logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proiectul de lege privind decarbonizarea sectorului energetic - adoptat de Camera Deputaţilor

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii au adoptat, marţi, în plen, un proiect de lege de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă.

De asemenea, se instituie măsuri pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de finanţare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a măsurilor pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.

Legea stabileşte înfiinţarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al Comitetului consultativ şi al Grupului de Lucru pentru coordonarea şi monitorizarea implementării măsurilor stabilite, precum şi posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului şi la propunerea Ministerului Energiei, în situaţie de criză energetică şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic.

S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 44 de voturi contra şi 37 abţineri.

Potrivit raportului elaborat de comisiile de resort, legea stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe baza de lignit şi huilă, termenele pentru închiderea şi conservarea grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, măsuri pentru: asigurarea rezervei tehnice necesare funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional; scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă; închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de lignit şi huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere; reabilitarea şi ecologizarea terenurilor aferente centralelor electrice închise şi a carierelor şi minelor care le deservesc; reconversia profesională şi recalificarea, precum şi alte măsuri socio-economice pentru susţinerea tranziţiei forţei de muncă şi a oportunităţilor economice la nivel local, inclusiv cele cu caracter de ajutor de stat pentru reducerea impactului socio-economic.

Potrivit unui amendament la proiectul de lege, "prin rezerva tehnică se înţelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziţia operatorului de transport şi sistem, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. pentru situaţii în care adecvanţa Sistemului Electroenergetic Naţional nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică".

Se interzice punerea în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepţia capacităţilor pentru care s-au emis licenţe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prevede proiectul.

Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată.

Prin hotărâre a Guvernului, sunt stabilite programe de calificare şi reconversie profesională privind personalul angajat în centrale electrice pe lignit şi huilă pentru a asigura un grad cât mai ridicat de ocupare a forţei de muncă disponibilizate ca urmare a măsurilor amintite.

Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit şi huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârşitul anului 2025, se mai arată în proiect.

Potrivit unui alt amendament, capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat şi se pot trece în rezerva tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgentă, după cum urmează: până la sfârşitul anului 2022, 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit; până la sfârşitul anului 2025, alte 1425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase; până cel târziu la sfârşitul anului 2032, capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1140 MW.

Documentele justificative privind îndeplinirea obligaţiei de scoatere din exploatare a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile se comunică ministerului de resort de către operatorul economic care deţine capacităţile în cauză, în termen de cinci zile de la emiterea acestora de către autorităţile competente.

Trecerea în rezerva tehnică se face prin ordin al ministrului de resort, la solicitarea operatorului naţional de transport şi sistem, în baza analizei de adecvanţă elaborată de către acesta.

Rezerva tehnică constituită potrivit prevederilor legale este la dispoziţia operatorului de transport şi sistem, se utilizează la ordinul acestuia pentru a asigura adecvanţa Sistemului Electroenergetic Naţional pe piaţa de energie electrică, etapizat până la data de 31 decembrie 2032, pentru următoarele situaţii: înlocuirea grupurilor indisponibile pentru care există contracte de energie electrică şi cererea de energie electrică nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică, iar în acest mod este afectat Sistemul Electroenergetic Naţional; este periclitată adecvanţa Sistemului electroenergetic naţional în ceea ce priveşte piaţa de energie electrică; alte situaţii de forţă majoră definite prin lege pentru care este necesară intervenţia operatorului de transport şi sistem pe piaţa de energie electrică, se precizează în proiect.

În vederea înlocuirii capacităţilor de producţie a energiei electrice pe lignit şi huilă care vor fi închise şi pentru a nu fi pusă în pericol siguranţa Sistemului Energetic Naţional, vor fi realizate noi capacităţi de producţie, mai prevede proiectul.

Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie, după cum urmează: două grupuri pe gaze naturale "ready for hydrogen" de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: Işalniţa: 850 MW - cu punere în funcţiune în 2026 - Turceni 475 MW - cu punere în funcţiune în 2026; opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW - până în 2024.

Capacitatea de producere a energiei electrice pe baza de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroşeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranţă a zăcămintelor de huilă.

Acordarea ajutoarelor de stat pentru rezerva tehnică pe bază de lignit, precum şi pentru capacitatea de producere a energiei electrice pe baza de huilă se realizează prin hotărâri ale Guvernului, după autorizarea lor de către Comisia Europeană.

