logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ședință de guvern - Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, pe agendă

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul va aproba în ședința de miercuri, prin ordonanță de urgență, Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României.

Pentru ca economia românească să progreseze pe calea tranziției digitale (și ecologice), dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții presantă și esențială, se afirmă în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acesteia, obiectivul principal este de a standardiza și de a oferi o orientare clară a competențelor digitale pentru cetățeni.

'Este nevoie de un sistem de referință suficient de extins încât să cuprindă o multitudine de cazuri de utilizare, fiind în același timp suficient de detaliat încât să furnizeze o descriere bine nuanțată a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor, în contextul evoluției rapide a peisajului digital. În acest context, toate instituțiile publice care ating, prin activitatea lor, domeniul reglementat, pot avea o coordonare și un sistem de raportare comună care să contribuie la o mai bună atingere a obiectivelor stabilite în planuri și strategii', se mai menționează în document.

Un alt proiect de ordonanță de urgență are în vedere asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

'Prin similitudine cu instituțiile de credit care pot acorda facilități de refinanțare, pentru a veni în sprijinul unităților administrativ-teritoriale care întâmpină provocări în derularea creditelor existente, prin mecanismul propus, se creează atât posibilitatea contractării unor noi împrumuturi pentru asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile, a prefinanțării și/sau cofinanțării acestora cât și posibilitatea refinanțării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venituri din privatizare, împrumuturile putând beneficia și de o perioadă de grație de 12 luni pentru principal, rambursarea acestora putându-se efectua între 1 - 10 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate. Propunerile prezentului proiect de OUG au în vedere solicitările venite de la structurile asociative ale autorităților administrației publice locale, care au propus elaborarea unui act normativ care să ofere sprijin unităților administrativ-teritoriale care se confruntă cu greutăți în gestionarea creditelor existente, pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată', se arată în nota de fundamentare.

Totodată, Executivul va aproba și un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

'Prezentul proiect de ordonanță de urgență implementează recomandările OCDE referitoare la posibilitatea entităților autorizate într-un stat aderent la Codurile de liberalizare ale OCDE de a administra un fond de pensii facultative și/sau ocupaționale, precum și de a depozita activele fondurilor pensii facultative și/sau ocupaționale, fără a mai fi necesară autorizarea/avizarea prealabilă a ASF', menționează nota de fundamentare.

Guvernul va aproba și un proiect de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, semnat la 20 noiembrie 2024, la București.

Executivul va aproba, printr-un alt proiect de lege, ratificarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, semnate la Londra la 13 noiembrie 2024.

Un proiect de lege vizează ratificarea Convenției între România și Principatul Andorra pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului la Convenție, semnate la New York la 27 septembrie 2024.

Guvernul va adopta, prin altă hotărâre, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia.

'Noua Strategie de dezvoltare a sistemului judiciar și a justiției ca serviciu public și planul de acțiune aferent acesteia vizează perioada 2025-2029 și urmărește patru dimensiuni strategice: calitate și eficiență a serviciilor din domeniul justiției, acces la justiție, combaterea corupției și a criminalității și management și coordonare strategică. Fiecare dintre aceste patru dimensiuni cuprind obiective strategice, obiective specifice, acțiuni și rezultate așteptate', evidențiază nota de fundamentare.

De asemenea, va fi aprobat, prin hotărâre, programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița' pentru anul 2025.

Guvernul va analiza și un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare în domeniul culturii și al asigurării funcționării structurii de coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor pentru anul 2025.

În analiza Executivului se va afla și un proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin HG nr. 215/2009.

Printr-un memorandum, Guvernul urmează să aprobe și inițierea negocierii tratatului de instituire a unei Comisii Internaționale privind cererile de despăgubiri pentru Ucraina. AGERPRES / (AS - redactor: Daniel Florea, editor: Marius Frățilă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 352

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 16-04-2025 11:27

VIDEO Marcel Ciolacu: Aprobăm normele de accesare a voucherelor de vacanță

Guvernul aprobă miercuri normele de accesare a voucherelor de vacanță, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Politic 16-04-2025 11:02

Prezidențiale2025/CAB judecă contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan

Curtea de Apel București judecă miercuri contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea candidatului independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan. Decizia BEC a fost luată pe 12 aprilie, în urma unei sesizări depuse de AUR.

