VIDEO Iohannis: România n-a fost, nu este şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia necontrolată

Riga - Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: România nu a fost, nu este şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia necontrolată, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Letonia.
"Între timp, au mai apărut politicieni care au probleme pe care putem să le înţelegem cu migraţia, însă, chiar dacă înţelegem toate problemele, trebuie să clarificăm şi noi nişte lucruri. România n-a fost, nu este şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia - vorbesc de migraţia necontrolată, adică trecerea ilegală a frontierelor ţării. Am auzit şi eu că partea austriacă a venit cu nişte date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există şi nu va exista un flux migratoriu necontrolat", a afirmat şeful statului, după întrevederea cu omologul leton, Egils Levits.
El a arătat că România ştie de unde vin migranţii şi pe unde trec şi, în discuţii între experţi, aceste lucruri vor fi explicate şi părţii austriece.
"Cert este: nu prin România şi nu din România vin aceşti migranţi care creează îngrijorări pe care le putem înţelege, îngrijorări în Austria. Ruta balcanică este problematică, noi ştim acest lucru şi noi, în România, am luat toate măsurile. România nu este parte a rutei balcanice de migraţie necontrolată. Noi ştim pe unde se duc migranţii, putem să explicăm părţii austriece, putem să îi ajutăm. Deci România are potenţial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux", a explicat preşedintele Iohannis.
Şeful statului a precizat că, pentru a clarifica aceste lucruri, a convenit cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ca acesta să meargă la Viena, să aibă întâlniri tehnice, clare, cu omologul său, cu alţi politicieni.
"Vom continua acest dialog. Până la urmă, nu este interesul nostru să apară divergenţe între noi. Interesul nostru, al meu, este să rezolvăm problema. Şi această problemă a migraţiei trebuie rezolvată de noi toţi împreună. Repet, aceste îngrijorări putem să le înţelegem, însă datele care sunt certe nu confirmă deloc că România generează sau permite un astfel de flux", a subliniat Iohannis.
El a punctat că aderarea României la Schengen ar face spaţiul de liberă circulaţie mai sigur, arătând că ţara noastră a dovedit acest lucru.
"România este parte din cam toate procedurile Schengen care există în spaţiu, mai puţin libera circulaţie a persoanelor. Noi avem graniţă externă, graniţă externă a Uniunii, cu Ucraina, cu Moldova, şi cu Bulgaria este tot graniţă externă şi cu Serbia. Toate aceste graniţe sunt gestionate corect şi au fost verificate tocmai în săptămânile trecute. Aceste chestiuni trebuie explicate încă o dată. Pot fi vizitate centrele noastre, locurile unde se verifică, pot fi toate verificate, suntem absolut deschişi, dar ceea ce nu ne dorim este să se vorbească despre noi fără noi. Avem toate datele, avem toate răspunsurile şi avem dispoziţia să-i ajutăm pe toţi", a transmis preşedintele.
El a evidenţiat că România este pregătită de 11 ani pentru a deveni parte a spaţiului Schengen.
"Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani, când experţii au făcut verificări aprofundate şi au ajuns la rezultatul că suntem pregătiţi. Totuşi, iată, anii au trecut şi am reluat cu insistenţă solicitările pentru a finaliza acest demers. După cum probabil ştiţi, au existat în spaţiul european câteva solicitări care s-au referit la noi, la România, atunci când vorbeam despre Schengen.
Una, şi probabil cea mai importantă, a fost să fie terminat, ridicat, finalizat procesul MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, lucru care, cu siguranţă vă amintiţi, s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a finalizat MCV şi nu va exista altă verificare pe MCV, fiindcă România a atins toate obiectivele, a îndeplinit toate benchmark-urile", a spus Iohannis.
Preşedintele a amintit că România a invitat ţările care au dorit să mai verifice dacă este pregătită să acceadă la Schengen, arătând că au fost două misiuni de evaluare care au realizat rapoarte pozitive.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat marţi, înainte cu o zi de vizita sa la Zagreb, că Austria nu se va opune aderării Croaţiei la spaţiul Schengen, a transmis agenţia de presă HINA.
''Nu simţim aproape deloc presiunea migranţilor dinspre Croaţia către nord. Întrucât Croaţia îndeplineşte într-o manieră exemplară cerinţele de protecţie a frontierei, nu văd vreo problemă acolo. Ţările sunt votate în mod individual'', a spus Nehammer într-un interviu marţi, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung.
El a menţionat că ''există 100.000 de oameni în Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat ţări ca România, Bulgaria şi Ungaria, fără a fi înregistraţi de autorităţile de acolo din domeniul securităţii''. ''Este un risc de securitate şi trebuie să ne ocupăm de asta'', a explicat el. AGERPRES/(A - editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Sursa foto: presidency.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Lasconi: Ponta a ales să nu vină luni la dezbatere; un gest de lașitate politică
Președinta USR, Elena Lasconi, consideră că decizia lui Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, de a nu participa la dezbaterea electorală de luni reprezintă 'un gest de laș
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată
Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci
Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater
Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz