Referendum în Capitală/ Greblă: Există numeroase disfuncţionalităţi; Nicuşor Dan: Am văzut o încercare de a se acoperi toţi cu hârtii

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, afirmă că există 'numeroase disfuncţionalităţi' cu privire la organizarea referendumului în Bucureşti odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce primarul Nicuşor Dan a spus că a văzut o încercare a unor instituţii de "a se acoperi de hârtii".
Joi, măsurile tehnice pentru organizarea referendumului au fost discutate de reprezentanţi ai mai mult instituţii implicate în acest proces.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a subliniat că legea privind referendumul, care va intra în vigoare vineri, nu cuprinde prevederi care să se armonizeze cu legea pentru organizarea în alegerile pentru preşedintele României.
"Am constatat că există numeroase disfuncţionalităţi în legătură cu organizarea în acelaşi timp a celor două scrutinuri, motiv pentru care, la iniţiativa mea, astăzi a fost organizată o întâlnire tehnică pentru a rezolva nişte probleme tehnice, toate instituţiile, care s-au aflat pe cealaltă parte a mesei, au susţinut faptul că trebuie să găsim o soluţie pentru a putea organiza şi referendumul în 24 noiembrie. Însă sunt mai multe lucruri de clarificat din punct de vedere tehnic: unul este legat de faptul că, pentru organizarea unui referendum la nivelul municipiului Bucureşti, trebuie constituit un Birou Electoral al municipiului Bucureşti care să centralizeze toate rezultatele din secţiile de votare din Bucureşti. În legea pentru alegerea preşedintelui României, acest birou electoral al municipiului nu există, numai birouri electorale de sector, care nu au atribuţii de a organiza şi centralizarea rezultatelor de la referendum", a explicat Greblă.
El a adăugat că trebuie găsită o formulă de a clarifica această situaţie, pentru că s-ar putea să existe o disfuncţionalitate în ceea ce priveşte centralizarea buletinelor de la referendum.
Greblă a spus că în legislaţie se prevede că iniţiatorul unui referendum trebuie să suporte şi cheltuielile pentru organizare, respectiv achiziţionarea hârtiei pentru cele 5,4 milioane de buletine de vot, tipărirea lor.
Potrivit şefului AEP, Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu s-a întrunit până la această dată pentru a stabili bugetul de cheltuieli necesare referendumului.
"Am solicitat să aloce aceste sume, pentru că este simplu să dai comandă să se tipărească acele buletine de vot, însă ele trebuie plătite, iar astăzi, AEP are buget pentru alegerile prezidenţiale, nu are o prevedere bugetară care să îi permită să angajeze o cheltuială pentru cele 5,4 milioane de buletine de vot. Le va plăti, a zis domnul primar general, ulterior. Or, dacă nu am în buget această sumă, nu pot să angajez cheltuiala respectivă. Primăria Capitalei ar fi trebuit ca, odată cu stabilirea referendumului, să elaboreze, de asemenea, un program calendaristic şi un buget de venituri şi cheltuieli", a mai spus Greblă.
Acesta a ridicat şi problema configurării infrastructurii electronice de centralizare a rezultatelor, menţionând că cea existentă nu este făcută şi pentru un referendum local.
"Acest soft trebuie avizat de nişte instituţii independente pentru a vedea care este rolul softului. Toate acestea trebuie făcute într-un program calendaristic elaborat de iniţiator, adică Primăria Capitalei, care până astăzi nu există şi, sub acest aspect, toţi am simţit nevoia să discutăm, să ridicăm aceste probleme pentru ca Primăria Capitalei în sfârşit să înţeleagă că a organiza un referendum la nivelul municipiului Bucureşti, unde sunt peste 1.200 secţii de votare, nu este un lucru foarte simplu şi să-şi intre în calendarul şi aşa întârziat pentru a putea să organizăm în bune condiţii şi referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale", a evidenţiat Greblă.
El a menţionat că primăriile de sector au ridicat problema unor cheltuieli suplimentare pe care le fac pentru referendumul local şi că acestea ar trebui suportate din bugetul iniţiatorului.
"Foarte uşor, primarul general a spus: 'Faceţi cheltuielile şi o să deconteze Primăria Capitalei'. Nu aşa funcţionează instituţiile statului", a opinat Greblă.
Întrebat care ar fi soluţia, Toni Greblă a subliniat: "Soluţia ar fi ca Primăria Capitalei, mâine, să elaboreze un plan de măsuri tehnico-organizatorice pentru desfăşurarea în acelaşi timp a referendumului cu alegerile prezidenţiale, să stabilească un calendar, să stabilească un buget de venituri şi cheltuieli şi, după aia, să întrebe, ceea ce domnul primar a înţeles până la urmă, să întrebe la Biroul Electoral Central cum va fi centralizat rezultatul alegerilor".
El a mai spus că joi a fost doar o întâlnire tehnică, menţionând că prefectul Capitalei urmează să convoace, vineri, Comisia tehnică pentru organizarea activităţilor privind alegerea preşedintelui pentru a răspunde "la asemenea întrebări".
