Dan Dungaciu, despre alegerile din R. Moldova: Federaţia Rusă nu a punctat major, pentru că nu a dorit
Federaţia Rusă nu s-a implicat major în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, pentru că "nu a dorit", o dovadă în acest sens fiind şi prezenţa scăzută la vot în diaspora din Rusia, apreciază analistul de politică externă Dan Dungaciu.
"Una peste alta, scuturate bine şi privite lucid, sprijinul, ajutoarele din partea Rusiei n-au fost la un nivel extrem de înalt şi s-a văzut foarte clar în ziua alegerilor că secţiile de votare de la ambasadele Republicii Moldova din Federaţia Rusă au fost goale. Asta înseamnă şi o neimplicare a Moscovei", a declarat analistul pentru AGERPRES.
El afirmă că rămâne de văzut în ce măsură dezbaterea dinaintea turului doi al alegerilor "va deveni geopolitică cu adevărat".
"În pofida a tot ce s-a spus, mai ales în presa de la Bucureşti, care citeşte extrem de reducţionist realitatea din Republica Moldova, adică e un soi de bătălie între Federaţia Rusă şi pro-europenii de la Chişinău, Federaţia Rusă nu a punctat major, pentru că nu a dorit. Nu i-a dat lui Igor Dodon niciun sfanţ din cele 200 de milioane de dolari promise, nu i-a dat nici măcar un litru de motorină din cele 50.000 de litri promişi pentru fermierii moldoveni", afirmă Dan Dungaciu.
Potrivit lui Dungaciu, "lui Dodon nu i s-a dat din partea Moscovei, cum Moscova ar fi putut să dea dacă îl îmbrăţişa la modul absolut pe Igor Dodon ca şi candidatul ei".
Dungaciu apreciază ca presa are o percepţie simplificată asupra situaţiei din ţara vecină, potrivit căreia "Moscova vrea să câştige toată puterea în Republica Moldova".
Potrivit analistului, "Federaţia Rusă nu vrea să câştige toată puterea în Republica Moldova, pentru că asta ar presupune o gestionare inclusiv economică a Republicii, ceea ce Moscova nu vrea să facă". Federaţia Rusă vrea să câştige pârghiile strategice în Republica Moldova, lăsând pârghiile economice pe seama Uniunii Europene. Adică ea e cu controlul, Uniunea Europeană e cu banii", arată Dungaciu.
Dungaciu face şi o comparaţie cu alegerile prezidenţiale din 2016 şi apreciază că de data aceasta "Maia Sandu are prima şansă". "Atunci a avut un adversar mult mai periculos, pentru că Dodon avea un patron redutabil, adică pe Vladimir Plahotniuc (...), care l-a ajutat cu toată reţeaua sa financiară, umană, mediatică să câştige alegerile", arată analistul.
Mai mult, el arată că ipoteza pentru scrutinul din 15 noiembrie ar trebui să fie că "turul doi este o altă alegere".
"Nu se distribuie voturile matematic din turul întâi spre turul doi, pentru că miza principală este a acelui electorat care nu a participat la turul întâi", arată Dungaciu.
Totodată, el vorbeşte şi de o eventuală împărţire a voturilor candidatului care s-a clasat al treilea la alegerile de duminică.
"Eu cred că, indiferent ce va spune Renato Usatîi, voturile lui nu merg toate la Dodon sau nu merg automat. Sondajele ne spun că merg cam 75% la Dodon. Restul sau nu se duc la Dodon sau se pot duce la Maia Sandu", arată Dungaciu.
În privinţa unui eventual sprijin acordat lui Igor Dodon, analistul de politică externă vorbeşte de "acordul Federaţiei Ruse".
"Mesajele care vor fi date de către Renato Usatîi vor fi influenţate de maniera în care acesta se va relaţiona cu Moscova şi cu gruparea Plahotniuc-Şor. Dacă aceştia vor bate palma (...) pentru a-l sprijini pe Igor Dodon în turul al doilea, atunci vom vedea mesaje în consecinţă (...) pentru că se va face totul evident şi cu acordul Federaţiei Ruse", spune Dan Dungaciu.
El afirmă că în turul doi trebuie urmărit ce se va întâmpla la votul din diaspora din Federaţia Rusă şi dacă va exista o mobilizare în Transnistria.
Dungaciu arată că discursul celor doi candidaţi este unul "fără geopolitică".
"Niciunul dintre ei nu vorbeşte un limbaj geopolitic. Maia Sandu, pe de o parte vorbeşte despre un Igor Dodon care e corupt, incompetent şi puţin unealtă a Moscovei. Igor Dodon vorbeşte şi el foarte împăciuitorist, aproape 'la două capete', vorbind despre Republica Moldova aşezată între Est şi Vest, fabulând un pic, este o mireasă frumoasă pentru care se luptă şi Occidentul şi Rusia. E o aiureală, nu se luptă nimeni până la capăt pentru Republica Moldova, dar fabulaţia asta prinde foarte bine pentru a întări naraţiunea moldovenistă", arată Dungaciu.
Expertul afirmă că "e foarte interesant dacă o să apară, în această agendă de dezbatere, tema unionistă şi tema Federaţiei Ruse, pentru că există publicuri pe care Maia Sandu nu le poate rata".
"Cred că aceste mesaje vor trebui să fie spuse, mai ales dacă vom simţi sau vom vedea că există o intruziune a Federaţiei Ruse tot mai apăsată în turul doi din Republica Moldova. Repet, în turul întâi n-a existat la dimensiunile pe care o bună parte a presei din România şi nu numai din România a sugerat-o", afirmă Dan Dungaciu.
***
Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,95% din secţiile de votare din ţară.
