Prezidențiale2025/ INTERVIU Lavinia Șandru: Nu am făcut parte niciodată din sistem, tocmai de aceea pot să mă lupt cu el

Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale din luna mai, a intrat în cursa electorală cu proiectul 'România Reală', principala temă fiind stoparea abuzurilor.
Aceasta subliniază, într-un interviu acordat AGERPRES, că nu a făcut parte niciodată din sistem și tocmai de aceea se poate lupta cu el.
Lavinia Șandru a precizat, în interviu, că dorește să candideze pentru că România nu mai are timp de compromisuri și nici de ''frică''. Ea a arătat că, în calitate de șef al statului, se va lupta pentru aflarea adevărului despre anularea alegerilor din 2024, ''un atentat la încrederea în democrație''.
Totodată, va propune o strategie națională pentru sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protecția copiilor.
Constituția trebuie să devină un contract viu cu cetățenii, nu un text decorativ, iar atribuțiile președintelui trebuie limpezite, responsabilitatea Parlamentului întărită, iar Curtea Constituțională trebuie reformată profund, consideră Lavinia Șandru.
Reprezentanta PUSL are în vedere totodată o politică externă care începe cu forță în interior, context în care spune că, ''dacă suntem puternici, vom avea aliați puternici, iar dacă suntem slabi, vom avea dușmani puternici''.
AGERPRES: Care sunt principalele motive pentru care candidați la alegerile prezidențiale din luna mai?
Lavinia Șandru: Candidez pentru că România nu mai are timp de compromisuri și nici de frică. Pentru că prea mulți oameni trăiesc cu sentimentul că nu mai contează. Eu sunt candidatul care se luptă cu abuzurile, care spune adevărul și nu tace când vede nedreptate. N-am făcut parte niciodată din sistem. Nu m-am hrănit din el. Și tocmai de aceea pot să mă lupt cu el. România Reală - România oamenilor cinstiți, care muncesc, rabdă și cresc copiii acestei țări - trebuie să fie auzită, apărată și respectată. Pentru ei candidez. Pentru cei care au fost prea multă vreme uitați.
AGERPRES: În ultimii 35 de ani, am avut ca proiecte de țară România în NATO, România în Uniunea Europeană, România - educată. Care este proiectul dumneavoastră de țară?
Lavinia Șandru: ''România Reală'' este proiectul meu de țară, iar principala temă a proiectului este 'Stop abuzurilor!'. România Reală înseamnă România care nu apare în broșuri lucioase și nici în statisticile de campanie. Este România în care spitalele nu au medici, școlile nu au profesori, iar bătrânii nu au bani de căldură. România Reală e tânărul care pleacă, mama care plânge, pensionarul care se simte inutil. Vreau ca această Românie să fie văzută și respectată. Și să fie temelia unei națiuni puternice. Pentru că, dacă nu reparăm ce e stricat în interior, nu ne va respecta nimeni în exterior.
AGERPRES: Care vor fi primele trei măsuri pe care le veți lua în primele 100 de zile de mandat?
Lavinia Șandru: Unu - adevărul. În primele 100 de zile voi spune tot adevărul, fără menajamente, despre anularea alegerilor din 2024, un atentat la încrederea în democrație, despre mandatele lui Klaus Iohannis, în care președintele s-a retras din fața responsabilității, precum și despre abuzurile din timpul lui Traian Băsescu, care au distrus destine și au întărit frica. Nu poți merge mai departe până nu spui adevărul. E primul pas spre vindecare.
Doi - spunem 'Stop abuzurilor!'. Voi lansa un program național de stopare a abuzurilor - fie că sunt administrative, sociale, medicale sau legale. România Reală e abuzată zilnic. Iar asta trebuie să înceteze. Nicio reformă nu e credibilă dacă nu începe prin a-i apăra pe cei mai vulnerabili. Chiar am propus o soluție practică la această problemă: despăgubirea victimelor abuzurilor cu cel puțin 10.000 de euro, bani plătiți de stat, care apoi să fie recuperați de la cei vinovați.
