj', din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Evenimentul este programat de la ora 10:00.
Prezidențiale2025/ LIVE UPDATE Dezbatere ''Un preşedinte pentru România''
Televiziunea Română organizează, marți, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală ''Un Președinte pentru România'', la care au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. De la dezbatere lipsește președintele AUR, George Simion. UPDATE O
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan își cere scuze de la alegătorii contracandidaților: Am vrut să răspund unei șicane
Candidatul independent Nicușor Dan și-a cerut scuze, marți seara, după ce în cadrul dezbaterii electorale de la Palatul Cotroceni a declarat că nu ar trebui acordată 'așa de multă importanță candidaturii' lui Daniel Funeriu. Edilul general făcuse această apreciere după ce Funeriu susținuse că ar fi primit mai multe telefoane prin
Prezidențiale2025/ Ludovic Orban: Nu l-am sunat pe Daniel Funeriu; nu am discutat cu Nicușor Dan despre conducerea SRI
Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a precizat marți seara că nu l-a sunat pe Daniel Funeriu și nu a discutat nimic cu Nicușor Dan despre conducerea Serviciului Român de Informații. 'Este o minciună gogonată! Nu l-am sunat pe Daniel Funeriu și nu am vorbit cu el niciodată de când și-a depus candidatura. Nu am
Prezidențiale2025 - dezbatereTV/Predoiu despre Mircea Vulcănescu și Radu Gyr: Să distingem între elemente de condamnat și contribuția la cultură
Candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN) la alegerile prezidențiale, Silviu Predoiu, a afirmat, marți seară, referindu-se la Mircea Vulcănescu și Radu Gyr, că, 'într-o lume normală', ar trebui făcută o distincție între elementele care sunt de condamnat în activitatea lor și contribuția acestora la cultură.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: E important ca procesul democratic să fie real și complet în România cu ocazia alegerilor
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, marți, că este important ca procesul democratic să fie real și complet în România cu ocazia alegerilor din 4 mai. El a fost întrebat, la dezbaterea organizată de Televiziunea Română la
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Silviu Predoiu ar apela într-o situație complicată la conducerea CE, președinții SUA și Turciei
Candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN) la alegerile prezidențiale, Silviu Predoiu, spune că, într-o situație complicată pentru țară, ar apela la conducerea Comisiei Europene, la președintele SUA, Donald Trump, și la președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, punctând că 'nu ar fi rău' să aibă în agendă și telefonul președintel