"Comisia municipală tehnică este formată din prefect, primarul general, primarii de sector şi principalele instituţii de concentrate la nivelul municipiului Bucureşti care sunt angrenate în alegeri, astfel încât şi acest organism electoral va căuta să răspundă la nişte întrebări care, în prezent, pe legislaţia ambiguu adoptată, pot să creeze suspiciuni. Vom aştepta. Şi am înţeles de la primarul Capitalei că mâine va sesiza şi Biroul Electoral Central pentru a vedea punctul de vedere al acestui organism, care nu are culoare politică, este format din cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din reprezentanţii partidelor politice care au depus candidaturi pentru alegerea preşedintelui României", a mai afirmat Greblă.
La rândul său, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că se loveşte de birocraţie.
"Toţi vor hotărâri de guvern, prevederi exprese pentru a spune cine face ce. Şi mai mult decât atât, ni se cere nouă, deşi nu avem, am fost înfiinţaţi pentru altceva - să dezvoltăm oraşul, să facem infrastructură, nu să citim legi primare, secundare, terţiare despre referendum. Ni se cere nouă să facem proiecte de hotărâre de guvern, să învăţăm autorităţile care cu asta se ocupă, cum să organizeze acest refrendum", a replicat Nicuşor Dan.
El a apreciat că a văzut din partea unor reprezentanţi de instituţii "o încercare de a se acoperi cu hârtii".
"Pe celelalte instituţii, am văzut pe unele dintre ele, am văzut o încercare de a se acoperi toţi cu hârtii", a adăugat el.
În 21 octombrie, Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/INTERVIU Crin Antonescu: Proiectul meu de țară - România pe deplin occidentalizată
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că proiectul său de țară este România pe deplin occidentalizată, subliniind că este nevoie de schimbări în ceea ce privește clasa politică. 'Nu avem o altă clasă politică să aducem din altă parte. Treb
Țuțuianu: Resursele financiare pentru funcționarea independentă a AMPIP timp de doi ani sunt asigurate
Resursele financiare pentru funcționarea independentă a Agenției pentru Monitorizarea Performanței Întreprinderilor Publice (AMPIP) sunt asigurate pentru o perioadă de doi ani, fondurile care s-au strâns în acest sens din tariful de monitorizare a întreprinderilor publice fiind de 82 de milioane de lei, a declarat secretarul adjunct al Secreta
Moșteanu (USR) a transmis delegației SUA că Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru România
Programul Visa Waiver rămâne 'o prioritate' pentru România, a precizat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, marți, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții delegației Congresului Statelor Unite, aflată într-o vizită oficială în România. 'Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru U
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Neacșu: Ghidul OCDE-principalul standard pentru elaborarea unor reglementări eficiente pentru guvernanța întreprinderilor de stat
Reforma guvernanței corporative rămâne una dintre prioritățile Guvernului, iar Ghidul OCDE reprezintă principalul standard pentru elaborarea unor cadre instituționale și de reglementare eficiente pentru proprietatea și guvernanța întreprinderilor de stat, a declarat vicepremierul Marian Neacșu. Acesta a participat marți, la Palatul
Simion - întrevedere cu membri ai delegației SUA: M-am asigurat că știu totul despre lovitura dată democrației
Președintele AUR, George Simion, a avut marți o întrevedere cu Anna Paulina Luna, membră a Camerei Reprezentanților a SUA din partea statului Florida, reprezentantă a Partidului Republican, întâlnirea având loc în contextul vizitei oficiale în România a unei delegații americane. Potrivit unui comunicat
Prezidențiale2025/ BEC: Persoanele fizice care postează repetitiv în online materiale de propagandă electorală - actori politici
Biroul Electoral Central (BEC) susține că persoanele fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice și care postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv, materiale de propagandă electorală dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului și a
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Președintele interimar Bolojan - întâlnire cu membri ai Congresului SUA: România a învățat lecțiile necesare în alegerile trecute
România a învățat lecțiile necesare și instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice, a afirmat președintele interimar Ilie Bolojan, marți, la întâlnirea cu opt membri ai Congresului SUA primiți la Cotroceni. Potrivit un
Reprezentanții Congresului american - mulțumiți de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor (surse)
Reprezentanții Congresului american prezenți marți la București au fost 'mulțumiți' de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, informează surse politice. Potrivit surselor citate, parlamentarii americani au întrebat 'ce s-a întâmplat în decembrie și au fost mulțumiți de c
Delegația Congresului SUA - întâlnire cu parlamentari români
O delegație formată din opt membri ai Congresului SUA, democrați și republicani, condusă de Vern Buchanan, se întâlnește, la Palatul Parlamentului, cu senatori și deputați români. Printre cei prezenți se află parlamentarii Daniel Suciu (vicepreședintele Camerei Deputaților), Mihai Weber, Titus Corlățean, Robert Cazanciuc, Ionuț Moșteanu, Cosm
Sălaj: Opt candidați pentru funcția de primar al Zalăului, la alegerile locale parțiale
Opt candidați, dintre care cinci independenți și trei reprezentanți ai unor partide politice, s-au înscris în cursa pentru funcția de primar al Zalăului, la alegerile locale parțiale din data de 4 mai. Biroul Electoral de Circumscripție Municipală Zalău a acceptat, până la data limită de depunere, candidaturile independențilo
Camera Deputaților/Autoritățile municipale alocă minim 5% pentru finanțarea spitalelor de interes județean
Autoritățile municipale vor aloca minim 5% din bugetul local aprobat pentru finanțarea spitalelor de interes județean, indiferent de subordonarea acestora, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptat marți de Camera Deputaților. S-au înregistrat 240 de voturi î