logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentare2020/ Persoanele izolate, carantinate, aflate în spital sau arestate pot vota cu urna mobilă

Imagine din galeria Agerpres

Românii din ţară, aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza COVID-19, pot vota duminică, la alegerile parlamentare, cu urna specială.

Pot solicita urna mobilă şi alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate.

 


În acest caz, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât duminică la ora 21,00 urna specială să se afle în localul de vot.

Pentru prima dată alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului de îmbolnăviri de COVID-19, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere.

O situaţie aparte o reprezintă cazurile de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul candidaţilor diferitelor partide, dar şi al unor membri BEC, aflaţi în prezent în izolare sau carantină. Unii dintre aceştia au optat să ceară urna mobilă pentru a vota.

Printre aceştia se numără deputatul USR Iulian Bulai, George Scarlat - secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care deschide lista PNL Galaţi la Senat, sau preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Şi copreşedintele USR PLUS Dan Barna a fost testat pozitiv, el aflându-se în imposibilitatea de a vota chiar şi cu urna mobilă, având în vedere că este izolat în Bucureşti, iar domiciliul său este în Sibiu. Au mai fost confirmaţi cu COVID-19 deputatul USR Tudor Benga, deputatul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean, dar şi Mihail Neamţu de la PMP.

***

Biroul Electoral Central a stabilit modul în care se poate vota cu urna mobilă.

 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO




* Persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti.

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
- biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
- decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
- rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nu li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale asigură transmiterea, de îndată, către direcţiile de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti, a listei persoanelor care au transmis cereri, în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, precizează BEC.

Direcţiile de sănătate publică trebuie să comunice, de îndată, dar nu mai târziu de data de 5 decembrie, Birourilor electorale de circumscripţie judeţeană/ oficiilor electorale, după caz, în scris, prin orice mijloace, lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantina, după caz, însoţită de deciziile emise în acest sens.

În cazul persoanelor în privinţa cărora direcţiile de sănătate publică au confirmat instituirea izolării sau carantinei, Birourile electorale de circumscripţie judeţeană/ oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de DSP, prin intermediul Instituţiei Prefectului până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10,00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

* Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de invaliditate sau boală pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se află secţia de votare. Cererea se depune la secţia cea mai apropiată de imobilul unde se solicită deplasarea echipei pentru votare, cel mai târziu în preziua votării - 5 decembrie, între orele 18,00 - 20,00.

Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Aceasta trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma "persoană netransportabilă".

Prin excepţie, în cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, până pe 4 decembrie. Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10,00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

* Persoanele internate în spitale

Alegătorii care, la data scrutinului, vor fi internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămine pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul sau în municipiul Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află unitatea respectivă.

Cererile trebuie datate şi semnate olograf de către alegător şi pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, în preziua alegerilor - 5 decembrie, între orele 18,00 - 20,00, la secţiile de votare din localitatea în care se află unitatea respectivă.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare analizează cererile, iar în cazul în care acestea îndeplinesc condiţiile, asigură înscrierea datelor de identificare ale persoanelor netransportabile în extrasul din listele electorale, pe care îl va semna şi parafa cu ştampila de control a secţiei de votare.

Biroul electoral al secţiei de votare stabileşte, prin decizie, o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare care se va deplasa cu urna specială la locurile unde se află alegătorii înscrişi în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Accesul urnei speciale în unităţile respective se va face conform normelor de protecţie sanitară aplicabile acestora.

* Persoanele arestate sau reţinute

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale, pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, vor putea vota prin intermediul urnei speciale.

Cu suficient timp înainte de ziua votării, dar nu mai târziu de data de 4 decembrie, directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa acestora faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, dacă sunt înscrise în listele electorale permanente în respectivul judeţ sau în municipiul Bucureşti, după caz. Cererile se fac în scris şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu în preziua votării, 5 decembrie 2020, ora 12,00.

Directorul penitenciarului sau al locului de deţinere asigură depunerea cererilor până cel mai târziu în preziua votării, între orele 18,00 - 20,00, la secţiile de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral de circumscripţie pe raza căruia se află penitenciarul.

