Cameră/Proiectul privind decarbonificarea, criticat de AUR şi USR; Intotero (PSD): Simt revoltă faţă de ministrul Energiei
Proiectul de lege care are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, a fost criticat, în cadrul dezbaterilor din şedinţa de plen, de reprezentanţii grupurilor AUR şi USR, în timp ce deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero, care a vorbit în nume personal, a afirmat că se simte "revoltată şi umilită" de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Liderul AUR, deputatul George Simion, a afirmat că "o lege atât de importantă nu poate fi dezbătută în 10 minute şi votată pe repede înainte", el argumentând că în Germania se redeschid facilităţi energetice, în timp ce la noi se închid.
"În momentul ăsta trecem printr-o criză energetică. Dacă vorbim de închiderea Işalniţei, Rovinariului, Turceniului, dacă vorbim de colegii dumneavoastră din Hunedoara şi Gorj, care au susţinut în comisii că nu trebuie să ne atingem de CO Oltenia, şi nu trebuie să ne atingem de Valea Jiului şi nu trebuie să ne atingem de Centrala de la Paroşeni, vă întreb care este rostul dumneavoastră ca parlamentari în această Cameră, de ce v-au trimis românii aici, dacă spuneţi 'nu este vina noastră, este jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)' ?'", a declarat George Simion.
El a pledat pentru încălzirea pe cărbune, ca variantă sustenabilă, şi a susţinut că "închiderea termocentralelor, închiderea minelor şi închiderea carierelor, care nici măcar nu este prevăzută în PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic".
"Şi vă faceţi părtaşi după multe alte guverne care au închis activitatea în Valea Jiului, care au închis încălzirea noastră pe cărbune, vă faceţi vinovaţi prin votul de astăzi, pe repede înainte, de asasinarea economiei naţionale. Nu votaţi această lege, nu votaţi cum vă spune Virgil Popescu. (...) Nu votaţi cu gândul că premierul Ciucă a spus 'Gata, noi am primit banii şi trebuie să închidem'. Este soarta României pe mulţi ani de acum înainte. N-o să mai avem energie produsă în România şi o să cumpărăm de la vecini, o să cumpărăm din Ungaria - nu întâmplător sunt unii susţinători atât de fervenţi ai închiderii minelor pe cărbune aici, în Parlamentul României", a adăugat Simon.
Deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero, care a precizat că vorbeşte în nume personal, a declarat că simte "revoltă, umilire" faţă de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Din păcate, nu este un moment bun pentru judeţul pe care îl reprezint în Parlamentul României şi putem să consideraţi că vorbesc în nume propriu. Sunt cinci secretari de stat la Ministerul Energiei, nu este prezent niciunul în sală sau domnul ministru. Acesta este respectul acestui minister pentru cetăţenii României, acesta este respectul acestui ministru pentru judeţul Hunedoara, care nu a venit niciodată să stea la discuţii cu oamenii din judeţ. Regret faptul că nu s-a putut discuta cu domnia sa. (...) Revoltă, umilire, cam acestea sunt sentimentele pe care eu le simt astăzi, din păcate. pentru acest ministru", a afirmat Natalia Intotero.
Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a criticat şi el proiectul de lege, asupra căruia a votat împotrivă, el argumentând că "România astăzi produce 6.031 MWh şi consumă 6.767, ceea ce înseamnă că suntem pe un deficit", într-o perioadă de criză.
"Avem import din Ungaria, Bulgaria. (...) Iar noi astăzi votăm închiderea capacităţilor de energie care are un dublu efect - odată lipsa de energie şi aspectul social pe care PSD, din păcate, îl susţine. Noi astăzi votăm împotriva interesului poporului român. Nicio ţară din Europa nu procedează aşa cum procedează România", a afirmat deputatul Dumitru Coarnă.
Şi deputatul USR Radu Miruţă a afirmat, la microfonul dezbaterii din şedinţa de plen, că pentru "cei de la PNL nu este o noutate, pentru că, alături de ministrul Virgil Popescu, şi-au asumat să pună pe butuci sistemul energetic naţional românesc".
