Cameră/Proiectul privind decarbonificarea, criticat de AUR şi USR; Intotero (PSD): Simt revoltă faţă de ministrul Energiei

Proiectul de lege care are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, a fost criticat, în cadrul dezbaterilor din şedinţa de plen, de reprezentanţii grupurilor AUR şi USR, în timp ce deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero, care a vorbit în nume personal, a afirmat că se simte "revoltată şi umilită" de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Liderul AUR, deputatul George Simion, a afirmat că "o lege atât de importantă nu poate fi dezbătută în 10 minute şi votată pe repede înainte", el argumentând că în Germania se redeschid facilităţi energetice, în timp ce la noi se închid.
"În momentul ăsta trecem printr-o criză energetică. Dacă vorbim de închiderea Işalniţei, Rovinariului, Turceniului, dacă vorbim de colegii dumneavoastră din Hunedoara şi Gorj, care au susţinut în comisii că nu trebuie să ne atingem de CO Oltenia, şi nu trebuie să ne atingem de Valea Jiului şi nu trebuie să ne atingem de Centrala de la Paroşeni, vă întreb care este rostul dumneavoastră ca parlamentari în această Cameră, de ce v-au trimis românii aici, dacă spuneţi 'nu este vina noastră, este jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)' ?'", a declarat George Simion.
El a pledat pentru încălzirea pe cărbune, ca variantă sustenabilă, şi a susţinut că "închiderea termocentralelor, închiderea minelor şi închiderea carierelor, care nici măcar nu este prevăzută în PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic".
"Şi vă faceţi părtaşi după multe alte guverne care au închis activitatea în Valea Jiului, care au închis încălzirea noastră pe cărbune, vă faceţi vinovaţi prin votul de astăzi, pe repede înainte, de asasinarea economiei naţionale. Nu votaţi această lege, nu votaţi cum vă spune Virgil Popescu. (...) Nu votaţi cu gândul că premierul Ciucă a spus 'Gata, noi am primit banii şi trebuie să închidem'. Este soarta României pe mulţi ani de acum înainte. N-o să mai avem energie produsă în România şi o să cumpărăm de la vecini, o să cumpărăm din Ungaria - nu întâmplător sunt unii susţinători atât de fervenţi ai închiderii minelor pe cărbune aici, în Parlamentul României", a adăugat Simon.
Deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero, care a precizat că vorbeşte în nume personal, a declarat că simte "revoltă, umilire" faţă de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Din păcate, nu este un moment bun pentru judeţul pe care îl reprezint în Parlamentul României şi putem să consideraţi că vorbesc în nume propriu. Sunt cinci secretari de stat la Ministerul Energiei, nu este prezent niciunul în sală sau domnul ministru. Acesta este respectul acestui minister pentru cetăţenii României, acesta este respectul acestui ministru pentru judeţul Hunedoara, care nu a venit niciodată să stea la discuţii cu oamenii din judeţ. Regret faptul că nu s-a putut discuta cu domnia sa. (...) Revoltă, umilire, cam acestea sunt sentimentele pe care eu le simt astăzi, din păcate. pentru acest ministru", a afirmat Natalia Intotero.
Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a criticat şi el proiectul de lege, asupra căruia a votat împotrivă, el argumentând că "România astăzi produce 6.031 MWh şi consumă 6.767, ceea ce înseamnă că suntem pe un deficit", într-o perioadă de criză.
"Avem import din Ungaria, Bulgaria. (...) Iar noi astăzi votăm închiderea capacităţilor de energie care are un dublu efect - odată lipsa de energie şi aspectul social pe care PSD, din păcate, îl susţine. Noi astăzi votăm împotriva interesului poporului român. Nicio ţară din Europa nu procedează aşa cum procedează România", a afirmat deputatul Dumitru Coarnă.
Şi deputatul USR Radu Miruţă a afirmat, la microfonul dezbaterii din şedinţa de plen, că pentru "cei de la PNL nu este o noutate, pentru că, alături de ministrul Virgil Popescu, şi-au asumat să pună pe butuci sistemul energetic naţional românesc".
"Dar pentru PSD este o situaţie stânjenitoare ca, după ce propagă de ani de zile interesul pentru sistemul energetic românesc, astăzi, la momentul adevărului, să voteze împotrivă. Coaliţia anunţă astăzi că închide minele de cărbune din România, că închide termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune, contrar a ceea ce propagă pe la televiziuni, pe la interviuri, în Parlament, cei de la PSD. Închid aceste lucruri, în condiţiile în care nu există nicio obligaţie în PNRR. (...) PNRR-ul nu interzice să pui ceva în loc înainte să închizi! (...) În PNRR există 1,4 miliarde de euro primite de România pentru capacităţi noi de producţie. Adevărul este că nu aţi fost niciodată în stare să construiţi ceva nou, pentru miile de oameni pe care acum îi lăsaţi pe drumuri şi puneţi pe butuci sistemul energetic naţional, ascultând umiliţi de Virgil Popescu", a continuat deputatul Radu Miruţă.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, i-a replicat parlamentarului USR că "s-a atins culmea tupeului". "Chiar aveţi atât de mult tupeu? Aţi uitat de domnul Ghinea? Aţi uitat de porcăriile care au fost înscrise acolo? Aşa ceva este greu de înghiţit şi greu de crezut, că aţi reuşit să depăşiţi o culme a tupeului pe care am crezut că nu o puteţi atinge", a adăugat reprezentantul grupului deputaţilor liberali.
"Mi-l şi imaginez pe domnul Ghinea stând într-un fotoliu de piele, masiv aşa, luat din banii de consultanţă, mulţi bani puşi în PNRR, uitându-se la noi, cum trebuie să încercăm să reparăm toate nenorocirile pe care domnia sa şi partidul din care face parte le-au introdus în PNRR, pentru că, dacă vreţi să vorbim despre adevăr, şi dacă vrem să spunem adevărul, trebuie spus faptul că USR a băgat în PNRR închiderea tuturor acestor mine în 2024 şi 2025. Astăzi nu putem trage o tranşă de 2,8 miliarde de euro dacă nu votăm această lege", a afirmat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a argumentat că "banii din PNRR trebuie luaţi, obligatoriu".
Deputaţii au adoptat, marţi, în plen, proiectul de Lege care are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă.
S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 44 de voturi contra şi 37 de abţineri. AGERPRES / (A - autor: Cătălina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i