VIDEO INTERVIU/Roberta Metsola/Schengen: Vreau să privesc 2023 ca pe anul în care cetăţenii români obţin în final ceea ce merită

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat marţi, la Bucureşti, în cadrul unui interviu pentru AGERPRES, referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, că vrea să privească 2023 ca pe anul în care cetăţenii români obţin în final ceea ce merită, după 11 ani în care au primit promisiuni, subliniind că "lipsa deciziei politice sau insistenţa uneia sau două ţări pentru ca acest lucru să nu se întâmple poate doar să trimită cel mai rău mesaj".
Ea a dat asigurări că reforma spaţiului Schengen care va începe în primăvara anului viitor nu va afecta aderarea României la zona de liberă circulaţie, pentru că acest proces vizează securizarea frontierelor externe, iar "România de facto a făcut deja totul, în special cu privire la ceea ce se întâmplă cu Ucraina, (...) cu Republica Moldova".
În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Metsola a reiterat că Rusia încearcă să folosească frigul ca pe o armă a terorii şi a îndemnat, pe de o parte, la continuarea sprijinului financiar şi militar pentru Ucraina, iar pe de alta a avertizat că, din cauza atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii critice, există deja milioane de ucraineni strămutaţi intern în Ucraina "care tot mai mult încep să intre în Uniunea Europeană".
De asemenea, preşedinta PE a remarcat că Ucraina implementează reformele pentru aderarea la UE "mai repede decât multe alte ţări" şi a reamintit că Parlamentul European a fost prima instituţie care a solicitat ca Ucrainei să i se acorde statut de ţară candidată la aderarea la UE. În acelaşi timp, Metsola a spus că Republica Moldova este "o ţară care se uită la Europa ca la casa ei" şi a apreciat că aceasta are conducerea potrivită pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă, dar trebuie sprijinită "nu doar politic, ci şi financiar".
Nu în ultimul rând, Roberta Metsola a vorbit în cadrul interviului pentru AGERPRES despre scandalul de corupţie care zguduie Parlamentul European, Qatargate. Ea a afirmat că există sisteme în vigoare în legislativul comunitar care ar trebui să fie mai stricte şi practici care nu ar trebui să continue, dar a ţinut să sublinieze în acelaşi timp că îi revine "responsabilitatea de a reconstrui încrederea într-o instituţie care reprezintă democraţia, statul de drept şi justiţia".
AGERPRES: Doamnă preşedinte, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost blocată recent de Austria şi Ţările de Jos în Consiliul JAI. Unii dintre miniştri europeni au spus atunci că solidaritatea europeană a murit în acea zi. Sunteţi de acord cu această opinie?
Roberta Metsola: Sunt absolut de acord cu sentimentul de absolută frustrare şi dezamăgire, nu doar pentru cetăţenii români, dar şi pentru oricine care spune de ani întregi, printre care Parlamentul European, că România şi Bulgaria sunt eligibile, tehnic, juridic, pentru a se alătura spaţiului Schengen. Lipsa deciziei politice sau insistenţa a una sau două ţări pentru ca acest lucru să nu se întâmple poate doar să trimită cel mai rău mesaj. În loc de 'solidaritatea a murit' aş spune mai degrabă 'solidaritatea a fost amânată', pentru că vreau să privesc 2023 ca pe anul în care cetăţenii români obţin în final, după 11 ani în care au primit promisiuni, ceea ce merită, nu pentru că acest lucru trebuie să li se dea drept cadou, ci pentru că îl merită. Sunt egali, au făcut tot ceea ce trebuia să facă, aţi făcut tot ce trebuia, acum nu ar trebui să existe nimic care să blocheze decizia.
AGERPRES: Comisia Europeană pregăteşte o reformă a spaţiului Schengen pentru primăvara viitoare. Există îngrijorări că declanşarea acestui proces va bloca pe termen lung extinderea zonei de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria dacă aceasta nu se va petrece în prima parte a anului viitor. Credeţi că acest pericol este real?
Roberta Metsola: Nu m-aş uita la acel pericol astăzi. Ce aş spune este că, în calitate de co-legislator în această privinţă, Parlamentul European va fi în mod absolut de partea aderării României şi Bulgariei la Schengen. De ce spun asta? Pentru că atunci când vorbim despre Codul frontierelor Schengen vorbim despre securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. România de facto deja securizează asta (frontiera externă a UE - n.red.), România de facto a făcut deja totul, în special cu privire la ceea ce se întâmplă cu Ucraina, cu privire la ceea ce se întâmplă cu Republica Moldova. Aş spune că, atunci când avem în vedere orice revizuire a Codului frontierelor Schengen, aşa cum îl numim, aceasta trebuie să fie în termeni de securizare a frontierelor externe şi nu are legătură cu nimic referitor la România şi Bulgaria în această privinţă.
