logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/INTERVIU Elena Lasconi: Depun contestații la CCR, AEP și în instanță; nu mă lasă să îmi fac campanie, e infracțiune

Imagine din galeria Agerpres

Președintele USR, Elena Lasconi, candidat în alegerile prezidențiale din luna mai, a susținut, într-un interviu acordat AGERPRES, că va depune contestații la Curtea Constituțională, la Autoritatea Electorală Permanentă și în instanță pentru că este împiedicată să meargă în campanie, arătând că, prin decizia luată de 'o mână de inși' din partid de a-i tăia accesul la fonduri, ea nu are aceleași drepturi cu ceilalți contracandidați, iar acest lucru constituie infracțiune.

Elena Lasconi a declarat că, dacă va ajunge președintele României, își dorește un alt guvern și că nu l-ar nominaliza în funcția de premier pe Marcel Ciolacu, ci pe Ilie Bolojan.

Ea a mai spus că va fi 'un președinte pentru oameni', că nu are 'scheleți în dulap' și nici 'găști' în jurul său.


AGERPRES: Ce vă determină, ce vă motivează să candidați în continuare, după decizia din USR de a vă retrage sprijinul și de a vă tăia fondurile pentru campanie?
Elena Lasconi: Nedreptatea. De fapt, asta îi deranjează pe toți românii și probabil că de asta au reacționat în felul acesta și o grămadă de colegi din țară și foarte mulți români. Pentru că, din nou, mi-au făcut o mare nedreptate și nedreptatea o trăiesc românii în fiecare zi, în instituțiile statului, în spitale, în școli, peste tot, la tribunal. Și cred că USR - aș vrea să fiu foarte clară - nu este format dintr-o mână de inși care au transformat acest partid într-un SRL. Noi suntem născuți din stradă, am luptat pentru statul de drept, pentru democrație și vedem că tocmai asta nu se întâmplă în USR. Adică existau toate pârghiile statutare, dacă voiau să schimbe candidatul, să o facă. Nu știu ce i-a împiedicat, de exemplu, să spună că vor să organizeze un Congres în luna ianuarie, să zicem, să convoace și să se facă Congresul la mijlocul lui martie. Mie mi se pare că sistemul a intrat inclusiv în unii dintre colegii mei din USR. Și, dacă anul trecut am trăit o mare nedreptate cu anularea alegerilor, pentru că eu am jucat corect, acum, din nou, am parte de o altă nedreptate, doar că de această dată pot să mă adresez justiției și să mă apăr și să încerc să îmi fac dreptate. Și chiar astăzi (marți - n.r.) o să depun o contestație la Curtea Constituțională, o să fac solicitări la AEP, în instanță și sunt sigură că o să îmi dea dreptate, pentru că a fost un foarte mare abuz și aș putea să spun că și infracțiuni. Dacă USR a luptat pentru 'Fără penali în funcții publice', eu lupt aici pentru 'fără penali în USR'. Și nu își dau seama de gravitatea acțiunilor lor, din păcate. Eu subliniez: USR nu înseamnă 16 inși, USR înseamnă peste 20.000 de membri, care sunt uniți de aceleași valori și aceleași principii și știu că sunt supărați mulți dintre ei, dar din supărare au ieșit din nou în stradă să facă campanie, să lipească afișe și vreau să le mulțumesc pe această cale. E grav ce se întâmplă și, practic, chestia asta că nu îmi dau acces la fonduri, de fapt, nu îmi dă aceleași drepturi pe care le au ceilalți contracandidați. Cred că este infracțiune, articolul 385 din Codul penal, asta, pentru că nu mă lasă să îmi fac campanie. Dar o să fac toate demersurile. Sunt sigură că toate deciziile Biroului Național o să fie anulate și că o să am din nou acces la bani. Gândiți-vă că sunt în situația în care nici măcar nu pot să promovez o postare pe Facebook, nu mai vorbesc de clipuri pe la televizor. Mai mult decât atât, un alt lucru grav este că pe spațiul meu de antenă, pentru că tuturor li se dă un spațiu de antenă, merg reprezentanți ai USR care fac campanie pentru Nicușor Dan. Adică el are doi reprezentanți acolo. Asta, din nou, este infracțiune. E ca deturnarea de fonduri.

AGERPRES: BEC a decis că USR nu poate face campanie pentru alt candidat...
Elena Lasconi: Da, dar ei se încăpățânează să facă lucrul acesta pentru că ei cred că sunt deținători de SRL. Deci, încercați să vă gândiți la următorul lucru: în momentul față, nu cred că ei sunt atât de iresponsabili să fi folosit bani pentru a plăti ceva pentru campania lui Nicușor Dan, dar sunt sigură că colegii mei, care se duc pe spațiul de antenă care mi se cuvine mie, sunt într-o gravă eroare și pun în pericol inclusiv candidatura lui Nicușor Dan. Adică invalidarea candidaturii lui.