În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei formate pentru votul prin intermediul urnei speciale, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

Persoanele pot vota numai în baza unui act de identitate, iar, în acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenţie le eliberează temporar actul de identitate aflat în dosarul individual.

Persoanele aflate în arest la domiciliu îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18,00 - 20,00, la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, dacă sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia execută măsura. Cererea va conţine şi numărul de telefon şi va fi însoţită, în mod obligatoriu, de copia hotărârii judecătoreşti în baza căreia s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

***

În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

Totodată, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum un metru faţă de alegător.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea "VOTAT", îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura. Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/ lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.

În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective. Toate materialele de protecţie utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

***

Scrutinul de duminică se va organiza şi în localităţile carantinate, astfel că locuitorii din aceste zone se vor putea prezenta la urne pentru a alege noul Parlament.

Preşedintele AEP, Florin Constantin Mituleţu-Buică, spune că cetăţenii din zonele aflate în carantină nu trebuie să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere pentru a se deplasa la secţia de votare în vederea exercitării dreptului de a alege.

Recent, preşedintele Klaus Iohannis declara că alegerile parlamentare se organizează în toată ţara, inclusiv în localităţile carantinate, menţionând că nu vor exista îngrădiri şi fiecare român va avea dreptul să meargă să voteze la circumscripţia electorală la care este arondat.

 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


 

"Carantina presupune ca în acea localitate să se renunţe la toate deplasările care pot fi evitate şi alegerile nu fac parte din această categorie. Este foarte bine să ştie toată lumea că alegerile se organizează peste tot, inclusiv în localităţile carantinate. (...) Nu vor exista îngrădiri, nici în localităţile carantinate, nici în alte localităţi", sublinia Klaus Iohannis. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Parlamentare2020/ Vineri - ultima zi de campanie electorală

 

Parlamentare2020/ Campania electorală în context COVID - reguli impuse de MS şi MAI

 

Calendarul procesului electoral al alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020

 

Parlamentare2020/AEP: Competitorii electorali să respecte măsurile de protecţie sanitară şi distanţare fizică în campania electorală

 

 

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 12-04-2025 10:48

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: USR nu mă va sprijini financiar în niciun fel; doar prin împrumuturi de la membrii lor

Candidatul la Prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, că USR nu îl va susține financiar 'în niciun fel', ci doar prin eventuale împrumuturi individuale ale unor membri ai partidului. El a susținut că până în acest moment nu a primit donații din partea unor membri USR pentru campanie, 'da

Politic 12-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/ INTERVIU Silviu Predoiu: Politica externă are sens doar ca o prelungire a politicii interne

Președintele Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN), Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidențiale din luna mai, a evidențiat, într-un interviu acordat AGERPRES, că viziunea sa pentru țară este România lider regional în cinci ani și România în primele zece state din Europa în zece ani. El promite că

Politic 11-04-2025 21:20

Prezidențiale2025/ Simion spune că Ponta ''a mințit' că a mers să îl ''scoată'' din Republica Moldova la solicitarea unor ''structuri''

Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat, vineri, că Victor Ponta, contracandidatul său, a 'mințit' când a afirmat că a mers să îl 'scoată' din Republica Moldova pentru că l-au 'rugat niște structuri românești'. 'A mințit, la fel cum a mințit când a vorbit despre inundațiile

Politic 11-04-2025 20:50

Prezidențiale2025/INTERVIU Sebastian Popescu: România are nevoie de un președinte care să unească și să transmită încredere în instituțiile statului

România, în acest moment, are nevoie de un președinte care să unească românii și să transmită încredere în instituțiile statului, a declarat candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian-Constantin Popescu, într-un interviu acordat, vineri, AGERPRES. Printre deciziile pe care le-ar lua în primele

Politic 11-04-2025 17:22

Prezidențiale2025/ INTERVIU Lavinia Șandru: Nu am făcut parte niciodată din sistem, tocmai de aceea pot să mă lupt cu el

Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale din luna mai, a intrat în cursa electorală cu proiectul 'România Reală', principala temă fiind stoparea abuzurilor. Aceasta subliniază, într-un interviu acordat AGERPRES, că nu a făcut parte niciodată din sistem și tocmai de aceea se

