Iohannis: Decidenţii să înţeleagă şi pe mai departe că fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru transformarea României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, că este "imperativ" ca decidenţii să înţeleagă şi pe mai departe că fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru transformarea profundă a României, menţionând că modernizarea ţării noastre nu se poate realiza fără aceste fonduri şi fără reforme, "mai ales în contextul dezechilibrelor care pot afecta sustenabilitatea şi stabilitatea macroeconomică".
"Celebrăm astăzi longevitatea unei entităţi cheie în arhitectura noastră instituţională. Rolul consecvent pe care Camera de Comerţ şi Industrie a României l-a avut în modernizarea economiei noastre ne arată că acest moment aniversar nu este doar despre trecut, ci mai ales despre viitor, despre cum putem duce mai departe o viziune privind dezvoltarea României. Omagiind idealuri naţionale din vremea lui Cuza, înţelegem astăzi că valoarea instituţiilor fundamentale rezidă în capacitatea de adaptare şi de a rămâne relevante în faţa provocărilor fiecărei epoci. Înfiinţarea Camerei de Comerţ este una din primele lecţii de diplomaţie economică şi o ancoră peste timp pentru România modernă", a menţionat Klaus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în cadrul Galei "De 160 de ani împreună pentru afacerea ta", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Preşedintele a arătat că forţa unei economii se măsoară nu doar prin indicatori economici, ci şi prin capacitatea acesteia de a rezista şocurilor şi de a transforma provocările globale în oportunităţi reale pentru cetăţeni.
"Economia noastră traversează o etapă de transformare profundă, iar pentru valorificarea potenţialului de care dispunem este esenţial să ne consolidăm statutul de partener strategic în Europa şi pe scena globală. Şi în această privinţă, Camera de Comerţ şi Industrie a României are responsabilitatea de a fi un catalizator al evoluţiilor necesare, prin care să redefinim însăşi esenţa economiei noastre - o economie deschisă, dinamică, în care inovaţia şi competitivitatea devin factori esenţiali ai dezvoltării", a subliniat Klaus Iohannis, în mesaj.
Potrivit şefului statului, CCIR a trecut prin momente de reevaluare, critici şi provocări, dar şi-a păstrat rolul de liant între mediul public şi cel privat, între autorităţi şi întreprinzători, între interesele naţionale şi evoluţiile economice globale.
El a adăugat că CCIR trebuie să îşi asume rolul de promotor activ al inovaţiei şi competitivităţii.
"Astfel, Sistemul Cameral trebuie să demonstreze în continuare că este apt şi motivat să depăşească diverse obstacole, arătând că parteneriatul public-privat poate să funcţioneze şi să genereze încredere şi în România. Pentru a rămâne relevantă într-o lume atât de dinamică, CCIR trebuie să îşi asume rolul de promotor activ al inovaţiei şi competitivităţii. Mediul de afaceri din România are nevoie de viziune, de leadership şi de curajul de a pune iniţiativa antreprenorială la baza a tot ceea ce construim în economia de piaţă", a menţionat şeful statului.
Iohannis a mai transmis că România se găsea, în urmă cu un deceniu în urmă, într-un context dificil, cu vulnerabilităţi şi decalaje în plan internaţional, iar această situaţie a determinat ajustări importante în parcursul ţării noastre, în sfera politicilor publice şi a politicii externe.
"După aderarea la Uniunea Europeană, creşterea economică a României a accelerat semnificativ, iar ţara noastră a înregistrat cea mai rapidă convergenţă economică din întreaga regiune. În ultimul deceniu, convergenţa economică a crescut de la 56% în 2014 la aproape 80% din media Uniunii Europene la sfârşitul anului curent. Acest progres impresionant este rezultatul creşterii economice robuste, în condiţiile în care Produsul Intern Brut al României a crescut de la 150 de miliarde de euro în anul 2014, la peste 350 de miliarde de euro în 2024", a evidenţiat Klaus Iohannis.
El a mai arătat că, în ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani şi a volatilităţii pieţelor externe, economia a traversat cel mai bun deceniu al său din întreaga perioadă post-decembristă.
"În ultimii ani, aceste performanţe reflectă şi o mult aşteptată schimbare de paradigmă, pe care am solicitat-o continuu în mesajele de politică economică: aşezarea investiţiilor în centrul modelului de dezvoltare economică a României. În ultimul deceniu, în economia României au intrat aproape 60 de miliarde de euro prin investiţii străine directe, la care se adaugă alocări de circa 100 de miliarde de euro din fonduri europene, ceea ce ar asigura o infuzie investiţională fără precedent în istoria României", a punctat şeful statului.
Klaus Iohannis a subliniat că România a atins un prag de maturitate economică ce permite saltul la un nou nivel de ambiţie şi viziune.
"Însă, pentru aceasta, reformele angajate în ultimii ani trebuie implementate cu adevărat, şi susţinute printr-o diplomaţie economică puternică şi adaptată noilor paradigme", a adăugat el.
Preşedintele s-a referit şi la contribuţia importantă a CCIR în facilitarea unor parteneriate şi colaborări internaţionale, menţionând că această instituţie trebuie să continue sprijinul pentru companiile cu capital românesc, pentru ca acestea să traverseze perioadele dificile.
"Este imperativ ca decidenţii să înţeleagă şi pe mai departe că fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru transformarea profundă a României. Fără reforme şi fonduri europene, modernizarea României nu se poate realiza, mai ales în contextul dezechilibrelor care pot afecta sustenabilitatea şi stabilitatea macroeconomică. O viziune sănătoasă trebuie sincronizată sustenabil cu nevoile reale ale economiei, printr-un dialog permanent şi un pact autentic între guvern şi întreprinzători, mediat chiar de CCIR, cu diplomaţie şi angajament", a mai spus şeful statului.
Preşedintele a precizat, în mesajul său, că a decis să decoreze Camera de Comerţ şi Industrie a României cu Ordinul "Meritul Industrial şi Comercial" în grad de Ofiţer, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înfiinţare ei, "în semn de apreciere pentru contribuţia semnificativă la modernizarea României şi pentru eforturile susţinute în promovarea relaţiilor comerciale şi de investiţii". AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Gelu Duminică (sociolog): Campania - destul de anostă; democrația românească se joacă serios la următoarele alegeri parlamentare
Actuala campanie electorală pentru alegerea președintelui României a fost una 'în limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă' și niciunul dintre candidați nu a propus 'un proiect de țară serios', consideră sociologul Gelu Duminică, el atenționând că 'marea bătălie' pentru democrația românească se va da la următoarele al
Ministrul Apărării - întrevedere cu Roberta Metsola; discuții despre securitatea UE și zona Mării Negre
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut în marja vizitei oficiale efectuate, luni, la Bruxelles o întrevedere bilaterală cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marți, AGERPRES, în cadrul discuțiilor, oficialul român a evidențiat rolul esențial al Parlamentului Eu
Bolojan: Avem datoria de a-i face cunoscuți pe veteranii de război noilor generații ca exemple de devotament
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, marți, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în care arată că avem datoria de a-i face cunoscuți noilor generații ca exemple de devotament. 'Cu recunoștință marcăm astăzi
Ambasada SUA: Departamentul de Stat a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 Patriot
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 Patriot, anunță Ambasada SUA la București, care arată că această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care țara noastră l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. Potrivit sursei citate, sistemul MIM-104 Patriot include un set radar AN/MP
Președintele interimar Ilie Bolojan participă la Summitul Inițiativei celor Trei Mări
Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele interimar Ilie Bolojan participă marți la Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Bolojan va avea o intervenție, în prima parte a zilei, în cadrul segmentului dedicat șefilor de stat și de guvern, la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. Apo
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Crin Antonescu de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat luni că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300. Antonescu a avut de răspuns, în cadrul dez
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: USR trebuie reformat; dacă nu cad niște capete, USR se duce în cap
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, luni, în prima dezbatere televizată organizată la Palatul Cotroceni, că partidul Uniunea Salvați România trebuie reformat, susținând că, 'dacă nu cad capete, USR se duce în cap'. 'Eu vă spun cum am spus și anul trecut și nu mă credea nimeni: o să aju
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Schimb de replici Antonescu - Nicușor Dan pe tema PNL și a terenurilor ajunse la dezvoltatori imobiliari
Un schimb de replici a avut loc luni seară între primarul Capitalei, candidatul independent Nicușor Dan, și contracandidatul său, Crin Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte'), pe tema situației PNL, a deficitului bugetar, dar și a unor terenuri din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf care au ajuns la dezvoltatori imobiliar
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Nicușor, viclean copil de casă, a vrut să mă scoată din joc că încurcam sistemul
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, l-a acuzat luni seara, în prima dezbatere televizată organizată la Palatul Cotroceni, pe contracandidatul său Nicușor Dan (independent) că a intrat în cursa electorală doar pentru ca să o ''scoată din joc'', susținând că acesta ''a băgat bățul prin gard'' la
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu despre dosarele lui Dragnea: Suspecte de conținut politic
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat luni că el nu a generat și nu va genera niciun dosar politic, iar dosare penale face justiția, nu președintele. Antonescu a fost întrebat dacă Liviu Dragnea, fost lider PSD, ar fi avut dosar, dacă el ar fi fost președ
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi către Nicușor Dan: Tu ai fi candidatul care ar trece de orice detector de minciuni și nu răspunde la întrebări
Candidații la prezidențiale Elena Lasconi și Nicușor Dan au avut, luni, la dezbaterea electorală, un schimb de replici, Lasconi afirmând că Nicușor Dan ar trece de orice detector de minciuni fără să răspundă la întrebări, iar primarul Capitalei i-a spus că nu este în locul cel mai potrivit ''pentru tipul acesta de telenovele''.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Marcel Ciolacu nu o să mai fie premierul României cu mine președinte
Candidata la alegerile prezidențiale Elena Lasconi a declarat, luni, că Marcel Ciolacu nu va mai fi premier dacă ea va fi aleasă președinte, adăugând că acesta ''a dus țara în gard''. ''Sigur că Marcel Ciolacu nu o să mai fie premierul României cu mine președinte. Categoric nu o să fie premier cu mine
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: Am 570.000 de urmăritori pe TikTok, dintre care 500.000 din Asia
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, spune că marea majoritate a urmăritorilor săi de pe TikTok și Instagram provin din Asia, deși acolo nu există interes pentru campania sa politică. El menționează că a sesizat instituțiile din țară și din străinătate în urmă cu două săptămâni asupra acestor aspecte,
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: Pot să angajez că în mandatul meu nu se va mai întâmpla să fie anulate alegeri
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că anularea alegerilor de anul trecut a fost un moment critic pentru democrația românească și a subliniat că, dacă va ajunge șef al statului, în mandatul său nu se va mai întâmpla așa ceva.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ George Simion a părăsit dezbaterea: În această săptămână voi fi în țară, printre români
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din luna mai, s-a retras luni seara de la prima dezbatere televizată, organizată la Palatul Cotroceni de Digi 24. Simion și susținătorii săi au participat la momentele de început ale dezbaterii. Candidatul AUR a venit la momentul prezentării cu un buchet de flori, pe