AGERPRES: Există un aşa-numit cel mai grav scenariu privind Ucraina, conform căruia campania continuă de bombardamente a Rusiei ar putea duce la o distrugere completă a reţelei de alimentare cu energie în această iarnă. Sunt UE şi NATO pregătite, în opinia dumneavoastră, să ajute Ucraina să prevină un astfel de scenariu şi dacă acest coşmar se va petrece totuşi, este Europa gata să primească un nou val masiv de refugiaţi ucraineni?
Roberta Metsola: Cred că, dacă ne putem uita la un singur lucru pozitiv din ceea ce s-a întâmplat după 24 februarie, este că la momentul respectiv Europa depindea în proporţie de aproximativ 90% de Rusia pentru gaz. Astăzi suntem la mai puţin de 8%. Europa, şi acest lucru a necesitat de asemenea colegislaţie împreună cu Parlamentul European, a reuşit să se asigure că depozitele noastre de gaz sunt pline. O plafonare a preţului, care a fost multă vreme amânată de multe ţări, a fost convenită ieri (luni - n.r.). Aşa că noi am reuşit ceea ce nu credeam că va fi vreodată posibil, să creăm o decuplare energetică de facto, noi interconectări energetice, noi contracte cu ţări terţe. Acestea sunt chestiuni foarte, foarte importante, care ne vor duce dincolo de război, dincolo de problema imediată pe care o avem în Ucraina.
Ce se întâmplă în Ucraina? Rusia bombardează astăzi nediscriminatoriu infrastructura critică. Încearcă să folosească frigul ca pe o armă a terorii şi reacţia imediată este (...) că trebuie să continuăm să ajutăm Ucraina furnizând sprijin militar, sprijin financiar. Parlamentul European, împreună cu sute de oraşe europene, trimite sute şi sute de generatoare în Ucraina, chiar şi piese de schimb, lucruri individuale de care este nevoie, primim o listă şi o facem. Însă trebuie de asemenea să ne aşteptăm că există deja milioane de ucraineni strămutaţi intern în Ucraina din cauza atacurilor asupra oraşelor şi infrastructurii critice, care tot mai mult încep să intre în Uniunea Europeană. Dar, de asemenea, un lucru bun pe care l-a făcut Uniunea Europeană a fost să asigure sisteme de sprijin financiar pentru statele membre, precum România, pentru a-i primi pe aceşti refugiaţi. Şi aici trebuie să elogiez solidaritatea acestei ţări. Nimeni nu a aşteptat să i se spună ce să facă, România pur şi simplu a făcut-o. (Oamenii) au mers la frontieră, i-au întâmpinat imediat pe mii şi mii de refugiaţi ucraineni cu braţele deschise. Acea solidaritate a fost, aşa cum spunem mai devreme în interviu, una cu adevărat vizibilă. Despre asta ar trebui să fie Europa şi vreau ca 2023 să continue să fie despre acest lucru.
AGERPRES: Parlamentul din Ucraina a anunţat săptămâna trecută că a adoptat întreaga legislaţie recomandată de UE, inclusiv o lege a presei considerată controversată. Din punctul de vedere al UE, în ce măsură Ucraina s-a achitat de această sarcină şi, de asemenea, ce semnale aveţi în această privinţă de la Republica Moldova, care are şi ea statut de ţară candidată?
Roberta Metsola: În primul rând am fost prezentă, virtual, la acea sesiune a parlamentului, când a avut loc votul. Acestea sunt momente de cotitură, să ţinem cont de acest lucru. O ţară sub asediu, care a fost invadată ilegal, trece, pas cu pas, mai repede decât multe alte ţări trebuie să spun, prin etapele necesare pentru a ajunge la viitorul pas în candidatura la aderarea la UE. Cine ar fi spus la începutul lui 2022 că Ucraina va fi o ţară candidată la aderarea la UE? Cred că este pur şi simplu uimitor. Parlamentul European a fost prima instituţie care a cerut acest lucru. Au fost mulţi cinici, trebuie să spun, au fost mulţi care nu au fost de acord, dar în iunie a fost un acord unanim al tuturor şefilor de stat şi de guvern că acesta este lucrul care trebuie făcut.