O a treia măsură se referă la o strategie demografică ridicată la rang de prioritate națională absolută. România pierde oameni. Zilnic. Fie prin emigrare, fie prin abandon. Voi propune o strategie națională pentru sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protecția copiilor. Vom susține mamele, vom crea locuri pentru creșe și grădinițe, vom garanta sprijin pentru părinții care muncesc. Fără oameni, o țară nu are viitor.
AGERPRES: Ce fel de politică externă veți duce în următorii cinci ani pentru România?
Lavinia Șandru: O politică externă care începe cu forță în interior. Dacă suntem puternici, vom avea aliați puternici. Dacă suntem slabi, vom avea dușmani puternici. Cel mai important partener strategic rămân Statele Unite ale Americii. Îl înțeleg pe Donald Trump. În tot ceea ce face. Și da, aș fi făcut la fel: îți pui poporul pe primul loc, îți aperi țara și interesele. Vreau ca România să aibă aceeași forță și claritate. Să știe ce vrea, să spună ce gândește și să fie tratată cu respect. Vom consolida toate parteneriatele strategice, dar nu vom mai merge niciodată la masă cu capul plecat.
AGERPRES: Este necesară o reformă a Legii fundamentale a țării și ce capitole aveți în vedere în acest sens? În context, considerați necesară reformarea Curții Constituționale și cum vedeți acest lucru posibil?
Lavinia Șandru: Da. Constituția trebuie să devină un contract viu cu cetățenii, nu un text decorativ. Trebuie să limpezim atribuțiile președintelui, să întărim responsabilitatea Parlamentului, să oferim mai multă putere cetățeanului. Iar Curtea Constituțională trebuie reformată profund. Nu mai poate fi o anexă a partidelor. Trebuie să devină o instituție credibilă, cu membri aleși pe criterii de competență, integritate și independență reală. Vom face asta prin consultare publică și prin voință politică sinceră.
AGERPRES: Dacă veți deveni președinte, veți pune în aplicare la nivel național inițiativa dumneavoastră 'Telefonul albastru'?
Lavinia Șandru: Da. Telefonul Albastru va deveni responsabilitatea directă a Președinției. O linie directă cu România Reală. Un mecanism prin care oricine se simte abuzat, ignorat sau umilit de autorități să poată fi auzit și ajutat. Nu vreau să fiu un președinte care vorbește de sus. Vreau să fiu un președinte care ascultă. Pentru că o țară sănătoasă începe cu oameni care nu mai sunt singuri.
AGERPRES: Cum vedeți actuala situație politică, respectiv criza din USR creată în urma retragerii sprijinului pentru candidata Elena Lasconi?
Lavinia Șandru: Părerea mea despre Elena Lasconi este cunoscută. Am fost cel mai sever critic al său în momentul când era pe val! Dar ce se întâmplă acum, cu aceste jocuri subterane în urma cărora cei care o susțineau ieri o atacă astăzi, este mizerabil. Încă o pată pe obrazul gros al politicii. Câtă lașitate, câtă trădare, cât oportunism zace în cele mai multe dintre partide! Rușine tuturor celor care își vând conștiința pentru iluzia unor avantaje! Cred că eliminarea din luptă a Elenei Lasconi cu mijloace subterane - trădări și presiuni uriașe în cadrul USR - seamănă foarte mult cu modalitățile extrem de agresive folosite în spațiul ex-sovietic pentru a se elimina rivalii incomozi! Legătura domnului Dan cu retragerea doamnei Lasconi este evidentă. Nicușor a somat-o să se retragă. Dacă Elena n-a înțeles 'cu frumosul', a fost 'extrasă' din cursa prezidențială cu metode ce amintesc de puciurile comuniste și de KGB. Sunt date care par să confirme afinitatea domnului Nicușor Dan cu persoane apropiate de valorile și de structurile din spațiul ex-sovietic. AGERPRES/(AS - redactor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Urna specială - folosită în cazul persoanelor netransportabile, al celor spitalizate sau deținuților
Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 18 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială. Cerer
Prezidențiale2025/George Simion și Nicușor Dan - pe buletinul de vot; ștampila se aplică în interiorul unui singur patrulater
Alegătorii care se vor prezenta la urne la al doilea tur al alegerilor prezidențiale trebuie să pună ștampila pe unul dintre cei doi candidați care își doresc să ocupe cea mai înaltă funcție în stat - George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent). Votul valabil exprimat este atunci când ștampila cu mențiunea ''VOTAT
Prezidențiale2025/ Alegătorii - așteptați duminică la urne pentru decizia finală; aproape 19.000 de secții se deschid în țară
Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală pentru Cotroceni. Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Rom&acir
Prezidențiale2025/ Kelemen Hunor: Eu nu cred că trecutul este o soluție; vă invit duminică să mergeți la vot
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Borsec, că la alegerile prezidențiale de duminică trebuie luată o decizie legată de direcția în care se îndreaptă țara și a punctat faptul că nu crede că trecutul este o soluție, motiv pentru care, în opinia sa, primarul Bucureștiului trebuie sprijinit să devină președintele României.
