logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentare2020/ Românii din diaspora, aşteptaţi la urne sâmbătă şi duminică; peste 700 de secţii - organizate în 93 de ţări

Imagine din galeria Agerpres

Cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ.

Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din afara ţării este reprezentată de 2 senatori şi 4 deputaţi.

Vineri seara, la ora 20,00 (ora României), se va deschide prima secţie de votare din străinătate - la Auckland, în Noua Zeelandă.

Votarea se desfăşoară între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23,59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Potrivit ultimelor date transmise de AEP, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000.

35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro.

Cele mai multe cereri pentru votul la secţie au fost depuse de românii din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia.

 



În străinătate vor fi organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări. Cele mai multe sunt în Spania - 140, Italia - 137, Germania - 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 50, Franţa - 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova - 30, Belgia - 19, Austria - 17, Irlanda - 16, Olanda - 15, Grecia - 11, Norvegia şi Danemarca - câte 10, Portugalia - 9, Australia şi Noua Zeelandă - 7 secţii.

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile din Malta şi Nigeria au transmis că nu vor permite înfiinţarea de secţii de votare. Totodată, din motive obiective, nu vor fi organizate secţii de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condiţiilor de securitate) şi în R.P.D. Coreeană (graniţele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare).

Cele mai puţine secţii de votare vor fi în: Albania, Algeria, Angola, Regatul Arabiei Saudite, Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Republica Coreea, Croaţia, Cuba, Egipt, Estonia, Etiopia, Filipine, Georgia, India, Indonezia, Regatul Haşemit al Iordaniei, Iran, Islanda, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Republica Macedonia de Nord, Malaezia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Sultanatul Oman, Republica Islamică Pakistan, Palestina, Peru, Qatar, Senegal, Singapore, Republica Arabă Siriană, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe. În fiecare dintre aceste state va fi organizată câte o secţie.

În baza legislaţiei electorale actuale, în străinătate nu se folosesc urnele mobile.

***

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în afară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Românii cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate îşi pot exercita dreptul de vot, la alegerile parlamentare, la orice secţie de votare din străinătate, pe baza unui act de identitate şi a unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, chiar dacă acest document a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate în original, în copie sau în format electronic, după caz.

* Condiţia prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate nu se aplică în cazul candidaţilor - dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate, militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate, precizează BEC.

* Pot vota la o secţie organizată în străinătate şi cei care au optat iniţial pentru votul prin corespondenţă, dacă aceştia nu au expediat plicul exterior cu votul sau dacă acesta nu ajunge în timp util la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă (confirmarea primirii plicului de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă se face prin email transmis de către AEP până cel mai târziu 3 decembrie).

***

Autorităţile au emis un set de reguli de protecţie sanitară care trebuie avute în vedere la vot pentru evitarea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

 


Toţi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare organizate în străinătate vor purta mască de protecţie. Alegătorii care se prezintă la vot trebuie să poarte măşti, să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot, după fiecare contact cu alte persoane sau cu obiecte care ar putea fi atinse şi de alte persoane, precum şi la ieşirea din localul de vot.

Alegătorii trebuie să păstreze o distanţă fizică de minimum un metru faţă de ceilalţi participanţi la procesul electoral în timp ce se află în interiorul secţiei de votare şi în timp ce aşteaptă la rând să intre în localul de vot.

Localul de vot va fi dotat cu recipiente pentru dezinfectarea mâinilor, atât la intrare şi la ieşire, cât şi în interior. Încăperea în care se află secţia de votare va fi aerisită periodic, suprafeţele comune (birouri, cabine de vot) şi instrumentele necesare votării vor fi dezinfectate periodic pe durata derulării procesului electoral.

De asemenea, alegătorii vor fi supuşi, la intrarea în sediul secţiei de votare, unui triaj observaţional şi vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru non-contact, în cazul persoanelor cu simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) sau febrilitate (temperatură de peste 37,3°C) fiind stabilite proceduri stricte şi sigure pentru accesul în localul de vot.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii şi delegaţii acreditaţi, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, membrul-operator al biroului electoral al secţiei de votare va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile; ulterior, alegătorul va poziţiona actul doveditor al domiciliului şi al reşedinţei, după caz, pe biroul sau banca membrului-operator al biroului electoral al secţiei de votare, astfel încât atingerea acestuia să nu fie necesară.

