Prezidențiale2025/Gelu Duminică (sociolog): Campania - destul de anostă; democrația românească se joacă serios la următoarele alegeri parlamentare

Actuala campanie electorală pentru alegerea președintelui României a fost una 'în limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă' și niciunul dintre candidați nu a propus 'un proiect de țară serios', consideră sociologul Gelu Duminică, el atenționând că 'marea bătălie' pentru democrația românească se va da la următoarele alegeri parlamentare.
Campania din aprilie nu se deosebește cu nimic față de cea din octombrie anul trecut, a declarat pentru AGERPRES sociologul.
'Cu nimic, la nivel de campanie. Cu nimic. Doar că am avut 'Umbra lui Mircea la Cozia'. Da? A domnului Georgescu. În rest, nu cred că a existat o diferență majoră, la fel ca anul ăsta a fost și cealaltă. Numai că atunci am avut un candidat care a trecut sub radar și care a reușit să câștige foarte mult tocmai prin faptul că nu a fost expus. Cred că, de data asta, poate singura chestie este, parțială, dar este că am fost mai atenți poate. Poate. Și că multă lume a încercat să folosească mijloacele care s-au dovedit bune în campania domnului Georgescu, respectiv TikTok-ul. În rest nu văd mare diferență', este de părere Gelu Duminică.
El a remarcat însă 'ieșirile spectaculoase' ale unor candidați.
'În limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă (n.r. - campania), până în momentul ăsta. Vedem la dezbateri, dacă or să aducă ceva nou. Dar au fost niște ieșiri spectaculoase, să zicem așa. Două la număr, pe care aș putea să le menționez. Chiar trei. Respectiv, doamna Lasconi - USR - Nicușor Dan, inundațiile domnului Ponta și scrisoarea cu ghilimelele de rigoare 'de colaborator' a domnului Antonescu. În rest, nimic nou sub soare. Simion își vede nestingherit de treabă, iar ceilalți încearcă să intre în turul doi. Anost, nimic spectaculos până în momentul de față, exceptând cele trei episoade, care, cu un singur bemol în zona domnului Antonescu, nu cred că au ajutat candidații', a spus sociologul.
Niciunul 'nu a propus un proiect de țară serios', limitându-se, în afară de Nicușor Dan, să 'muște' din electoratul fostului candidat Călin Georgescu, arată Gelu Duminică.
'Un non-combat serios pe mesaje al domnului Simion, un populism înfiorător din partea celorlalți. Mai puțin Nicușor Dan. În rest, mai toată lumea încearcă să muște din electoratul domnului Georgescu, din decembrie. În rest, nimic, în afară de faptul că populismul acum a devenit oarecum mainstream. Toată lumea se întrece cine e mai suveranist, mai patriot și mai populist în sensul pe care domnul Georgescu l-a ridicat la rang de valoare. Chiar nu am putea să zicem că am avut o campanie vie, însă suntem deja obișnuiți cu astfel de campanii de când domnul Iohannis a devenit președinte. Așa că nu este nimic nou sub soare. Ultima campanie serioasă cred că am avut-o atunci când domnul Iohannis a câștigat primul mandat', a susținut Duminică.
Acesta a făcut referire la reglementările AEP privind desfășurarea campaniei.
'Din punctul meu de vedere este o limitare. Însă pot înțelege argumentele. Știți cum e? E cam așa: eu pot să înțeleg că în epoca modernă a social media, în momentul în care un om care are 50.000 de urmăritori în social media dă un mesaj și influențează votul, și că se poate înscrie într-o definiție foarte largă a campaniei electorale. Asta vine la pachet cu faptul că eu, cetățeanul X, care puteam să influențez, de exemplu, în discuții private cu prietenii mei votul lor, într-o dezbatere cu prietenii la o bere, nu pot face asta cu prietenii virtuali', explică sociologul.
În opinia acestuia, 'AEP îngrădește, într-un fel sau altul, exprimarea liberă în rândul prietenilor fizici'.
'Ceea ce, din punctul de vedere al modului și instrumentelor de comunicare la care avem acces, este o restricție care, din punctul meu de vedere, este exagerată. Și poate, da, poate în afara Constituției. Adică, din punctul meu de vedere, în Constituție scrie clar că dreptul la liberă exprimare este garantat oricărui cetățean. Asta înseamnă că eu pot să mă exprim în piața publică sau la mine în dormitor cum vreau, atâta timp când nu încalc legislația. Legislația nu interzice ca eu, cetățeanul X, să nu pot, la bere, să-mi spun opțiunea politică sau să am o dezbatere politică pro un candidat în momentul de față. Din punctul meu de vedere, este un pic exagerată toată povestea. De înțeles, ținând cont că ne-am fript cu ciorbă în decembrie, însă cred că nu este în spiritul democrației. Consider că fiecare poate să-și exprime opinia, atâta timp cât o face din convingere. Cred că ale noastre convingeri trebuie să fie auzite. Doamne iartă-mă, agora greacă există dintotdeauna. Numai că acum s-a mutat și în zona de online', arată sociologul.
Marea problemă însă, atrage atenția Duminică, este când ești plătit și când devii un ''postac''.
'Dar pentru asta instituțiile trebuie să dovedească că eu sunt un postac. Atâta timp cât eu îmi exprim convingerile și o fac într-un mod fără a jigni, fără a încălca legislația privind demnitatea umană, nu văd de ce n-aș putea să o fac. De asta spun: și da și nu. Pot înțelege ambele variante, însă concluzia mea este că da, este o limitare a libertății de exprimare', a spus el.
Întrebat dacă la aceste alegeri ne putem aștepta la vreo surpriză în privința numelui câștigătorului, Gelu Duminică a susținut că suveranismul va fi preferat de electorat, existând 'foarte mari șanse' ca George Simion să câștige și în turul doi.
'Curentul ăsta suveranisto - naționalisto - extremist cred că va rămâne primul în preferințele electoratului, cu foarte mari șanse ca domnul Simion să câștige alegerile și în turul doi. Data trecută nu ne-a speriat cifra, ne-a speriat candidatul. Nu cifra ne-a surprins, ci candidatul. De data asta nu o să ne mai surprindă candidatul, cred. Adică zona rămâne relativ aceeași. Nu cred că vor fi multe necunoscute decât cine intră în turul doi alături de domnul Simion. Suntem la o săptămână înainte. Nu știu dacă se mai pot întâmpla foarte multe, cu toate că locul doi se joacă. (...) Nu mă aștept la o surpriză, nici măcar dacă doamna Lasconi ar intra în turul doi n-ar fi o surpriză', a menționat sociologul.
Potrivit acestuia, 'cărțile se joacă', luând în considerare și 'ce se va întâmpla, dacă vor ieși documente din zona Republicii Moldova, din zona Ucrainei' în ceea ce-l privește pe George Simion.
'Am zis 'să nu ne surprindă'. Sigur, gândiți-vă în felul următor, că totuși e o diferență mare între primul tur și turul doi. (...) În turul doi lucrurile se schimbă. Pentru că acolo e care pe care. Așadar, cărțile se joacă, dar am zis, repet, să nu ne surprindă. Pentru că domnul Simion are, totuși, posibilitatea de a cataliza multe alte voturi din rândul celor care au fost votați în primul tur, dar care, spre exemplu, nu-l vor vota sub niciun chip pe domnul Antonescu sau nu-l vor vota sub niciun chip pe domnul Nicușor Dan. Rămâne de văzut. Însă cele 3 săptămâni pe care le mai avem (...) e suficient de mult timp. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, dacă vor ieși documente din zona Republicii Moldova, din zona Ucrainei. Dar rămâne de văzut. Adică lucrurile sunt totuși extrem de fluide și niciunul dintre posibilii viitori contracandidați în turul 2 nu poate să pună coroana de lauri pe cap. Niciunul. E o bătălie electorală sănătoasă pe care România o are', a punctat Duminică.
Marele pericol pe care România îl are este peste patru ani, atrage atenția Gelu Duminică, sociologul apreciind că 'oricare soluție pe care o avem pe masă' în alegerea unuia dintre cei trei candidați 'cu cele mai mari șanse' - George Simion, Crin Antonescu sau Nicușor Dan - 'nu este neapărat benefică'.
'Domnul Simion este o persoană declarată non grata în țările din proximitatea noastră, respectiv Republica Moldova și Ucraina. În contextul războiului și tot ceea ce se întâmplă la nivel global, domnia sa poate antagoniza foarte mult relația între Parlament și Administrația Prezidențială. Ceea ce înseamnă haos. Nu e neapărat bine', consideră sociologul.
Nici Crin Antonescu, reprezentantul 'ideii de stabilitate', nu ar fi cea mai bună soluție, arată Duminică.
'Dacă domnia sa ajunge în fotoliul de la Cotroceni această guvernare, atât de imperfectă cum este, își va continua totuși parcursul. Însă, nu ar trebui să trecem cu vederea anumite poziții pe care domnul Antonescu le-a avut față de multe subiecte care sunt mai degrabă în contradicție cu ceea ce Uniunea Europeană propune. Așa că este de așteptat ca domnia sa, în fotoliul de președinte, totuși, să impună și să ducă România într-o zonă mai degrabă mai apropiată de Ungaria, să zicem așa, decât de Polonia. Ca să dau exemple de țări din zona noastră', a punctat el.