Politic 11-04-2025 17:14

VIDEO Prezidențiale2025/ AEP lansează campania 'Informează-te corect și doar din surse oficiale'

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat campania 'Informează-te corect și doar din surse oficiale'. 'În contextul amenințărilor actuale la adresa integrității proceselor electorale democratice, cauzate de răspândirea de conținut fals și manipulator în mediul online și având în vedere perioada

Politic 11-04-2025 17:08

Atenționare de călătorie MAE: Serbia - miting de amploare la Belgrad și alte orașe mari

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că, sâmbătă, în capitala Belgrad este programat un miting de amploare, zona centrală fiind închisă traficului. Vor fi afectate semnificativ unele artere impo

Politic 11-04-2025 16:25

Ministerul Dezvoltării a virat aproape 66 de milioane lei pentru obiective finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 65.861.345,77 de lei pentru 138 de obiective realizate prin componentele C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, vineri, ministrul Cseke Attila. Astfel, pentru Compon

Politic 11-04-2025 15:03

Bihor: Primul candidat admis la președinția CJ, vacantată de Ilie Bolojan, este Ciprian Blejan (AUR)

Primul aspirant la președinția Consiliului Județean care și-a depus candidatura și a fost admisă de BEJ este liderul Partidului Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) Bihor, Ciprian Blejan. 'Mi-am depus ieri candidatura pentru președinția Consiliului Județean cu gândul să ne apropiem mai mult de oameni, nu doar de betoane și d

Politic 11-04-2025 14:13

Prezidențiale2025/Lasconi: Nu sunt de vânzare și nu sunt monedă de schimb pentru nimeni

Candidata la alegerile prezidențiale Elena Lasconi a declarat, vineri, că nu este 'de vânzare' și nici 'monedă de schimb' pentru nimeni, menționând că va continua să lupte, chiar dacă 'gașca' i-a blocat ilegal accesul la banii de campanie și nu crede că va avea acces nici măcar în sediul USR. 'O să

Politic 11-04-2025 13:36

Prezidențiale2025/ Antonescu: Un președinte pro-occidental - o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua

Candidatul Alianței Electorale ''România Înainte'', Crin Antonescu, a declarat vineri că un președinte pro-occidental reprezintă o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua, afirmație făcută cu ocazia unei vizite în capitala Republicii Moldova. ''Rezultatul alegerilor de la București

Politic 11-04-2025 13:29

Prezidențiale2025/ Lavinia Șandru propune ca victimele abuzurilor instituțiilor statului să primească cel puțin 10.000 de euro

Candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale, Lavinia Șandru, propune ca românii care sunt victime ale abuzurilor să fie despăgubiți cu suma minimă de 10.000 de euro, urmând ca statul să recupereze ulterior banii de la ''abuzatori''. Propunerea vizează ca ''fiecare româ

Politic 11-04-2025 13:10

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Coaliția se face că taie cheltuielile și cu cealaltă mână crește taxele; este un scandal

România nu-și mai permite un deficit bugetar de aproape 8% din PIB, iar cheltuielile statului trebuie reduse urgent, apreciază primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. El acuză coaliția de guvernare de faptul că ''se face că taie cheltuielile'', iar ''cu cealaltă mână

Politic 11-04-2025 12:41

Bolojan: Educația financiară nu este un avantaj, ci o necesitate

Președintele interimar Ilie Bolojan afirmă că educația financiară este o componentă esențială într-o societate modernă și funcțională și subliniază că aceasta nu este un avantaj, ci o necesitate, mesaj transmis, vineri, la un eveniment organizat la sediul Băncii Naționale a României. ''Educația financiară este o componentă

Politic 11-04-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Moșteanu: Sper ca Elena să înțeleagă că miza României e mai mare decât simplul orgoliu al dânsei

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, și-a exprimat speranța, vineri, ca lidera USR, Elena Lasconi, să renunțe la campanie și să îl susțină pe candidatul independent Nicușor Dan, astfel încât alegerile prezidențiale să nu fie câștigate de George Simion sau Victor Ponta. ''Eu încă aștept și spe