Prezidențiale2025/ AUR: George Simion - întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Varșovia
Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a fost primit, miercuri, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Palatul Prezidențial din Varșovia. Potrivit unui comunicat al AUR, întâlnirea a avut ca teme centrale reinstaurarea democrației, într-un context dificil pentru România, colaborarea economi
Proiect privind o contribuție a României la Fondul NATO pentru Ucraina - în dezbatere publică
Proiectul de hotărâre de guvern referitor la plata contribuției voluntare a României, în cuantum de 33.025 de dolari, către Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO - Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund) este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) p&acir
Prezidențiale2025/ SNSPA - apel pentru exercitarea dreptului la vot cu responsabilitate pentru apărarea valorilor democratice și europene
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis miercuri un apel pentru exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai cu 'responsabilitate' și 'conștiință civică', pentru a apăra valorile democratice și europene ale României. 'Într-o societate liberă, democratică și
Senat: Proiect pentru instituirea 'Anului Constantin Brâncuși' în 2026, adoptat
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă privind instituirea în 2026 a 'Anului Constantin Brâncuși', la 150 de ani de la nașterea marelui sculptor. Au fost înregistrate 120 de voturi 'pentru' și o abținere. Inițiatorii demersului legislativ, un grup parlamentari de la PSD, P
Guvernul a aprobat fondurile necesare pentru o reuniune a OCDE la București
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind fondurile alocate unui eveniment al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat în perioada 10 -13 iunie. Este vorba de reuniunea Grupului de Evaluare și Monitorizare Inter Pares al Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informați
Guvern: Suma pentru exproprierea unor imobile de lângă Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3 a fost suplimentată
Guvernul a suplimentat cu 253.610 lei, în ședința de miercuri, suma necesară pentru exproprierea unor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3: Cornetu-Tigveni. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Guvernul a aprobat o hotărâre privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă d
Guvernul a aprobat reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), în scopul alinierii la planurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor publice și utilizare eficientă a resurselor bugetare, conform OUG nr. 156/2024. Noua structură prevede desființarea unei d
Guvern/ Postul de secretar de stat pentru relația cu Instituțiile Prefectului din MAI - desființat
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică și efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ prevede eliminarea unui post de secretar de stat - cel pentru relația cu Instituțiile Prefectului -, precum și a unui post d
Fechet: O nouă dezbatere pe tema reorganizării Romsilva, săptămâna viitoare
O nouă dezbatere pe tema reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva va avea loc săptămâna viitoare, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a fost întrebat, înaintea ședinței de guvern, dacă reorganizarea Romsilva se mai poate face în contextul unui guvern interimar. 'Reo
Ședință de guvern; va fi aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025
Guvernul va aproba miercuri, prin hotărâre, Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025. ' În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare națională. Cadrul juridic care reglementează desfășurarea manifestărilor comemorative prilejuite
Cseke Attila: Reforma procedurilor de avizare a investițiilor, cea mai importantă din ultimii 35 de ani
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că adoptarea reformei în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România este cea mai importantă din ultimii 35 de ani. 'Dacă îmi permiteți să vă dau câteva elemente legate de o reformă import