Politic 16-04-2025 10:42

Prezidențiale2025/ Sondaj IRSOP: George Simion și Nicușor Dan - pe primele două locuri

Președintele AUR, George Simion, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se află pe primele două locuri în preferințele electoratului pentru alegerile prezidențiale din luna mai, cu o diferență de trei procente între ei, potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 4 - 14 aprilie. Conform cercetării sociologice, 31%

Politic 16-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/INTERVIU Elena Lasconi: Depun contestații la CCR, AEP și în instanță; nu mă lasă să îmi fac campanie, e infracțiune

Președintele USR, Elena Lasconi, candidat în alegerile prezidențiale din luna mai, a susținut, într-un interviu acordat AGERPRES, că va depune contestații la Curtea Constituțională, la Autoritatea Electorală Permanentă și în instanță pentru că este împiedicată să meargă în campanie, arătând că, prin decizia luată de 'o mâ

Politic 15-04-2025 23:52

Ambasadorul Germaniei la București a primit Ordinul de onoare al Comunităților Evreiești din România

Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a fost distins marți cu Ordinul de onoare al Comunităților Evreiești din România drept recunoaștere a angajamentului său pentru promovarea vieții evreiești, combaterea antisemitismului și apărarea valorilor democratice și europene în țara noastră. 'Ordinul de onoare al Comunităț

Politic 15-04-2025 20:35

Prezidențiale2025/ BEC: 175 de decizii de admitere a plângerilor despre materiale publicitare politice, în perioada 4 - 12 aprilie

Biroul Electoral Central (BEC) a informat marți că în perioada 4 - 12 aprilie au fost emise 175 de decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal, respectiv 104 decizii de respingere. Din cele 175 de decizii de admitere a plângerilor, 41 au vizat materiale publicitare politice c

Politic 15-04-2025 19:06

Prezidențiale2025/ Antonescu: Nu am avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de urmărit; declarația să fie făcută publică

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat marți că nu a avut nicio relație cu fosta Securitate decât în calitate de urmărit și a cerut ca declarația sa de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să fie făcută publică. 'Nu am fost niciodată, sub nicio formă

Politic 15-04-2025 18:18

Premierul - întrevedere cu delegația Congresului SUA: România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA

România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite

Politic 15-04-2025 18:15

Prezidențiale2025/INTERVIU Crin Antonescu: Proiectul meu de țară - România pe deplin occidentalizată

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că proiectul său de țară este România pe deplin occidentalizată, subliniind că este nevoie de schimbări în ceea ce privește clasa politică. 'Nu avem o altă clasă politică să aducem din altă parte. Treb

Politic 15-04-2025 17:28

Țuțuianu: Resursele financiare pentru funcționarea independentă a AMPIP timp de doi ani sunt asigurate

Resursele financiare pentru funcționarea independentă a Agenției pentru Monitorizarea Performanței Întreprinderilor Publice (AMPIP) sunt asigurate pentru o perioadă de doi ani, fondurile care s-au strâns în acest sens din tariful de monitorizare a întreprinderilor publice fiind de 82 de milioane de lei, a declarat secretarul adjunct al Secreta

Politic 15-04-2025 17:13

Moșteanu (USR) a transmis delegației SUA că Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru România

Programul Visa Waiver rămâne 'o prioritate' pentru România, a precizat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, marți, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții delegației Congresului Statelor Unite, aflată într-o vizită oficială în România. 'Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru U

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Politic 15-04-2025 15:37

Neacșu: Ghidul OCDE-principalul standard pentru elaborarea unor reglementări eficiente pentru guvernanța întreprinderilor de stat

Reforma guvernanței corporative rămâne una dintre prioritățile Guvernului, iar Ghidul OCDE reprezintă principalul standard pentru elaborarea unor cadre instituționale și de reglementare eficiente pentru proprietatea și guvernanța întreprinderilor de stat, a declarat vicepremierul Marian Neacșu. Acesta a participat marți, la Palatul