Nescoaterea din exploatare a capacităţilor de producţie a energiei electrice pe baza de huilă şi lignit la datele scadente prevăzute de proiectul de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri netă a operatorului economic care operează capacităţile de producţie pe bază de huilă şi lignit, care nu au fost scoase din exploatare la datele scadente, prevede documentul.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute de proiect se fac de către reprezentaţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Cameră/Proiectul privind decarbonificarea, criticat de AUR şi USR; Intotero (PSD): Simt revoltă faţă de ministrul Energiei

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 14-01-2025 19:23

Tîlvăr: Regiunea Mării Negre - rol crucial în asigurarea securității europene și transatlantice

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere, marți, cu James O'Brien, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în cadrul căreia a evidențiat rolul 'crucial' al regiunii Mării Negre în asigurarea securității europene și transatlantice, în contextul continuării războ

Politic 14-01-2025 18:53

Burduja: Din 280 de posturi ocupate în minister, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă

Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a fost demarată săptămâna trecută iar din cele 280 de posturi ocupate în instituție, între 10% și 20% dintre angajați vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține, a anunțat, marți, ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Durează cam două luni, inclusiv adoptarea &icir

Viata Parlamentara 14-01-2025 18:04

AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr

Politic 14-01-2025 15:19

Hurezeanu - întrevedere cu un asistent al secretarului de stat al SUA: A apreciat contribuția americană la securitatea și apărarea Flancului estic

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, l-a primit, marți, pe James O'Brien, asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului american de stat, prilej cu care a apreciat contribuția SUA la securitatea și apărarea Flancului estic al NATO, precum și la dezvoltarea abordării strategice privind regiunea Mării Negre. Potriv

Politic 14-01-2025 14:39

George Simion, ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)

Președintele AUR, George Simion, a fost ales, marți, la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), în cadrul unui congres organizat de această formațiune politică, informează AUR. 'Am fost ales azi în calitate de vicepreședinte al European Conservativ

Politic 14-01-2025 14:14

USR solicită Guvernului controale în echipe mixte medical-social, în centrele pentru copii cu dizabilități

USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să dispună de urgență ca Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii să efectueze controale comune în toate centrele destinate copiilor cu dizabilități. 'Drame precum cea din centrele rezidențiale din Târgu Mureș, unde 63 de copii cu dizabilități au fost găsiți în condiții inuman

Politic 14-01-2025 13:27

Premierul - întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia; discuțiile au vizat aprofundarea Parteneriatului strategic

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, o întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia, James O'Brien, discuțiile fiind axate pe progresele realizate în aprofundarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver.

Politic 13-01-2025 21:18

Luminița Odobescu - consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului; Constantin-Bogdan Matei - președinte al Agenției Naționale pentru Sport

Luminița Odobescu, fost ministru al Afacerilor Externe și fost consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis, a fost numită consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, potrivit unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial. Tot la Cancelaria Prim-ministrului, au fost numiți în calitate de consilieri de sta

Politic 13-01-2025 18:37

Lulea (AUR): Vom continua cu diverse forme de protest; în fiecare săptămână va exista o reacție la abuzurile guvernării

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va organiza săptămânal diverse forme de protest ca reacție la 'abuzurile' actualei guvernări, a declarat, luni, prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea, într-o conferință de presă. 'Vom continua cu diverse forme de protest, săptămâna viitoare vor fi organizate proteste la nivel de

Politic 13-01-2025 17:48

Remus Pricopie: Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință

Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință, susține rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. 'Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință, nu oricum și nu de la sine, așa cum s-a estima

Politic 13-01-2025 16:41

Bolojan: Înainte de a crește orice fel de taxe, să facem tot ce ține de noi pentru a reduce cheltuielile

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că înainte de a crește orice fel de taxe este nevoie să se facă o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului. El a fost întrebat despre propuneri privind o impozitare mai mare pe veniturile mai mari de 5.000 de euro și posibilitatea comasării impozitului pe venit cu CASS-ul.

Politic 13-01-2025 16:17

USR cere demararea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului: Am devenit țara mandatelor expirate

USR cere conducerii Parlamentului să demareze de urgență procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului, în condițiile în care mandatul Renatei Weber la conducerea instituției a expirat 'cu mai bine de jumătate de an în urmă'. USR o acuză pe Renate Weber că 'a încetat de mult' să fie Avocatul Poporului, devenind &ici

Politic 13-01-2025 15:57

PNL: Partidele și societatea civilă să facă mecanisme de consultare și coordonare privind apărarea democrației de interferențe străine

PNL a făcut, luni, un apel către partidele politice și societatea civilă 'de a-și crea mecanisme de consultare și coordonare pe tema apărării democrației de interferențe străine, mecanisme care să gândească cele mai bune răspunsuri concertate în fața interferențelor și dezinformării permanente'. 'Spațiul online românesc este &icir

Politic 13-01-2025 15:11

Bolojan despre reorganizarea administrativ-teritorială: Susținem orice formă care îmbunătățește lucrurile

Liberalii susțin orice proiect care face administrația mai eficientă, a declarat, luni, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, cu privire la un proiect de reorganizare teritorial-administrativă a țării anunțat de PSD, precizând că este nevoie de un acord în coaliție. 'Orice proiect care face ca administrația din România să fie mai e

Politic 13-01-2025 14:14

Lasconi: Iohannis, chiriaș ilegal la Cotroceni de 23 de zile

Președintele Senatului este cel care ar trebui să conducă interimar România, a transmis, luni, lidera USR, Elena Lasconi, potrivit căreia Klaus Iohannis poate fi considerat în acest moment un 'chiriaș ilegal' la Palatul Cotroceni. Cu fiecare zi în care Iohannis și 'tandemul' PSD-PNL 'continuă să fie la butoane', tensiu