"Dar pentru PSD este o situaţie stânjenitoare ca, după ce propagă de ani de zile interesul pentru sistemul energetic românesc, astăzi, la momentul adevărului, să voteze împotrivă. Coaliţia anunţă astăzi că închide minele de cărbune din România, că închide termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune, contrar a ceea ce propagă pe la televiziuni, pe la interviuri, în Parlament, cei de la PSD. Închid aceste lucruri, în condiţiile în care nu există nicio obligaţie în PNRR. (...) PNRR-ul nu interzice să pui ceva în loc înainte să închizi! (...) În PNRR există 1,4 miliarde de euro primite de România pentru capacităţi noi de producţie. Adevărul este că nu aţi fost niciodată în stare să construiţi ceva nou, pentru miile de oameni pe care acum îi lăsaţi pe drumuri şi puneţi pe butuci sistemul energetic naţional, ascultând umiliţi de Virgil Popescu", a continuat deputatul Radu Miruţă.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, i-a replicat parlamentarului USR că "s-a atins culmea tupeului". "Chiar aveţi atât de mult tupeu? Aţi uitat de domnul Ghinea? Aţi uitat de porcăriile care au fost înscrise acolo? Aşa ceva este greu de înghiţit şi greu de crezut, că aţi reuşit să depăşiţi o culme a tupeului pe care am crezut că nu o puteţi atinge", a adăugat reprezentantul grupului deputaţilor liberali.
"Mi-l şi imaginez pe domnul Ghinea stând într-un fotoliu de piele, masiv aşa, luat din banii de consultanţă, mulţi bani puşi în PNRR, uitându-se la noi, cum trebuie să încercăm să reparăm toate nenorocirile pe care domnia sa şi partidul din care face parte le-au introdus în PNRR, pentru că, dacă vreţi să vorbim despre adevăr, şi dacă vrem să spunem adevărul, trebuie spus faptul că USR a băgat în PNRR închiderea tuturor acestor mine în 2024 şi 2025. Astăzi nu putem trage o tranşă de 2,8 miliarde de euro dacă nu votăm această lege", a afirmat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a argumentat că "banii din PNRR trebuie luaţi, obligatoriu".
Deputaţii au adoptat, marţi, în plen, proiectul de Lege care are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă.
S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 44 de voturi contra şi 37 de abţineri. AGERPRES / (A - autor: Cătălina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr
Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,
Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.
Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS
Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului
Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat
Parlament - învestitură Guvern/Romaşcanu: Lecţii primim doar de la poporul român; ne-a dat o lecţie şi am înţeles-o
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o. "Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se
Parlament - învestitură Guvern/ A început votul privind învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor:
Parlament - învestitură Guvern/ Bolojan: Executivul pe care ne propunem să îl învestim este o necesitate pentru România
Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este "o necesitate pentru România", menţionând că "aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară". "Gu
Parlament: A început şedinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ca
LIVE UPDATE Parlament: Miniştrii propuşi în noul Guvern, audiaţi în comisii de la ora 13,00; plen reunit - ora 17,00
Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit luni aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.
Hotărârile privind alegerea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, publicate în Monitorul Oficial
Hotărârile privind alegerea preşedintelui Senatului şi, respectiv, alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Preşedinte al Senatului a fost ales, luni dimineaţă, liderul interimar al PNL,
Moşteanu: USR nu va vota Cabinetul Ciolacu
USR nu va vota Cabinetul Ciolacu şi în acest moment nu există o şansă să-l susţină pe
Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut ca Ilie Bolojan să preia interimar funcţia de preşedinte al României
Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut, luni, să se constate funcţia vacantă de preşedinte al României, iar noul preşedinte al Senatului, Ilie Bolojan, să preia interimar această funcţie. "Nu aş vrea să fac din asta o dispută cu dumneavoastră, însă vreau să supun atenţiei dumneavoastră să se constate, la ora actuală, funcţia vacantă de preşedint
Şerban: În cazul agresării jurnaliştilor, vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat luni că va fi aplicat 'aşa cum se cuvine' Regulamentul în cazul în care se vor repeta incidentele care au avut loc în prima zi a noului Parlament, atunci când Diana Şoşoacă a agresat verbal o ziaristă. Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-
Moşteanu: 20 de voturi pentru Ciprian Şerban de la deputaţi AUR, SOS, POT; probabil vor trece la PSD
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban, a fost ales în funcţie şi cu voturi de la partidele "izolaţioniste" AUR, SOS şi POT,