Maia Sandu a obţinut victoria în alegeri cu 36,15% de voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,62% din electorat. Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,49%, Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale"), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.
CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 99,28% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,10% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,27%.
Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
George Simion: Soluția pentru a păstra în continuare libertatea de exprimare nu este de a interzice rețelele de socializare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Președintele AUR, George Simion, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a declarat că soluția pentru a păstra în continuare libertatea de exprimare nu este de a interzice rețelele de socializare, ci aceea ca decidenții politici și deținătorii rețelelor sociale să
USR: Proiect de modificare a Codului penal; cei care au luat mită să nu mai scape de răspunderea penală
Deputatul USR Alexandru Dimitriu a anunțat, marți, o propunere legislativă de modificare a Codului penal pentru a clarifica prevederile privind termenul de prescripție a răspunderii penale. El a precizat că modificările propuse sunt în contextul deciziei recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), prin care 'infracto
Conducerea UDMR va valida miercuri candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale
Conducerea UDMR va valida miercuri candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a precizat miercuri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. 'Mâine avem ședința, conform statutului UDMR, în care se va propune validarea candidatului comun al coaliției, domnul Crin Antonescu', a declarat Cseke Attila, într-o conferință de pres
Camera Deputaților/Șerban: Memorandumul privind restructurarea va avea și soluții la posturile cu concursuri în desfășurare; teoretic ar trebui să se sisteze
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, marți, că memorandumul pentru reducerea cheltuielilor și a posturilor din forul legislativ va cuprinde și soluții în cazul posturilor vacante cu concursuri în desfășurare, la care procedura a fost declanșată de anul trecut, menționând că, teoretic, acestea ar trebui sistate.
Calendarul pentru alegerile locale parțiale, adoptat: candidaturile trebuie depuse până pe 14 aprilie
Guvernul a adoptat, marți, hotărârea privind calendarul electoral pentru alegerile locale parțiale din 4 mai. 'Vor avea loc și alegeri locale parțiale. S-a stabilit calendarul electoral și pentru aceste scrutine în 17 circumscripții electorale și pentru președintele Consiliului Județean Bihor - data 4 mai 2025 și avem următorul
VIDEO Guvern/Calendarul electoral pentru prezidențiale: Termenul de depunere a candidaturilor - 15 martie; campania începe pe 4 aprilie
Guvernul a adoptat, marți, hotărârea care stabilește calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că, potrivit actului normativ, perioada electorală va începe pe 18 februarie cu aducerea la cunoștința publică a datei la care se va efectua tra
VIDEO Daniel David: Inevitabil vor fi restructurări, prin faptul că Ministerul Educației trebuie să preia Ministerul Cercetării
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat marți că 'inevitabil' vor exista restructurări, în contextul în care Ministerul Educației va prelua fostul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării și a detaliat că aceste restructurări nu înseamnă concedieri, ci asigurarea că funcțiile nu vor fi dublate. '&Ic
Constantin: Cel târziu vineri s-ar putea să avem proiectul legii bugetului aprobat de Guvern
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat marți că cel târziu vineri s-ar putea ca Executivul să aprobe proiectul legii bugetului de stat. 'Premierul a anunțat în această ședință de guvern de astăzi că nu se va încheia săptămână fără încă o ședință a Executivului, tocmai pentru a ap
Nicușor Dan: Anularea alegerilor, un uriaș eșec; Klaus Iohannis are o mare responsabilitate
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat marți că anularea alegerilor prezidențiale constituie 'un uriaș eșec', iar președintelui Klaus Iohannis îi revine 'o mare responsabilitate' din acest punct de vedere. Pe de altă parte, a opinat că schimbarea acestuia din funcție nu va grăbi 'lămurirea' aspectelor legate
Furt artefacte/ Marcel Ciolacu îi solicită ministrului Culturii măsuri 'dure', inclusiv demiteri
Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, marți, ministrului Culturii, Natalia Intotero, 'măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă este cazul', în cadrul instituțiilor responsabile pentru organizarea expoziției din Olanda de unde au fost furate artefacte dacice. Șeful Executivului a menționat, la începutul ședinței de Guvern, că
Furt artefacte/Ciolacu: Îi cer ministrului Justiției să analizeze contractul cu muzeul olandez și să cerem daune fără precedent
Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, marți, ministrului Justiției, Radu Marinescu, să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu Muzeul Drents din Assen și să fie cerute daune 'fără precedent' în urma furtului artefactelor din patrimoniul cultural românesc. 'Sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul Rom
Ministrul de Externe, la reuniunea CAE: A exprimat sprijinul României pentru Ucraina
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, luni, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, context în care a reiterat susținerea pentru suveranitatea, integritatea și independența Ucrainei și a subliniat importanța continuării sprijinului multidimensional al UE
Ședință de guvern; va fi aprobat calendarul pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României
Guvernul urmează să aprobe în ședința de marți programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. În anexa la proiectul de act normativ se precizează că cel mai târziu în data de 19 martie 2025 se va proceda la soluționarea contestațiilor privind &ic
Prezidențiale2025/Trei zile pentru vot în diaspora; precizări AEP privind ora de închidere a urnelor
Trei zile au la dispoziție alegătorii români din străinătate pentru a vota în cele 950 de secții organizate pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Potrivit Autorității Electorale Permanente, vineri, 2 mai, toate cele 950 de secții de votare din afară vor fi deschise între orele 7,00 - 21,00, orele locale ale țării în care se
Furt artefacte/Dialog între miniștrii de Externe român și olandez: Obiectele trebuie să fie recuperate
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a avut, luni, un dialog cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, privind furtul de artefacte românești din Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos. 'Ministrul român de Externe a insistat că este extrem de important ca obiectele furate să fie recuperate și a insistat și pe semnificația acestora în cult