Ce înseamnă asta pentru noi? Că insistăm: stat de drept, valori, justiţie, libertatea media, protecţia jurnaliştilor, protecţia minorităţilor, toate lucruri care definesc Uniunea Europeană şi pe care ne aşteptăm să le îndeplinească fiecare ţară pe drumul aderării la UE.
La fel şi cu Moldova. Când am fost în Moldova în urmă cu câteva săptămâni a fost uimitor să văd o ţară care se uită la Europa ca la casa ei. Moldova, care se uită la România pentru a continua să primească asistenţa de care are nevoie. În Moldova iarna va fi foarte dificilă. Dar are conducerea potrivită pentru a răspunde acelor provocări. Trebuie să sprijinim acea conducere, trebuie să asistăm acea conducere, nu doar politic, ci şi financiar. Trebuie să ne uităm la această ţară ca la o membră a familiei noastre şi una care face tot să se alăture familiei noastre. Ar trebui să ţinem uşile larg deschise pentru acest lucru.
AGERPRES: Ultima mea întrebare este referitoare la Qatargate. Aţi comentat asupra acuzaţiilor, a intenţiilor dvs pentru viitor, a revizuirii pe care intenţionaţi să o faceţi a tuturor reglementărilor. V-aş ruga acum să comentaţi asupra primelor reacţii. Un diplomat din misiunea Qatarului la Uniunea Europeană a reacţionat duminică, afirmând că "prejudecăţi preconcepute" au determinat Parlamentul European să voteze joi suspendarea completă a lucrului la legislaţia care implică Qatarul şi să interzică accesul reprezentanţilor Qatarului în sediul său. Care este răspunsul dvs la acest comentariu?
Roberta Metsola: Nu vom fi cumpăraţi, nu vom permite ingerinţe maligne în procesele noastre foarte legitime. Ţinând cont de prezumţia de nevinovăţie, fără a dori ca în niciun fel să prejudiciem investigaţia în curs, cu care Parlamentul European cooperează pe deplin împreună cu autorităţile judiciare şi de aplicare a legii din Belgia şi alte ţări, trebuie să recunoaştem că au existat breşe, că au existat lacune care au fost exploatate şi abuzate.
Avem sisteme în vigoare, dar ele trebuie să fie mai stricte. Avem practici care nu ar trebui să continue. Permiteţi-mi, de asemenea, să fiu foarte clară cu privire la acest lucru. Este vorba despre corupţie penală. A fost vorba de saci de bani care au fost daţi şi de saci de bani care au fost luaţi. Aceasta este ceea ce se investighează în acest moment. De aceea, săptămâna trecută, anumite decizii au trebuit să fie luate imediat, de aceea raportul privind liberalizarea vizelor a trebuit să fie trimis înapoi în Comisie, de aceea a fost nevoie de vot în plen pentru revocarea din funcţie a vicepreşedintei, de aceea au fost birouri în Parlamentul European care au fost sigilate împreună cu autorităţile, de aceea eu am fost prezentă la percheziţia la domiciliul unui anumit membru al Parlamentului European.
Acestea sunt obligaţii care ţin de mine. Dar acum eu am responsabilitatea de a reconstrui încrederea care a fost zdruncinată într-o instituţie care reprezintă democraţia, statul de drept şi justiţia şi care lucrează în mod foarte, foarte consecvent la o legislaţie care contează pentru cetăţenii europeni.