AGERPRES: Vorbeați despre demersul la Curtea Constituțională, ce anume invocați?
Elena Lasconi: Avocații încă scriu. Am văzut un draft, nu am apucat să îl văd, pentru că sunt vreo 80 de pagini. Ieri am vorbit cred că vreo 10 ore numai cu avocați. Alaltăieri la fel. Deci, în loc să îmi văd de campanie, trebuie să mă apăr, de fapt. Și da, o să cer și anularea tuturor deciziilor Biroului Național. Comitetul Politic nu există. A fost aberant. Ați văzut că au spus că USR a decis. USR a decis într-o ședință informală, adică la o cafea. (...) Ei au decis într-o ședință informală, chipurile, că îl susțin pe Nicușor Dan. De asemenea, o altă mârșăvie a fost că, după ce s-a făcut prima decizie din data de 9 (aprilie - n.r.), când s-a organizat Biroul Național, eu nu știam. Seara le-am scris că eu nu convoc nicio ședință și s-au folosit de o decizie dată anul trecut, care este nulă de drept, cum că se face săptămânal, din miercuri în miercuri, recurent. Aceea este nulă pentru că nu s-a mai respectat recurența, adică nu s-a făcut în fiecare miercuri și în fiecare vineri. Și s-au folosit de aceea, iar Dominic Fritz a prezidat această ședință. Eu am văzut din întâmplare că scriau pe grupul de BN - eu sunt sigură că deja l-au dublat cu trădătorii lor și nu mai scriu, nici pe grupul de Birou Național, nici pe celelalte grupuri, ca să nu văd ce comunică acolo - și am văzut că au scris Ionuț Moșteanu și cu Dominic Fritz: 's-a luat curentul, revenim imediat'. Și atunci mi-am dat seama că ăștia fac ședință de BN. Am intrat în ședința de BN și au spus că vor să îmi taie și banii, dar nu s-a supus la vot, și să oprească toate contractele din campanie. După asta, au ieșit cu declarații, cu o haită de parlamentari în spate, vorbiți toți, că ei sunt pe interese, și au făcut declarația următoare. După o hăhăială în care se aranjau la cadru, au luat o față serioasă. Dominic a zis că anunță chestia asta cu tristețe, nu cu bucurie. Mai mult decât atât, am văzut o imagine care spune foarte multe despre respect față de femei, dar și față de oameni, în general. Era o colegă de-a mea în stânga lui Dominic și Ionuț Moșteanu i-a spus ceva la ureche și a dat-o pur și simplu la o parte, ca să fie el, moț, lângă. Mi s-a părut foarte urât, iar declarația spune așa: îi ridicăm sprijinul politic candidatului Elena Lasconi și îl susținem pe Nicușor Dan. Dar decizia vorbește despre a convoca Comitet Politic în 24 aprilie. Atât.

AGERPRES: Urmează în 24 aprilie acest Comitet Politic?
Elena Lasconi: Acest Comitet Politic nu are cum să aibă loc pentru că vor fi anulate toate deciziile Biroului Național de anul acesta, pentru că sunt nule de drept. Așa mi-au spus avocații. Și asta se întâmplă și, practic, Comitetul Politic nu mai are cum să aibă loc pentru că trebuia să îl convoc. Nu se mai poate face. Până la alegeri nu se mai poate. Dacă vor să facă Comitet Politic, pot să o facă după alegeri, că nu o să mai aibă timp să facă lucrul acesta. Categoric, nu o să se poată face Comitetul Politic și, dacă se va face, nu are nicio valoare. Iar ei, dacă continuă în felul acesta, vor ajunge să creeze o criză electorală și este foarte posibil să se anuleze alegerile. Dacă se va întâmpla asta, toată responsabilitatea o să o aibă USR și va fi un dezastru și USR nu sunt doar ăștia.


 

AGERPRES: Câți dintre colegii dumneavoastră, dintre membrii USR vă mai susțin?
Elena Lasconi: Eu știu că, din cauza acestei nedreptăți, s-au organizat foarte rapid și pe grupuri de lucru și am văzut fotografii, filmulețe făcute și pe rețelele sociale de către colegii mei care lipesc afișe peste tot, care se duc și vorbesc cu oamenii și împart flyere. E absolut trist ce se întâmplă, e clar că este bine organizat și că am fost sabotată în această campanie electorală pentru că nu am simțit implicare, așa cum s-a întâmplat la parlamentare. Aș putea să mă gândesc la faptul că s-au văzut cu sacii în căruță și că sunt parlamentari și că nu mai au chef să se implice. Dar, eu știu că sunt mulți care mă susțin, deja văd că apar pe presă, că încep să dea declarații. De exemplu, astăzi am văzut că toată organizația Olt este de partea mea, Mehedinți. Sunt mai mulți care încep să se organizeze și să se delimiteze de acțiunile greșite și antidemocratice pe care le-au făcut acești colegi și vreau să le mulțumesc pentru asta, pentru că-i mare lucru. Mă ajută cum pot și văd că o fac din suflet. Știți cum e? Una e să faci campanie doar așa să fie, un automatism și alta e să o faci cu sufletul. Și eu simt că, în momentul de față, o fac cu sufletul și sunt foarte mulți oameni în rețelele sociale, mai ales pe TikTok, care sunt de partea mea.

AGERPRES: Cum simțiți că a fost perceput de public acest demers al celor din partid? Ca un val de simpatie sau nu?
Elena Lasconi: S-a dovedit, de fapt, prin această mișcare, că eu sunt singurul candidat independent, antisistem, singurul, că pe mine nu mă pot controla nici măcar acești bully din partid. Dați-mi voie să cred că sistemul a intervenit în USR, de aici, de la acești băieți, pentru că altfel eu nu-mi explic. Asta este o nebunie ce au făcut, absolut. Dar, eu mă duc înainte, calmă, cu demnitate, îmi văd de mesaje. Mai e foarte puțin timp, timpul e foarte scurt. Da, poate că nu suntem întâmplător nici în Săptămâna Patimilor, nici în Postul Paștelui.

AGERPRES: Deci candidatura dumneavoastră e mai mult independentă. Cât mai contează faptul că sunteți președintele USR, după această decizie? Mai aveți acces la ștampilă, acces la sediu?
Elena Lasconi: Eu sunt, mie mi-e clar. (...) Nu e cu ștampilă. Noi suntem în sediu. Le-am comunicat că le revoc dreptul de semnătură tuturor celor care vor să semneze ceva. Sper să țină cont de asta. Dacă nu țin cont de asta, e deja infracțiune. Eu sunt reprezentantul legal. Există o chichiță în statut în care ei pot să găsească un artificiu, dar oricum eu sunt reprezentantul legal al USR. Cu această ocazie, o să afle și colegii mei ce înseamnă să fii președinte de partid. Cu această ocazie, o să afle colegii mei că nu poți să faci orice și că trebuie să respecți legea. Și ei nu au respectat-o, au încălcat-o grav din mai multe puncte de vedere. Și eu sunt sigură că nu o să îi ajute imunitatea parlamentară. Să stea liniștiți că e o chestie foarte gravă pe care o fac, pentru că e vorba de procesul electoral.

AGERPRES: USR a transmis că a fost desemnat secretarul general să semneze, să se ocupe de contracte.
Elena Lasconi: Da, l-au desemnat, doar că eu sunt reprezentantul partidului.

AGERPRES: Este ilegal?
Elena Lasconi: Da, o să vedeți. Curtea Constituțională are la dispoziție pentru asemenea contestații - și o să o depun astăzi, nu știu exact la ce oră, v-am spus că în continuu sunt pe grupuri cu avocații - are la dispoziție 48 de ore să dea un răspuns.

AGERPRES: Contestați deciziile Biroului Național al USR?
Elena Lasconi: Tot - și asta cu dreptul de a avea parte de campanie electorală corectă, de a avea aceleași drepturi ca și ceilalți. Ei au făcut niște lucruri foarte grave și v-am zis: nu m-aș mira ca CCR să invalideze candidatura lui Nicușor Dan, care a provocat, au fost în același film. El, în toate declarațiile pe care le-ați urmărit în spațiul public, a spus așa repetat: USR va decide care este candidatul la prezidențiale, USR va decide.

AGERPRES: Nicușor Dan a afirmat că nu este implicat în acest lucru.
Elena Lasconi: Dar este implicat până peste cap. Deci, dacă el spune că USR va decide și după aia spune că USR a făcut un lucru corect, el a fost părtaș la toată chestia asta. Deci, eu cred că, dacă se respectă legea în țara asta, este posibil să se întâmple asta, să fie invalidat. E posibil, pentru că sunt multe bube, iar noi avem colegi care defilează cu codul de mandatar și nu e în regulă.

AGERPRES: Și după decizia BEC ca USR să nu facă campanie altui candidat...
Elena Lasconi: Da, continuă să facă. O să se lase cu niște dosare, cu niște amenzi mari. Să nu credeți că e simplu. Eu o să apelez la Curtea Constituțională, la AEP și în instanță.


AGERPRES: Vă întreb despre vizita delegației Congresului american, care se află în zilele acestea în România.
Elena Lasconi: O salut, pentru că am văzut că e formată din congresmeni din ambele părți și cred că e foarte important să comunicăm. E adevărat că democrația din țara asta are niște bube și ar fi bine să recunoaștem lucrul acesta. E important să resetăm jocul și să vedem cum mergem de acum înainte. Dar, eu nu mă aștept la nimic, pentru că nu văd nicio comunicare din partea instituțiilor statului care să ne asigure că vom avea parte de alegeri libere și corecte. Și le-am atras atenția să nu cumva să ne trezim în aceeași situație ca anul trecut, ca înainte cu două zile de alegeri să ne trezim că o să zburde niște troli și niște boți. Ne asigură cineva că nu se întâmplă asta? Nu.