În vederea identificării de către membrul-operator al biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum un metru şi jumătate faţă de membrul-operator al biroului electoral al secţiei.

Alegătorul va fi îndrumat să preia instrumentul de semnat de pe biroul sau banca membrului-operator al biroului electoral al secţiei de votare pentru a semna pe tabletă, după care îl va depune în acelaşi loc, fără intervenţia membrului-operator; în cazul în care este necesară înscrierea alegătorului în lista suplimentară pe format tipărit, alegătorul va avea la dispoziţie un pix pe care îl va prelua singur şi îl va depune în acelaşi loc după utilizare, se arată într-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi de Externe.

Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea ''VOTAT".

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea ''VOTAT'', după caz, pe actul de identitate.

***

Ministerul Afacerilor Externe a lansat, joi, harta interactivă a secţiilor de votare în străinătate şi un call center pentru asigurarea unei informări corecte a cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării, pentru alegerile parlamentare din acest an.

 



Harta, care poate fi accesată la adresa https://www.mae.ro/maps/4083, permite cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să identifice secţiile de votare din apropiere şi să îşi planifice participarea la alegeri, astfel încât să poată fi evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secţii de votare din străinătate.

De asemenea, în cazul unor relocări de secţii de votare, din motive obiective generate de situaţia pandemică, harta interactivă va fi actualizată pentru a pune la dispoziţie informaţii în timp real, a precizat MAE.

Totodată, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în străinătate: 004 021 431 2065.

Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 de ore din 24, în perioada 3 decembrie (începând cu ora 8,00) - 7 decembrie (până la ora 20,00, ora României). AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

Parlamentare2020/ Scrutinul de duminică - sub semnul pandemiei; măsuri anti-COVID impuse de autorităţi

 

Parlamentare2020/ Exit-poll-uri la închiderea urnelor; AVANGARDE şi CURS - printre institutele acreditate de BEC

 

Parlamentare2020/ Alegeri pentru noul Legislativ; românii din ţară votează duminică în peste 18.000 de secţii

 

Parlamentare2020/ Vineri - ultima zi de campanie electorală

 

Parlamentare2020/Judeţele cu cele mai mari vs. cele mai mici prezenţe la alegerile parlamentare din 2016

 

Parlamentare2020/Prezenţa pe ore la alegerile parlamentare din 2016

 

Parlamentare2020/Prezenţa la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Politic 09-05-2025 00:45

Prezidențiale2025 - dezbatereTV/Nicușor Dan: Mă voi lupta pentru condiția socială a profesorilor, inclusiv pentru salariile acestora

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale se va lupta pentru condiția socială a cadrelor didactice, inclusiv pentru salariile acestei categorii profesionale. 'Este un domeniu la care țin. Locul meu de muncă, înainte de a fi politician, a fost cercet

Politic 09-05-2025 00:39

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Voi reduce drastic numărul de instituții de control, vom reduce birocrația

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, le-a transmis joi seara un mesaj antreprenorilor, promițând reducerea 'drastică a numărului de instituții de control, reducerea birocrației, reducerea impozitării muncii'.

Politic 09-05-2025 00:35

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Vreau să fac un Guvern împreună cu partidele pro-occidentale, inclusiv PSD

Nicușor Dan, candidat independent la Președinție, a declarat, joi, că, în cazul în care va deveni șef al statului, intenționează să formeze un Guvern cu partidele pro-occidentale, inclusiv Partidul Social Democrat. 'Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, am spus că nu avem nevoie de un Guvern minoritar, pe scurt - că

Politic 09-05-2025 00:12

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vizează, dacă va câștiga turul al doilea de scrutin, un guvern de largă majoritate națională, care să asigure ieșirea României din crizele suprapuse în care se află. 'Conform prevederilor constituționale, în momentul în care nu există o majoritate parlam

