logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA-NATO-20ANI/Iulian Chifu: România - unul dintre pilonii cei mai importanţi ai Alianţei Nord Atlantice

Imagine din galeria Agerpres

Analistul de politică externă şi securitate Iulian Chifu afirmă că, în cei 20 de ani de când România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice, ţara noastră a ajuns unul dintre pilonii cei mai importanţi din punctul de vedere al loialităţii şi spiritului euroatlantic.

"Am pornit din postura de aspiranţi şi varianta pe care am îmbrăţişat-o pentru a putea să ajungem în interiorul Alianţei a fost aceea de a ne comporta ca membri NATO, deşi nu eram sub umbrela articolului 5. E motivul pentru care am fost prezenţi şi în varianta Afganistan, ulterior în Irak în misiunile aliate în afara teritoriului Alianţei. Acest lucru şi modul în care soldaţii noştri au funcţionat şi interoperabilitatea pe care am demonstrat-o, voinţa politică, toate aceste lucruri ne-au adus în interiorul Alianţei. Sigur, nu putem să ignorăm faptul că evenimentele tragice de la 1 Septembrie au jucat un rol important în decizia de extindere pe varianta Big Bang", a declarat Chifu pentru AGERPRES.

El a subliniat că astăzi avem "o istorie" în interiorul alianţei.

"Am ajuns unul dintre pilonii cei mai importanţi din punctul de vedere al loialităţii şi, să spunem, spiritului euroatlantic, în sensul în care am organizat şi Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 şi suntem unul din statele recunoscut ca atare loial şi doritor de apartenenţă la NATO şi de a se integra pe deplin în NATO, de a îndeplini criteriile de acolo şi mă refer la angajamentul care presupune că 2% din PIB să fie alocat pentru Apărare şi peste 20% din această alocare să fie destinată noilor capabilităţi de natură militară. Am ajuns astăzi cu o istorie în interiorul alianţei, cu două mandate de asistent al secretarului general al NATO, îndeplinite de un român, ambasadorul anterior al României la NATO, Sorin Ducaru, şi astăzi cu un adjunct al secretarului general, care este tot român, Mircea Geoană", a spus analistul.

Acesta a accentuat că un moment foarte important l-a reprezentat a organizarea Summitului NATO de la Bucureşti, găzduirea unui astfel de eveniment la scurt timp după intrarea în Alianţa Nord Atlantică, fiind "un lucru extrem de important".

"A fost pentru prima oară când Alianţa Nord Atlantică a ajuns şi şi-a desfăşurat lucrările - şi am avut şi vizita bilaterală a preşedintelui George W. Bush - pe malul Mării Negre, marcând şi o altă premieră, pentru noi foarte importantă - asumarea de către Alianţă a părţii sale de responsabilitate pentru securitatea la Marea Neagră, care era cea definitorie şi acoperea pe deplin teritoriul României şi toată zona care privea necesitatea noastră de securitate şi apărare", a punctat Chifu.

Acesta a arătat că războiul de agresiune al Rusia în Ucraina este "o realitate" şi, deşi linia de contact a acestui conflict se află suficient de departe de frontierele României, ameninţarea unui război pe scară largă, de mare intensitate intră în calculele NATO.

"Trebuie să ne pregătim pentru un asemenea tip de ameninţare. Asta nu înseamnă că se întâmplă, înseamnă că există un scenariu foarte probabil, care, în anumite condiţii, ar putea să se realizeze. De aceea, e nevoie să avem şi resursă umană şi capabilităţi şi o industrie de apărare care să poată produce la scară mare şi să învăţăm din acest război şi multe dintre strategiile la zi. Vorbim de primul război în secolul XXI, care se desfăşoară în plan real cu totul şi cu totul alte elemente în prim plan - iată relevanţa dronelor, alte categorii de tehnologi care sunt folosite, metode de acţiune. Suma acestor lucruri trebuie învăţată şi implementată în planurile de contingenţă şi de apărare. Nu o facem pentru că mâine va trebui să ne luptăm, dar o facem tocmai pentru a fi pregătiţi, ca să nu ajungem niciodată în situaţia de a purta un asemenea război, cu atât mai mult în apropierea frontierelor României sau pe teritoriul României. Şi acest lucru creează descurajarea credibilă în momentul în care ai instrumentarul necesar", a argumentat analistul.