AGERPRES: În acest context, dacă ați deveni președinte, cum ați întări Parteneriatul cu Statele Unite astfel încât să nu se piardă nici din suveranitatea decizională a României?
Elena Lasconi: Noi suntem un stat suveran, nu pierdem nimic. Eu cred că prin dialog și prin onestitate. Și Statele Unite au interes în România și cel mai rapid îmi vine în minte Deveselu. E adevărat că avem și un Parteneriat strategic cu Statele Unite, dar eu cred că prioritatea, în perioada următoare, este să ținem aproape de Bruxelles, pentru că de acolo avem o politică predictibilă, mesajele sunt predictibile, sunt constante. Și, dacă mă întrebați pe mine, președintele trebuie să lupte pentru România și pentru prioritățile pe care le are România. Și acum, având în vedere poziția noastră geografică, prioritatea noastră în zona de est este securitatea și ar trebui să ținem aproape de Polonia și de Țările Baltice și să luăm ca exemplu Polonia și să facem și noi lucrul acesta. Acum, dacă tot avem niște bani din partea Comisiei Europene, pentru securitate, ar trebui să eficientizăm companiile de stat în care se produce armament și, de asemenea, să investim foarte mult în infrastructură. Știu că am fost controversată când am spus că să facem străzi și poduri pentru că degeaba ai tancuri dacă nu pot să meargă. Tancurile, în primul rând, nu merg pe șosea, pentru că au șenile, dar ele sunt puse pe un tir din ăsta, un cap de tir și trebuie să meargă pe șosea. Și vă aduc aminte că, la începutul lui mai, ar trebui să se desfășoare un exercițiu NATO în România și tocmai au anunțat, cred că francezii, dacă nu mă înșel, au anunțat că o să se facă la toamnă, pentru că românii nu au fost în stare să consolideze măcar un drum de pământ. Deci, asta cred că e o prioritate. De asemenea, din punct de vedere energetic avem atâtea resurse și noi plătim de două - trei ori, de exemplu, antreprenorii plătesc de două - trei ori mai mult pentru energie decât cei din statele vestice, din Europa. Păi, cum să fii competitiv pe piață? Mai mult decât atât, alte priorități: ar trebui să investim mai mult în agricultură, pentru că noi putem să producem foarte mult, în IT, avem niște minți luminate, IT-ul face 7% din PIB.

AGERPRES: Investiții în educație, sănătate sau apărare?
Elena Lasconi: Nu, nu există 'sau'. Prioritățile sunt pe orizontală, nu sunt pe verticală. Așa, dacă stăm să ne gândim, v-aș spune și de droguri. Mie mi se pare că e un fenomen la nivel național și am spus că, dacă nu la prima, la doua ședință CSAT vreau să iau în discuție asta, pentru că nu mi se pare normal ca oamenii să stea cu frică că își trimit copiii la școală și poate cine știe ce li se întâmplă. Nu mai zic de bullying, dar vorbesc acum de droguri. Pe unde intră drogurile alea în România? Sunt și eu curioasă. Vin cu porumbelul călător? Trebuie să vedem lucrurile acestea. Iar, în ceea privește sănătatea și educația, am spus-o de nenumărate ori că avem nevoie de mai mulți medici, că în fiecare an există diagnosticați cu cancer peste 100.000 de români în țara asta. Avem extrem de puțini oncologi și eu îmi doresc foarte mult să dăm drumul la programele de screening. Hai, înainte de a apuca să construiești orice, dă drumul la programele astea, pentru că poți să salvezi vieți. Eu am văzut asta. Am început un program național de la Câmpulung pentru HPV Papanicolau și 30 și ceva de femei trăiesc datorită faptului că am făcut acest program de prevenție, că au depistat din timp HPV-ul și s-au tratat după. Adică este inadmisibil că pe Valea Prahovei există, cred, doar la Câmpina doi oncologi. Aici suntem la București, dar în țară este dezastru. Deci, îmi doresc să investim și să dăm drumul la programe. Are Republica Moldova program de screening pentru cancer la sân și nu are România?! Păi suntem de râsul lumii. Nu se poate așa ceva! În educație la fel. Ce ne mai trebuie inspectoratele școlare? Hai să dăm toată puterea la școli. Școlile știu cel mai bine de ce au nevoie. Și vă dau un exemplu concret, nu povești, adică știu că toți politicienii acum vorbesc de planuri, de parcă ei sunt niște dumnezei. Nu, le pune consultantul ceva pe hârtie și ei spun asta. Sunt primar la Câmpulung. S-a deschis o axă pentru a cumpăra microbuze electrice pentru transportul elevilor și ne-a trimis Inspectoratul Școlar: de câte câte microbuze aveți nevoie? Și noi le-am făcut, profesionist, ca la carte, uite vin copiii de acolo, de acolo, de acolo. Ne-a luat foarte mult să facem situația asta, pentru că am făcut-o în mod profesionist. Trec lunile, după aia se deschide o axă în care primăria putea - că atunci primăria nu putea, doar inspectoratele - primăria putea să depună pentru microbuze electrice și autobuze electrice. (...) Am făcut și anul acesta ar trebui să fie pe străzi. Adică e în procesul acela de achiziții, durează foarte mult. Deci, au mai trecut câțiva ani. Nu s-a întâmplat nimic. Nu am niciun microbuz electric pe stradă pentru transport elevi, dar o să fie acela pe care a putut să-l acceseze primăria. Vedeți, sunt lucruri concrete. Nu vi se pare că este o bătaie de joc că, de 35 de ani, tu încă să ai școli în țara asta cu toaleta în fundul curții? Sunt 50 și ceva de școli, nu 5.000. Nu se poate face ceva? Am investit, am atras fonduri europene la Câmpulung - Câmpulung este localitatea din România cu cele mai multe unități de învățământ pe metru pătrat și raportat la număr de populație - eficientizare energetică, dotări în toate spitalele, purificarea aerului, dezinfectanți. Orice s-a deschis, am aplicat. În sănătate la fel. Am o policlinică, o să arate mai tare decât orice policlinică privată de pe aici, credeți-mă, și nu s-a investit în ea din '73. Deci, eu vorbesc de lucruri concrete, nu de povești.