Politic 09-05-2025 00:00

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Sunt necesari specialiști în resurse umane pentru a redefini politica de cadre

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat joi că sunt necesari specialiști în resurse umane și firme de consultanță, pentru a redefini politica de cadre a statului român. Prezent la dezbaterea electorală organizată de Euronews România, edilul general a declarat că

Politic 08-05-2025 23:39

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion despre sistemul medical românesc: Să lăsăm specialiștii să conducă instituțiile medicale

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, afirmă că problemele din sistemul medical românesc, cum este și rata scăzută a vaccinării contra rujeolei, ține de autoritățile locale, de cadrele medicale și de cei care se află în fruntea instituțiilor de profil, care ar trebui să fie specialiști, meritocrația să fie pe primul plan, iar pacienții

Politic 08-05-2025 23:29

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Să donezi într-o campanie din buzunarul tău pentru un candidat e democrație

Să donezi într-o campanie electorală din buzunarul tău pentru un candidat - asta este democrație, a afirmat, joi, Nicușor Dan, candidat independent la Președinție. El a fost întrebat, la dezbaterea electorală de la Euronews România, de către contracandidatul său George Simion (AUR), cine a donat 600.000 de lei pentru campania

Politic 08-05-2025 23:02

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Trebuie să aducem înapoi școlile profesionale; meseria este brățară de aur

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a pledat, joi, pentru reînființarea școlilor profesionale și reconversia profesională, pentru a nu 'rămâne acoperiți' pe piața forței de muncă 'de cetățeni din India, Pakistan, Bangladesh'. 'În România ultimilor 20 de ani au fost distruse lice

Politic 08-05-2025 22:52

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: E necesară o educație corespunzătoare, pentru a preveni numărul mare de mame minore

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține implementarea unei educații 'corespunzătoare' pentru a preveni 'numărul uriaș' de mame minore din România. El a fost întrebat în dezbaterea electorală organizată de Euronews România dacă susține dreptul l

Politic 08-05-2025 22:28

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Avem 6 milioane de români peste hotare; fondurile UE să meargă la rezolvarea acestei probleme

Sunt 6 milioane de români care lucrează peste hotare, iar fondurile UE nu trebuie să meargă către Ucraina, ci către cetățenii români și copiii acestora și către rezolvarea acestei probleme de pe piața forței de muncă, a afirmat, joi, candidatul AUR la prezidențiale, George Simion. El a fost întrebat, în dezbaterea de la

Politic 08-05-2025 22:19

Nicolae Giugea - numit președinte al Casei Naționale de Pensii

Nicolae Giugea a fost numit în funcția de președinte al Casei Naționale de Pensii, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. Acesta a fost deputat PNL de Dolj. ''Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Nicolae Giugea se numește în funcția de pre

Politic 08-05-2025 21:56

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Cred că Trump nu apreciază lideri ce au dat fuga la Washington să ia o șapcă

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, joi seara, că președintele Statelor Unite 'nu apreciază lideri ai țărilor europene care au dat fuguța - fuguța la Washington să ia o șapcă'. El a precizat, în dezbaterea electorală televizată organizată de Euronews România, că susține Parteneriatul

Politic 08-05-2025 21:56

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Multe din pozițiile lui Viktor Orban vor fi politică de stat și în România

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a afirmat, joi, că toți etnicii maghiari 'trebuie să înțeleagă că sunt cetățeni buni ai României' și a subliniat că apreciază 'multe din pozițiile' premierului ungar Viktor Orban, adăugând și că 'vor fi politică de stat și în România'. Simion a răspu

Politic 08-05-2025 21:47

Președintele interimar Ilie Bolojan: Fie ca Papa Leon al XIV-lea să îi călăuzească pe credincioși cu înțelepciune și inspirație

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, i-a transmis joi seara 'cele mai calde felicitări' Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea pentru alegerea ca Suveran Pontif. 'Cele mai calde felicitări Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea pentru alegerea pe Scaunul Sfântului Petru. Fie ca el să aibă un lung pontificat ș