Ministrul de Externe, la reuniunea CAE: A exprimat sprijinul României pentru Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, luni, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, context în care a reiterat susținerea pentru suveranitatea, integritatea și independența Ucrainei și a subliniat importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina.
Potrivit MAE, ministrul a accentuat nevoia accelerării ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina, inclusiv deblocarea sprijinului prin Instrumentul European pentru Pace/EPF și adaptarea mandatului Misiunii UE de Asistență Militară/EUMAM la cerințele din teren.
Emil Hurezeanu a susținut de asemenea necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei și pregătirea celui de-al 16-lea pachet de măsuri restrictive, care să fie adoptat în contextul marcării a trei ani de la debutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
El a reafirmat sprijinul României pentru o pace justă și durabilă în Ucraina și a subliniat că orice discuție despre pace trebuie să implice atât Kievul, cât și vecinii acestuia care participă la eforturile de sprijinire a Ucrainei.
De asemenea, a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova.
Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu a salutat acordul de încetare a focului și de eliberare a unui număr de ostatici, încheiat între Israel și Hamas.
A exprimat sprijinul pentru redesfășurarea misiunii EUBAM Rafah, care va contribui la o ameliorare a situației umanitare din Gaza. A accentuat importanța unui dialog constant cu ambele părți și a exprimat sprijinul pentru organizarea Consiliului de Asociere UE-Israel, precum și a dialogului politic la nivel înalt cu Autoritatea Palestiniană.
De asemenea, a reiterat sprijinul ferm pentru soluția celor două state.
Referitor la situația din Siria, ministrul român a accentuat necesitatea unei tranziții politice pașnice și incluzive, care să asigure integritatea teritorială a Siriei și protejarea drepturilor fundamentale pentru toți sirienii, inclusiv minorități etnice și religioase. În aceeași măsură, a exprimat sprijin pentru o relaxare a sancțiunilor, de o manieră graduală și reversibilă, în funcție de evoluțiile din Siria.
În ceea ce privește situația din Liban, a salutat alegerea unui nou președinte, respectiv desemnarea unui nou premier și a exprimat sprijinul pentru consolidarea instituțională și reconstrucția țării.
Despre relațiile UE-SUA, a fost subliniată importanța menținerii unei relații transatlantice robuste, esențială în actualul context geopolitic. UE trebuie să aibă o abordare coordonată în dialogul cu noua administrație de la Washington, inclusiv din perspectiva asigurării unui sprijin transatlantic solid pentru Ucraina și pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova.
Cu privire la Republica Moldova, ministrul român a evidențiat faptul că Rusia instrumentalizează energia pentru a-și atinge interesele politice și a menționat sprijinul constant al României, atât prin furnizarea de energie electrică și gaz, cât și prin pledarea constantă, la nivelul UE, pentru creșterea sprijinului european și al statelor membre pentru R. Moldova.
A salutat anunțul Comisiei Europene privind acordarea unui sprijin financiar suplimentar de 30 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.
În marja CAE, ministrul Hurezeanu a participat la o cină informală cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia. A arătat că, asemenea alegerilor din 2020, scrutinul prezidențial din Belarus de la 26 ianuarie 2025 nu poate fi considerat nici liber, nici democratic, nefiind întrunite cerințele minime. A încurajat menținerea unității opoziției belaruse în exil și a evidențiat implicarea activă a României în sprijinirea societății civile, a mass-media independente și a opoziției politice belaruse.
Emil Hurezeanu a participat la un mic dejun informal privind amenințările hibride cu care se confruntă Europa, în special din partea Rusiei, și a avut un schimb de opinii cu omologii privind modalități de consolidare a acțiunii UE pentru prevenirea și descurajarea acestora.
Totodată, în marja CAE, șeful diplomației române a avut scurte întrevederi cu omologul din Regatul Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, cu ministrul spaniol pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și cooperare, Jose Manuel Albares Bueno, și cu ministrul leton al Afacerilor Externe, Baiba Braze.
Discuția cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, s-a concentrat asupra importanței unei cooperări cât mai strânse, prin intermediul autorităților competente, pentru soluționarea furtului de la Muzeul Drents din Assen. Ministrul Hurezeanu a accentuat importanța recuperării în cel mai scurt timp a exponatelor sustrase, evidențiind relevanța culturală și istorică excepțională a acestora pentru patrimoniul românesc.
Ministrul olandez Veldkamp a oferit asigurări privind sprijinul autorităților din Regatul Țărilor de Jos pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului.
De asemenea, în dialogul cu ministrul Albares, Emil Hurezeanu a apreciat dinamismul cooperării cu partea spaniolă în cadrul Parteneriatului Strategic, cu accent pe coordonarea privind subiecte de interes comun de pe agenda europeană.
Întâlnirea cu ministrul leton Baiba Braze a abordat dezvoltarea relațiilor bilaterale și importanța deschiderii, anul trecut, a Ambasadei României la Riga, inaugurarea clădirii urmând să aibă loc în curând. Totodată, cei doi miniștri au discutat despre demersurile naționale și europene în combaterea amenințărilor hibride dar și despre sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater
Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.