AGERPRES: Cum vedeți rolul României în contextul războiului din Ucraina? Un sprijin logistic sau putem avea o voce strategică proprie?
Elena Lasconi: Cea mai lungă graniță a României este cu Ucraina. De trei ani este acest război. Rusia este cea care a invadat Ucraina. Nimeni nu le-a dat mai mult de două - trei zile că o să reziste. Și eu chiar sunt, cum să zic, uimită și sunt chiar mândră de ucraineni pentru că au putut să facă față atâția ani în fața agresorului care este Rusia. Cum se va încheia pacea sau acest război în Ucraina ne va afecta pe noi, pentru că suntem la cea mai lungă graniță cu Ucraina. Dacă vom avea o pace, mi-aș dori să fie o pace durabilă și să fie și în termenii impuși de Ucraina, pentru că eu văd că se discută doar între Statele Unite și Rusia, de parcă Ucraina nu ar exista. Mai mult decât atât, dacă va fi o pace durabilă, că toată lumea vorbește numai de teme false, că trimitem soldați, că nu trimitem, deci dacă va fi o pace durabilă și e nevoie să ajungă trupe de menținere a păcii acolo, trebuie să se îndeplinească următoarele condiții înainte: un armistițiu, o pace, pace durabilă, să își dorească Ucraina și, apoi, un lucru foarte important - să discutăm la masa celor 26, adică noi al 27-lea, la nivelul Uniunii Europene, plus Marea Britanie, și să vedem care este strategia noastră, ce vrem noi să facem. Trebuie să discutăm toate lucrurile astea, nu putem să luăm decizii după ureche. Și, credeți-mă, când e vorba de o chestiune atât de sensibilă și atât de importantă pentru România, eu o să îi întreb pe români. Și asta se numește referendum. Eu nu vreau să trimit în niciun caz oameni care să lupte acolo. S-au făcut foarte multe fake news-uri anul trecut înainte de alegeri. Am avut 4.000 de fake news-uri cu mine, care s-au rostogolit de 160 de milioane de ori, în care se spunea că eu îmi doresc să trimit românii la luptă. Dar nu ai cum să-i trimiți. Adică eu doresc o armată de 100.000 de oameni, în loc de 70.000, care să fie profesioniști. Asta înseamnă că sunt oameni care aleg să facă această carieră, sunt foarte conștienți, le place să facă lucrul acesta și sunt plătiți bine pentru asta.

AGERPRES: Ce garanție ați cere, în calitate de președinte, pentru ca prezența americană în România să fie însoțită de beneficii economice concrete pentru dezvoltarea comunităților locale?
Elena Lasconi: Noi nu am avut oameni care să lupte și să aibă curajul să lupte pentru interesele României și cred că suntem pe ultimul loc la a atrage investiții străine în țară. Dar eu nu înțeleg cum, Doamne iartă, faci tu contracte cu America, cu oricine ai face, să zicem, nu numai cu Statele Unite, să cumperi ceva, cu oricine ai face și să nu negociezi lucrul acesta: Vreau să faceți o fabrică sau două sau mai multe sau numai una, nu contează, în care România - are minți luminate - să producă, nu știu, computerele de bord, să producă piesa asta de la tancul ăsta, avionul ăsta, ce cumpărăm de acolo. Nu am văzut acest interes. Mie mi se pare absolut incredibil. Sau un loc în care să le asamblezi. Noi avem un rol foarte important, ne ajută geografia. Din punct de vedere strategic, e un rol foarte important, dar nu am văzut lucrul acesta, pentru că adevărul e că se produc și la prețuri mai scumpe, pentru că noi plătim de două - trei ori mai mult energia. Nu se poate așa ceva. Aleg să se ducă să facă investiții în Ucraina, de exemplu. Știu în zona asta unde se produce ciment au ales Ucraina, nu numai pentru preț, dar și pentru că ei nu se supun regulilor de mediu la care ne supunem noi, că noi suntem cu linia verde la nivelul Uniunii Europene. Eu pentru asta aș lupta și aș încerca să ajut investitorii să vadă că au o predictibilitate, în primul rând, legislativă în țara asta, că într-un an se poate schimba de două ori: ba se mărește TVA-ul, ba se face asta. Stați să vedeți ce o să se întâmple după alegerile prezidențiale, pentru că ei nu spun cât e de rău și cât e de negru și cât e de mare gaura asta neagră în care ne-au adus. Și mi se pare absolut incredibil că, în zilele acestea, în lunile acestea, alegerile prezidențiale și dezbaterile au devenit o telenovelă, un circ și nimeni nu se uită, de fapt, la lucrurile importante care se întâmplă, la deficitul bugetar, la toată chestiunea cu energia, la problemele mari și grave, pentru că ne afectează buzunarul fiecăruia și nu numai, că ne afectează buzunarele noastre, dar o să afecteze și buzunarele nepoților noștri la ce prăpăd au făcut ăștia cu economia.

AGERPRES: Care sunt primele trei măsuri pe care le-ați lua ca președinte?
Elena Lasconi: După ce dau cu tămâie la Cotroceni, sunt foarte multe. În primul rând, premierul. Așa cum am spus, eu nu am să-l nominalizez în niciun caz pe Ciolacu și vreau să mergem înainte cu domnul Ilie Bolojan, așa cum am spus, cuvântul meu e contract. Eu nu mă sucesc, nu fac declarații doar de dragul de a face declarații.


