Ministrul Bogdan Aurescu a avut la New York o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, problematica schimbărilor climatice şi a consecinţelor acestora, precum şi evoluţia situaţiei din Ucraina fiind printre subiectele abordate.
Şeful diplomaţiei s-a aflat la sediul ONU de la New York pentru participarea, ca vorbitor principal, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema "Ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale: creşterea nivelului mărilor şi oceanelor - implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţionale" ("Threats to International Peace and Security: Sea-Level Rise - Implications for International Peace and Security").
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, cei doi oficiali au abordat problematica schimbărilor climatice şi a consecinţelor acestora, inclusiv riscurile generate de creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, pe care demnitarul român le-a prezentat Consiliului de Securitate, în cursul aceleiaşi zile.
António Guterres a arătat că apreciază în mod deosebit activitatea desfăşurată de copreşedinţii Grupului de Studiu privind creşterea nivelului marilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional şi de Grup şi a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile depuse în această calitate, inclusiv pentru soluţiile propuse în cadrul Comisiei de Drept Internaţional, reiterate şi la evenimentul găzduit de Consiliul de Securitate ONU.
În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru multilateralismul eficient şi pentru ordinea internaţională bazată pe norme, având în centrul său sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi pentru eforturile secretarului general de a eficientiza ONU.
De asemenea, cei doi înalţi oficiali au discutat despre evoluţia situaţiei din Ucraina, la aproape un an de la începutul războiului ilegal de agresiune al Rusiei. Bogdan Aurescu "a evidenţiat faptul că acest comportament iresponsabil al Rusiei, care încalcă fundamentele ordinii de drept internaţional, trebuie să înceteze, fiind cu atât mai grav cu cât acest război este proliferat de un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU", arată MAE.
Totodată, ministrul român a evidenţiat necesitatea ca, la împlinirea unui an de la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, Adunarea Generală a ONU şi CS ONU să transmită un mesaj clar în sprijinul păcii în Ucraina şi să condamne războiul de agresiune al Rusiei.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat perspectiva României privind principalele provocări actuale de interes global, cu accent pe gestionarea impactului agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a implicaţiilor acestui război, inclusiv pentru statele cele mai vulnerabile din Sudul Global.
Ministrul român a evidenţiat şi eforturile concrete de sprijin ale României pentru Ucraina în domeniul umanitar - inclusiv primirea a peste 3,5 milioane de refugiaţi din Ucraina care au tranzitat ţara noastră, precum şi asigurarea pentru cei care au solicitat de adăpost, acces gratuit la servicii medicale, şcolarizare şi piaţa muncii. Totodată, a subliniat demersurile active şi concrete pentru evitarea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului a aproape 13 milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene către pieţele mondiale.
În context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat apreciere pentru eforturile secretarului general al ONU de a negocia Acordul privind iniţiativa de transport al grânelor prin Marea Neagră - Black Sea Grain Initiative şi a subliniat importanţa fundamentală pentru prelungirea acestui Acord.
Un alt subiect abordat a fost situaţia actuală din Republica Moldova, António Guterres amintind vizita pe care a efectuat-o anul trecut la Chişinău. Şeful diplomaţiei române a prezentat sprijinul multidimensional acordat de ţara noastră pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova şi pentru combaterea efectelor războiului împotriva Ucrainei.
În acest context, ministrul român de Externe a subliniat că declaraţiile foarte recente ale preşedintelui Republicii Moldova, care s-a referit la planuri ruseşti de destabilizare a statului vecin, trebuie tratate cu toată seriozitatea. "A arătat că România a susţinut, susţine şi va continua să susţină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret şi solidar, pe toate dimensiunile, inclusiv în actualul context, precum şi integrarea sa în Uniunea Europeană", potrivit comunicatului.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, angajamentul de lungă durată al ţării noastre de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii externe a României demonstrat inclusiv prin seria de acţiuni iniţiate de România în contextul războiului purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei pentru susţinerea atribuirii responsabilităţii şi combaterea impunităţii acelor reprezentanţi ai puterii ocupante care au comis crime internaţionale în teritoriile invadate.
"Secretarul general al ONU a exprimat aprecierea deosebită faţă de activitatea României în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, adresând mulţumiri atât autorităţilor române, cât şi cetăţenilor români pentru solidaritatea şi consecvenţa cu care au răspuns războiului din statul vecin. A punctat că ţara noastră este un actor de încredere în acordarea de sprijin umanitar, cu referire inclusiv la proiectul de succes al Centrului de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara, creat în 2008 printr-un acord încheiat între Guvernul României, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie", menţionează MAE. AGERPRES/(AS - autor: Antonia Niţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Bogdan Aurescu/Twitter
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Congres extraordinar al PSD - la Palatul Parlamentului; Crin Antonescu va fi desemnat candidatul la prezidențiale
Social-democrații vor finaliza duminică, în cadrul unui Congres extraordinar, procedura de desemnare a lui Crin Antonescu în calitate de candidat la prezidențiale. Consiliul Politic Național al PSD a decis joi convocarea Congresului extraordinar pentru ora 11,30, la Palatul Parlamentului, evenimentul urmând să se desfășoare &
Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis
Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.
Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari
Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen
Simion: Parlamentarii puterii nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis; vine ceasul lor în curând
Președintele AUR, George Simion, a reacționat, sâmbătă, după respingerea, de către conducerea Parlamentului, a propunerii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, declarând că '
Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu
Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025
Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și
Eugen Tomac, reales președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul Extraordinar
Eugen Tomac a fost reales președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), după ce a primit susținerea majorității delegaților partidului prezenți la Congresul Extraordinar al PMP desfășurat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost desemnați câștigătorii funcțiilor de conducere - Secretar General: Nicoleta-Cătălina
Bolojan: Alegerile pentru șefia PNL vor avea loc, foarte probabil, în a doua jumătate a anului
Președintele PNL, Ilie Bolojan, apreciază că alegerile pentru șefia partidului vor avea loc în a doua jumătate a acestui an. 'Membrii PNL își vor alege președintele în momentul în care se termină (...) competițiile politice. În condiții normale, alegerile se fac întotdeauna după o rundă de alegeri, să sp
Iohannis: Horst Koehler, un mare om de stat și un european convins
Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanțe, după anunțul decesului fostului președinte german Horst Koehler, arătând că acesta a fost 'un european convins'. 'Sincerele mele condoleanțe pentru decesul fostului președinte federal german Horst Koehler. A fost un mare om de stat și un european convins. &Ic
Bolojan spune că a câștigat 90% dintre procesele cu foștii angajați: Se va constata că Senatul funcționează bine mersi
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a declarat convins că, în urma reducerilor de personal, instituția pe care o conduce va funcționa 'bine mersi', dând ca exemplu situația Primăriei Oradea sau a Consiliului Județean Bihor. El a precizat sâmbătă, la Prima TV, că la nivelul tuturor autorităților centrale și al inst
Tomac: Să demonstrăm că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei
Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, că alegerile prezidențiale trebuie să demonstreze că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei, punctând că Nicușor Dan va fi 'următorul președinte al României'. 'Românii așt
Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt
Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar
Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială
Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui
Guvernul aprobă bugetul pe 2025
Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.