După ceea ce se întâmplă aici urmează să mă întâlnesc cu sute de studenţi români, vreau să-i conving că Parlamentul European reprezintă toate acestea, pentru că în 2024 va ţine de ei să-şi aleagă membrii Parlamentului European din România. Vreau să le spun că s-a făcut atât de multă muncă bună de către reprezentanţii lor, că ar trebui să continue să creadă în proiectul nostru comun.AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ședință de guvern; Programul național de achiziții ecologice 2025 - 2030, pe agendă
Guvernul se reunește joi în ședința săptămânală, urmând să aprobe, prin hotărâre, Programul național de achiziții ecologice 2025 - 2030. Prin actul normativ se are în vedere aprobarea și implementarea unui program de acțiune care stabilește ținte anuale pentru realizarea de achiziții ecologice de către autoritățil
Comisarul european pentru Buget, la București; se va întâlni cu Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va întâlni joi, la București, cu președintele interimar Ilie Bolojan și cu premierul Marcel Ciolacu. Acesta va fi primit la ora 10:00 de președintele interimar Ilie Bolojan, iar la ora 11:30 va merge la Palatul Victoria, pentru o discuție
Funeralii Papa Francisc/Guvernul discută un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu național
Guvernul urmează să discute în ședința de joi un proiect de hotărâre privind declararea zilei de 26 aprilie zi de doliu național pe teritoriul României în memoria Sanctității Sale Papa Francisc. Potrivit proiectului pus în transparență decizională pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, în ziua de
Prezidențiale2025/Kelemen Hunor: Ori câștigăm alegerile noi, această coaliție, prin Antonescu, ori va câștiga Simion
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri, în timpul unei întâlniri electorale organizată la Târgu Mureș pentru susținerea candidatului Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, că fie actuala coaliție de guvernare câștigă alegerile prin candidatul pe care îl susține, fie câștigă Geo
Prezidențiale2025/ Antonescu: Nu a fost împroprietărit nimeni, dezvoltatori imobiliari, rechini despre care vorbește Nicușor Dan
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, i-a răspuns, miercuri, contracandidatului său, Nicușor Dan, care l-a acuzat că a permis ca zone din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf să ajungă la dezvoltatori imobiliari, afirmând că a semnat niște titluri de proprietate pentru că așa era legal și că prin acestea nu
Prezidențiale2025/ Antonescu: Viziunea mea pentru următorii 5 ani nu este un program al stagnării, ci un program al schimbării și stabilității
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în cadrul întâlnirii electorale de la Târgu Mureș, că opozanții săi îl acuză că prin candidatura sa, susținută de formațiunile din actuala coaliție de guvernare, va aduce 'stagnare', însă acest lucru nu este adevărat,
Prezidențiale2025/ BEC - precizări în cazul alegătorilor care au cărți electronice de identitate și votează pe liste suplimentare
Biroul Electoral Central a transmis miercuri o circulară în care vine cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu. Documentul a fost transmis către Autoritatea Electorală Permanentă, Birourile electorale județene și Birourile
Ilie Bolojan a vizitat spitalul construit de Asociația 'Dăruiește Viață' la 'Marie Curie'
Președintele interimar Ilie Bolojan a efectuat o vizită, miercuri, la spitalul construit de Asociația 'Dăruiește Viață', care oferă îngrijire medicală pentru copiii cu afecțiuni grave, a informat Administrația Prezidențială, pe Facebook. 'Cu ocazia împlinirii unui an de la deschiderea oficială a spitalului, președintele a fost îns
Prezidențiale2025/ Antonescu: Eu sunt un om care crede în carte; merită să avem și un proiect al cărții pentru România
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a declarat, miercuri, după vizitarea Bibliotecii Județene Mureș, că este un om care crede în carte și că în proiectul său prezidențial abordează inclusiv cultura și educația, dar că ar merita să existe și un proiect al cărții pentru România. 'Am un proiec
Prezidențiale2025/BEC: Partidul fără candidat poate să-și exprime public susținerea pentru unul prin mesaje
Biroul Electoral Central a precizat, miercuri, că partidul care nu are candidat propriu nu poate să realizeze materiale publicitare politice care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu voteze unul sau mai mulți competitori electorali, dar își poate exprima public susținerea prin mesaje adresate membrilor și simpatizanților formațiunii. BEC a tra
Prezidențiale2025/Nicușor Dan îl acuză pe Antonescu că a permis ca zone din Herăstrău și Ștrandul Tineretului să ajungă la dezvoltatori imobiliari
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a acuzat, miercuri, că prin acte 'ilegale' semnate de Crin Antonescu pe vremea când era ministru al Tineretului și Sportului terenuri din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf au ajuns la dezvoltatori imobiliari. 'O să aduc aminte românil
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că nu se va retrage din cursa electorală și merge până la capăt
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că nu se va retrage cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. El a fost întrebat într-o conferință de presă dacă ia în considerare să se retragă din cursa prezidențială în cazul în care sondajele de opinie îl vor da pe Crin Antonescu cu mai mu
Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,
Camera Deputaților/Ministrul Sănătății invitat la 'Ora Guvernului' pe 12 mai; tema - investițiile din domeniu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este invitat pe 12 mai la dezbaterea 'Ora Guvernului', în plenul Camerei Deputaților, pentru a da explicații cu privire la investițiile din domeniu și construirea de spitale prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Invitația a fost făcută de grupul parlamentar al USR, fiind aprobată miercuri de Birou
CSAT - convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea Rom&