În opinia sociologului, Nicușor Dan este, 'în oarecare măsură, similar, relativ pe un picior asemănător' cu George Simion. 'În sensul că domnia sa nu va avea parte de un sprijin parlamentar serios, care să asigure că între cele două puteri, respectiv cea prezidențială și cea guvernamentală, să existe o conlucrare. Cu toate că, în momentul în care domnul Nicușor Dan să zicem că va ajunge președinte, e foarte probabil ca PNL să fie 'foarte prietenos' cu domnul Nicușor Dan. Foarte probabil. Însă chiar și așa, PNL plus USR nu are cum să asigure o stabilitate parlamentară. Plus UDMR tot nu asigură. Și atunci trebuie să ne gândim, totuși, că, în momentul de față, cei care joacă într-un fel sau altul stabilitatea guvernamentală sunt, în ordinea numerelor de pe tricou, PSD și Forțele Suveraniste. Rămâne de văzut', a argumentat Duminică.
Gelu Duminică a subliniat că, 'în orice variantă, din păcate, lucruri bune pentru democrația românească nu ne așteaptă'.
'Poate cel mai puțin provocator, poate, repet, este posibilitatea ca domnul Antonescu să câștige alegerile. Însă și cel mai de neechilibrat. Pentru că, să zicem așa, Parlamentul de-o culoare, Administrația Prezidențială de altă culoare, poate exista un echilibru serios între puteri. Faptul că Antonescu plus Ciolacu conduc România, ținând cont de declarațiile pe care le-au avut, nu e neapărat bine. Așa că, peste patru ani, la următoarele alegeri parlamentare, se joacă serios democrația românească', conchide sociologul. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan - întrevedere la București cu Roberta Metsola: România are nevoie de întreg sprijinul
Președintele ales Nicușor Dan a avut miercuri seara o discuție informală cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care efectuează o vizită în România. 'Am avut o discuție informală cu președinta Parlamentului European. România are nevoie de întreg sprijinul pe care îl poate obține în perioa
'Black Sea and Balkans Security Forum', dedicat securității în regiunea Mării Negre, la București
'Black Sea and Balkans Security Forum' - ediția a noua, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, va avea loc joi și vineri în București. Forumul este organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale
Roberta Metsola - în România; primește Premiul Timișoara pentru Valori Europene
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care efectuează o vizită în România, se află joi la Timișoara, pentru a primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene. 'Sunt mândră să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Este un omagiu adus nu numai valorilor noastre
MAE își exprimă 'îngrijorarea deosebită' privind incidentul de securitate de la Jenin, Cisiordania
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat 'îngrijorarea deosebită' într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București în urma incidentul de securitate care a avut
Ședință de Guvern - joi; bugetele pe 2025 ale mai multor companii și societăți de stat, pe agendă
Guvernul va aproba în ședința de joi, prin hotărâri, bugetele de venituri și cheltuieli pentru acest an ale mai multor companii și societăți de stat. Astfel, vor fi aprobate bugetul pe 2025 ale Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR'-S.A. și cel al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători'-S.A., ambele af
Lege promulgată: Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce - condiționată și de prezentarea dovezii achitării amenzii
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea care prevede ca reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule să fie condiționată și de obligativitatea prezentării dovezii achitării amenzii aplicate ca urmare a săvârșirii contravenției. Actul normativ completează articolul 104 alineatul (1) din Ordonanța de urge
VIDEO Bolojan: Evenimentul Porți deschise la Palatul Cotroceni - valabil până la începutul lunii iunie; ar fi bine să continue
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că programul Porți deschise la Palatul Cotroceni este valabil până la începutul lunii iunie, menționând că acest eveniment ar trebui să continue.
VIDEO Bolojan: Dacă voi avea un rol, voi lucra ca PNL să se schimbe, să vină cu oameni noi
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că, în măsura în care va avea un rol în conducerea PNL în perioada următoare, se va implica în schimbarea partidului, astfel încât acesta să vină cu oameni noi, performanți.
VIDEO Bolojan: Fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale; eu, personal, nu îl încurajez
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale și că el nu îl încurajează, afirmând că poate o soluție în acest caz ar fi ca traseiștii să-și piardă mandatul.
VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Nu știu de ce țin elementele pentru care au fost contestate alegerile; nu au fost incidente majore
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat fără incidente majore, precizând că nu știe de ce țin elementele care i-au făcut pe cei care depun contestații să facă acest lucru.
VIDEO Bolojan: Organizarea unor conferințe de presă post-alegeri, la Palatul Parlamentului, o decizie neinspirată
Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că instituțiile publice, precum Palatul Parlamentului, nu ar trebui să găzduiască pe viitor conferințe de presă organizate de către partidele politice după alegeri.
Prezidențiale2025/ AEP: Întregul proces electoral s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat, miercuri, că întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României s-a desfășurat 'într-un climat de integritate, corectitudine și transparență' și a atras atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt 'complet false și nefondate'.
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
VIDEO Bolojan apreciază că România ar trebui să evite să ajungă în situația de a încheia un acord cu FMI
Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că România ar trebui să evite situația de a ajunge să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
VIDEO Bolojan: Consider că sumele alocate partidelor pot fi reduse; banii, direcționați pentru pregătirea politicienilor
Președintele interimar Ilie Bolojan a apreciat miercuri că finanțările alocate partidelor politice pot fi reduse.