În ceea ce priveşte forţele armate şi componenţa lor, Iulian Chifu a arătat că, deşi România a mers către o armată de profesionişti, "necesarul armatei, plus rezervele sale trebuie asigurate". Chifu exclude, însă, revenirea la un serviciu militar obligatoriu, variantă care ar fi, în opinia sa, "puţin probabilă" şi "nejustificată".

"Există astăzi programe mult mai elaborate, mai evoluate, există şi proiecte care se află şi în Parlament, propuneri de absorbţie a unor militari voluntari în aşa fel încât să existe şi rezerva calificată şi suficient de multe trupe pentru armata în timp de pace şi cu posibilitatea de transformare - Doamne fereşte! - dacă va fi vreodată nevoie, pe zona de război. Revenirea la un serviciu militar obligatoriu e puţin probabilă, pentru că ea nu se mai justifică. Mai mult, armata de astăzi nu mai e aceea din perioada Războiului Rece. În momentul de faţă, armata este o chintesenţă, o sinergie de culturi, între cea ca zonă concretă pe care o cunoaştem, a armatei propriu-zise, dar există o componentă foarte importantă de IT, pentru că toată zona această de drone e coordonată şi condusă de pe terminalele calculatoarelor. E o altă zonă de inginerie şi tehnologie foarte elaborată, că vorbim de zona (...) laserelor sau vorbim de spaţiul acesta al bruiajului sau al războiului electronic", a detaliat el.

Analistul a amintit şi zona "care ţine de spaţiul academic, de cunoaştere şi cercetare a spaţiului strategic", dar şi de necesitatea modernizării întregii legislaţii, inclusiv a pachetului Legilor securităţii naţionale şi apărării, utilizării armelor de foc. "E vorba de o aducere la zi şi a celorlalte elemente necesare unei armate puternice, credibile şi cu capacitate de descurajare şi chiar, după cum am văzut la Vilnius, cu o capacitate de apărare înaintată", a adăugat Chifu.

Referindu-se la anunţata candidatură la funcţia de secretar general al NATO a preşedintelui Klaus Iohannis, Iulian Chifu a arătat că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, existenţa unui secretar general reprezentând flancul estic, noile statele membre ale Alianţei şi care cunoaşte cel mai bine, mai amănunţit situaţia din Ucraina este un "argument puternic" care merită luat în consideraţie.

"E foarte important, în primul rând, că suntem într-o asemenea competiţie. Este onorant şi prezentăm o candidatură solidă. În al doilea rând este foarte important că avem în spate (...) un program care, în cea mai mare măsură, reprezintă chintesenţa discuţiilor şi perspectivelor Alianţei Nord Atlantice", a punctat analistul. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Iohannis: Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm

 

ROMÂNIA-NATO-20ANI/Luminiţa Odobescu: Pentru România umbrela NATO continuă să ofere cele mai puternice garanţii de securitate

 

Ministrul Apărării Naţionale: Ţara noastră este un aliat pe deplin angajat în păstrarea valorilor NATO

 

Ciolacu: În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important în cadrul alianţei

 

ROMÂNIA-NATO-20ANI/Colonelul Kalin Gaydarov (Comandamentul NATO de la Sibiu): România a făcut un progres deosebit; deficitul de personal - o provocare

 

ROMÂNIA-NATO-20ANI: Summitul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 18-04-2025 10:00

Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor

Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Politic 17-04-2025 18:29

Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p

Politic 17-04-2025 18:18

Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate

Politic 17-04-2025 18:11

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '

Politic 17-04-2025 17:54

Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București

USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide

Politic 17-04-2025 17:44

Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat

USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar

Politic 17-04-2025 17:37

Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz

Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.

Politic 17-04-2025 17:06

Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan

Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer

Politic 17-04-2025 13:02

Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată

Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său. &#

Politic 17-04-2025 12:28

Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)

Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o

Politic 17-04-2025 12:22

Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central

Politic 17-04-2025 10:43

Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect

Politic 17-04-2025 09:50

Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie

Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p

Politic 17-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect

George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac