Cârciu: Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni 2023-2026 - în mai, iunie, pe masa Guvernului

Strategia pentru românii de pretutindeni pentru perioada 2023 - 2026 ar urma să fie propusă spre aprobare Executivului în mai - iunie anul viitor, a anunţat, miercuri, secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni Gheorghe Cârciu.
"Scopul acestei lucrări este asigurarea unei direcţii de acţiuni concrete pentru următorii patru ani, aş spune pe termen mediu şi lung, pentru că dacă ne dorim să şi realizăm ce ne propunem şi să venim cu adevărat în sprijinul românilor din afara graniţelor avem nevoie de proiecte medii şi lungi. (...) Sperăm să reuşim în 2023, în luna mai, iunie, să punem pe masa Guvernului o nouă strategie bine determinată", a afirmat Cârciu.
Secretarul de stat a participat, miercuri, la o conferinţă de consultare interinstituţională şi cu mediul asociativ românesc asupra strategiei naţionale pentru românii de pretutindeni 2023 - 2026 şi planului de prioritizare a intervenţiilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni 2023 - 2026.
Cârciu a amintit că Guvernul şi-a asumat realizarea acestei strategii, iar în acest an, pentru prima dată, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la rectificarea bugetară, "a fost luat în serios" şi a primit 51 milioane lei.
Consilierul de stat de la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor al Administraţiei Prezidenţiale, Sandra Pralong, a semnalat necesitatea unei mai bune colaborări între instituţiile statului în sprijinirea românilor de pretutindeni, ca şi adoptarea unei viziuni "mai articulate" în oferirea a unor servicii pentru aceştia.
"Românii din străinătate reprezintă un atu absolut incalculabil pentru România. Evident, sunt o pierdere, asta nu se pune în discuţie, dar, dacă noi ştim să utilizăm bine acest potenţial de influenţă şi de expertiză, vom fi o ţară care câştigă nu doar prin revenirea românilor, care vin cu atitudini noi, cu aptitudini noi, care vin cu aşteptări noi din partea statului. (...) Românii din străinătate sunt ambasadori. Cu toţii spunem lucrul ăsta, dar facem foarte puţin să-i împuternicim într-adevăr şi să extindem prin ei soft power-ul românesc", a spus Pralong.
Deputatul PSD Natalia Intotero, fost ministru al Românilor de Pretutindeni, a făcut un apel pentru reglementarea statutului cadrelor didactice care predau cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie în afara ţării.
"Aşa cum ştiţi, în următoarea perioadă de timp, la Parlament, va ajunge draftul acelor legi care compun 'România Educată'. (...) Cred că este momentul - pentru că am văzut că această prioritate se menţine, aceea de a avea acces la educaţie pentru românii din afara graniţelor, respectiv pentru copii românilor din afara graniţelor - să reglăm situaţia dascălilor, cadrelor didactice care predau cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie şi care, din păcate, de 15 ani, sunt plătiţi ca şi colaboratori de către statul român prin Ministerul Educaţiei, nerecunoscându-li-se vechimea în muncă şi plata pentru CAS. (...) Cred că, printr-un efort comun, putem să ne arătăm unitatea şi respectul pentru munca pe care aceşti oameni o depun în afara graniţelor. În egală măsură, pasul următor ar fi şi acela de a extinde aceste cursuri", a spus Intotero.
Fostul ministru al Educaţiei Monica Anisie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senat, a subliniat că statul român trebuie să facă toate eforturile în aşa fel încât "fiecare român să fie valorizat, fie că se află pe teritoriul României sau dincolo de graniţele ţării".
"Aşteptăm la Parlament noile legi ale Educaţiei şi vreau să vă asigur că voi susţine cu tărie ceea ce a precizat şi doamna ministru Intotero, faptul că acele cadre didactice care desfăşoară activităţi în cadrul Institutului Limbii Române trebuie să fie recunoscute pentru munca pe care o desfăşoară şi să fie angajate nu drept colaboratori, ci să primească statutul de cadru didactic angajat al Institutului Limbii Române şi implicit al Ministerului Educaţiei", a afirmat Anisie.
Potrivit senatorului PSD Vasile Dîncu, în activitatea dedicată românilor de pretutindeni, trebuie să se treacă de la emoţie la raţiune. El a pledat pentru înfiinţarea unui minister pentru românii de pretutindeni, care să aibă un buget "serios", "comparabil cu al unui minister care gestionează destinul unor milioane de români".
"Asta înseamnă că, cel puţin pentru programe educaţionale, pentru asistenţă religioasă, care ţin de identitatea noastră şi de păstrarea limbii, să putem să avem un minister care să aibă într-adevăr forţă comparabilă cu a oricărui alt minister, nu un ministru delegat şi nu un secretariat de stat. Asta însă nu am reuşit să realizăm până acum, pentru că noi ne aducem aminte de românii din diaspora mai degrabă în timpul alegerilor sau atunci când se apropie alegerile. Acesta nu este un lucru bun, parcă este o tară identitară aceasta", a spus Dîncu.
Fostul ministru al Apărării Naţionale a propus ca viitoarea strategie pentru românii de pretutindeni să fie discutată în cadrul coaliţiei de guvernare.
"Avem o coaliţie de guvernare puternică, cu o majoritate parlamentară puternică şi ne mai trebuie să trecem de la planul de acţiuni spre proiecte concrete, adică ne trebuie un buget serios în bugetul anului viitor. De aceea, e foarte bine că se discută acum, dar faptul că dezbaterea se va termina după ce va fi făcut bugetul nu este lucrul cel mai bun. Va trebui ca încă de acum să venim cu o propunere de buget. (...) Cred că va trebui să discutăm această strategie în cadrul coaliţiei de guvernare, nu pentru a pune o barieră în plus, ci pentru a fi un angajament în plus. (...) Angajamentul nostru să fie comun, al Puterii, inclusiv UDMR, pentru ca să avem o garanţie politică că aceste lucruri se vor duce mai departe", a încheiat Vasile Dîncu.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, cu participare fizică şi online, o primă consultare privind documentele strategice pentru elaborarea noii strategii naţionale pentru românii de pretutindeni, evenimentul având drept obiectiv dezvoltarea unui set de instrumente de planificare strategică prin fundamentarea acesteia.
La dialogul moderat de secretarul de stat Gheorghe Cârciu au participat reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, directorul Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, şi directorul TVR Internaţional, Mihaela Crăciun, reprezentanţi ai altor instituţii publice şi ai mediului asociativ românesc interesaţi de domeniu din ţară şi diaspora.
Strategia naţională pentru românii de pretutindeni este documentul de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune şi măsurile previzionate pentru perioada 2023 - 2026, adaptate la nevoile curente ale comunităţilor istorice şi ale diasporei de mobilitate, în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii româneşti.
Strategia include şapte obiective generale: păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii lingvistice; păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii culturale şi spirituale; susţinerea societăţii civile, apărarea drepturilor românilor din afara graniţelor şi consolidarea mediului asociativ; dezvoltarea mass-media în limba română; facilitarea procesului de (re)întoarcere şi (re)integrare pentru cetăţenii români care decid să revină în ţară, inclusiv prin susţinerea demersurilor de ordin social şi economic; implicarea membrilor diasporei în dezvoltarea societăţii româneşti; facilitarea accesului la informaţie şi la programele derulate de statul român pentru românii din afara graniţelor.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni desfăşoară proiectul "Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulare de DRP", cod SIPOCA 730, cod MySMIS 130070, proiect finanţat atât din fonduri europene, cât şi resurse proprii. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Lasconi spune că și-ar dori să apeleze la un vot universal din partea membrilor USR
Președinta USR, Elena Lasconi, declară că și-ar dori să apeleze la un 'vot universal' din partea membrilor partidului, pe tema candidaturii sale la prezidențiale.
Prezidențiale2025/ Olguța Vasilescu: E groaznic că Ponta a preferat să se inunde gospodăriile din România și nu cele din Serbia
Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu, primar al municipiului Craiova, a declarat, joi, că Victor Ponta trebuie să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale după declarația în care recunoaște că pe vremea când era premier a dat ordin să se inunde sate întregi din România pentru a evita să se întâmple acest lucru &icir
Prezidențiale2025/ Moșteanu (USR): Suntem acoperiți de statut 100%; toate procesele anterioare au fost câștigate
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că decizia Biroului Național de a nu mai susține candidatura Elenei Lasconi și de a-l sprijini pe Nicușor Dan nu contravine statutului partidului. Precizările au venit în contextul în care
Prezidențiale2025/Fritz (USR): Lasconi nu poate cheltui un leu din bugetul de campanie fără aprobarea Biroului Național
Vicepreședintele USR Dominic Fritz declară că lidera partidului, Elena Lasconi, nu poate cheltui 'niciun leu' din bugetul de partid sau bugetul de campanie, fără aprobarea Biroului Național. 'Bugetul de partid și bugetul de campanie sunt aprobate de Biroul Național. Elena Lasconi nu poate să cheltuiască niciun leu fără aprobarea Biroului Național.
Prezidențiale2025/Ponta: Cred că Ciolacu ar trebui să se retragă de urgență din funcția de premier; a prăbușit economic România
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta a declarat joi că Marcel Ciolacu ar trebui să se retragă 'de urgență' din funcția de premier, altfel îl va demite el, imediat ce va ajunge șef al statului. 'Cred că domnul Ciolacu ar trebui să se retragă de urgență din funcția de premier - altfel îl voi demite eu, imediat ce
Prezidențiale2025/Ionuț Moșteanu: Intrăm în campanie de mâine pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan să devină președinte
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat joi, după ce Comitetul Politic al partidului a votat în favoarea susținerii lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale, că în zilele următo
Prezidențiale2025/INTERVIU Cristian Terheș: Peste granițe, suntem toți români; politica externă - extensia unității naționale
Președintele Partidului Național Conservator Român, europarlamentarul Cristian Terheș, a intrat în cursa electorală pentru Cotroceni din 4 mai cu proiectul de țară 'O Românie puternică, sigură și prosperă'. Într-un interviu acordat, joi, AGERPRES, Terheș a precizat că nu se va retrage din cursa prezidențială &ic
Prezidențiale2025/Comitetul Politic al USR a votat în favoarea susținerii lui Nicușor Dan (surse)
Comitetul Politic al USR, întrunit joi, a votat în favoarea susținerii candidaturii lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai, au precizat, pentru AGERPRES, surse din partid. Au fost exprimate 225 de voturi dintr-un total de 248. Dintre acestea, 168 au fost în favoarea susținerii lui Nicușor Dan (75%), 50 de membri s-au
Tanczos, după rezultatele studiului privind numărul de urși: Sper că Ministerul Mediului va lua măsurile necesare
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat joi seara, pentru AGERPRES, că în urmă cu zece ani a afirmat pentru prima dată că în România trăiesc peste zece mii de urși și speră că, după ce acest lucru a fost confirmat printr-un studiu științific, să fie luate măsurile necesare pentru a proteja viețile oamenilo
Prezidențiale2025/ Antonescu adresează instituțiilor întrebări privind decizia luată de Ponta în 2014
Candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale din luna mai, Crin Antonescu, a afirmat, joi, că declarațiile fostului premier Victor Ponta referitoare la decizii pe care le-a luat în 2014 privind inundațiile 'depășesc orice imaginație' și a adresat câteva întrebări instituțiilor legate de acest subiect.
Prezidențiale2025/Predoiu: Nu e exclus ca Ponta să fi pus evenimentele în legătură pentru a acoperi adevăratul motiv privind cetățenia străină
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că nu este exclus ca Victor Ponta să fi pus decizia din 2014 privind inundațiile în legătură cu obținerea cetățeniei sârbe pentru 'a acoperi' adevăratul motiv pentru care a obținut această cetățenie. 'Declarațiile lui Victor Ponta devoalează simultan mai multe caracteristic
Prezidențiale2025/ Lasconi: Îi voi da în judecată pe cei care încearcă să facă un abuz ca să-și asigure un viitor călduț
Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat, joi, că îi va da în judecată pe cei care încearcă să facă 'un mare abuz doar ca să-și asigure un viitor călduț'. Potrivit acesteia, decizia Biroului Național al USR de a nu o mai susține la alegerile prezidențiale reprezintă 'o execuție politică ascunsă sub un formalism de partid'.
Partidul DREPT anunță plângere penală pentru înaltă trădare pe numele lui Victor Ponta
Liderul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, anunță că va depune plângere penală alături de colegii săi împotriva lui Victor Ponta pentru săvârșirea infracțiunii de înaltă trădare. 'Alături de colegii mei din partidul DREPT vom face plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de înaltă trădare pe nu
Prezidențiale 2025/Ciolacu îi cere lui Ponta să se retragă din cursa electorală
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi lui Victor Ponta să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale, după ce acesta a făcut cunoscut faptul că, în 2014, în calitate de prim-ministru, a fost de acord 'să inunde sate românești pentru a salva orașe străine'. 'Să recunoști senin - după ani de zile - că ai fost de acord, &ic
Prezidențiale2025/ Lasconi: Ponta trebuie să explice public de ce a pus Serbia înaintea României
Președinta USR, Elena Lasconi, a evidențiat, joi, că fostul premier Victor Ponta trebuie să explice public de ce 'a pus Serbia înaintea României'. 'Țineți minte cum i-a pus Ponta pe jandarmi la inundații să-l care cu barca, cum singurul apelativ găsit pentru un ministru femeie a fost 'Fă'? Uite că nu asta era cel mai grav. Aflăm