 

AGERPRES: Ați dori un alt guvern după alegeri?
Elena Lasconi: Da, mi-aș dori ca USR să facă această moțiune de cenzură. Am discutat, cred că o să se trezească și colegii mei, dar oricum n-aș vrea să îi văd acum că se sucesc și zic că vor să mă susțină sau să-mi facă campanie, pentru că sunt ceva dezamăgitor...

AGERPRES: Deci, vedeți o moțiune de cenzură, după alegeri, depusă de USR?
Elena Lasconi: Da, categoric.

AGERPRES: Și USR să intre la guvernare?
Elena Lasconi: Eu pentru asta m-am luptat, că de asta sunt președinte, să intre la guvernare, pentru că altfel ești un club, nu mai ești un partid. Noi am promis de opt ani oamenilor ce vrem să facem. Cum poți să faci asta? Doar dacă ești la guvernare. Cum poți să schimbi lucrurile în bine? Doar dacă ești prezent, ai primari în mai multe localități, consilieri locali, așa poți, dar din opoziție, nu. Și eu asta mi-am dorit: să cresc USR, să devenim mai mulți și visul meu ăsta era: să văd USR că va fi votat în majoritate în Parlament, nu că trebuie să dea mâna cu cineva cu care să facă majoritate. Dar, cu orgolii și cu micimi din astea pe care le-am văzut nu se poate. Deci, premierul. V-am spus că vreau neapărat să discutăm chestiunea asta cu drogurile, dar nu știu dacă va fi chiar în prima ședință. Este foarte importantă zona de securitate și aș vrea foarte mult să mă asigure premierul că are o opțiune foarte serioasă și competentă la Ministerul Justiției, pentru că stăm foarte prost în zona asta. De asta sunt oamenii supărați. E foarte frumos să vorbești despre corupție, că ești anticorupție, dar ce ne facem cu oamenii care stau de 10 - 15 ani în tribunale? Trebuie să deblocăm toate posturile de judecători, de procurori și de grefieri. Trebuie să vedem, din punct de vedere financiar, logistic, ce înseamnă și aș avea o discuție onestă cu CSM în acest sens. Și, de asemenea, ar trebui să scoatem merele stricate din justiție, pentru că e nedrept și pentru cei corecți. Eu cred că în țara asta majoritatea magistraților sunt corecți, dar de când nu se mai ocupă DNA de cercetarea lor au devenit imaculați toți. Dintr-odată, nu se mai cercetează nimeni, înainte mai aveam câteva zeci, ceea ce nu pot să cred că este adevărat. Și un lucru pe care vreau să-l fac și la care țin foarte mult este acela că vreau să existe între români și Administrația Prezidențială o comunicare directă. Trebuie să găsesc o soluție, din punct de vedere tehnic, cum se poate face asta: prin aplicație, printr-o linie verde, prin două linii verzi, pentru diaspora, pentru românii din țară, în care să poți selecta o problemă, o provocare, cum zic eu, și să ai un răspuns. Vă dau un exemplu: e o doamnă care a divorțat în diaspora și copilul trebuie să-și facă buletin, soțul nu vrea să-i dea procură. Ea are nevoie de o consultație simplă juridică, are nevoie de niște răspunsuri, le poți face față tu. Adică eu cred că există o astfel de posibilitate de a-i asculta pe români și asta îmi doresc foarte mult, pentru că noi, până acum, nu am avut președinți pe care să-i simți aproape. Și voi fi printre oameni. Trebuie reformat Ministerul Afacerilor Externe, că e principala pârghie a președintelui, plus serviciile. Cine dintre ceilalți ar putea să nominalizeze un profesionist în fruntea serviciilor, în afară de mine? Toți sunt, cum să zic, agățați de sistem sau sistemul poate să-i controleze. Eu am arătat că pe mine nu mă poate controla nimeni.

AGERPRES: Ce vă diferențiază de ceilalți contracandidați? Care sunt atuurile dumneavoastră?
Elena Lasconi: Curajul, buna credință, cinstea, faptul că nu sunt șantajabilă, nu sunt intimidabilă, faptul că mă uit în ochii oamenilor când vorbesc cu ei, mi-e drag să-i iau în brațe, pentru că am empatie și asta cred că poate să facă diferența dintre un conducător și un lider. Să fii cu creierul, dar să fii și cu inima printre oameni. Sunt atât de multe lucruri care mă diferențiază. N-am găști în jurul meu, n-am oameni care să fie conectați cu Rusia sau să fie pro-ruși. Nu vreau să duc oameni ai trecutului la Cotroceni sau prin funcțiile astea de miniștri. Nu mă are nimeni la mână și nu am scheleți în dulap. Sunt dintre oameni și știu că voi fi un președinte pentru oameni.


AGERPRES: Ați spus că veți intra în turul doi. Cu cine ați prefera să fiți în turul doi sau pe cine vedeți ca principal adversar?
Elena Lasconi: Eu voi fi președintele României. Eu nu am preferințe. Nu știu, pentru că sincer nu prea am încredere în sondaje, pentru că s-a întâmplat la fel și anul trecut. Niciun sondaj nu a reflectat realitatea de la urne. Dar, după cum arată sondajele acum, dacă ar fi să le iau în seamă, probabil că cele mai mari șansele le-ar avea Simion, dar nu cred că va intra în turul doi. Nu știu de ce. Nu simt asta. Eu voi continua să îmi transmit mesajele, chiar și nepromovate pe bani, că nu am posibilitatea. Voi continua să vorbesc cu cât mai mulți jurnaliști și vă mulțumesc că ați venit să îmi luați acest interviu, ca mesajele mele să ajungă la oameni. Despre asta e vorba. În rest, pe mine nu mă interesează. Eu știu că niciunul dintre ei nu ar fi un președinte bun. Așa că oricare ar fi în turul doi.

AGERPRES: Cum apreciați desfășurarea campaniei până acum? Credeți că va escalada și mai mult discursul negativ?
Elena Lasconi: Eu am obosit, nu în sensul real, într-un sens metaforic, de toată ura asta, de încrâncenarea asta. E o campanie electorală urâtă, cu foarte multe atacuri. Deci, eu am auzit despre mine lucruri pe care nu le-am avut nici măcar în coșmaruri. O grămadă de lucruri urâte, dar eu nu sunt împotriva a ceva, eu sunt pentru ceva și sunt pentru români. E o telenovelă, dar în același timp e o luptă foarte dură. Nu vă puteți imagina. Eu am mai fost în filmul ăsta anul trecut și am văzut. Eu cred că, dacă era un om al sistemului, să zicem, nu știu, dacă era Ciolacu în turul doi, nu se anulau alegerile. Dați-mi voie să cred asta. E greu. Uitați acum am parte de aceleași lovituri și din partea colegilor. Tocmai de aceea consider că este băgat sistemul.

AGERPRES: Cine reprezintă sistemul?
Elena Lasconi: PSD, PNL, oameni puternici, poate servicii. Să știți că mie poate să îmi treacă orice prin minte, pentru că sunt îndreptățită să-mi treacă la ce trăiesc. Deci, nu mi se pare că exagerez în momentul ăsta.

AGERPRES: Este necesară o reformă a Constituției și/sau a Curții Constituționale?
Elena Lasconi: A Curții Constituționale cu siguranță. La Constituție, eu cred că avem o Constituție foarte bună, doar că instituțiile statului ar trebui să aibă un echilibru, să nu acapareze vreunele dintre ele mai multă putere decât le conferă Constituția. Cum aș reforma eu Curtea Constituțională? În primul rând prin puterea exemplului. Președintele României, adică cel care va fi ales acum, poate să schimbe doi judecători ai Curții Constituționale, unul la sfârșitul lui iunie și unul în 2028. Am zis ca vreau să fac audieri publice cu oameni profesioniști care să nu fi avut carnet de partid, să nu fi fost implicat politic, simpatizant al unui partid politic și să fac audieri publice la care să aibă acces absolut toată lumea. Eu vă întreb: după ce o să fac chestia asta, credeți că o să o facă cu ușile închise Parlamentul? Dacă o să facă cu ușile închise, credeți că eu nu o să fac public lucrul acesta și oamenii credeți că o să închidă ochii? Nu. E important tonul pe care îl dai de la Cotroceni. De-aia ai nevoie de un om de bună credință. Dacă la Cotroceni ai un președinte care își respectă cetățenii, eu cred că instituțiile statului se vor schimba. Ca să nu mai zic despre rolul femeii. În momentul în care va ajunge prima femeie președinte la Cotroceni, fiecare femeie va fi văzută altfel. Credeți-mă.


 

AGERPRES: Ce transmite candidatura dumneavoastră femeilor din România care nu se simt reprezentate în politică?
Elena Lasconi: Eu le-aș ruga pe femeile din România să înțeleagă că suntem majoritare în această țară și nimeni nu poate să lupte mai mult pentru femeile din țara asta, în afară de mine, care știu prin ce trec femeile. Știu femeile vulnerabile. Știu femeile victime ale violenței, că am făcut, am fost printre ele, am vorbit cu ele, victime ale violenței domestice, pentru toate fetițele din țara asta, care poate sunt abuzate la școală, împinse, jignite de către băieți. Dacă noi dăm semnalul că s-a schimbat mentalitatea în societatea românească și o femeie este președinte și, credeți-mă, voi fi cel mai bun președinte la României. O femeie, știți foarte bine, cât trage în familie. Cine poate să lupte mai bine decât mine pentru screening de cancer de sân, de ovare? Cine poate să facă mai mult decât mine? Când eu m-am luptat, asta am făcut de 31 de ani. Eu nu sunt acum că am intrat în campania electorală. Pe mine asta mă definește. Eu știu prin ce trăiește o femeie. Eu am pornit de la minus, nu am avut de niciunele, de mică. Știu ce înseamnă să nu ai de mâncare, știu ce înseamnă, sunt familiarizată cu toate astea, le-am trăit. Mă bucur că acum am trecut prin ele, într-un fel, mă bucur că am avut o astfel de viață.

AGERPRES: Vreți să transmiteți un mesaj pentru alegători?
Elena Lasconi: Pentru toți oamenii de bună credință, pentru toți oamenii cinstiți din țara asta, pentru toți oamenii care nu sunt băgați în seamă, pentru toate minoritățile, din toate direcțiile, pentru oamenii vulnerabili, pentru femei, acordați-mi, vă rog, această șansă și veți vedea ce pot să fac în cinci ani. Sunt extrem de muncitoare, sunt deschisă, sunt onestă și voi munci pentru fiecare dintre români cu demnitate și cu onoare. AGERPRES/ (A, AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 662

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 16-04-2025 14:48

Guvernul a aprobat Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, un proiect în care țara noastră își stabilește ca țintă să ajungă până în 2030 cu un nivel al competențelor digitale la aproximativ 40% din populație. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și

Politic 16-04-2025 14:48

Mihai Constantin: Reforma aparatului bugetar și a angajaților din domeniul public este în desfășurare

Reforma aparatului bugetar și a angajaților din domeniul public este o reformă în desfășurare, este într-o etapă premergătoare de evaluare și a suferit deja și pași de implementare încă de la Legea nr. 296, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. El a răspuns astfel, într-o co

Politic 16-04-2025 14:31

Contractele de investiții pentru Stadioanele 'Corvinul Hunedoara' și Dinamo, semnate în prezența premierului și ministrului Dezvoltării

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au participat, miercuri, la ceremonia de semnare a contractelor de investiții 'Complex Sportiv Corvinul 1921 Hunedoara' și 'Noua Arenă multifuncțională C.S. Dinamo București'. 'Cele două proiecte reprezintă mai mult dec&ac

Politic 16-04-2025 14:27

Guvern: Program de sprijin pentru creșterea porcilor de reproducție din rasele Bazna și Mangalița

Asociațiile și societățile producătorilor agricoli pot beneficia de până la 50.000 euro, pe 3 ani, pentru creșterea porcilor de reproducție Bazna și Mangalița, în baza unei hotărâri aprobate de Executiv, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. 'E un program care continuă și î

Politic 16-04-2025 14:24

Președinție: România nu se află în situația de a apela la FMI și nu există semnale privind o criză guvernamentală iminentă

România nu se află într-o situație care să justifice apelarea la Fondul Monetar Internațional și nici nu există semnale privind o criză guvernamentală iminentă, a transmis, miercuri, Administrația Prezidențială. 'Răspândirea de știri alarmiste, bazate pe surse neasumate, fără o minimă verificare, nu doar că dezinformează

Politic 16-04-2025 14:22

Comunitățile locale pot solicita împrumuturi din Trezorerie pentru derularea proiectelor europene

Comunitățile locale care au nevoie de finanțare pentru derularea proiectelor europene pot solicita împrumuturi din Trezorerie în limita sumei totale de 1,5 miliarde lei, în baza unei ordonanțe de urgență aprobată miercuri de Guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'Comunitățile loc

Politic 16-04-2025 14:17

Guvernul a aprobat mecanismul de decontare pentru voucherele de vacanță; Bogdan Ivan: S-a negociat cu patronatele și sindicatele

Guvernul a aprobat miercuri mecanismul de decontare a voucherelor de vacanță, a informat ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, Bogdan Ivan, care a precizat că este un procedeu 'foarte simplu', care presupune ca, în primul rând, angajatul să dea o declarație pe propria răspundere că va cheltui pentru servicii de turi

Politic 16-04-2025 13:13

Prezidențiale2025/ Lavinia Șandru recomandă o adresă de e-mail pentru informații legate de consumul de droguri în școli

Lavinia Șandru, candidata PUSL la prezidențiale, a recomandat, miercuri, o adresă de e-mail la care pot fi transmise informații legate de consumul de droguri în școli. 'Mă adresez copiilor și bunicilor care își duc copiii la școală îngroziți de drogurile care au invadat orașele României. Băiatul meu are 8 ani. Media

Politic 16-04-2025 12:53

Ilie Bolojan solicită reexaminarea legii ce aprobă OUG referitoare la stabilirea unor măsuri de reorganizare a Guvernului

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale. 'Legea transmisă la promulgare aprobă, fără modificări sau completări, Ordonanța de urgență a Guvernului n

Politic 16-04-2025 12:18

Tanczos Barna: România va raporta luna aceasta deficitul ESA înregistrat în 2024

România va raporta la Comisia Europeană, luna aceasta, deficitul ESA înregistrat în 2024, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. El a fost întrebat de presă la Palatul Victoria despre faptul că 'deficitul pentru 2024 va fi 9,28%, mai mult decât a fost anunțat'. 'Care d

Politic 16-04-2025 11:49

Ciolacu: Discuțiile cu congresmenii americani au vizat și noi investiții ale companiilor din SUA în România

Discuțiile cu membrii delegației Congresului american purtate, marți, la Palatul Victoria au vizat și posibilitatea unor noi investiții ale companiilor din SUA în țara noastră, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, în ședința de guvern.

Politic 16-04-2025 11:27

VIDEO Marcel Ciolacu: Aprobăm normele de accesare a voucherelor de vacanță

Guvernul aprobă miercuri normele de accesare a voucherelor de vacanță, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Politic 16-04-2025 11:02

Prezidențiale2025/CAB judecă contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan

Curtea de Apel București judecă miercuri contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea candidatului independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan. Decizia BEC a fost luată pe 12 aprilie, în urma unei sesizări depuse de AUR.

Politic 16-04-2025 10:42

Prezidențiale2025/ Sondaj IRSOP: George Simion și Nicușor Dan - pe primele două locuri

Președintele AUR, George Simion, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se află pe primele două locuri în preferințele electoratului pentru alegerile prezidențiale din luna mai, cu o diferență de trei procente între ei, potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 4 - 14 aprilie. Conform cercetării sociologice, 31%